Întrebat despre ce șanse are, refuză să pice în capcana realismului prea evident. Nu candidează cu gândul că nu o să câștige, ci candidează pentru că nu fură. Spune că s-a simțit obligat după o discuție cu fiica lui cea mare. „Tată, ești jurnalist, apari la televizor, am văzut că faci talk show-uri. Chiar nu puteți face voi nimic, jurnaliștii?”
Își alege cu atenție cuvintele și își ia rolul în serios. Turcescu candidatul vorbește cu patos și știe prea bine din viața sa anterioară că întrebările nu pot fi oprite. De asta încearcă să răspundă pe cât îi permite poziția. Nu îi face deservicii sprijinul acordat de un suspect de spălare de bani așa cum e Traian Băsescu? Fandează și amintește de realizările președintelui. Dar Elena Udrea? „Orice vot e bun”.
Se încăpățânează să nu lămurească până la capat episodul din biografia sa legat de serviciile secrete. Și cu aceeași încăpățânare insistă că sunt și alții care au răspunsuri de dat.
Despre primărie are câteva idei clare. Vrea să înceapă cu un audit. Apoi va evalua oameni. Spune că ar da bani mai mulți la spitale.
Se descrie ca om de dreapta și de abia așteaptă să vadă numele celor care au locuințe sociale în București. E convins că o bună parte din ele sunt ocupate de oameni care n-au nevoie de ajutor. O să îi dea afară. Tot afară, dar din oraș, au să ajungă taximetriștii din Ilfov. Ajuns aici se confruntă cu o problemă. Ce să facă cu Uber. Ca om de dreapta e mulțumit dacă șoferii plătesc taxe locale dar se ferește să îi asimileze taximetriștilor. Problema rămâne în suspensie.
La finalul acestui interviu niciunul dintre participanți nu a primit vreo bilă.
Citiți mai jos interviul integral acordat de Robert Turcescu
Vă descrieți drept „fost jurnalist, curios și câteodată nervos”. Ce vă enervează zilele acestea, Robert Turcescu?
Robert Turcescu: Ce mă enervează zilele acestea? Dacă ne referim la București, mă enervează ce mă enervează de douăzeci și trei de ani de când locuiesc în acest oraș. Mă enervează să văd cum se fură din bani publici chiar și la momentul în care purtăm această discuție, într-un moment în care Primăria Capitalei este realmente decapitată. Bucureștiul nu are administrație astăzi. Mă enervează în continuare că pierdem timp, timp prețios, pe care l-am putea folosi, dedicându-l familiilor noastre, hobby-urilor noastre, activităților care ne fac plăcere, dar îl pierdem în trafic. Mă enervează teribil să constat în continuare că Bucureștiul, deși este, atenție, și-o spun în cunoștință de cauză și cu emoție chiar, e un oraș bogat. E un oraș frumos, dar e un oraș îngrozitor de prost administrat. Sunt lucruri care mă enervează teribil și mă mai enervează ceva, ca să încheiem cumva într-o notă care ține de ceea ce se întâmplă punctual în această campanie electorală, mă enervează să văd o campanie electorală anostă, în care, iată, ne uităm cu jind în continuare la cum se poartă campaniile electorale peste ocean, ba chiar și în țări din Uniunea Europeană și noi vedem, de aici, cum toți candidații fug, se pitesc. Eu îi provoc încă o dată, și pe Gabriela Firea, și pe Nicușor Dan, și pe Cătălin Predoiu, să ieșim să discutăm despre problemele Bucureștiului.
Până să discutați cu ei, explicați-mi, de ce candidați la Primărie? E un partid mic PMP-ul, cu șanse puține, așa cum arată sondajele până acum. Vreau să știu ce v-a aruncat în luptă? De ce ați decis să mergeți la Primăria Bucureștiului? Aici o întrebare subsidiară e dacă nu vă era mai ușor la Parlament…să începeți politica de acolo?
Răspunsul scurt este pentru că nu fur. Nu fur și pentru asta vreau să fac administrație publică locală, pentru că în primul rând boala care macină acest oraș, și-o spun cu tărie, este jaful, furtul din bani publici. Eu nu mă duc la Primărie să fur. Îi mulțumesc lui Dumnezeu, am mai mult decât m-aș fi gândit că o să am la 41 de ani. Mă duc acolo, și asta e un răspuns la întrebarea de ce candidez, pentru că am doi copii acasă, o adolescentă de 16 ani, Ioana, și fetița mea cea mică, de zece luni, Vera, și nu mai suport să văd cum îmi spunea fiica mea în urmă cu câțiva ani: „Tată, ești jurnalist, apari la televizor, am văzut că faci talk show-uri. Chiar nu puteți face voi nimic, jurnaliștii?”. Nu vreau să fiu populist, dar cu astfel de întrebări, chiar din partea unor oameni poate mai tineri decât fiica mea acum, se confruntă zi de zi părinții din acest oraș, atunci când îi duc la școală și zac în trafic cu copiii în drum spre grădiniță, în fiecare dimineață, uneori și 45, 50 de minute și o oră…copiii întreabă, „nu mai ajungem odată?”, „uf, iar e coadă, iar stăm la semafor nu știu câtă vreme?”, despre asta e vorba. Vă contrazic că PMP-ul e un partid mic. Nu vreau să folosesc expresia celebră ,,buturuga mică răstoarnă carul mare” . Poate e un partid tânăr, dar nu un partid mic și vă spun cu siguranță, pentru că aici nu mai vorbim de număr de membri, vorbim de starea de spirit din interiorul partidului și aici se simte la mare altitudine o stare de energie. Eu văd oameni tineri, de vârsta mea, de vârsta dumneavoastră, care intră în partid, vin alături de partid și n-am vrut să merg pe liste la parlamentare, pentru că eu înțeleg că validarea unui om politic, așa cum vreau eu să fiu, începând din data în care m-am înscris în Partidul Mișcarea Populară, pe 11 martie, anul acesta, e un om politic care trebuie să se valideze prin vot.
Deci primarul Turcescu sau consilierul local Turcescu o să își termine mandatul?
Da, consider…Primarul General al Capitalei Turcescu își va termina cu siguranță mandatul.
Și consilierul?
Mă gândesc la această chestiune. Sunt pe locul întâi la lista de consilieri, dar vă spun un lucru. Si dacă nu voi rămâne consilier general în Primărie, vă asigur că oamenii care intră și sunt pe lista de 55 de consilieri propuși de Partidul Mișcarea Populară sunt niște oameni extrem de valoroși.
Mă enervează furtul, mă enervează jaful din administrația publică, asta ați spus un pic mai devreme. Aș vrea să coroborăm asta cu faptul că vă bucurați de sprijinul unui fost președinte al României, nu sunt mulți candidați care se bucură de așa ceva, însă același om este suspect într-un dosar de spălare de bani. Nu cumva vă creează un handicap Traian Băsescu?
Nu, pentru că, în primul rând, în cazul domnului Traian Băsescu și în legătură cu acest dosar, vă propun să funcționeze în continuare prezumția de nevinovăție. Mai grav este că avem un partid ca PSD-ul condus de un condamnat definitiv la doi ani de închisoare.
Este adevărat, dar PSD-ul nu vă sprijină.
Bun, Traian Băsescu în momentul de față nu mă sprijină numai pe mine. Sprijină un întreg partid, pe care l-a creat, pe care îl conduce. Este președintele Partidului Mișcarea Populară și dați-mi voie să spun lucru cu tărie, pentru că i-am întâlnit pe mulți lideri politici în cei douăzeci și trei de ani cât am făcut presă, n-am întâlnit până acum, iertați-mă, un om care să înțeleagă și ceea ce se întâmplă în interiorul granițelor României și dincolo de granițele României mai bun decât Traian Băsescu, iar în ceea ce privește administrația…
Nu-i critică nimeni competențele, problema e că el este suspect într-un dosar de spălare bani și alături de domnia sa, vrând – nevrând, prin filiera partidului, sunteți asociat și cu doamna Elena Udrea, care este implicată în mai multe dosare penale, are probleme chiar mai grave decât domnul Traian Băsescu. Aceste asocieri nu vă creează probleme?
Nu, cred că sunt niște asocieri oricum forțate în acest moment, pentru că spun încă o dată. Eu sunt candidat, președintele Traian Băsescu este președintele Partidului Mișcarea Populară. Doamna Elena Udrea a fost fondator al Partidului Mișcarea Populară. Eu n-am întâlnit-o pe doamna Udrea la partid niciodată de luni de zile de când merg acolo, la partid, da? Înțeleg că și-a declarat sprijinul pentru candidatul Turcescu în sensul în care va vota candidatul Turcescu. Consider că orice vot, al unui bucureștean, care, dincolo de ce a avut în istoria lui politică sau în istoria personală de-a lungul anilor, dacă e un om care vrea o schimbare în București și votează Turcescu, jos pălăria!, mulțumesc foarte mult pentru acest vot. Și vă mai spun ceva. Mă întâlnesc cu oameni pe stradă, pentru că merg de foarte multe zile la întâlniri cu cetățenii acestui oraș. Sigur, sunt și oameni care spun: Aaa, mergi cu Băsescu, nu e în regulă, nu știu ce. Dar sunt și mulți oameni care chiar dacă nu au votat Băsescu, vin și spun acum, mă uit la Klaus Iohannis, mă uit la ce se întâmplă acum în țară, îl regret, domle, pe Traian Băsescu și regret perioada în care exista o direcție, exista o strategie, exista comunicare de la nivelul administrației prezidențiale
Să ne întoarcem la Robert Turcescu. E greu să ignor confesiunea pe care ați făcut-o acum aproape doi de ani de zile, în care ați recunoscut colaborarea cu un serviciu secret. Ați spus în perioada asta de multe ori că n-ați primit ordine de la acel serviciu, activitatea jurnalistică nu v-a fost afectată. Nu mai insist și eu asupra acestei întrebări. Ceea ce aș vrea eu să înțeleg este de ce ați acceptat? Ce îl face pe un jurnalist aflat în vârf de carieră, pentru că erați în vârful carierei atunci, să accepte o colaborare cu un serviciu secret?
Spun încă o dată pentru că este un subiect pe care l-am discutat, l-am paradiscutat, nu numai în această campanie electorală, ci din 2014 încoace. N-am răspuns niciodată la comanda unui serviciu secret. Sunt pe o listă de 2000 de persoane, care au fost avansate în grad. Văd că se discută în continuare despre Turcescu. Am adus în spațiul public aminte că e vorba de trei persoane: Turcescu, Laura Codruța Kovesi și Kelemen Hunor, care au cerut retragerea gradelor, lucru care s-a și întâmplat, în perioada în care conducea Ministerul Apărării domnul Dobrițoiu, dar mai sunt 1997 de persoane pe liste. Și v-aș spune și dumneavoastră în continuare. Vă rog chiar, pe jurnaliști, să investigați această listă cu mare atenție.
Acesta este un subiect separat. Întrebarea mea era de ce ați acceptat avansarea?
Ce am avut de spus…n-am acceptat-o…pe acel document, spun încă o dată…vă repet și dumneavoastră ceea ce am spus și colegului Dan Tapalagă, într-o discuție cu scântei, din urmă cu ceva vreme, nu există nici o semnătură pe acel document, pe acel livret militar care să-i aparțină lui Robert Turcescu. Sunt două semnături. Le puteți consulta oricând. Ale lui Gabriel Oprea. Punct. Despre asta e vorba. Iar eu vă spun cu sinceritate și cu tot respectul pe care vi-l port, că am lucrat împreună o perioadă, sunteți un jurnalist care ar putea insista pe acest subiect foarte mult, sunt convins, dar ce am avut de spus, am spus. Vreau să mă concentrez…
…regretați incidentul acesta?
Regret faptul….regret foarte multe dintre lucrurile pe care ca jurnalist la un moment dat, într-o perioadă extrem de frământată a României, le-am asumat trecând la un moment dat dincolo de ceea ce înseamnă, știm cu toții măcar din teorie, granița obiectivității în jurnalism. Dar trebuie să admitețică adeseori în acești ani, noi, ca jurnaliști, se întâmplă și în ziua de azi, dacă ne uităm la ceea ce înseamnă acum scandalul Hexi Pharma, suntem obligați aproape, de realitate, de circumstanțe, de felul în care se desfășoară lucrurile în România, să nu mai putem sta deoparte.
E adevărat. Sunt și jurnaliști care încearcă să schimbe legea electorală, dar întrebarea mea era specifică, legată de incidentul acela. Îl regretați?
Am spus-o la vremea respectivă că regret, da, și că regret că am ajuns în această situație, în care unii dintre oameni să-și pună, atenție, după ce eu am declarat public aceste lucruri, întrebări în legătură cu activitatea lui Turcescu, dar spun încă o dată, nu am acționat la comanda niciunui serviciu secret. Nu mi-am bătut joc de această meserie, nu am șantajat pe nimeni în această meserie.
Înapoi la Primărie. Care e prima decizie a primarului Robert Turcescu?
Prima decizie din momentul în care intru în Primărie?
După ce intrați în Primărie, prima decizie…
Este foarte important să înțeleg din interior aparatul de funcționare al acestui minister uriaș, pentru că Primăria Capitalei gestionează un buget de un miliard de euro și nu cred că în interiorul unei astfel de mașinării foarte importantă în economia întregii Românii, Bucureștiul de douăzeci și cinci la sută din produsul intern brut. E un oraș din punctul acesta de vedere în care cetățenii lui ar trebui să primească mult și foarte mult respect din partea administrației. Eu nu cred că totuși, în Primărie, nu există și oameni performanți. Și am întâlnit pe unii dintre ei și chiar în această campanie…
Ajungem și la oameni… spuneți-mi ce decizie o să luați?
Audit și vreau să văd ce se întâmplă cu banii publici și vreau să văd din punct de vedere profesional câți dintre angajații Primăriei, și asta într-o perioadă foarte scurtă de timp, își merită pozițiile pe care le ocupă și mai ales banii pe care îi primesc din salarii.
Cine o să facă auditul acesta?
Putem angaja și o firmă să facă un astfel de audit, dar nu vă gândiți neapărat. Vreau să-i cunosc în primul rând. Vreau să-i întreb ce-au făcut în ultimii ani, în care Bucureștiul s-a degradat teribil din toate punctele de vedere, la nivelul conducerii lui administrative. Vreau să stau de vorbă cu ei. Să-i văd pe cei de la Direcția Patrimoniului, să-i văd pe cei de la Direcția Urbanism, să discut cu Arhitectul Șef al Capitalei…
Și pentru că am ajuns la oameni, aveți oameni pregătiți pentru rolurile tehnice acolo, în caz că nu vă convin cei care sunt acum și pe unii veți putea să-i schimbați, veți putea forța…
Aceasta este greșeala majoră pe care au făcut-o predecesorii mei, îndrăznesc deja să spun, la Primăria Capitalei, au venit cu oameni de-ai lor, cu băieții din partid, pe care i-au numit în funcție. Chestiunea asta trebuie să înceteze. Ocuparea pe un post de o asemenea responsabilitate într-o administrație cum este cea a Bucureștiului trebuie să se întâmple prin concurs, trebuie cel mai bun să câștige. Știu, sunt bani puțini în serviciile publice, în administrația publică, dar sunt convins că există mulți profesioniști și am întâlnit, am avut o întâlnire cu Ordinul Arhitecților. Am văzut oameni extraordinari de preocupați de tot ceea ce înseamnă Capitala. Sunt convins că unii dintre ei ar fi dispuși să-și sacrifice din punct de vedere al veniturilor o perioadă de chiar câțiva ani, încercând să schimbe cu adevărat lucrurile în București. Atenție însă, nu vin cu o listă de partid, nu vin cu o hoardă de indivizi care vor să ocupe ei pozițiile în Capitală. Concurs și cel mai bun să conducă la un moment dat respectiv..
După patru ani de mandat Turcescu ce o să aibă Bucureștiul în plus? Trei lucruri.
În primul rând o să aibă în plus proiectele care sunt începute în acest moment și nefinalizate de foarte multă vreme și iată și la ora la care vorbim pierdem pe minut ce trece bani europeni și nu e vorba de un milion, două de euro, e vorba de zeci de milioane de euro.
Exemple de astfel de proiecte…
Da, iată ce se întâmplă la Piața Sudului, ce se întâmplă la Arcul de Triumf, ce se întâmplă în contracte care au fost semnate pentru modernizarea unor spitale din București, toate aceste lucruri înseamnă bani europeni pierduți. Din punctul meu de vedere va mai avea ceva Bucureștiul apropo de această chestiune, o suplimentare, dacă vreți, a legislației de acordare a contractelor pentru lucrări de infrastructură de mare amploare, în care, dacă ești o firmă și nu poți să te prezinți cu trei schimburi de lucru practic pe un șantier, nu ai ce să cauți să intri într-o astfel de licitație. Pentru că am văzut cu ochii mei cum se desfășoară lucrurile în alte părți ale lumii. Se lucrează zi lumină și se lucrează toată noaptea la lumina reflectoarelor pentru a termina o stradă, o asfaltare…
Bucureștenii vor avea după patru ani de mandat Turcescu un trafic mult mai respirabil în București, pentru că sunt variante de rezolvare rapidă a acestor probleme. Nu trebuie să facem minuni. E o minciună că mai multă infrastructură, străzi mai mari, lărgite, sigur ele contribuie la un moment dat la eliberarea traficului, dar tot ceea ce înseamnă mobilitate urbană în general arată un lucru foarte clar: cu cât mai multă infrastructură, cu atât mai mult trafic. După patru ani de mandat Turcescu, bucureștenii vor avea mijloace de transport în comun la standarde europene, în care vom avea o nouă hartă a transportului public, vom avea o cartelă unică de călătorie metrou – RATB, vom avea niște mașini, nu cum arată, iertați-mi expresia, hârburile care circulă astăzi pe mijloacele de transport în comun. E nevoie de investiție în zona asta. Iar un oraș care are un transport în comun civilizat, într-adevăr, ăla este un barometru al standardului de civilizație în întregul oraș. Nu trebuie făcute minuni. Eu nu vreau să promit autostrăzi suspendate. Vreau să spun asta. Bucureștiul are și planuri, are și proiecte în derulare, are și proiecte foarte bune.
Sună foarte bine, dar cum o să faceți toate lucrurile acestea, dacă o să aveți un Consiliu General, care nu vă va fi favorabil, dominat de PNL, PSD, USB și cine mai e pe acolo…
Campania electorală durează până pe data de 4, 3 ar fi ultima zi de campanie, 3 iunie anul acesta. Din momentul în care intrăm în Consiliul General sau ocupăm funcție în administrația publică locală ar trebui să înțelegem cu toții că suntem acolo pentru a lucra cu cetățeni. Știu, sună declarație destul de politicianistă. Am să mă duc la consilierii generali să stau de vorbă cu fiecare în parte de fiecare dată, discutând despre ceea ce are nevoie Bucureștiul, nu cred că vreun consilier general va îndrăzni în anii care vin, mai ales după experiențele, terifiante le numesc, din anii din urmă, să se opună unor proiecte pe care bucureștenii le vor. Atenție, Primarul General al Capitalei poate să convoace și un referendum pe chestiuni care țin, un referendum local, pe chestiuni care țin…
Unul dintre contracandidații dumneavoastră promite că va face mai multe referendumuri, dacă nu mă înșel.
Da, dar haideți să nu abuzăm de asta pentru că nu putem la un moment dat să ne ascundem așa cum se ascund unii dintre miniștri în spatele deciziei Parlamentului și să spunem, domnule, am câștigat la Referendum, vrăjindu-i pe bucureșteni. Dacă te-ai dus într-o funcție publică, trebuie să ai curajul să-ți asumi niște lucruri pe care le faci. O spun din nou, plec de la premisa de bună credință a celor care vor ajunge în Consiliul General, cred că se poate lucra în folosul bucureștenilor și deja e târziu, e timpul.
Ce ar face primarul Turcescu în criza dezinfectanților, ținând cont de atribuțiile pe care le Primarul General al Bucureștiului?
Ei, aici e un lucru important pentru că vă spun… mă uitam chiar înainte de a veni la emisiune și vreau să vă citesc un mic pasaj. Deci în atribuțiile…în fișa de post, dacă vreți, a Primarului General, scrie așa, că ia măsuri pentru prevenirea, subliniez, prevenirea o dată și limitarea urmărilor calamităților, catastrofelor, incendiilor…
Cunosc aceste lucruri, da…
Deci este acest pasaj. Eu pun altfel întrebarea. Ce-au făcut Primarul General, primarii de sector?
Este destul de evident ce-au făcut.
…n-au făcut nimic, domnule Tiță. Dacă te duci și stai de vorbă….
Dar ce-o să faceți dumneavoastră? Asta e întrebarea…
Această criză acum sau înainte de izbucnirea ei?
Nu, ce-o să faceți din iunie când veți fi Primarul Bucureștiului?
Mai mulți bani pentru spitalele pe care Primăria le are în subordine și sunt 19. Sunt 51 însă pe întregul cuprins al Capitalei, dar pe mine mă interesează toate cele 51, că și acolo merg bucureșteni de-ai primarului Turcescu sau care l-au votat sau nu l-au votat pe Turcescu, deci trebuie discutat cu medicii. Medicii vorbesc, asistentele vorbesc, dacă într-adevăr au cu cine. Și sunt convins că, dacă un Primar General ar fi mers înainte de izbucnirea acestei crize să stea de vorbă cu personalul medical, nu în conferință de presă, nu în simpozioane, ci ochi în ochi, domnule ce se întâmplă aici, nu putea să nu știe despre nenorocirile care se întâmplă în sistemul sanitar. Mai e ceva, nici unul dintre spitalele care funcționează astăzi în București, o spun cu tristețe, cu durere, nu respectă standardele fixate la nivel european. Atenție foarte mare, unele dintre ele sunt clădiri de secol XIX, îmi pare rău din punct de vedere al patrimoniului, da, poate sunt clădiri de patrimoniu, dar din punctul de vedere al funcționalităților pe care le presupune un spital modern nu au nici o legătură cu standardele Uniunii Europene.
Haideți să ne întoarcem…
…e nevoie de bani pentru spitale noi, iar eu propun un spital interregional, multidisciplinar, care să fie, spre exemplu, e o variantă, nu spun că așa trebuie să fie.
Finanțat din bugetul Bucureștiului?
Nu, finanțat chiar din fonduri europene, finanțat din fondurile Bucureștiului și finanțat împreună chiar cu Guvernul României prin Ministerul Sănătății. Unde-i Casa Radio… Turcia, în Istanbul, produce bani. Istanbulul face bani mulți din spitalele foarte bune care sunt astăzi în Istanbul. Viena, la fel, o știți cu toții foarte bine…
…celebrul AKH, unde s-a operat și președintele Băsescu.
…la bugetul local, domnule Tiță, iar Primăria Bucureștiului, filosofia, dacă vreți, pe care o propun eu în administrație, este să transformăm Bucureștiul, să aibă cât mai multe centre de profit. Ne vor blestema urmașii noștri când vor constata peste ani datoriile uriașe pe care le au deja de plătit, pentru că s-au făcut investiții în București, inclusiv cu împrumuturi, bun, la dobânzi bune, dar împrumuturi tot sunt, deci vor trebui rambursate. Atenție însă, noi va trebui să exploatăm în folosul acestor locuitori din Capitală toate variantele pe care le poate aduce Primăria pe masă, pentru a și câștiga bani. Astăzi nu câștigăm bani din locurile de parcare. De ce? Poate câștigă parcagiii, pentru că parcarea la noi se termină la ora cinci.
Nu câștigă nici parcagiii …Să ne întoarcem un pic la bucureșteni. Candidați din partea unui partid de dreapta, asumat de dreapta, poate chiar la dreapta PNL-ului și al ALDE, care și ele se revendică din zona asta.
Aș spune chiar, după ce văd ce se întâmplă cu Sava și cu Piedone, că PMP este singurul partid de dreapta din România.
Este analiza dumneavoastră. Ce faceți pentru săracii Bucureștiului, pentru cei care locuiesc în condiții improprii, pentru cei care nu-și mai permit viața în oraș sau duc o viață foarte, foarte grea și vă întreb asta pentru că și dumneavoastră sunteți, ca mulți alți bucureșteni, unul dintre beneficiarii unui program de stat care v-a permis să vă cumpărați ieftin o locuință.
Vreau să vă corectez pentru că știu discuția, dar doar ca o paranteză. Achiziția mea a unei case prin programul Agenției Naționale pentru Locuințe a fost făcută în condițiile legii fără nici un fel de problemă.
Nu am zis altceva. Am zis doar că ați beneficiat de ajutorul statului.
Nu am nici un fel de emoție. Da, era vorba de scutirea de TVA, așa se întâmplă povestea respectivă. Aș spune chiar că domnul Robert Negoiță, de la sectorul 3, care nu și-a plătit TVA-ul, pentru locuințele pe care și le-a vândut, și știți bine, scandalul și nu e vorba de o locuință, este vorba de mii de apartamente.
Este adevărat. Ce facem cu oamenii care nu-și permit viața în oraș?
Am vrut să lămurim asta, fiindcă sunt două întrebări în chestiunea aceasta. Da, Bucureștiul este un oraș care are, din păcate, și văd asta zi de zi, foarte mulți oameni care își duc ziua, își duc zilele cu greu, cu mare greutate. În primul rând trebuie să înțelegem însă, printr-o colaborare a Primăriei cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, câți pensionari avem, câte persoane cu venituri foarte mici sunt în acest oraș, fiindcă acum se acționează absolut haotic, nici măcar din cei 700000 de locuitori ai Bucureștiului, care circulă zilnic cu RATB-ul, nu știm câți dintre ei sunt pensionari. Se poate călători gratuit cu RATB în baza talonului de pensie, dar nu știm să fi făcut o analiză cineva, câți pensionari folosesc cu adevărat mijloacele de transport în comun. De acolo vin subvenții. Aceste subvenții, dacă numărul pensionarilor e mai mic, pe baza unor estimări, calcule făcute corect, banii aceia se pot redirecționa.
Dar n-ar fi mai cinstit ca un judecător pensionar să n-aibă gratuitate, de exemplu, un fost judecător care are o pensie foarte, foarte mare?
Asta vă spuneam, domnule Tiță, că e nevoie în momentul de față și în ceea ce privește gratuitățile, să spunem, pe transportul în comun pentru pensionari, să vedem pe baza unor fișe fiscale pe care le are ANAF-ul și pe care le poate pune la dispoziția administrației locale. Nu mai trebuie să existe așa fiecare, iertați-mi expresia, cu fișele lui. Primăria cu fișele lui, ANAF-ul cu fișele lui, haideți să conlucrăm, să existe un sistem integrat.
Am înțeles, o reducere a subvențiilor pentru cei care își permit un bilet de RATB. Ce altceva?
Da, dar aceasta se poate întâmpla, iertați-mă, pot să mă gândesc și la felul în care se acordă subvențiile pentru încălzire. Sunt oameni care câștigă de asemenea foarte mulți bani și care beneficiază în egală măsură de subvenții precum oamenii care nu au aceste venituri. Se pot, atenție, nu știm câte locuințe sociale, am întrebat special la Primărie, am pus pe colegii mei din Partidul Mișcarea Populară. Câte locuințe sociale are astăzi?
Și ce răspuns ați primit?
Că nu știe nimeni câte locuințe sociale sunt astăzi în patrimoniul municipalității. Eu cred că știu, dar cred că multe dintre ele și știu și câteva cazuri celebre sunt ocupate de niște băieți deștepți care le-au luat de la Primărie sub formă..
Și o să-i dați afară?
Bineînțeles, e obligatoriu, dacă nu au dreptul să obțină o astfel de locuință socială, trebuie să plece urgent. Orașul acesta poate să producă, să îmbunătățească nivelul de trai al celor care locuiesc în el prin crearea, vă dau numai un exemplu, a unor piețe în care să vină într-adevăr producătorii. Astăzi prețurile…socrii mei sunt agricultori, vând produse agricole unor samsari care vin să le ridice aceste produse agricole din poartă și vă dau numai un exemplu. În vreme ce el vinde legătura de ceapă, să spunem, la un moment dat, cu un leu sau cu 50 de bani în anumite momente, în piață, când e trufanda, o găsești la trei, la patru, la cinci lei.
Este adevărat, dar poate nu e preocuparea Primarului General soarta producătorilor.
Ba da, este preocuparea Primarului General să permită pe teritoriul municipalității accesul unor produse care să fie vândute mult mai ieftin și nu cu adaosul de 300 sau 400 la sută în plus. Asta este obligația Primarului General de asemenea.
Ultima întrebare legată de administrație. Taxele locale, oricum am compara indiferent cu ce oraș de pe lumea aceasta, taxele locale în București sunt teribil de mici, astfel încât oameni care dețin hălci întregi din mijlocul Bucureștiului, plătesc foarte, foarte puțin, comparat cu un om care stă într-un apartament în Sălăjan sau mai știu eu pe unde. Aveți de gând să propuneți o mărire a taxelor locale? E o soluție?
În primul rând să înțelegem care este patrimoniul municipalității. Vă spun un lucru care este teribil pentru…Nu există în Uniunea Europeană un astfel de exemplu. Bucureștiul, pe lângă faptul că nu are un plan urbanistic general, nu are un cadastru făcut. Noi nu știm astăzi dacă, să spunem, dacă trotuarul din fața sediului unde se află redacția dumneavoastră, până unde se întinde, unde e în patrimoniul municipalității, unde e în patrimoniul altcuiva sau terenul de vis-a-vis. Nu avem o astfel de identificare. Cum poți să conduci, hai să o numim așa. O afacere, orice afacere ar fi ea, și până la urmă și actul administrativ trebuie condus după niște principii manageriale ferme. Cum poți să desfășori un act de management câtă vreme tu nu știi care este patrimoniul? Care este patrimoniul public al primăriei? Care este patrimoniul privat? De ce nu sunt cadastrele făcute? Vă dați seama că noi nu știm, de exemplu, astăzi, nici măcar ce se află sub București, nimeni nu mai știe.
Vă referiți la rețeaua de canalizare?
Mă refer la 3000 de km aproape, spre exemplu, de țevi care străbat Bucureștiul, nemaivorbind de zeci de mii poate sute de mii de cabluri care străbat Bucureștiul. Cum e posibil asta? Știți cum se întâmplă lucrurile astăzi în București, când are loc câte o avarie? Haotic, pur și simplu. Iar dacă se oprește curentul undeva, vine un Dorel și dă cu târnăcopul într-un cablu să vadă cine țipă ca să înțeleagă de unde pornește respectivul cablu.
Vă mai spun un lucru. Vreau…e important. Dați-mi voie să vă spun lucrul acesta pentru că fac o declarație în premieră acum și e legată de cea mai mare problemă a Bucureștiului, dați-mi numai un minut, promit nu mai mult de atât. Este vorba de ceea ce se întâmplă cu traficul și aici vreau să spun cu fermitate un lucru. Afară cu taximetriștii din Ilfov. Liber la licențele de obținere a taxiurilor…
E o limită în momentul acesta la licențe…
…atenție, liber la licențe, dar numai după ce oamenii care solicită o astfel de licență vor trece cu adevărat de testele care să arate că mașina este în bună stare și că pasagerii pot circula în siguranță pe străzile Bucureștiului. Atenție însă, cei care au licență pe Ilfov, nu vor rămâne fără locuri de muncă, îi invit în momentul în care voi fi Primarul General al Capitalei să se licențieze în București, iar în felul acesta scăpăm și de beleaua aceasta teribilă, existentă de câțiva ani, în care băieții deștepți au venit cu licențe, ăștia din Ilfov, cei de la Capitală au spus n-aveți voie să intrați pe teritoriul Capitalei. Ilfovul nu plătește nimic către bugetul Capitalei…
Asta e marea problemă că avem taximetriști nepregătiți care nu plătesc taxe.
Afară cu cei din Ilfov, afară cu pirații din trasee și …licențiere
Ce faceți cu Uber-ul?
Piața trebuie să regleze, domnule Tiță, așa cum astăzi există…
Cum faceți, îi puneți pe taximetriști să plătească taxe de licență, să dea teste în timp ce la Uber colaboratorul nu plătește nici un fel de taxă de licență, nu dă nici un fel de test.
Da, dar plătesc taxe…
E cinstit față de taximetristi?
Plătesc taxe. E o discuție în toată această chestiune, însă eu nu pot interzice, sunt un om de dreapta, iertați-mă, desfășurarea unei activități pe teritoriul municipalității, câtă vreme se plătesc taxe către bugetul de stat.
De ce nu desființați licențele? Nu e cumva nedrept față de taximetriști?
Repet, asta am și spus, piața va regla, dar atenție, știți de ce apelează oamenii astăzi la variante precum Uber, pentru că eu și dumneavoastră, dacă vreți să merge la o nuntă și ne îmbrăcăm frumos și mergem și cu doamna noastră să spunem, într-un costum alb, de multe ori, iertată-mi fie expresia, ți-e silă, scârbă și groază să te urci într-un taximetru care funcționează, licențiat fiind în București, arată groaznic.
Arată că Primăria nu-și face treaba.
Arată că Primăria nu-și face treaba odată și arată cu nu există preocupare pentru tot ceea ce înseamnă ordinea, disciplina, legea în București. Despre asta vorbim. Eu nu promit nimic în această campanie. Promit doar un singur lucru. Că trebuie instaurată legea și că trebuie dată milităria jos din pod.