Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
În decembrie, se fac 7 ani de când românca Alina Apostol a fost întemnițată într-o închisoare din China. Pentru tânăra de 34 de ani, fiecare zi în spatele gratiilor înseamnă o luptă între deznădejde și speranță. Pe lângă condițiile grele din penitenciar, deținuților care nu execută impecabil o sarcină li se aplică sancțiuni foarte aspre.
- Mâncarea este insuficientă, iar, dacă nu au spălat bine podeaua, nu mai primesc porția suplimentară de hrană, cumpărată, oricum, din banii lor.
- Viața grea din închisoare i-a distrus sănătatea Alinei, iar de tratament adecvat în penitenciar nici nu poate fi vorba.
De 7 ani, o româncă trăiește în infernul unei închisori din China. Alina Apostol a fost condamnată pentru fraudă cu cardul de credit și a primit o pedeapsă de 13 ani și 6 luni de închisoare. Familia ei se luptă să o scoată din iadul comunist și să fie transferată într-o închisoare din țară.
Părinții fetei au vândut apartamentul pe care aceasta îl avea în București, pentru a plăti amenda de 56.000 de euro, stabilită de statul chinez. Sperau că, odată ce au reușit să strângă acești bani, fiica lor va fi adusă în țară.
Cu toate acestea, autoritățile din România nu au putut să le garanteze că, dacă banii vor fi plătiți, Alina va fi extrădată. Potrivit Ministerului Justiției, achitarea sancțiunilor pecuniare nu reprezintă o garanție că autoritățile chineze vor accepta transferul tinerei în România.
Alina Apostol așteaptă în fiecare zi o veste despre transferul ei acasă, dar negocierile la nivelul autorităților române și chineze s-au dovedit extrem de dificile.
Memorandum pentru negocierea unui tratat între România şi China
În primăvară, Ministerul Justiției din România dădea asigurări că se află în corespondență cu Ministerul Justiției din Republica Populară Chineză, în vederea urgentării soluționării acestui dosar.
În luna iunie, Guvernul a adoptat un memorandum care aprobă negocierea unui tratat între România şi Republica Populară Chineză privind transferarea persoanelor condamnate. Rolul documentului este acela de a oferi posibilitatea persoanelor condamnate definitiv de a-și executa pedeapsa în mediul lor social de origine, favorizând astfel reintegrarea lor socială.
Memorandumul prezintă un proiect de tratat, elaborat de partea română, privind transferarea persoanelor condamnate, care urma să fie transmis părţii chineze în vederea formulării unui contraproiect.
De luni de zile, părinții fetei nu au mai primit însă informații nici de la Ministerul Justiției, nici de la Ministerul de Externe.
”Cum nu ai făcut ceva, nu mai primești nici măcar cei 10 dolari”
În acest timp, Alina trăiește zi de zi un coșmar inimaginabil. Condițiile în închisoarea comunistă sunt foarte dure și pedepsele pe măsură. Persoane din anturajul familiei Alinei au vorbit, pentru Gândul, despre pedepsele care li se aplică deținuților în anumite situații.
”Ei au dreptul să primească de acasă suma de 86 de dolari pe lună. Jumătate din bani îi pot cheltui pentru hrană suplimentară, iar jumătate pentru produse de igienă. Ei nu primesc, însă, suma întreagă, ci atât cât consideră conducerea închisorii. Pot primi doar 30 de dolari sau 10 dolari, de exemplu”, a spus, pentru Gândul, o sursă din apropierea familiei Apostol.
Pedepsele pot ajunge, însă, până la situația în care deținutul să nu mai primească nici măcar un dolar din banii trimiși de familie. Astfel, în luna respectivă, el nu va mai beneficia de hrană suplimentară sau posibilitatea de a-și procura produse de igienă.
”Cum nu ai făcut ceva, nu mai primești nici măcar cei 10 dolari. Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”, ne-a mai spus persoana din preajma familiei Alinei.
”Nu i-au mai dat dreptul la mâncare, pentru că a cumpărat cărți”
Într-una din luni, Alina și-a cumpărat niște cărți în limba engleză. Banii pe care i-a plătit pentru cărți i-au fost scăzuți din cei 86 de dolari.
”În acea lună, nu i-au mai dat dreptul la mâncare, pentru că a cumpărat cărți”, a adăugat sursa Gândul.
Toate aceste pedepse, dar și privarea de hrană înseamnă deopotrivă o tortură psihică și fizică. Organismul și așa firav al româncei a început să cedeze treptat sub aceste presiuni. Aceleași surse spun că tânăra are dureri mari de stomac, a devenit hipertensivă și i se rup dinții. Deși familia și-a arătat disponibilitatea de a plăti pentru ca Alina să fie dusă pentru tratament la o instituție medicală civilă, acest lucru nu a fost posibil.
”Familia a făcut demersuri să o ducă la un spital civil, dar nu are voie. Au fost dispuși să plătească orice tratament, dar fata le-a a zis că nu este nicio șansă”, a mai adăugat apropiatul familiei Apostol.
A ajuns după gratii pentru o fraudă cu cardul de credit
Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, vorbitoare de patru limbi, Alina Apostol se află în penitenciarul din provincia Fujian, din estul Chinei, pentru o fraudă cu cardul de credit.
Alina era traducătoare la o firmă condusă de trei persoane: un chinez, un român și un sirian. Românul, pe care tânăra îl cunoștea din țară, i-a făcut o ofertă profesională de nerefuzat.
I-a propus să fie managerul unei agenții de turism pe care bărbatul urma să o deschidă la Beijing. Românca nu a cunoscut însă succesul mult visat alături de șeful ei, ci a ajuns după gratii.
Amendă de 56.000 de euro
Tânăra nu și-a recunoscut niciodată vina. Ea a fost condamnată însă la 13 ani și 6 luni de închisoare, la o amendă de 56.000 de euro și la plata a 217.000 de dolari în solidar cu ceilalți inculpați.
Curtea de Apel București a dispus transferarea ei din China într-un penitenciar din România și a echivalat pedeapsa, conform legislației românești, printr-o sentință de 9 ani și 4 luni de închisoare.
Pentru fapta comisă de Alina Apostol, în România, pedeapsa maximă nu poate fi mai mare de 9 ani si 4 luni. Cu toate acestea, procedura de transfer pare să bată pasul pe loc, spre disperarea tinerei care visează cu ochii deschiși la ziua în care va fi din nou acasă.
CITEȘTE ȘI: