Evaluarea Națională 2021 continuă joi, 4 iunie, cu proba la Matematică. Cei aproximativ 130.000 de elevi au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva, pe broșura de examen, varianta de subiect extrasă.
UPDATE ora 12.20: Subiectele primite de elevi la proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2021 sunt rezolvate LIVE, din studioul Gândul, de Alina Sprus, profesoară la Școala Generală nr. 30 ”Grigorie Ghica Voievod” din București.
UPDATE: GÂNDUL a publicat subiectele și baremele la Matematică. Elevii au primit pentru rezolvare varianta de subiect cu numărul 3.
La SUBIECTUL I, elevii au avut de rezolvat 6 subpuncte, de tip grilă, cu un singur răspuns corect, fiecare notat cu câte 5 puncte.
SUBIECTUL al II-lea a avut tot șase subpuncte, cu probleme de geometrie, de tip grilă, fiecare notate cu câte 5 puncte.
Și la SUBIECTUL al III-lea au fost tot probleme de geometrie, elevii având de rezolvat șase puncte, fiecare cu mai multe subpuncte. Pentru rezolvarea corectă a acestui subiect, elevii pot obține 30 de puncte.
Zece puncte se acordă din oficiu.
Vezi mai jos subiectele la Matematică de la Evaluarea Națională 2021:
Elevii au primit broșura de examen la ora 09:00 și, înainte de cele două ore pentru rezolvarea subiectelor, au avut dispoziție 15 minute pentru a completa colțul cu numele candidatului, care va fi închis și lipit.
În timpul examenului, elevii au putut să completeze pe broșură, cu creionul, o figură geometrică sau pot face, în spațiile libere de pe foi, o altă figură geometrică, pentru o mai bună înțelegere a cerinței, fără ca acestea să fie considerate semne și să depuncteze candidatul. Noua regulă se aplică din acest an la Evaluarea Națională.
Structura subiectelor și baremul s-au schimbat pentru Evaluarea Naţională 2021, iar elevii, în premieră, trebuie să rezolve cerințe concepute după modelul testelor PISA.
Și matematica are o structură a subiectelor și a baremulului modificată față de examenele din anii anteriori. Sunt trei subiecte mari, notate cu câte 30 de puncte, fiecare cu mai multe puncte și subpuncte.
Anul acesta, în premieră, geometria capătă o pondere mai mare, volumul de lucru este destul de mare, astfel că elevul trebuie să-și dozeze foarte bine timpul pentru rezolvarea subiectelor la matematică.
Ca și la limba română, elevul primește pe foaia de examen spațiu de rezolvare, liniat ca o foaie de matematică.
Examenul se va încheia, după testul la Matematică, pentru majoritatea elevilor. Vineri vor susține proba la Limba și literatura maternă doar elevii din școlile cu predare în limba maternă.
La Evaluarea Națională 2021 s-au înscris 131.177 din cei peste 147.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a, cu aproape 40.000 mai puțini față de examenul din 2020.
Primele rezultate ale examenelor de la Evaluarea Națională 2021 urmează să fie publicate în 29 iunie.
Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute la testele de la Evaluarea Națională 2021 pot depune contestații pe 29 iunie, între orele 16.00 și 19.00, și pe 30 iunie, de la ora 8:00 la ora 12:00.
Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau prin mijloace electronice. Elevii care depun contestațiile prin mijloace electronice trebuie să transmită tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate, după caz, să fie mai mare sau mai mică decât nota inițială. Pentru candidații minori, documentele trebuie semnate și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale ale examenelor de Evaluare Națională vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Astfel, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale 2021 are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.
La proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2020, 112.651 de candidați (70.2%) au obținut note peste 5, iar 3.251 dintre aceștia au fost notați cu 10.