Prima pagină » Emisiuni » VIDEO | Irina Margareta Nistor: „Gheorghe Dinică nu îl putea dubla pe Robert De Niro și nici De Niro pe Dinică”

VIDEO | Irina Margareta Nistor: „Gheorghe Dinică nu îl putea dubla pe Robert De Niro și nici De Niro pe Dinică”

Cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor este invitata lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 19:00. Vocea din spatele filmelor văzute „pe ascuns” de români, în anii comunismului și imediat după căderea regimului Ceaușescu, a vorbit despre casa în care erau dublate producțiile respective și asemănările, dar și deosebirile dintre actorii de aur Gheorghe Dinică și Robert De Niro.

„Filmele erau dublate într-o casă situată foarte aproape de casa lui Nicolae Ceaușescu. Casa a fost a lui Finteșteanu. Văduva lui i-a vândut jumătate apoi cealaltă jumătate inginerului Zamfir. Acum, de curând, am fost și eu la muzeul lui Ceaușescu, pentru că tot așa, cineva obținuse aprobare să facă o filmare în birou și am reușit să o conving pe cea care păzea acolo și care era din categoria care mă știa, era acolo din anii 1980, să ne lase să filmăm în cinema-ul lui. Din nou era într-un subsol, n-am înțeles de ce, acum, ce-i drept, că inclusiv la CINEMA STUDIO, pe care îl regret în continuare teribil, exista o sală la subsol unde se vedeau avanpremierele sau din nou filme d-astea…

Gheorghe Dinică vs. Robert De Niro: „Fiecare cu vocea lui”

De exemplu am văzut „Vânătorul de cerbi”, s-a văzut printre altele, pentru Gheorghe Dinică. A fost o vizionare privată. O dată în plus am văzut asemănarea între domnul Dinică și Robert De Niro, d-aia filmele nu trebuie dublate, ci fiecare cu vocea lui, că nici Dinică nu îl poate dubla pe De Niro și nici De Niro pe Dinică, înseamnă că obținem ceva incorect”, a declarat Irina Margareta Nistor, în cadrul podcast-ului lui Adrian Artene.

Irina Margareta Nistor a lucrat ca translator pentru TVR, înainte de 1990, dar este cunoscută mai ales pentru dublarea, în secret, timp de 5 ani, a peste 3.000 de filme înregistrate pe casete video aduse din Occident.

După anii 2000 a participat la numeroase festivaluri de film de renume din Europa (Berlinala, Cannes, Venezia) și a fost o prezență constantă la festivaluri locale de gen (Tiff, Râșnov, Bucharest Best Comedy Film).

În 2012 a înființat Festivalul de Psihanaliză și Film. În ultimii ani este o prezență constantă și la radio, având o emisiune dedicată filmului. În 2021 a fost distinsă cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze în grad de Ofițer.

Urmărește interviul integral cu Irina Margareta Nistor, sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și