Evaluare Națională 2021. Aproximativ 130.000 de elevi susțin proba la Matematică

Evaluare Națională 2021. Aproximativ 130.000 de elevi susțin proba la Matematică
Publicat: 24/06/2021, 06:00

Evaluarea Națională 2021 pentru absolvenții clasei a VIII-a continuă joi, cu proba la Matematică. Examenul se va încheia, după acest test, pentru majoritatea elevilor, vineri urmând să susțină proba la Limba și literatura maternă doar elevii din școlile cu predare în limba maternă.   

La Evaluarea Națională din iunie 2021 s-au înscris 131.177 dintre cei peste 147.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a, cu aproape 40.000 mai puțini față de examenul din 2020.

La proba de Limba și literatura română, susținută marți, au participat 123.563, respectiv 94,2% dintre cei înscrişi. Alți 7.616 elevi au lipsit la prima probă a Evaluării Naționale, iar un elev a fost eliminat din examen.

Anul trecut, 76,2% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională au obținut medii peste 5. La proba de Matematică, 112.651 de candidați (70,2%) au obținut note peste 5, iar 3.251 dintre aceștia au primit nota 10.

La ce oră începe și cât durează examenul la proba de Matematică?

  • Accesul candidaților la proba de matematică în săli este permis de la ora 08:00 până la ora 08:30. Elevii care vor întârzia nu vor mai putea să intre în sala de examen.
  • Examenul de evaluare începe la ora 9:00, la fel ca la limba română.
  • Elevii au la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Timpul pentru redactarea lucrărilor se calculează după completarea casetei de identificare de pe broșura de examen.
  • Elevii vor avea la dispoziție 15 minute înainte de examenul propriu-zis să își completeze datele.
  • Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale 2021, în baza procedurii privind asigurarea condițiilor de egalizare a șenselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Evaluare Națională 2021. Organizarea în sălile de examen

  • Candidații la Evaluarea Națională 2021 sunt îndrumați de profesori  în sălile de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, potrivit Edu.ro.
  • În intervalul 08.30 – 09.00, candidații vor fi legitimați și li se va explic modul în care se desfășoară examenul.
  • Începând cu ora 09.00, candidații la Evaluarea Națională 2021 vor primi broșura cu subiectele, dar și hârtia ștampilată pentru ciornă.
  • Elevii vor completa caseta de indentificare în colțul paginii de examen (în maximum 15 minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise și vor secretiza caseta.
  • La probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură. Aceștia pot să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.
  • Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, folosesc numai creion negru.

Sfaturi de la Ministerul Educației pentru Evaluarea Națională 2021

  • Elevii trebuie să aibă asupra lor, în ziua examenului, actul de identitate, stilou sau pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă și șervețele.
  • Absolvenții claselor a VIII-a trebuie să înceapă „cu subiectul pe care-l stăpânesc cel mai bine”.
  • După ce primesc broșura de examen, elevii trebuie să citească subiectele pentru a se familiariza cu ele, apoi să citește din nou, în întregime, toate subiectele și să aloce minimum cinci minute pentru a se obișnui cu cerințele.
  • În situația în care constată că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrează, este preferabil să încheie fraza şi să continue cu un alt subiect.
  • Elevii ar trebui să rezerve 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.

Când sunt afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2021

Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2021 vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14.00, în centrele de examen.

Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute la testele de la Evaluarea Națională 2021 pot depune contestații pe 29 iunie, între orele 16.00 și 19.00, și pe 30 iunie, de la ora 8.00 la ora 12.00.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau prin mijloace electronice. Elevii care depun contestațiile prin mijloace electronice trebuie să transmită tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate, după caz, să fie mai mare sau mai mică decât nota inițială. Pentru candidații minori, documentele trebuie semnate și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2021 vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Astfel, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale 2021 are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Telverde pentru sesizarea neregulilor

Ministerul Educației a deschis o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea probelor de la Evaluarea Națională 2021.

Numărul de telefon va fi disponibil în perioada 22 – 26 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.


Citește și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024