VIDEO | Stelian Bujduveanu: „Toate terenurile și clădirile care aparțin, în Municipiul București, Primăriei, nu pot să fie decât în proprietatea Primăriei. Sectoarele doar le pot administra”

Publicat: 21/09/2022, 01:29

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a fost invitatul emisiunii Față în față cu Ion Cristoiu, realizată de publicistul și scriitorul Ion Cristoiu. Oficialul a explicat care este diferența dintre clădirile care aparțin Primăriei Capitalei și cele care aparțin Primăriilor de sector, dar și ce se întâmplă cu blocurile sociale din Ghencea.

Ion Cristoiu: Ce intră în patrimoniul Primăriei municipale?

Stelian Bujduveanu: Toate terenurile și clădirile care aparțin, în Municipiul București, Primăriei, nu pot să fie decât în proprietatea Primăriei Municipiului București. Sectoarele, fiind sub diviziune administrativ-teritoriale, nu au voie dețină în proprietate nici terenuri, nici clădiri, ci doar le pot administra. Toate terenurile și toate clădirile care aparțin municipalității, chiar dacă sunt folosite de către sectoare, sunt ale Municipiului București, ale Primăriei.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră spuneți ați trecut la o inventariere. Nu a fost până acum?

Stelian Bujduveanu: A existat, dar nimeni n-a convocat ședință, Comisia. Este o comisie pe lege specială, care inventariază domeniul public și privat al Municipiului București. E obligație legală, iar de când a apărut codul administrativ, nu poți face o inventariere fără ai, ca noutate, cadastru și intabulare.

Până acum era foarte simplu vorbească toată lumea despre inventarul Municipiului București. Aveau niște liste scanate, ascunse, scrise, niște dosare. Trebuie trecem la cadastru digital. Pe mandatul meu, ce am început – avem un acord-cadru de intabulare. Am prioritizat, prin comisia de intabulare, bulevardele, în primul rând – vorbim de domeniul public, parcurile, școlile, locuințele sociale.

Am luat domeniul public, ulterior, domeniul privat – clădiri, terenuri, resturi de terenuri rămase libere și, ulterior, în a treia categorie, care e la Administrația Fondului Imobiliar, vorbim de domeniul privat sau public al statului, dat în administrarea Primăriei.

Ion Cristoiu: Aveți case care sunt chiriașii dumneavoastră?

Stelian Bujduveanu: Sunt peste 5.800, aproape 6.000, plus locuințe de necesitate, plus spații cu altă destinație, contracte care sunt de peste 10-20 de ani semnate la nivelul Municipiului București, dar acele proprietăți nu sunt ale Bucureștiului, sunt ale statului român.

Ion Cristoiu: Cineva care are nevoie de o casă poate să vină la dumneavoastră?

Stelian Bujduveanu: Pe partea socială, da, inclusiv prin Comisia de Fond Locativ i se atribuie. Avem aceste discuții cu partea socială foarte des și e o comisie la nivelul Primăriei. Sunt comisii care atribuie locuințe pentru persoanele care sunt în nevoie și încercăm acum eliberăm cât mai multe.

Ion Cristoiu: Ce se întâmplă cu blocurile sociale din Ghencea?

Stelian Bujduveanu: Pe mandatul anterior s-au făcut investiții în achiziția unui teren în Prelungirea Ghencea, care avea deja autorizație de construcție, care prevedea mai multe imobile construite și, ulterior, proiectul suna în felul vor fi date în atribuire, pe locuințe sociale, persoanelor care erau cu prioritate, votate pe o listă și lista există. Ne cerem scuze față de acești cetățeni, pentru blocajul care a existat la nivelul Capitalei. Am prin conturile blocate la începutul mandatului, acum am avansat cu acest bloc și urmează să-l finalizăm.

Ion Cristoiu: La ora actuală, câte locuințe aveți libere dați?

Stelian Bujduveanu: Nu există astăzi locuințe libere. Moștenirile vacante, la nivel de Municipiul București, toate ajung în proprietatea municipalității. Dacă cineva moare și defunctul nu are niciun moștenitor, nu există nimeni – așa este legea în România – ajunge la Consiliul Local. Iar în momentul în care un apartament în cotă de 100% revine Primăriei, noi îl putem folosi fie ca apartament de necesitate sau de serviciu – dar nu mai există această noțiune – deci vorbim o dată de cele sociale și cele de necesitate.

Dacă vrem reabilităm un bloc în centrul Bucureștiului, noi trebuie relocăm acele familii și atunci trebuie să-i punem stea pentru o perioadă de timp într-un apartament. La fel și cu persoanele care au nevoie de o locuință.

Pe legea socială, în baza punctajului, le sunt atribuite locuințe sociale, care, la nivelul Municipiului București, pe partea de inventariere, cea mai mare problemă pe care eu am descoperit-o este lipsa de investiții în ele, în ultimii 20 de ani, marginalizarea lor față de alte investiții și neprioritizarea investițiilor. Și credeți-mă, am întâlnit cazuri în care ploua în casa oamenilor.

Emisiunea săptămânală va fi difuzată LIVE pe gandul.ro, pe pagina de Facebook și, de asemenea, pe canalul de YouTube al publicației, în fiecare marți, la ora 21.00.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
O bombă cu ceas ticăie la PSD și PNL. Greșeala care poate detona alegerile
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×