Prima pagină » Eu Primar » Clotilde Armand: „Ce mă deranjează la români e resemnarea. Trebuie să se implice, să schimbe lucrurile”

Clotilde Armand: „Ce mă deranjează la români e resemnarea. Trebuie să se implice, să schimbe lucrurile”

Dacă ai ieși pe stradă și i-ai întreba pe primii zece oameni care e capitala județului Sălaj, câți ți-ar răspunde? Poate ți-ar cere să spui măcar prima literă. Uite așa a făcut Clotilde Armand la examenul de cetățenie. Și i-au spus. Și-a făcut primul buletin românesc în februarie 2016 și acum candidează la Primăria sectorului 1 din partea Uniunii Salvați Bucureștiul, a lui Nicușor Dan.

A ajuns în România fix în urmă cu 20 de ani și s-a mutat aici definitiv în 1999. Uite că i-a plăcut aici. Bine, bine, mai întâi i-a plăcut un român, pe care l-a cunoscut în America, de Ziua Europei.

„Când a vrut să mă convingă să mă căsătoresc cu el am spus ok, dar trebuie să cunosc țara ta. Am luat un avion și am ajuns în București. Am stat două zile în București și imediat m-a dus la munte, în munții Făgăraș, și a fost o descoperire extraordinară, a fost un șoc vizual, estetic. Și am spus da, o să venim în Romania”, povestește Clotilde Armand.

Și a venit. Prima oară a stat într-un apartament cu două camere al soacrei sale. „Într-adevăr, mi s-a părut că nu era foarte mult spațiu si într-adevăr a fost pentru mine atunci un pic șoc, dar restul… București mi s-a părut un oraș de descoperit, un oraș extrem de frumos. Noi, francezii, avem un ochi pentru patrimoniu. Știm să vedem tot ce este frumos, chiar dacă este un pic de mizerie în față. Și chiar să știți București este un oraș foarte frumos”.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL CU CLOTILDE ARMAND: „Suntem un pic în Evul Mediu când e vorba de a gestiona un oraș”

O țară frumoasă cu oameni prea puțin optimiști. Clotilde Armand zâmbește mult pentru o româncă. Poate că e de la faptul că e franco-româncă. E ceva ce-o deranjează la români: „Resemnarea. Trebuie să se implice, se pot schimba lucrurile”. Nu de alta, dar atunci când pui suflet, lucrurile chiar pot să iasă. Și asta-i place la români, „partea sufletistă”

Care e cea mai mare problemă a lor atunci? „Problema numărul unu în România la ora actuală este clasa politică. Trebuie schimbată”. Și a Bucureștiului? „Suntem un pic în Evul Mediu când e vorba de a gestiona un oraș”. Nu-i dezbatere, nu-i transparență. 

Toți promit în campanie electorală, de ce să-i mai credem acum pe cuvânt acum pe alții?

„Eu cred că, dacă ne uităm la ce promit acum partidele, în viitorul domnilor de la PSD și PNL sună foarte bine pentru bucureștenii mai ales din sectorul 1, dar cu prezentul și cu trecutul stau mai prost. Noi dacă ne uităm la prezentul și la trecutul se vede lupta pe care am dus-o, se vede faptul că Parcul Tineretului, chiar dacă au tăiat 300 de copaci, chiar dacă buldozerele erau acolo, noi am salvat acest parc și am salvat prin perseverența noastră. Și nu este singurul parc. Am spus 90 de procese câștigate, unde am luptat pentru binele comunității. La asta trebuie să ne uităm. Trecutul, ce-am făcut,  ce-am dovedit până acum”, spune Clotilde Armand.

Care e oferta sa pentru sectorul 1? „Eu ce vreau să ofer este o viață normală, o viață normală de oraș. Primul lucru, sigur, siguranța tuturor. Vrem un oraș în care ne simțim siguri. (…) Siguranța e o mare problemă. În România oamenii s-au obișnuit cu acest risc”, spune Clotilde Armand. 

De ce ar vota o femeie, pe deasupra și franțuzoaică?

„Să știți că sunt o femeie, e adevărat, dar sunt o femeie puternică. Am 1.84.  Am gestionat mii de oameni. Mă duc pe șantier. Pot să vă arăt niște filmulețe care au fost făcute acum zece ani, unde sunt cu cască și tot echipamentul de protecție. (…) Faptul că sunt o femeie în nici un caz nu este o problemă. Mi-ați spus că sunt franțuzoaică. Eu cred că acest lucru poate să fie un avantaj. E un alt standard de calitate a vieții, de moralitate. Știu cum ar trebui să fie gestionat un oraș. Eu văd cum părinții mei sunt implicați în orașul în care trăiesc. Eu văd cum se desfășoară o dezbatere publică, cum ar trebui cetățenii să fie implicați. Aici se face totul altfel”, spune Clotilde Armand.

Pentru final, un proverb: „Casa arde și baba se piaptănă”.

Limba română și politica, în câteva cuvinte.

 

 

 

Autor