Nicușor Dan: „PNL pare că și-a pierdut rațiunea. Nu voi face alianță cu niciun partid”
După ce a refuzat propunerea candidatului Cătălin Predoiu de a realiza un sondaj prin care să fie desemnat un candidat unic al dreptei care să reușească să coaguleze toate voturile anti-PSD, Nicușor Dan a devenit ținta mai multor atacuri din partea PNL. Întrebat de ce crede că a ajuns astăzi inamicul numărul 1 al liberalilor, Nicușor Dan s-a declarat „uluit”, dar a mărturisit că situația îl bucură, pentru că acest lucru i-a atras susținerea oamenilor.
„Mă uluiește atacul ăsta total disproporționat din partea PNL-ului, pare că PNL-ul și-a pierdut rațiunea”, a declarat Nicușor Dan. De ce a acceptat, touși, să meargă la negocieri cu Predoiu? S-a discutat doar despre sondaj, arată candidatul USB, și nu a fost niciodată vorba despre o alianță. Și nu de frică, spune Nicușor Dan, ci „din principiu”.
„A fost o chestiune de principiu. Această înțelegere ar fi fost o alianță politică cu PNL-ul și exact acei oameni care acum spun că ne votează pe noi nu vor să audă de PNL și PSD. (…) Am spus explicit că PNL-ul n-are nicio șansă Eu cred că pentru București nu asta era soluția. Eu de mână cu Piedone, alianța cu PNL-ul, ar fi însemnat și cu Răzvan Sava, și cu domnul Mănescu de la 6. Este un moment în care bucureștenii au spus ‘nu vrem o alianță cu PNL-ul”. (…) În orice caz, dacă se va întâmpla să nu câștigăm, eu continui lupta asta și este o responsabilitate foarte mare pe care noi o avem, pentru ca alți oameni să intre în politică. Depinde câți oameni noi, profesioniști vor face pasul spre politică. Există și tentația, există și reținerea”, a declarat candidatul USB.
În fapt, Nicușor Dan arată că nici dacă va ieși pe locul doi nu va fi de acord să negocieze, deci nu va accepta funcția de viceprimar, pentru că percepe o astfel de atitudine tot ca pe o înțelegere cu celelalte partide. Și despre Consiliul General, acesta a spus că nu va fi de acord cu alianțe și că toți consilierii USB vor forma o enclavă care va vota strict pe proiectele propuse.
„Eu sper să câștig acest alegeri, în caz contrar, nu. Oricine câștigă, nu. Pentru că ar fi o alianță politică, iar noi nu facem în momentul de față alianțe politice cu partide care sunt corupte. (…) Vom vota pe proiecte. Dacă sunt bune, le vom vota, dacă nu, nu le vom vota”, arată candidatul USB.
Cum plănuiește să-i oprească pe consilierii celorlalte partide? „Printr-o lungă corespondență cu DNA”, spune candidatul USB, care admite că nu toți oamenii din politică sunt corupți, ci sistemul pe care ei l-au construit este așa, și nu uită să menționeze că 6 din 7 primari din București sunt umăriți penal.
La fel cum mulți alegători au făcut de-a lungul timpului, Nicușor Dan a mărturisit că întotdeauna a votat „răul cel mai mic”. În 2000, la alegerile prezidențiale, „răul cel mai mic” a fost, se pare, Ion Iliescu.
„Am votat cu domnul Câmpeanu prima oară, după ”90, apoi cu Emil Constantinescu. Buletin de București am avut recent, deci n-am votat decât la prezidențiale și la parlamentare în București. Am votat de fiecare dată. Am votat de fiecare dată răul cel mai mic. (…) Da, am votat cu Ion Iliescu. N-am făcut-o cu inima ușoară, însă a fost un vot conștient împotriva unei direcții prin care România s-ar fi dus așa, undeva…”, a declarat candidatul USB.
„ Nu am fost niciodată sponsorizat de domnul Soros”
De la începutul campaniei electorale s-au făcut multe speculații în legătură cu proveniența donațiilor de care s-a bucurat Uniunea Salvați Bucureștiul, iar Nicușor Dan a vorbit miercuri și despre presupusele sponsorizări de care s-ar fi bucurat de-a lungul timpului din partea miliardarului George Soros.
„Mă bucur că se pune întrebarea asta. Nu am fost niciodată sponsorizat de domnul Soros. În 1992, când eram student, am luat de la Fundația Soros 400 de dolari ca să merg la o școală de matematică și să mă întorc, mi s-a plătit transportul, cred că au fost zeci de mii de oameni din mediul academic care au făcut asta în anii ’90. Și Asociația Salvați Bucureștiul s-a finanțat în acești opt ani de existență prin granturi. Unul din granturile pentru 5000 de dolari, pentru ceva precis: să facem un manual pe urbanism și alte lucruri, acești bani au venit de la o fundație, Sea Trust, iar această fundație, la rândul ei, avea șapte finanțatori principali, Fundația Ford, fundația nu-știu care și Fundația Soros. Aceasta este toată legătura”, a explicat Nicușor Dan.
De curând, în spațiul public a apărut și informația potrivit căreia numele șefului de campanie al candidatului USB, Matei Păun, ar fi implicat în scandalul Panama Papers. Nicușor Dan nu a negat aceste informații, dar a ținut să specifice că Păun s-a implicat ca șef de campanie în mod voluntar și că, de fapt, nici nu ar fi folosit firma respectivă.
„Matei Păun, șeful campaniei, e un om care n-a contribuit cu bani, care voluntar s-a oferit să facă asta, și el, activând în domeniul financiar, a înființat o firmă, prin anii 2000, într-un stat cu taxe foarte mici. Asta e tot. Această firmă nu a făcut niciodată afaceri cu România, de fapt nu a făcut afaceri cu nimic, este o firmă pe care a înființat-o, dar pe care n-a folosit-o”, a detaliat candidatul USB.
„Mi se pare inadmisibil în momentul în care tu ești șeful filialei București și candidatul tău este prins că cere bani cu sacoșa de la omul care ia bani de la Primărie, de la UTI, ca să candideze, ca tu să vii să ataci. Sau când tu, șeful filialei București, Cătălin Predoiu, socrul tău are contract cu primăria lui Oprescu”, a mai spus Nicușor Dan, care i-a transmis lui Cătălin Predoiu că nu e cazul să dea lecții de anti-PSD-ism celorlalți.
Tot PNL-ul a criticat Uniunea Salvați Bucureștiul arătând că unii dintre oamenii care au donat pentru partid ar avea legături cu Sebastian Ghiță și ar fi interesați direct de activitatea politică a USB. Nicușor Dan a negat aceste acuzații și a argumentat că există un contract la notariat prin care respectivii se angajează că nu au niciun fel de pretenții.
„Trec oamenii pe lângă tine și spun „sunteți toți niște hoți””
O reținere a avut și candidatul USB atunci când a fost întrebat despre construcția Moscheii din București și despre inițiativa pentru definirea familiei tradiționale. Nicușor Dan a refuzat să dea un răspuns concret, arătând că el, ca primar, va avea grijă să respecte legea, fără să se implice cu un punct de vedere personal în chestiuni care îi „dezbină” pe bucureșteni.
„Eu candidez ca primar al Bucureștiului ca să se respecte legea și pentru ca bucureștenii să decidă pentru ei”, a sintetizat Nicușor Dan.
Întrebat despre cel mai greu moment pe care l-a întâmpinat în campania electorală, candidatul USB a vorbit despre interacțiunea cu unii dintre cetățenii pe care îi întâlnește pe stradă, unde i se reproșează de multe ori că și el, la fel ca ceilalți, a venit „ca să fure”: „Trec oamenii pe lângă tine și spun ‘sunteți toți niște hoți'”.