ANCHETA incendiului din pandemie de la Institutul ”Matei Balș”, încremenită de patru ani doar asupra faptelor. Ce s-a descoperit la expertiza INSEMEX

ANCHETA incendiului din pandemie de la Institutul ”Matei Balș”, încremenită de patru ani doar asupra faptelor. Ce s-a descoperit la expertiza INSEMEX

Au trecut trei ani și șapte luni de la incendiul care a izbucnit în Pavilionul V al Institutului „Matei Balș” din București, iar ancheta bate pasul pe loc. 26 de oameni au murit în urma acestei tragedii, cinci la momentul incendiului și alți 21 după aceea, la alte spitale unde fuseseră transferați de urgență. Deși s-au scurs aproape patru ani de la acest incendiu, ancheta nu a fost finalizată, nicio persoană nu este acuzată, iar semnele de întrebare persistă.

  • Incendiul de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a izbucnit pe data de 29 ianuarie 2021, în jurul orei 05:00, la parterul unității spitalicești care trata atunci bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2. (informații suplimentare AICI)
  • Focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu COVID-19, cu forme severe și medii ale bolii.
  • După doi ani de cercetări, procurorii au declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, „în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și evaziune fiscală”.

Incendiul de la Institutul ”Matei Balș” a fost a doua tragedie care s-a produs în pandemie într-un spital din România, la doar câteva luni după incendiul din noiembrie 2020, care a mistuit secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, acolo unde au murit 10 oameni. (alte detalii AICI)

„Incendiul s-a produs de la o aerotermă adusă de acasă de familia unui pacient”

Gândul prezintă, în exclusivitate, informații de ultimă oră despre această anchetă în desfășurare, care, surprinzător, durează de aproape 4 ani.

Surse judiciare au declarat că ancheta se află tot în faza „in rem” și, în continuare, procurorii nu au reușit să pună sub acuzare vreo persoană care s-ar face vinovată de această tragedie.

Au trecut 3 ani și 7 luni de la incendiul care a izbucnit la Institutul «Matei Balș», iar dosarul care se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul București se află în aceeași fază, in rem. Niciun vinovat nu a fost descoperit încă, iar ancheta trenează. Bate pasul pe loc, pur și simplu…

Experții INSEMEX au concluzionat incendiul s- a produs de la o aerotermă adusă de acasă de familia unui pacient. Acel pacient a și decedat în incendiu… Aeroterma fusese pusă sub patul acestuia, în condițiile în care în cameră erau puși pe concentrație de oxigen… În salonul respectiv erau trei pacienți la acel moment”, au declarat sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

„Am încercat să deschid și alte ferestre, dar mi-a fost imposibil”

Cătălin Apostolescu, medicul care era de gardă în ziua incendiului de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș” și purtător de cuvânt al spitalului, spunea, în februarie 2021, că nu a văzut aparate de încălzire în salonul respectiv, care erau interzise încă din 2017. Medicul preciza că nici temperatura în clădire nu era cea mai scăzută.

Eu nu am văzut în acea seară instalații de încălzire. A ars un singur salon, iar cel care era față în față a fost distrus mai degrabă de suflu, de căldură. Când căldura a topit și s-au spart geamurile, a fost un suflu, în primele zece minute.

Până au venit pompierii, s-a respectat planul de dezastre. Pompierii au intrat și au stins focul, iar în momentul în care au intrat. au observat niște cadavre, apoi au căutat să vadă dacă mai sunt victime și atunci l-au găsit pe al patrulea.

A fost o procedură firească, nu a fost nicio bizarerie”, declara atunci medicul Cătălin Apostolescu. (mai multe informații AICI)

La început nu a fost nicio explozie, a fost o bubuitură mai târziu, după vreo 3-4 minute. Ieșisem deja pe balcon și apelasem pompierii. Erau unii pacienți care încercau să iasă, evident că i-am ajutat și, după aceea, am încercat să deschid și alte ferestre, dar mi-a fost imposibil pentru că se deschid numai pe dinăuntru și nu aveam cum să le forțez. Am încercat să intru prin altă parte, dar nu am putut din cauza fumului. Între timp, colegii începuseră să evacueze din pacienți”

Medicul Cătălin Apostolescu

Tatăl medicului Gabriel Diaconu, considerat ”victima 18”. ”Cu siguranță n-a murit din cauza incendiului”

Tatăl medicului Gabriel Diaconu s-a aflat printre pacienții transferați la alte spitale, după izbucnirea incendiului din Pavilionul 5 al Institutului „Matei Balș”, acolo unde erau internați peste 100 de oameni în ziua tragediei.

La câteva zile după ce a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, tatăl lui Gabriel Diaconu a murit în secția Anestezie și Terapie Intensivă, dar decesul nu a fost urmare a incendiului, ci a altor suferințe.

În dosarul deschis de procurori după incendiul de la Institutul ”Matei Balș”, tatăl dr. Gabriel Diaconu apare însă ca „victima 18” a incendiului.

”O altă chestie este că tatăl meu a fost victima cu numărul 18 după incendiu de la Institutul «Balș». Fiind evacuați în noaptea respectivă și fiind un dosar penal, sub suspiciunea săvârșirii infracțiunii de…, având în vedere că au murit oameni după incendiu de la «Balș», tatăl meu – deși a murit niște zile mai târziu, la un alt spital, din cu totul alte cauze – a fost a 18-a victimă a incendiului de la «Balș». Apare cu titlul «victima numărul 18».

Eu m-am dus la Poliție să dau o declarație despre moartea lui tata și prima chestie pe care am spus-o a fost, «ok, înțeleg rigoarea juridică, dar aș vrea să fie foarte clar: eu n-am nicio pretenție civilă de pe urma acestei chestii».

Eu știu foarte bine din ce cauză a murit tatăl meu și cu siguranță n-a murit din cauza incendiului”, a declarat medicul psihiatru Gabriel Diaconu, în exclusivitate pentru Gândul (alte informații AICI)

Ce au descoperit medicii legişti după efectuarea necropsiilor primelor 5 victime

După efectuarea necropsiilor, surse judiciare spuneau pentru Gândul că două femei au murit pe fondul unei insuficiențe cardio-respiratorii. Acestea s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Pe de altă parte, decesul bărbatului găsit carbonizat a fost cauzat atât de arsurile puternice de pe suprafața corpului, cât și de cele de la nivelul căilor respiratorii.

Potrivit rezultatelor preliminare ale necropsiilor efectuate de medicii legişti, cauzele morţii în cazul primelor cinci victime au fost:

  • bărbat cu arsuri puternice pe 100% din suprafaţa corpului şi pe căile respiratorii;
  • femeie cu arsuri şi intoxicaţie cu monoxid de carbon;
  • bărbat cu arsuri de căi respiratorii şi intoxicaţie cu monoxid de carbon;
  • bărbat cu arsuri puternice pe toată suprafaţa corpului;
  • femeie intoxicată cu monoxid de carbon şi expunere la căldură emanată.

Una dintre victimele tragediei de la ”Matei Balș” era măicuță la Mănăstirea Christiana din București, Pipera.  Femeia, în vârstă de 79 de ani, a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgență ”Floreasca”, acolo unde s-a stins din viață, ulterior aceasta fiind dusă la INML. Stareța mănăstirii a fost contactată de legiștii de la INML, iar femeia a fost identificată după crucea pe care o purta la gât.

Principalele nereguli constatate în urma incendiului de la „Matei Balș”

În martie 2021, Corpul de Control al prim-ministrului a făcut publice principalele nereguli care au fost constatate în urma verificărilor efectuate la Institutul „Matei Balș” după incendiu.

  • Instalația electrică proiectată și executată la nivelul anilor 2000-2001, subdimensionată pentru necesitățile actuale ale spitalului, respectiv suprasolicitarea acesteia prin încărcarea cu consumatori de ultimă generație (aparatură medicală, paturi electrice etc).
  • Singurele lucrări de înlocuire a instalațiilor electrice au fost realizate în anul 2017, când au fost schimbate șapte tablouri electrice la etajul 3 și mansarda din Pavilionul V.
  • Consumul foarte mare de oxigen medical în tratarea acestor forme de infecții cu SARS-CoV-2 (majoritatea pacienților primeau oxigen, atât prin narine, cât și prin mască, conectate la instalația de oxigen din perete) a alimentat producerea incendiului și explozia.
  • Supraveghere deficitară a bolnavilor din partea personalului medical aflat în serviciu, cu precădere în intervalul orar 01:00-05:00 dimineața.
  • Lipsa senzorilor de fum și detecție a oxigenului în cadrul saloanelor și holurilor clădirilor respective.

Printre nereguli a fost menționată și „lipsa supravegherii video la nivelul holurilor Pavilionului 5, aspect ce ar fi favorizat observarea din timp a incendiului, reprezentând totodată un martor obiectiv al desfășurării întregii activități medicale/nemedicale din clădire”.


CITEȘTE ȘI:

Concluziile medicilor legiști care au efectuat autopsiile victimelor de la „Matei Balș!”. Trei pacienți au ars de vii (DETALII EXCLUSIVE)

Toni Grecu, mărturii din infernul de la „Matei Balș”: „M-am prăbuşit inconştient, dar fericit. Participasem la cel mai extenuant maraton din lume”

O minune l-a salvat din flăcări, la „Matei Balș”. „Eu trebuia să fiu în salonul morții!” (EXCLUSIV)

Scriitorul Florin Toma, fost pacient în salonul incendiat de la Spitalul „Matei Balș”: „Caloriferele erau reci. Mi s-a spus că există pericolul incendiului sau al exploziei”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Efectele propagandei Kremlinului asupra soldaților ruși: Val uriaș de sinucideri pentru a nu se preda
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu...
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
Care e ruta cea mai bună pentru sprijin militar al aliaților în cazul unui atac...
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Orașul care este cel mai bine păstrat secret al Europei. Ape turcoaz, poduri emblematice și...
Prezentatoare TV, trimisă la psihiatrie! S-a ales cu brățară la picior, după ce a terorizat...
Cum arată Angelina Jolie, la 49 de ani, după ce a ales să-și taie sânii,...
Descoperire macabră în Timiş. Bărbat fără adăpost, găsit mort într-un excavator parcat pe marginea drumului
Descoperire macabră lângă Timișoara! Un bărbat fără adăpost, găsit mort într-un excavator, chiar de fratele...
Valul de căldură revine în România! Meteorologii au emis un cod galben de caniculă pentru...
Doliu în showbiz! Grasu a murit după ce s-a prăbușit de pe scenă!
Codul Rutier 2024: La ce distanță poți parca de trecerea de pietoni?
Ultrabogaţii din Silicon Valley, alarmaţi de propunerea democraţilor de introducere a unei taxe
AVENTURA amoroasă pe care Barbra Streisand nu o va uita niciodată
A murit cea mai iubită actriță. Românii o iubeau. Odihnește-te în pace!
Cum a distrus Ceaușescu mintea românilor. Planul neterminat
Tristan Tate, surprins la cină alături de o ispită de la Insula Iubirii, sezonul 8!...
Tentativă de suicid la metrou! Stația Petrache Poenaru, închisă în urmă gestului extrem al unui...
Alin Oprea, dezvăluiri dureroase despre tatăl său: „Tatăl meu nu a venit nici măcar la...
Cine este sporitvul de 23 de ani care a fost rănit în urma unui jaf:...
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Comunicarea cuantică, tot mai aproape de realitate