Acuzații grave la adresa ex-ministrului Florin Jianu, președintele CA al FNGCIMM. Nu are „experiența adecvată” cerută de BNR + „Fals în declarații!”

Acuzații grave la adresa ex-ministrului Florin Jianu, președintele CA al FNGCIMM. Nu are „experiența adecvată” cerută de BNR + „Fals în declarații!”
Publicat: 09/04/2024, 13:12

Florin Nicolae Jianu – fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat – este, acum, președintele Consiliului de Administrație (CA) al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN, instituție financiară nebancară aflată aflată sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României (BNR). FNGCIMM SA IFN se dorește a fi un partener al mediului de afaceri din România, prin programele guvernamentale IMM INVEST și IMM INVEST PLUS, beneficiare fiind nu mai puțin de 75.000 de companii.

Numai că deciziile controversate luate de Florin Jianu riscă să ducă la o destabilizare a întregii activități, acuză salariații instituției, iar un avertizor de integritate demolează imaginea de forță pe care și-ar fi creat-o fostul ministru al Mediului.

Există reversul medaliei, cum se spune, iar un semnal de alarmă a fost trimis  – potrivit documentelor consultate, în exclusivitate, de Gândul – către Marcel-Ioan Boloș, ministrul Finanțelor Publice, situația prezentată fiind una extrem de gravă.

  • Sesizarea-bombă îl vizează chiar pe Florin Nicolae Jianu, președintele CA al FNGCIMM SA IFN.

  • Salariații acuză că activitatea acestui fond de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii riscă să fie bulversată iremediabil de „acțiuni concentrate de destabilizare” și de o „influență nocivă” exercitată nu numai de Florin Nicolae Jianu, ci și de un alt membru al Consiliului de Administrație, Sterică Fudulea, acesta fiind administrator al Fondului, dar și președinte al Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR) al FNGCIMM SA IFN. În același timp, este vizat de această sesizare și un alt membru al CA al FNGCIMM SA IFN, Nicolae Cristian Stănică.

Mai mult, în același context tensionat, un avertizor de integritate a întocmit un raport devastator la adresa lui Florin Jianu, privind încălcări ale legii care au fost sesizate în urma unor verificări având ca obiect îndeplinirea unor cerințe legale pentru deținerea calității de membru în CA al FNGCIMM SA IFN, iar Gândul prezintă informații surprinzătoare despre un posibil colaps al acestei instituții, generat de la vârful Consiliului de Administrație.

Banca Naţională a României asigură supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, persoane juridice române, inclusiv a sucursalelor acestora înfiinţate în alte state membre ori în state terţe, prin stabilirea unor norme şi indicatori de prudenţă bancară şi urmărirea respectării acestora şi a altor cerinţe prevăzute de lege şi de reglementările aplicabile, atât la nivel individual, cât şi la nivel consolidat sau subconsolidat, după caz, în vederea prevenirii şi limitării riscurilor specifice activităţii bancare.

Avertizorul de integritate este persoana care sesizează cu bună-credință încălcări ale legii, ale deontologiei profesionale sau ale principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței, și care este încadrată în autorități publice, instituții publice, companii naționale, regii autonome de interes național și local, ori în societățile naționale cu capital de stat.

Florin Jianu nu are o „experiență adecvată” care să îl recomande pentru această funcție

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, Florin Nicolae Jianu – vezi CV-ul său AICI – ar fi devenit membru al CA al FNGCIMM SA IFN fiind încălcate prevederile Legii 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, dar și – atenție! – Regulamentul BNR nr. 20/2009 privind aceleași instituții financiare nebancare.

Concret, este vorba despre depunerea unor declarații autentificate, la momentul acceptării mandatelelor, care ar fi neconforme adevărului, iar situația prezentată reprezintă factori de risc semnificativi.

  • Florin Nicolae Jianu este acuzat că a devenit președinte al CA al FNGCIMM SA IFN fără a avea experiența necesară „pentru exercitarea calității de conducător al unei instituții financiare nebancare”.
  • Fostul ministru Jianu s-ar face vinovat, practic, de „fals în declarații”, infracțiune foarte gravă, pentru că a menționat, atunci când a depus dosarul cu documentația prevăzută de lege, că îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcție de administrator al FNGCIMM SA IFN.
  • Potrivit articolul 20 din Legea 93/2009, „conducătorii instituţiilor financiare nebancare trebuie să aibă reputaţie şi experienţă adecvate pentru exercitarea responsabilităţilor încredinţate, conform criteriilor stabilite de Banca Naţională a României”.

Florin Jianu a devenit membru al CA al FNGCIMM SA IFN în data de 29 octombrie 2021, prin Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor, la doar o lună după modificarea Regulamentului BNR nr. 20/2009.

În data de 8 decembrie 2021 a fost numit președinte al Consiliului de Administrație. Anterior, acesta fusese administrator timp de trei mandate a câte patru luni, începând cu data de 19 decembrie 2019.

Marea problemă ar fi aceea că sintagma „experiență adecvată”, prevăzută de lege, nu poate plasată în dreptul lui Florin Jianu, potrivit informațiilor obținute de Gândul, acesta nedeținând, vreodată, o funcție de conducere în cadrul unei instituții de credit sau într-o altă instituție bancară supravegheată de BNR. Mai mult, Florin Jianu nu are experiență în domeniul creditării.

După intrarea în vigoare a modificării Regulamentului BNR nr. 20/2009, orice persoană numită în funcția de conducător al unei instituții financiare nebancare – funcția de administrator fiind, de altfel, cea mai înaltă funcție din conducere – ar fi trebuit să îndeplinească două condiții, cumulativ:

  • Experiență practică de minimum 1 an într-o funcție de conducere deținută în cadrul unei instituții de credit sau al unei alte instituții financiare supusă supravegherii Băncii Naționale a României sau unei alte autorități competente ori în cadrul unei instituții financiare nebancare înscrise doar în Registrul general.
  • Experiență practică de minimum 2 ani în domeniul creditării.

Declarațiile de la notar, puse sub semnul întrebării: „Riscuri semnificative, pe mai multe paliere”

Cu ocazia fiecărei prelungiri a mandatului, fostul ministru al Mediului a depus – oficial – declarații notariale autentificate din care rezultă că a certificat, pe propria răspundere, că îndeplinește toate condițiile cerute de lege pentru a fi membru în CA al FNGCIMM SA IFN.

Totuși, sursele Gândul îl acuză pe Florin Jianu că – deși știa că nu îndeplinește aceste condiții – a transmis cu totul altceva, adică… ar fi mințit în fața notarului, ceea ce se traduce prin „fals în declarații”.

În astfel de condiții, faptul că Florin Jianu deține funcția de președinte al CA al FNGCIMM SA IFN, cu toate că nu are experiența necesară și a declarat, paradoxal, că îndeplinește toate condiții, duce – inevitabil – la „riscuri semnificative” în ceea ce privește nu numai imaginea fondului de garantare, ci și – cu atât mai grav – activitatea acestei instituții financiare nebancare.

  • Sunt afectate imaginea și reputația FNGCIMM SA IFN în mediul bancar.
  • În planul exercitări atribuțiilor de supraveghere a BNR, acolo unde există deja precedente legate de respingerea unor persoane care vizau astfel de funcții de conducere, tocmai pentru că nu îndeplineau condițiile necesare prevăzute de lege și nu aveau această „experiență adecvată”.

Aceleași surse Gândul au mai precizat că asupra lui Florin Jianu, președintele CA al FNGCIMM SA IFN – unde acționar este Ministerul Finanțelor – nu planează numai acuzația de „fals în declarații”, coroborată cu faptul că deține această funcție fără a îndeplini condițiile prevăzute de lege, ci și aceea că nu sunt respectate nici prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a instituțiilor publice.

Potrivit OUG 109/2011, în consiliul de administrație cel puțin o treime ar trebui să fie femei și consiliul de adminustrație nu poate fi format, în exclusivitate, din persoane de același gen.

Numai că în Consiliul de Administrație al FNGCIMM SA IFN – al cărui președinte este Florin Jianu – sunt numai bărbați, iar principiul egalității – Legea 202/2002 de șanse este dat uitării.

„Comportament abuziv și neadecvat”, decizii controversate

Tabloul general în care Florin Jianu se poziționează în plan central conține, însă, și alte tușe sumbre. Salariații îl acuză că are un „comportament abuziv și neadecvat”, fiind un președinte al CA care exercită „presiuni” și „influențe persuasive cu conotație abuzivă”.

  • Sunt „impuse” decizii apreciate de salariați ca fiind defavorabile instituției, prin determinarea renunțării la unele inițiative de interes general pentru salariații Fondului.
  • Conform acestora, Florin Jianu dorește neapărat să își impună punctul de vedere, luând decizii care, în ultimă instanță, ar fi defavorabile chiar instituției pe care o conduce.
  • Proiecte operaționale ar fi, astfel, blocate sau tergiversate nejustificat, fiind întreținute/alimentate și situații conflictuale care au dus, încetul cu încetul, la „deteriorarea mediului de lucru”.

Un exemplu sugestiv, în acest sens, este o decizie a CA din luna decembrie a anului 2023 și, potrivit documentelor consultate, în exclusivitate de Gândul, este vorba despre o modificare organizatorică, pusă în practică fără un material inițiat de Direcția de Resurse Umane, așa cum ar fi fost normal.

În același timp, surprizător, nu a fost anunțat nici Comitetul Executiv al FNGCIMM SA IFN, iar Sindicatul Garantare nici măcar nu a fost consultat.

Întreaga Direcție IT și Digitalizare, cercetată disciplinar

În data de 10 ianuarie 2024, Consiliul de Administrație al FNGCIMM SA IFN a avizat un raport de audit care a avut ca obiect cauzele neîndeplinire planului de investiții pentru anul 2022, dar și cauzele care au dus la implementarea greoaie a programului de investiții al FNGCIMM SA IFN, pentru anul 2023, în domeniul IT.

S-a cerut conducerii executive a instituției să prezinte un raport al Comisiei de Disciplină care să vizeze modul în care s-a desfășurat activitatea Direcției IT și Digitalizare.Din documentele consultate de Gândul reiese că această direcție are doar 11 angajați, aceștia aigurând suportul informațional pentru toți angajații instituției, respectiv 238 de salariați.

În urma unei astfel de decizii, întreaga activitate a FNGCIMM SA IFN va fi perturbată, avertizează salariații, efectele negative fiind majore.

Salariații FNGCIMM SA IFN au fost grav prejudiciați prin anularea abonamentelor pentru servicii medicale

Potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul, salariații FNGCIMM SA IFN au fost grav prejudiciați prin anularea abonamentelor pentru servicii medicale, începând cu luna ianuarie a anului 2024.

Salariații FNGCIMM SA IFN trag, astfel, un semnal de alarmă și îi transmit ministrului Finațelor Publice, Marcel Boloș, că la nivelul conducerii instituției financiare nebancare există „diletantism” și sunt urmărite „interese obscure”, iar Florin Jianu ar fi principalul responsabil pentru această situație.

Stabilitatea FNGCIMM SA IFN este grav afectată, mai avertizează salariații, deciziile luate la nivelul conducerii fiind de natură a „submina” întregul efort colectiv și de a „eroda” încrederea în instituție.

Florin Jianu, 6 case!

În luna ianuarie 2017, Florin Jianu a fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, demisionând la 2 februarie 2017.

  • Din ianuarie 2012 până în martie 2014, Florin Jianu  a fost președinte al Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători (Young Entrepreneurs of the European Union – JEUNE)
  • Din luna martie până în luna decembrie a anului 2014, Florin Jianu a fost ministru pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism.
  • Din ianuarie 2008 până în martie 2014, Florin Jianu a fost președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.

Potrivit declarației de avere depuse în anul 2023, Florin Jianu deține două case de locuit (Slatina și București), dar și patru apartamente, 3 în Slatina, județul Olt, și unul în București.

În ceea ce privește veniturile încasate, Florin Jianu este manager de proiect la CNIPMMR București, obținând un salariu anual de 249.351 lei.

Totodată, fiind președintele CA al FNGCIMM SA IFN, Florin Jianu încasează, anual, 131.086 lei.

Florin Jianu deține și două conturi la BRD, unul deschis în anul 2004 – 2.654 RON – și altul deschis în 2018, soldul fiind de 722.000 RON.

Declarația de interese a lui Florin Jianu, depusă tot în anul 2023, poate parcursă AICI.


Citește și:

„Toaletare” à la Poliția Locală S2! Directorul general Angheluș a DEFRIȘAT copacii din curte, fără aviz de la Mediu. „A făcut și chetă pentru amendă!”

Suspiciuni de ”blat” pentru un post de conducere! Directorul general al Poliției Locale de la 2, acuzat că și-a numit comisia de examinare care l-a declarat câștigător: „Să intervină ANFP!”

Directorii Poliției Locale a Sectorului 2 și-au mobilat birourile ca ”după Neckermann” prin firma nașului! Bonus: i-au angajat și fiica!

„Baronul Lamborghini” din Prahova calcă în picioare controlul judiciar și încearcă să cumpere primarii la bucată! Lista ”șpăgilor pentru investiții” pe care a pregătit-o Iulian Dumitrescu

Filiera ”Nufărul”! Cum își curăță imaginea condamnații și suspecții de crimă organizată, corupție ori agresiuni sexuale?! Dispariția dosarelor de pe portalul instanțelor de judecată! + Explicațiile Ministerului Justiției

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...