Bucureștenii se topesc între betoane, Nicușor Dan nu are soluția MIRACULOASĂ pentru spațiile verzi. Avocat: „Ne-a lăsat fără regulamente de urbanism”

Bucureștenii se topesc între betoane, Nicușor Dan nu are soluția MIRACULOASĂ pentru spațiile verzi. Avocat: „Ne-a lăsat fără regulamente de urbanism”

Canicula care a cotropit Bucureștiul, în ultima perioadă, aduce din nou în atenție problema spațiilor verzi din Capitala României. Inevitabil, „ecuația” ar trebui să fie rezolvată de primarul general al celui mai mare oraș al țării, iar Nicușor Dan a reușit să obțină, după alegerile din data de 9 iunie, al doilea mandat. În consecință, ar putea exista o continuitate la nivelul acțiunilor demarate de edil – reabilitare rețea termoficare, reabilitare clădiri, spații verzi etc. -, însă Nicușor Dan îndreaptă, din nou, un deget acuzator către… trecut și spune că, și în ceea ce privește spațiile verzi, are de luptat cu o altă „moștenire grea”.

În timpul interviurilor pe care le-a susținut după ce a obținut victoria la alegerile locale, Nicușor Dan a lăsat impresia unui administrator care își dorește să facă multe pentru București, numai că este hăituit de o realitate potrivnică.

Nicușor Dan afirmă că problemele Bucureștiul necesită foarte mult timp pentru rezolvare, iar singurul punct unde spune că înregistrează victorii ar fi doar transportul în comun. În ceea ce privește canicula din ultima vreme, Nicușor Dan concluzionează că bucureștenii stau „într-o găleată de beton”, iar temperaturile și mai mari nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni.

  • „Noi am pierdut în 34 sau 35 de ani de la Revoluţie de ordinul a 1.400 – 1.600 de hectare de spaţiu verde şi normal că, dacă stăm într-o găleată de beton, temperatura o să fie mai mare”;
  •  „S-a şi construit extrem de dens, fără nicio regulă, cu „mii de apartamente fără şcoală, grădiniţă, nevoiţi să urce în maşină şi să îşi ducă copiii, şi multe alte disfuncţionalităţi”;
  • „E greu să venim cu soluţii miraculoase. Ce am reuşit a fost să avem o creştere de 40% la utilizarea transportului public”;
  • „Noul Plan Urbanistic General a fost deblocat acum doi ani, se lucrează la el şi o să dea o construire predictibilă”;
  •  „În momentul de faţă, sunt sectoare care nu respectă niciun fel de regulă de construire şi instituţiile care ar trebui să le verifice din păcate nu funcţionează”;

În ceea ce privește recuperarea spaţiilor verzi, Nicușor Dan a declarat că o astfel de operațiune „durează şi costă, din păcate, au fost unele dintre ele retrocedate, deşi nu trebuiau să fie retrocedate, în anii 2000, şi unele au fost construite. Unele au proprietari privaţi şi costă să le expropriem”, a mai declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, la Digi 24.

„Este o prostie care se tot propagă de mai bine de 20 de ani”

La solicitarea Gândul, avocatul Radu Dinulescu a comentat, în exclusivitate, pe marginea ultimelor concluzii emise de primarul general Nicușor Dan și spune că ideea de la care pornește primarul general al Capitalei – respectiv aceea că s-au pierdut mii de hectare de spații verzi după 1990 – nu este decât o „prostie”.

Dar este vorba, totuși, despre o „prostie” care se „propagă” de mai bine de două decenii.

Este o prostie care se tot propagă de mai bine de 20 de ani. Toți spun prosteala asta… Se observă că, dacă dezbați probleme inventate, soluțiile la acele probleme trebuie să fie unele miraculoase.

În primul rând, ce legătură are căldura de vară cu ideea că, după Revoluție, s-au pierdut spații verzi în București, așa cum susține Nicușor Dan?

Cele mai multe zone verzi – nu le pot spune spații verzi, în înțelesul legii, pentru că acestea sunt doar publice – s-au pierdut în timpul comuniștilor, când, din 1959 până în 1989, demolând cartiere întregi de case cu grădini, comuniștii au construit blocuri. Atunci a pierdut Bucureștiul foarte multe grădini private, nu spații verzi în sensul de parcuri sau scuare publice…

După 1989, s-au pierdut câteva suprafețe – pârloage – care nu erau parcuri, în înțelesul public al cuvântului, prin retrocedare.

Era normal, pentru că în perioada comunistă a fost o ofensivă gravă a proprietății publice împotriva celei private, iar după 1990, în democrație, era normal să vină ofesnsiva proprietății private contra celei publice. În așa fel încât oamenii să poată să își recupereze bunurile furate”, a declarat avocatul Radu Dinulescu pentru Gândul.

„Eu nu înțeleg ce vrea Nicușor Dan, să închidă orașul?”

Avocatul Radu Dinulescu îl plasează pe Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, într-o „familie politică” închistată într-o gândire „criptocomunistă”, înainte de toate.

Din păcate, mai spune avocatul Dinulescu, ideea de ctemperatură ridicată într-un oraș nu obligă, automat, la revenire la ulițele de pământ, iar Nicușor Dan ar trebui să explice mult mai bine și pe înțelesul tuturor de ce face atât de des referire la densitate.

Oamenii cu gândire criptocomunistă, cum sunt cei din a căror familie politică face parte Nicușor Dan, nu au cum să înțeleagă acest lucru.

Același tip de căldură, 40 de grade Celsius în aer, de la sol până spre 400 de metri altitudine, o s-o găsim și la Snagov, și în tot Ilfovul, și așa mai departe…

Sigur că, pe suprafețe de tip beton, dacă punem termometrul la buza betonului și-l lipim de beton, sunt 56 de grade Celsius, dar asta nu înseamnă că ar trebui să lăsăm ulițe de pământ și să credem că furnicile vor avea o temperatură mai mică pe pământ decât pe beton. Nu are nicio legătură cu temperatura resimțită de oameni…

Aud a nu știu câta oară, într-o declarație a lui Nicușor Dan, chestiunea legată de densitate. Bucureștiul are o densitate a populației mult în urma marilor capitale europene.

Parisul are, ca să dăm doar un exemplu, 22 de mii de locuitori pe kilometru pătrat. Bucureștiul are 8.400 de locuitori pe kilometru pătrat.

Nicușor Dan nu ne explică la ce densitate se referă, se referă – probabil – la densitatea construcțiilor. Dar densitatea construcțiilor ține cont de densitatea oamenilor dintr-un oraș.

Eu nu înțeleg ce vrea Nicușor Dan, să închidă orașul?

Când vorbește despre faptul că se construiește prea dens în București ar vrea să nu se mai construiască nimic și, atunci, oamenii care vin în Capitală – peste 150.000 în fiecare an, pentru locuri de muncă, pentru a studia, prin căsătorie etc. – unde ar trebui să stea, ar trebui să locuiască în niște campinguri?”, se întreabă avocatul Radu Dinulescu.

Poate că Nicușor Dan ar vrea să nu se construiască în București în raport de cerere”

Una dintre acuzațiile lui Nicușor Dan este aceea că în sectoarele Capitalei se construiește haotic, iar instituțiile abilitate nu iau nicio măsură.

„Ținta” este, evident, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), cu care Nicușor Dan s-a luptat din răsputeri în primul mandat, fiind și amendat de mai multe ori pentru că nu a emis, în intervalul prevăzut de lege, autorizații de construire și certificate de urbanism.

Poate că Nicușor Dan ar vrea să nu se construiască în București în raport de cerere. Eu văd, și vedem cu toții asta, că cererea și oferat, în Capitală, sunt perfect simetrice.

De câte ori se construiește, acele construcții se și vând. Vorbim despre locuințe, dar vorbim și despre construcții comerciale, despre birouri. Nu există construcții goale…

Dacă piața cere asta, înseamnă că oferta este corespondentă cererii. Nicușor Dan ar vrea să intervină în cerere și ofertă exact așa cum au făcut comuniștii?

Comuniștii au făcut cartiere de blocuri și ulterior a trebuit să le populeze cu oamenii aduși de la țară ca să lucreze în industrie. Nicușor Dan ar vrea să blocheze… 

Nicușor Dan vorbește despre predictibilitate în ceea ce privește construcțiile, dar ca să ai predicție trebuie să ai regulamente de urbanism.

Dar, ca să nu mai avem nicio predicție, Nicușor Dan, acum 4 ani, ne-a lăsat fără niciun regulament de urbanism.

Pentru ca lucrurile să fie clare, cel care nu vrea ceva predictibil este exact cel care suspendă sau anulează regulamentele de urbanism, fiindcă doar în baza lor poți să ai predicții”, avertizează avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Dacă încearcă să intervină în piață, atunci Nicușor Dan nu înțelege deloc democrația

Avocatul Radu Dinulescu a mai precizat și că spațiile verzi publice ale Bucureștiului se află în atribuțiile primarului general al Capitalei. Acesta răspunde de ele, iar dacă sunt probleme atunci aceasta este încă o „nerealizare” a primarului general.

Capitala nu poate fi condusă prin „edicte” a mai avertizat avocatul, în exclusivitate pentru Gândul, iar Nicușor Dan ar putea să răspundă pentru toate „abuzurile” pe care le-a făcut în primul mandat.

Să ne înțelegem, spațiile verzi publice sunt doar în atribuția și obligația primarului general al Capitalei, el trebuie să le facă, expropriind terenuri private, cumpărând terenuri private… Asta este obligația lui Nicușor Dan.

Dacă aceste spații verzi lipsesc, asta este o nerealizare a primarului general al Capitalei.

În același timp, dacă încearcă să intervină în piață – în ceea ce privește construcțiile -, atunci nu înțelege deloc democrația.

Nicușor Dan, dacă face asta, nu are nicio legătură cu economia de piață – reglată de cerere și ofertă – și vrea, probabil un mercurial al prețurilor și al caselor, ar vrea, poate, să administreze orașul prin edicte, să dea un edict al primarului general în care să spună «anul ăsta faceți 200 de apartamente și numai aici, în locul pe care vi-l dau eu».

Dacă Nicușor Dan crede că așa poate conduce orașul, atunci se păcălește. Dar o să vedem cu toții, din toamnă încolo, pentru că toate abuzurile făcute în primul mandat au ajuns, în final, la Parchet și vom vedea și soluții, sunt ferm convins”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Nicușor Dan nu renunță și vrea să DEMOLEZE Cathedral Plaza. Primarul general al Capitalei: „Un semn de sănătate a democraţiei noastre”

Un avocat dezvăluie METODA prin care Nicușor Dan TERGIVERSEAZĂ soluționarea litigiilor: „Am cerut să fie amendat pentru abuz de drept procesual”

Fost viceprimar al Capitalei, despre „revoluția TERMOFICĂRII” à la Nicușor Dan: „100 km în patru ani. Câte mandate îți trebuie ca să schimbi tot?”

Varșovia vs. Bucureștiul lui Nicușor Dan | DEZASTRU urbanistic după patru ani de mandat „nicușorist”. Avocat: „Se PLÂNGE non-stop și CERȘEȘTE voturi”

Nicușor Dan, încă o GOGOAȘĂ ELECTORALĂ: „Reconstrucția stadionului Dinamo nu are nevoie de PUZ” / Avocat: „Minte! A distrus regulamentele de urbanism”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce a descoperit FBI despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care l-a împușcat pe Donald Trump
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am...
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Antonia a luat 9,98 la BAC, dar a făcut contestaţie! Cu ce notă s-a trezit...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile...
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
Intoxicație suspectă la un Hotel de 5 Stele din Olimp! Autoritățile au activat Planul Roșu...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să repari singur mașina dacă a fost zgâriată în parcare? În ce situații...
Sateliţii lui Elon Musk, în cădere liberă. O ploaie vine spre Pământ
COȘMAR la bordul Stației Spațiale! Doi astronauți, blocați de peste o lună
Se plătesc peste 200 EURO. Anunț de la Guvern: Obligatoriu trebuie să plătim
Știrea momentului despre Apple! Cum poți încerca noul OS
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Momentul când atacatorul lui Trump e ÎMPUȘCAT în cap de un lunetist
Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii...
Cine e DJ Diesel de la Electric Castle 2024. Poate cumpăra Bonțida cu mărtunțișul din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Astronomii au descoperit o gaură neagră rară care pândește în Calea Lactee
×