Compania UMB – condusă de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu – a solicitat Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) rezilierea amiabilă a contractului pentru proiectarea și execuția Centurii Galați (Centura Mare), cu o lungime de 33 km. Această solicitare vine după, atenție, 4 ani de la semnarea contractului dintre CNAIR și UMB.
Acest contract care ar trebui reziliat pe cale amiabilă – finanțat de la Bugetul de Stat – a fost semnat înainte de alegerile din anul 2020.
Gândul prezintă informații în exclusivitate din culisele acestei solicitări surprinzătoare – demnă de cunoscuta metodă Maradona – a companiei conduse de afaceristul Dorinel Umbrărescu, sursele noastre declarând că au existat semne de întrebare de la bun început, iar răspunsurile s-au lăsat așteptate.
„Conform acestei scheme, orice companie poate câștiga tot, iar dacă – ulterior – nu se încadrează în parametri și în cerințe, atunci reziliază tot. Fără daune, fără certificate negative…
Întrebările incomode nu pot fi eliminate. De pildă, cum s-a putut semna la 70% – 80% din preț fără ca CNAIR să ceară o justificare de preț? Mai mult, se poate observa că prețurile materialelor – la momentul licitației – sunt aproximativ aceleași ca în ziua de azi. În astfel de condiții, o actualizare de preț ar fi de ajuns pentru a putea fi finalizată lucrarea.
În ultimă instanță, cum se poate rezilia un contract, pe cale amiabilă, după nu mai puțin de 4 ani de la semnarea sa?”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
În exclusivitate pentru Gândul, Ionuț Ciurea – vicepreședinte și director executiv al Asociației ProInfrastructura a oferit explicații punctuale și a declarat, de la bun început, că acest contract pentru Varianta Ocolitoare Galați, semnat între UMB și CNAIR, a fost semnat fără ca cineva să pună cuiva vreun „pistol la tâmplă”.
„Când au semnat nu știau și unii și alții că se semnează? Adică n-a știut și Compania de Drumuri, n-a știut și constructorul? Evident că da, nu le-a pus nimeni pistolul la tâmplă să semneze. Asta în primul rând.
În al doilea rând, cred că matematica nu mă înșală, e undeva pe la 77%. Pe o licitație, când te duci sub 85% din estimat, atunci trebuie să dai niște explicații suplimentare. Dar chiar și așa, te poți duce la sub 85%, doar că este mai ușor de atacat în instanță chestiunea asta și trebuie să ai niște argumente foarte solide pentru care dai sub 85% din valoare.
Adică oferte valabile, cu chestiuni de piață, cu nu știu ce, poate că ai tu – conjunctural – acces la o anumită tehnologie sau acces la anumite resurse pentru care poți să plătești mult sub prețul pieței sau un preț extrem de competitiv și atunci poți, justificat, să câștigi cu sub 85%.
Da, trebuie, dacă ai sub 85% din costul estimat, trebuie să dai justificările astea, le poți da și pot fi acceptate. Este mult mai ușor să fie atacată de către un competitor.
Legislația nu te împiedică să semnezi sub 85%, nu spune că dacă e sub 85% e din start o problemă”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Ionuț Ciurea – vicepreședinte și director executiv al Asociației ProInfrastructura.
Ionuț Ciurea precizează că această solicitare a UMB de reziliere a contractului pentru Varianta Ocolitoare a Galațiului nu este absolut deloc surprinzătoare, explicând și de ce, dincolo de chestiunile tehnice.
„Astea sunt chestiuni tehnice care, din punctul meu de vedere, sunt doar o chestiune de formă. Fondul problemei este altul, care nu era atunci, în 2020.
Și este din două bucăți, sunt probleme birocratice acolo, o dată că e cu bani de la buget și stați – dacă vreți să lucreze, trebuie să și plătiți.
Cam la fel este și pe A7, și pe A3, și pe Craiova-Pitești, Și pe unde mai lucrează Umbrărescu, că a terminat anul trecut cu cea mai mare sumă restantă de plată din partea Companiei de Drumuri.
Și alți constructorii mai au de încasat de la Compania de Drumuri. Asta în primul și primul rând.
Dar, în al doilea rând, pe lângă problemele birocratice și de finanțare, este o problemă mare, majoră, așa cum tot spunem și zbierăm de vreun an de zile. Este o problemă majoră cu capacitatea constructorului. Și atunci, nu e niciun fel de mirare că nu vor să mai facă centura Galațiului.
Și am zis să vă dau un breaking news, dacă o să se rezilieze, foarte probabil se ajunge la reziliere.
Deci înțeleg că nu e oficială sau nu știu dacă oficială informația asta, dar e logică și – dacă se ajunge la reziliere, noi tot ne întrebam ce se întâmplă cu centura asta Galațiului și încotro se îndreaptă contractul.
Umbrărescu n-o să liciteze din nou, nu o să liciteze pentru că nu a licitat, de exemplu, la Nădășelu, la viaductele de acolo, unde – hai să nu spun așa direct – dar era cam cu dedicație licitația.
Și n-a licitat. Nu doar că n-a licitat. Adică n-a depus ofertă, nu că nu s-a bătut sau n-a fost desemnat câștigător, nu a depus ofertă, a spus pas.
E de așteptat să spună pas aici, pe un proiect cu bani de la buget, deci greu cu finanțarea anul ăsta, mai ales, cu probleme birocratice… Nu e tocmai ușor de făcut, dar nu e nici ceva extraordinar. Dar mănâncă și mai mult din capacitatea tehnică a antreprenorului de a pune în teren. Are suficiente lucrări.
Uite așa (n.red. – poate fi reziliat un contract, după 4 ani, pe cale amiabilă), pentru că există amiabilitate, ca să mă exprim așa, între Compania de Drumuri și acest antreprenor, că dacă era vorba de orice alt antreprenor altfel se pune în discuție. Nu?
Cel mai probabil o să se rezilieze. Vă dau în scris că o să se rezilieze fără niciun fel de repercusiuni. Nu, nici vorba de așa (n.red. – certificat negativ), că certificatul negativ e pentru proști, în niciun caz pentru Umbrărescu.
Umbrărescu o să-și ducă la bun sfârșit toate contractele în termene sau înainte de termen, pentru că termenele de finalizare o să fie mutate din pix, în față, adică în viitor și acolo unde nu mai poate, că nu mai vrea, că nu știu ce, se reziliază amiabil, fără niciun fel de repercusiuni asupra antreprenorului”, explică Ionuț Ciurea.
Totuși, se pune întrebarea și cum poate fi reziliat un astfel de contract, după patru ani, fără un certificat negativ. Ionuț Ciurea spune, în exclusivitate pentru Gândul, că nici măcar nu ar fi o premieră.
„Da, da, da, n-ar fi o premieră (n.red. – reziliere fără certificat negativ). Se poate rezilia fără niciun fel de urmări, de o parte și de alta. Părțile, că până la urmă sunt două părți, este un contract între două entități care iau decizia să rupă contractul respectiv fără pretenții una de la cealaltă.
Cum se poate rezilia după 4 ani în care nu s-a întâmplat nimic? Uite-așa. Părțile doresc să rezilieze, să înceteze contractul respectiv. La fel cum te poți căsători și după 4 ani de trai, mai frumos sau mai urât, poți să iei peste noapte decizia să bagi divorț fără niciun fel de pretenție unul de altul.
Nu s-a făcut nimic pe contractul ăsta, s-au generat niște costuri deoparte sau de alta? Bine, în afară de costurile șoferilor, că na, lasă-i pe proști, nu contează proștiI… Practic, prin nepunerea în practică a acestui contract, adică începerea construirii, problema este la Compania de Drumuri.
Se zice că avem și noi niște drepturi și plătim oameni din Compania de Drumuri să facă drumuri. Iar Compania de Drumuri avea un contract, o promisiune că antreprenorul trebuie să facă drumul ăsta. Nu? Și bineînțeles că statul român, prin Compania de Drumuri, o să și plătească antreprenorul ca să facă treaba aia și, mă rog, că sunt multe probleme birocratice acolo.
Unii s-au făcut că deblochează și că plătesc, recte statul român, ceilalți s-au făcut că construiesc, doar s-au făcut, iar acum, după 4 ani de zile cu proștii, șoferii, treaba lor, cei doi căsătoriți să bage divorț, pe contractul ăsta, evident.
Că cei doi amorezi (n.red. – UMB și CNAIR) sunt luați până peste cap pe foarte multe contracte, Umbrărescu fiind în continuare cel mai puternic antreprenor pe rutier, cu mai bine de jumătate din totalul kilometrilor de autostradă și drum expres care sunt contractați în acest moment”, mai spune Ionuț Ciurea, în exclusivitate pentru Gândul.
Ionuț Ciurea a continuat prin a dezvălui că afaceristul Umbrărescu ar avea „cârlig” la CNAIR, iar CNAIR îi este ca o „mumă”, în timp ce pentru alți antreprenori ar fi ca o „ciumă”.
„Nu se întâmplă nimic, nu e vorba de precedent, că nu e precedent. Statul este doar pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Sau invers. Pentru cei mai mulți este ciumă, doar pentru câțiva selecți este mumă, ăsta este statul român.
Statul român poate să fie și mumă, și ciumă. Și nu e nicio sarcasm în asta, asta este demonstrată cu fapte. Uitați-vă în piață, cum se comportă Compania de Drumuri cu unii antreprenori și cum se comportă cu ceilalți. Cum se comportă cu Umbrănescu, care este ținut în mână, «că e al nostru» și există lobby puternic în Compania de Drumuri pentru treaba asta.
La Umbrărescu nu e așa. La Umbrărescu este cu lobby. CNAIR este pentru Umbrărescu mumă, pentru alții ciumă”, a încheiat Ionuț Ciurea – vicepreședinte și director executiv al Asociației ProInfrastructura, în exclusivitate pentru Gândul.
Centura Galaţi este o şosea cu o bandă pe sens şi acostament lat de 1,5 metri. Traseul se desprinde din DN 25 prin nodul rutier Traian, supratraversează DN 25 şi Calea Ferată Tecuci- Galaţi, trece de Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior şi intersectează DN 2 B înainte de vama Galaţi – Giurgiuleşti (cu Republica Moldova).
Potrivit notei de fundamentare din iunie 2019, a notat economedia.ro., în faza de execuţie ar urma să fie asigurate 250 de locuri de muncă pe plan local.
Citește și: