Prima pagină » Eu Primar » „O chestie generală” care încurcă orice candidat. Mironescu: „Am un sentiment de frustrare”

„O chestie generală” care încurcă orice candidat. Mironescu: „Am un sentiment de frustrare”

Vorba lui Băsescu: tu, ca politician, te oprești lângă stâlpul din stația de autobuz și vezi câți oameni îți dau bună ziua și care e diferența dintre tine și stâlp. Când nu se prea opresc și ești și candidat, cum e atunci? „Am un sentiment de frustrare că nu mă interpelează mai mulți", spune Răzvan Mironescu, liberalul care vrea să ajungă primar la sectorul 6. Și, sută la sută, n-ar fi vina lui, ci „o chestie generală", că oamenii nu mai au încredere în politicieni.

„Aici mai trebuie să mai lucrez”. Și lucrează. Pentru început să le facă vânt din jur alora care ar putea să-l lovească la candidatură. Care ești din sectorul 6, ai vorbit cu Mutu? Pesedistul cu DIICOT-ul pe cap, Gabriel Mutu care, după slogan, vorbește. Mironescu a vorbit, înainte de campanie. Nimic ocult, ceva legat de activitatea parlamentară. „Zvonurile astea legate de o înțelegere între mine și domnul Mutu sunt total nefondate”. Altul dat la o parte, Rareș Mănescu, primarul PNL în funcție. Mironescu zice că nu-l avantajează asocierea, că Mănescu a lăsat de dorit la capitolul comunicare. Adică, „lucrurile nu s-au întâmplat așa cum cetățenii se așteptau”.

„Spre deosebire de alți politicieni, activitatea mea din sectorul 6, de până acum, a lăsat urme”, spune Mironescu și dă exemplul schimbării legii ANL să nu mai fie prețurile caselor indexate cu 40%. Dacă ajunge primar, vrea să lase și altele. Alte urme, prima la primărie. Are planul: să-i pună la muncă pe oameni. 

Nu-și fac treaba? „Ba da, dar nu după criteriile mele de eficiență și productivitate”. Mai concret: „Răspunsurile care se dau cetățenilor nu trebuie să fie niște răspunsuri corecte. Trebuie să fie niște răspunsuri edificatoare. Îmi propun să nu mai văd în răspunsurile adresate cetățenilor, și vă spun că am văzut destule, citate din lege. Ți se dau douăzeci de rânduri din care nu înțelegi nimic, în care, de fapt, ți se spune care este temeiul legal pentru care o oarecare problemă a ta nu se poate rezolva (…) Chiar dacă îi dai un refuz, îi oferi o soluție și îi spui: problema respectivă ține de Primăria Municipiului București. Vom înainta solicitarea dumneavoastră către Direcția X din Primăria Municipiului București și în termen de treizeci de zile veți primi un răspuns. Așa trebuie făcut”.

Și încă una: pauza de masă rămâne că „e de la Dumnezeu sau de la lege”, dar cu directorii, ședințeledupă program. „Programul de lucru al Primăriei, atât al meu, cât și al personalului Primăriei, trebuie să fie dedicat cetățenilor. Ce avem noi de organizat într-o echipă de cinci, șase, zece, câți om fi, aia putem să discutăm și după programul de lucru al Primăriei”.

 „Reabilitez Sectorul 6. Vin cu soluții”. Mironescu și-a făcut sloganul singur. „După sufletul meu”, zice. Și convinge pe cineva? Nu cu sloganul, ci cu discuțiile. Tocmai spune că l-au abordat niște bunici în parc, că aveau o problemă. „Pur și simplu m-au văzut trecând pe stradă și m-au oprit”.

Adică vă cunoaște lumea? Răspuns rapid: „Și că mă cunoaște și că m-au oprit pentru că au auzit că, dacă vorbesc cu mine, se poate întâmpla ceva. Și asta eu zic că de fapt este cel mai important și arată faptul că am reușit până acum să transmit mesajul corect către oameni, încrederea în puterea de a mișca lucrurile”

Acum, sincer, dacă mergeți pe stradă, fără staff-ul de campanie vă recunoaște lumea? Răspuns gândit: „Eu zic că sunt cunoscut și oamenii chiar dacă nu mă abordează toți, bineînțeles, zic că mă observă când trec pe lângă mine”.

Am un sentiment de frustrare că nu mă interpelează mai mulți. Și aici este o problemă, dacă vreți, cred că legată de încrederea în clasa politică, în general. Și aici mai trebuie să mai lucrez. Din păcate, nu depinde doar de mine, adică e o chestie atât de generală, încât depinde de toți politicienii, dacă vreți, din țara asta, de a recăpăta încrederea oamenilor”, completează politicianul candidat.

Mironescu are și un program: „Regenerarea urbană a sectorului 6″. „Este un concept integrat, modern, care ține de dezvoltarea orașelor în general –  sectorul 6 cu 370.000 de locuitori poate fi considerat un oraș – și care presupune trei piloni principali și anume: reabilitarea spațiului fizic al sectorului, a domeniului public, a blocurilor, în special, a clădirilor de locuit; revitalizarea mediului social și aici aș accentua foarte mult elementele legate de petrecerea timpului, partea culturală, cu Centrul Cultural Favorit, cu Lacul Morii”.

Nu îi trebuie tot mandatul, promite el, ca Favoritul, acum o ruină, să devină un centru cultural modern.

Până atunci însă, un test simplu. Prima întrebare, restul aici.

Ce autobuz ajunge direct de la Piața Unirii la Favorit? Pauză. „Nu știu să vă răspund”

Răspuns corect: niciunul.

Citește aici interviul integral cu Răzvan Mironescu: „Pauza de masă e de la Dumnezeu, dar timpul de lucru trebuie să fie folosit eficient la Primărie”

Autor