Locul din România unde Ceaușescu și Iliescu candidează la alegeri
Dacă Ceaușescu e pe lista PSD pentru Consiliul Local al comunei Poboru, Iliescu este candidat din partea ALDE, la Crâmpoia.
În discuția cu corespondentul MEDIAFAX, problema semnalului la mobil i-a dat de furcă lui Nicolae Ceaușescu, candidat în vârstă de 62 de ani pentru un mandat în Consiliul Local al comunei Poboru.
Alo!?
Da, vă rog!
Să trăiți! Domnul Ceaușescu?
Poftim?
Domnul Nicolae Ceaușescu?
Da.
Știți de ce vă sun? Numele dumneavoastră nu este unul comun, ci unul care a fost celebru. De când faceți politică?
De la Revoluție!
De-a lungul vieții, v-a ajutat numele ăsta sau v-a încurcat?
Poftiți?
Până la urmă, legătura telefonică s-a stabilizat, însă în fundal se auzeam un vuiet de mașină.
„Sunt cu domnul primar. Ne ducem până într-un loc”, se scuză candidatul.
Acesta a povestit că, de-a lungul anilor, a avut avantaje datorită numelui pe care îl poartă, mai ales înainte de 1989.
„Am ajutat pe alții, să știți. Nu numai pe mine. Am lucrat la Scornicești, la «Artizanat», și mergeam în țară după marfă. Am ajutat și întreprinderea. În al doilea rând, am făcut armata la Comitetul Central, la Garda Guvernamentală. Colegii mă respectau, într-adevăr, întotdeauna!”, își amintește Nicolae Ceaușescu.
Bărbatul mărturisește că nu are nicio legătură cu familia fostului dictator Nicolae Ceaușescu, iar tot coincidența face ca același nume să-l fi purtat și bunicul său, care a apucat „Epoca de Aur”.
„Nu, a fost coincidență de nume și, oricum, pe bunicul meu îl chema tot Ceaușescu Nicolae, care a murit în 1958”, spune candidatul.
Nicolae Ceaușescu din Poboru adaugă că a intrat în politică imediat după Revoluție, în Frontul Salvării Naționale (FSN) și în partidele care au derivat de aici. În ciuda numelui pe care îl poartă, bărbatul din Poboru nu are aspirații politice și spune cu modestie că n-are nicio șansă să intre în următorul consiliu local.
„Imediat, după Revoluție (am intrat în politică – n.red.), așa s-a întâmplat. Voiam să intru și așa a fost conjuctura, noul pas, cum se spune. Cu FSN, cum era înainte! Nu am mai fost consilier local, acum sunt pe listă, dar nu cred că o să ies, vă spun garantat. Sunt pe locul 14. Fiindcă am lucrat în cadrul Primăriei 11 ani, am zis să candidez. Doar pentru Consiliul Local candidez. Cine candidează la postul de primar are nevoie de studii superioare, e altceva”, a conchis Ceaușescu.
Ion Iliescu de la ALDE
Ion Iliescu din Crâmpoia e un om cu puține vorbe, deși are deja o vastă experiență politică. La doar 26 de ani, Iliescu a ajuns deja la cel de-al treilea partid politic, ALDE, după ce a trecut pe la PSD și PNL.
Puteți să vorbiți?
Da, da, dar două-trei minute.
Sunteți nou în politică? Ce vârstă aveți?
Fac politică de câțiva ani. Am 26 de ani. Am mai fost și prin PSD și prin PNL.
La ALDE, pe ce loc sunteți la Consiliul Local?
Suntem bine?
Nu m-ați înțeles! Pe ce loc sunteți pe listă?
Pe al doilea.
Deci aveți șanse să intrați în următorul legislativ.
Sperăm că da.
Tânărul politician din Crâmpoia spune că nimeni nu l-a confundat, de-a lungul timpului, cu fostul președinte Ion Iliescu. De vreo legătură de rudenie nici nu poate fi vorba. Ion Iliescu de Olt a povestit cum s-a hotărât să facă politică: „Așa, am ajuns eu de acord că este mai bine politica. Altceva, dacă n-aveam, atunci, am considerat că e mai bine”.
În același mod, tânărul de 26 de ani mărturisește că nu are un loc de muncă și nici alte perspective, în caz că pierde alegerile locale. „Acum sunt un pic în construcții, că sunt la mine să fac o casă, ceva. După aceea, să vedem. Sperăm să fie bine. Acum, nu știu. Să vedem ce-o fi!”, afirmă candidatul ALDE.