Prima pagină » Eu Primar » Diferența esențială dintre cei care au ales-o pe Firea și cei care au votat cu Nicușor Dan

Diferența esențială dintre cei care au ales-o pe Firea și cei care au votat cu Nicușor Dan

49% dintre votanții Gabrielei Firea sunt persoane în vârstă de peste 60 de ani, iar 42% dintre cei care au optat pentru PSD la Primăria Capitalei au absolvit cel mult liceul sau studii post-liceale. La polul opus se situează, însă, alegătorii care l-au susținut pe Nicușor Dan, candidatul USB: 51% dintre aceștia sunt tineri încadrați în grupa de vârstă 18-39 de ani, iar 72% au terminat o facultate, arată rezultatele studiului IRES.

În urma scrutinului de pe 5 iunie, Bucureștiul a înregistrat o premieră: o femeie se va afla la cârma Capitalei pentru prima dată. Este vorba despre Gabriela Firea care, potrivit celor mai recente rezultate provizorii, a întrunit 43,45% din voturi. Lupta principală nu s-a mai dus, însă în termenii consacrați, între candidatul PSD și cel al PNL, iar în scenă a intrat Nicușor Dan, de la USB, care a reușit să-l surclaseze pe reprezentantul liberalilor, care a obținut cel mai prost scor al partidului.

Cine a votat cu Gabriela Firea: 49% peste 60 de ani, majoritatea cu liceu sau post-liceală

Rezultatele studiului IRES au conturat profilul alegătorilor care au optat pentru candidații susținuți de principalele trei partide care au luptat pentru Primăria Generală: PSD, USB și PNL.  Astfel, pentru Gabriela Firea au votat majoritar bucureștenii în vârstă de peste 60 de ani (49%), proporția fiind mai mare de partea femeilor care au preferat-o pe Firea (55%). În rândul tinerilor, candidata PSD a avut cele mai puține voturi, reușind să obțină doar 8% dintre sufragii din partea grupei de vârstă 18-29 de ani.

În raport cu educația, 26% dintre cei care au votat-o pe Gabriela Firea au absolvit cel mult 10 clase sau o școală profesională, cei mai mulți fiind aceia care au studii liceale sau post-liceale (42%). Din totalul susținătorilor PSD care au optat pentru Firea, 32% au făcut o facultate.

Profilul alegătorului fiecăruia dintre cei candidați este diferit și în funcție de educație. Astfel, 26% dintre alegătorii Gabrielei Firea au cel mult 10 clase sau școală profesională, 42% au absolvit liceul sau o școală post-liceală, iar 32% au făcut o facultate.

În ceea ce privește intenția de vot, exit poll-ul IRES arată că 51% din alegătorii candidatului PSD s-au hotărât s-o voteze înainte de campania electorală, 34% au fost convinși pe durata campaniei, iar 15% au decis unde să pună ștampila chiar pe 5 iunie, când au mers la urne. Gabriela Firea a reușit să atragă și din electoratul altor partide, astfel că 29% dintre votanții ALDE i-au dat ei votul de încredere.

Sursa: Sondaj IRES

 

Electoratul lui Nicușor Dan: 72% dintre votanții USB au studii superioare, 51% sunt tineri

În ceea ce privește categoria celor care l-au votat pe candidatul USB, Nicușor Dan, aceștia au fost atât femei, cât și bărbați în proporții aproape egale (49% vs. 51%). Dan a fost votat mai ales de tineri, astfel că 51% dintre alegătorii săi se încadrează în grupa de vârstă 18-39 de ani. Doar 14% dintre bucureștenii în vârstă de peste 60 de ani l-au ales pe candidatul USB.

Din punctul de vedere al educației, cel mai mare procent din susținătorii lui Nicușor Dan, adică 72%, au absolvit o facultate, iar 23% sunt absolvenți de liceu sau postliceală. Doar 5% din cei care l-au votat pe candidatul USB au cel mult 10 clase sau școală profesională.

Ca intenție de vot, 43% dintre alegători erau deja hotărâți să opteze pentru Nicușor Dan încă dinaintea începerii campaniei electorale, iar 40% și-au format această opțiune în timpul campaniei. Cei care au decis chiar în ziua votului că vor merge pe mâna USB la Primăria Generală au fost în proporție de 17%. Și Nicușor Dan a reușit să-și atragă simpatizanții altor formațiuni, astfel că 15% din votanții PNL și 10% din cei ai PMP au pus ștampila pe numele lui.

Sursa: Sondaj IRES