Predoiu: „Sunt în urma doamnei Firea, dar recuperez. Dacă am bani, dau și la Catedrală”
This browser does not support the video element.
Predoiu a vrut să fie premier, acum vrea să fie primar. Pe surse, s-a cam codit, oficial a acceptat „fără rezerve”. Cu inima ușoară sau cu inima mai grea? Răspuns de politician: „Întotdeauna, când faci ce trebuie, faci lucrurile cu inima ușoară”.
Probleme? „Prima este intoxicarea, se aruncă pe piață sondaje care intoxică cu informații false privind distanța dintre candidați, scopul fiind acela de a confuziona”. Care-i adevărut din sondaje? „Sunt în urma doamnei Firea, dar la o distanță recuperabilă”.
Trei proiecte? „Voi fi primarul general care va rezolva problema traficului”, „Corupție 0″ și ambiția „să creez interes pentru București, să caut în lume centre de investiții”.
Moscheea? „Este o discuție care, după părerea mea, nu are substanță în acest moment”
Bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului? „Dacă o să am bani și pentru Catedrală, da”.
Final: „Nu mi-am vândut sufletul nimănui. Sunt un om liber, foarte liber”
Interviul integral cu Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei:
Domnule Predoiu, aveți un slogan „Soluția serioasă”. Sunteți a patra soluție, cât de în serios să vă luăm?
Sloganul se referă la soluțiile din programul de guvernare, sunt serioase pentru că se adresează unor probleme concrete, sunt serioase pentru că prevăd soluții realiste, sunt serioase pentru că le va pune în aplicare o echipă serioasă cu un lider serios. Și atunci, tot gândindu-ne cum să denumim acest program, am spus că dacă noi ne-am concentrat pe acest element al seriozității, pentru că lumea a fost păcălită de atâția ani de zile și de atâtea rânduri de promisiuni, hai să spunem pur și simplu ce reflectă soluțiile noastre: seriozitate.
Totuși, de ce nu v-ați asumat această candidatură din primul moment și ați lăsat să fie mai întâi domnul Bușoi, după aceea domnul Orban, după aceea domnul Munteanu și abia în final dumneavoastră.
Domnul Bușoi era anunțat când am preluat șefia filialei, era clar că vom merge cu dânsul înainte. Tot înainte de a prelua șefia filialei se stabilise o decizie de a se face măsurători în luna februarie și de a se definitiva atunci decizia privind candidatura. În februarie s-au făcut măsurători, de comun acord cu toată conducerea, Bușoi, Orban, subsemnatul, că am fost în jurul mesei atunci, am constatat că Orban avea o detentă mai mare în perspectivă, campania lui Bușoi se împotmolise oarecum, și s-a trecut la domnul Orban în mod natural, firesc și cât se poate de logic.
S-a întâmplat ce s-a întâmplat cu domnul Orban și mai departe știți. În momentul în care mi-am asumat această candidatură am realizat că nu are cine să preia ștafeta de la cei nominalizați anterior și am făcut-o fără rezerve.
Cu inima ușoară sau cu inima mai grea?
Întotdeauna, când faci ce trebuie, faci lucrurile cu inima ușoară.
V-ați dorit să fiți primar al Bucureștiului?
În momentul în care am luat această decizie am evaluat și schimbarea, dacă vreți, de traiect politic, de proiect politic și perspectiva de carieră. Și n-am luat această decizie înainte de a mă lămuri eu cu mine însumi că da, pot să-mi asum un astfel de mandat și că sunt lucruri provocatoare, interesante, benefice pentru cetățeni la București. În fond, și celălalt proiect era legat tot de o reclădire, de o reconstrucție, de o relansare la scară guvernamentală, la scară națională.
Ați renunțat la ideea de a fi prim-ministru al PNL-ului?
Mi-am asumat acest proiect, sunt legat de acest proiect și cu aceeași încăpățânare cu care am urmărit primul proiect, vă spun că voi duce până la capăt și acest proiect.
Dacă pierdeți, veți renunța la șefia organizației București?
Nu o să pierd. Voi câștiga aceste alegeri.
Cum stați în sondaje?
Sunt în urma doamnei Firea, dar la o distanță recuperabilă. Și o voi recupera până la sfârșitul campaniei.
Nu ați fost la o dezbatere la o televiziune în care a fost și doamna Firea și au fost și alți doi contracandidați. De ce, v-a fost frică?
Nu, a fost o incompatibilitate de program. Noi am confirmat participarea de principiu la dezbatere, am oferit zilele de marți și de joi, am înțeles că marți și joi nu s-a putut. Am fost după aceea anunțați că se va face luni și cu asta basta. Era atunci începutul campaniei, mai sunt atâtea săptămâni de campanie și deja sunt programate dezbateri cu toți contracandidații.
Deci vă veți întâlni cu doamna Firea, să înțeleg?
Da, fără nicio îndoială. Repet, este doar o extrapolare, o exagerare, o interpretare grăbită și ușor neîntemeiată a unei simple incompatibilități de program. Repet, Digi poate confirma, noi am spus ‘Da, venim, dar uitați: programul nostru înseamnă marți, înseamnă joi”. Marți nu putea doamna Firea, joi nu putea Digi. Eram încă în curs de discuții și, la un moment-dat, au spus că va fi luni.
Ați fost la o acțiune electorală, să înțeleg?
Am avut ceva programat în agenda care nu putea fi reprogramat. Deci nici vorbă de refuz de a întâlni candidații. Nu m-am grăbit nici să neg, nici să dau replici unora, altora. Am văzut și micile răutăți. Ăsta este nivelul, nu asta e problema. Se va vedea în timp că nu e vorba de niciun fel de reținere, am fost la atâtea dezbateri…
După acest moment a fost, haideți să zicem, o altă răutate, cum ați caracterizat-o dumneavoastră, cu ANAF-ul. Ce-ați făcut cu acei bani?
A fost o eroare a ANAF, am corectat-o, asta e, bun. Eu știu în ce condiții lucrează și ANAF-ul și alte zone ale administrației. Cred că s-au pripit lansând acele liste fără să le verifice și reverifice, eu am comunicat numărul de chitanță cu care plătisem încă din 6 mai debitul anunțat de ANAF, înțeleg că n-am fost singura persoană în această situație.
Lista era până la sfârșitul lui aprilie.
Foarte adevărat. Nu am pretins niciun fel de reparații, se mai întâmplă, asta e. S-a corectat public acea informatie. Deci nu sunt dator la stat, era o plată făcută dinainte de a apărea lista. Deci nu sunt dator la stat. Nici la alte state, nici la statul român, nu-s dator la nimeni.
Domnule Predoiu, haideți să intrăm pe niște lucruri concrete. Trei planuri pe care le aveți pentru București dacă veți câștiga Primăria Capitalei.
Prima și cea mai urgentă problemă a Bucureștiului e legată de trafic, e traficul în sine și vizează proiectele începute și nefinalizate. Traficul nu se poate rezolva doar finalizând un obiectiv sau altul de investiții, de exemplu Piața Sudului, trebuie să-l rezolvăm finalizând toate obiectivele-cheie, și anume: șoseaua de centură a Capitalei, liniile de metrou, pasajele, inelul median, apoi făcut culoar unic pentru RATB, taxi și urgențe, acolo unde se poate, sistem integrat de parcări în centrul orașului, în special, dar și în parcări de reședință și, în fine, trafic alternativ cu bicicleta, piste de biciclete, dar făcute serios și inteligent, nu cum s-au făcut până acum, unele care s-au închis imediat ce au fost făcute, astfel încât, combinând toate aceste soluții, să creăm un trafic fluent.
Câte mandate vă trebuie ca să avem un trafic fluent în București?
E suficient un mandat ca să avem un trafic fluent în București. Voi fi primarul general care va rezolva problema traficului.
Bani sunt?
Sunt bani, sunt proiectele făcute, numai că trebuie accelerate lucrările, trebuie pusă în mișcare birocrația primăriei, și trec la al doilea obiectiv essential: curățenie în primărie. Deci trafic, curățenie în primărie.
Curățenie în ce sens?
Corupție 0. Șase sectoare, 0 corupție, cum am spus, și transparență totală. Totală. Licitații pe site, contracte pe site, cheltuieli pe site, plan de investiții pe site, listing-ul de proprietăți al primăriei pe site, totul pe site, astfel încât oamenii să poată privi nestingheriți în interiorul primăriei. Al treilea obiectiv principal pe care îl am este atragerea de investiții în oraș. S-a spus că orașul are bani, are bani. S-a spus că orașul are capacitate de îndatorare, are, este foarte adevărat. Ambiția mea este mai mare. Pe lângă bugetul primăriei, pe lângă ceea ce se poate atrage din emiterea de bonduri municipale, pe lângă fondurile europene, eu am ambiția să creez interes pentru București, să caut în lume centre de investiții, poli de investiții care să vină în România, să creeze în București un fel de centru regional de dezvoltare economică.
La ce vă referiți exact? Adică aveți în vedere un centru de IT sau…
Hai să vă spun la ce mă refer, ceva foarte simplu. Dacă veți lua clasamentele orașelor mari ale lumii în funcție de brandul lor, fiecare oraș are un brand atașat, compus din două-trei caracteristici. Unii au turismul foarte dezvoltat, alții au, nu știu, industria de software, alții au industria portuară, alții industria financiară. Fiecare oraș are un brand al lui. Știți care e brandul orașului București în aceste cataloage?
Casa Poporului, banuiesc.
Mai grav. Nu există Bucureștiul în aceste cataloage. Nu există. Deci noi nu existăm. Asta ce înseamnă? Că atunci când cineva vrea să investească, și sunt bani în lume, sunt bani mulți în lume care se mută uite-așa dintr-un loc în altul, cum ne mutăm și noi oamenii dintr-un loc în altul. Se mută acolo unde este profitabil să crească afaceri legale, afaceri care creează locuri de muncă și generează taxe și impozite. Când cineva deschide o carte, un catalog de clasamente ale acestor orașe, nu găsește Bucureștiul. Și atunci firesc că se duce în altă parte, banii ăia se duc în altă parte.
Care ar fi brandul Bucureștiului? Din punctul dumneavoastră de vedere?
Și vă întreb: în condițiile în care Bucureștiul este al nouălea cel mai mare oraș european, este al patrulea în Europa de Est, după Moscova, Sankt Petersburg și Kiev e Bucureștiul. E mai mare ca Budapesta, e mai mare ca Viena, e mai mare ca Varșovia, e mai mare ca Praga. Când avem în București un PIB pe cap de locuitor de 131% din media europeană, mai mare ca cel al Atenei, al Madridului, al Berlinului, nu e păcat de Dumnezeu să nu vii să valorifici acest potențial? Or eu ce vreau să spun: voi atrage atenția lumii asupra Bucureștiului proiectând brandul Bucureștiului, rezolvând aceste probleme de trafic și arătând celor care știu limba afacerilor că în București se pot face afaceri, pot veni investiții. De acest interes vor beneficia bucureștenii în mod direct prin companiile lor care pot intra în contractări cu acești investitori, prin oamenii care își găsesc de lucru, prin toți cei care beneficiază de mediul economic.
Prin investiții vă referiți la investiții în toate domeniile sau la ceva specific?
Gândiți-vă la industria software, gândiți-vă la industria hotelieră, gândiți-vă la industria restaurantelor, la industria artei. Noi nu facem din artă o industrie. Alte orașe fac din artă o industrie și scot bani din asta și generează locuri de muncă. Gândiți-vă la talentele pe care le avem în cinematografie, în teatru, în artă la modul cel mai general. Noi suntem un popor talentat, suntem mai puțin organizați ca popor, n-avem talentul ăsta al organizării. Unii dintre noi au. Eu îmi asum să spun acest lucru, am această abilitate a organizării: unde am fost am organizat, și în privat am avut rezultate, și în public am avut rezultate. Talent plus organizare, plus integritate, plus comunicarea în lume, relaționare, deschidere, modernitate înseamnă prosperitate pentru fiecare bucureștean. Eu știu să fac acest lucru, am mai făcut asta. Am făcut-o la altă scară.
Îmi spuneți de un circuit cultural. Dar oamenii mai vin și pentru distracție și vin în Centrul Vechi. Ce faceți cu Centrul Vechi, că acolo sunt niște clădiri care riscă să pice în capul oamenilor.
Nu numai în Centrul Vechi. Riscul seismic este o realitate pe care trebuie s-o confruntăm, s-o recunoaștem și să acționăm asupra ei. Concret, trebuie reluată, pentru că s-a oprit, inventarierea clădirilor cu risc seismic, modificată legislația ca să permit o procedură mult mai rapidă de consolidare a acestor clădiri, și mobilizate fondurile care există. Există și la Guvern și va avea și primăria aceste fonduri. Totul este să trecem la treabă, deocamdată nimeni nu face nimic.
Aveți o variantă pentru oamenii care stau în aceste blocuri? Îi mutați undeva, sunt niște locuințe sociale ale primăriei?
De aceea vreau să dezvoltăm un fond de dezvoltare a orașului și o bancă de investiții a orașului care să genereze nu numai oportunități de afaceri, dar să genereze fonduri pentru locuințe sociale, pentru tinerii care se căsătoresc, pentru vârstnicii care nu au suficiente mijloace să-și plătească o chirie în București și n-au proprietăți și nici aparținători să-i ajute și pentru familiile care ar trebui temporar să părăsească aceste blocuri până când ele se consolidează, să nu cadă pe oameni, Doamne ferește, precum și pentru cei care au fost evacuate din proprietăți naționalizate abuziv și restituite proprietarilor de bună credință de către justiție.
Cam cât ar fi o chirie corectă pentru o astfel de locuință?
Pe măsură ce lărgești fondul locativ, chiria va scădea. Nu vreau să mă hazardez să arunc cu cifre fără să discut cu specialiști și fără să facem calcule. Sunt chestiuni de detaliu.
Aveți în vedere un parteneriat public-privat?
E o cheie, toată lumea merge pe parteneriat public-privat, numai noi românii ne-am blocat în chichițe legislative și ne împotmolim cu legile în Parlament nu știu nici eu de ce, pentru că n-am fost în Parlament niciodată, decât ca ministru să-mi prezint proiectele. Dar mă uit la toate marile orașe, au folosit parteneriatul public-privat, toate economiile europene au folosit parteneriatul public-privat pentru că fără combinarea resurselor statului sau ale administrațiilor, ale comunităților, și a celor private, nu ajungi la un rezultat pe care îl poți obține numai adunând toate aceste resurse laolaltă. Da, parteneriatul public-privat va fi o formulă pe care o voi folosi.
Domnule Predoiu, care este poziția dumneavoastră vis-Ã -vis de construcția unei moschei în București?
Am spus-o, din poziția unui om care are trei din zece prieteni musulmani și mi-am format o părere nu înainte de a discuta și cu ei. N-au nevoie în acest moment, comunitatea musulmană din România se bucură de toate drepturile pe care le pot dori, ca și celelalte comunități religioase sau de altă naționalitate, standardele în această materie în România sunt mai înalte decât multe standarde din Europa, putem da exemplu în această materie. Este o discuție care, după părerea mea, nu are substanță în acest moment.
Să revenim la Biserica Ortodoxă Română. Spuneți-mi, ca primar, Cătălin Predoiu va da fonduri către Catedrala Mântuirii Neamului pentru finalizarea construcției?
Dacă o să am bani care să ajungă și pentru Catedrală, da, am mai spus-o. Dacă nu, vor fi alte priorități și sunt alte priorități rapide, atunci întâi tratăm aceste priorități. Traficul pentru mine este esențial și trebuie să dirijăm acolo toate eforturile, dar eu voi fi un primar care va ști să aducă bani în oraș, să aducă bani la primărie. Nu voi fi un primar care va jumuli primăria de bani, dimpotrivă. Voi decăpușa primăria de tot ce înseamnă contracte netransparente și ineficiente, că unele poate pur și simplu sunt ineficiente, eu nu pun de la început cazul corupției în față. Dar corupție, ineficiență aruncat pe geam, știu să fac lucrul ăsta pentru că am demonstrat că sunt un bun manager, și apoi să atragem investiții în oraș, să generăm bani. Voi fi un primar care va genera prosperitate.
Care este cea mai mare problemă în acest moment a candidatului Cătălin Predoiu?
Sunt mai multe probleme pe care adversarii le aruncă în calea mea. Prima este intoxicarea, se aruncă pe piață sondaje care intoxică cu informații false privind distanța dintre candidați, scopul fiind acela de a confuziona, a-i deruta pe cei nehotărâți și, poate, mă gândesc eu, de a înmuia, dacă vreți, trupele candidatului. O altă problemă este, evident, fărâmițarea votului pe dreapta și de aceea am făcut totdeauna apel la un vot util, pentru că oricâte speculații s-ar face, să fim realiști: numai PNL-ul poate opri candidatul PSD în București, și un vot dirijat către alte forțe de dreapta, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar este un vot risipit, este un vot pentru Gabriela Firea. Deci aceste două probleme sunt, dacă vreți, cele mai stringente la ora asta. Le confruntăm și pe unele și pe altele cu tactici electorale, în primul rând aș spune cu adevărul. Și anume că aceste sondaje sunt false, sunt aceleași case de sondaje care îl dădeau castigator detașat pe Victor Ponta în după amiaza turului doi al alegerilor prezidențiale cu trei-patru procente. În câteva ore s-a văzut că situația era invers. Și sunt aceleași case de sondaje care acum spun că Gabriela Firea e castigator detașat. Eu vă spun, Gabriela Firea nu va fi primarul general al Capitalei. Primarul general al Capitalei va fi Cătălin Predoiu. Știu ce spun.
Spuneți-mi, Cătălin Predoiu, primarul general al Capitalei: care este singurul lucru pe care nu l-ar face niciodată?
Niciodată n-am luat, niciodată nu voi lua mită de la nimeni. Nu mi-am vândut sufletul nimănui. Sunt un om liber, foarte liber.