Conferința Energy Now, ediția a II-a – Politici europene în domeniul ENERGIEI și impactul lor asupra României

Publicat: 29/10/2024, 12:06

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în cadrul celei de-a doua ediții a conferinței Energy Now, organizate de Gândul, că strategia energetică națională va fi adoptată cel târziu în luna noiembrie. În același timp, țara noastră trebuie să rămână conectată la centrele de decizie europene și să-și urmărească propriile interese, după cum a concluzionat și fostul președinte al Comisiei ITRE, Cristian Bușoi.

„Într-un an și trei luni de mandat am lucrat pe mai multe paliere. Un prim palier este cel strategic și al planificării. Am constatat, în primul rând, prin consiliul onorific și prin consultarea mediului privat, că nu avem o strategie energetică națională. Bine, e o constatare evidentă, dar că avem nevoie de o asemenea strategie, pentru că după foarte mulți ani, România s-a bazat doar pe planul național integrat energie și schimbări climatice. Am promis această strategie, avem un ușor delay, dar eu cred că avem toate premisele ca cel mai târziu în luna noiembrie, repet, după foarte mulți ani, strategia energetică națională să fie adoptată.

Ministerul Mediului s-a uitat cu mare atenție, a evaluat dacă se impune sau nu o evaluare adecvată de mediu, ceea ce ar fi întârziat foarte mult procesul. Se pare că nu se impune. De altfel, așa am și gândit strategia, fără o listă de proiecte care ar fi declanșat o atare procedură, ci cu principii, viziune, linii directoare. Apoi, planul național integrat energiei, schimbări climatice, multiple iterații a fost în lucru, a fost în dezbatere largă și cu societatea civilă și vă pot anunța că am semnat adresa către ambasadoarea României în Uniunea Europeană, pentru a trimite forma finală Comisiei Europene. Deci, următoarele zile ea va fi și publică și, prin asta, România își îndeplinește obligațiile. Erau cam 17 state membre, dacă țin bine minte acum câteva săptămâni care încă nu trimiseseră aceste PNIESC-uri (Planuri Naționale Integrate în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, n.r.). Iată, România e în fața multora, îl trimite și-și asumă ținte ambițioase”, a declarat ministrul Energiei.

„Trebuie să rămânem conectați la centrele de decizie de la nivel european”

Partea de diplomație energetică la nivel internațional trebuie să se întărească în perioada imediat următoare, iar România trebuie să rămână conectată la centrele de decizie de la nivel european, potrivit fostului președinte al Comisiei ITRE, Cristian Bușoi.

„A fi în Parlamentul European, pe de o parte, îți oferă posibilitatea de a înțelege mai bine care sunt trendurile și direcțiile la nivelul Uniunii Europene de care și România trebuie să țină cont. Pe de altă parte, mi-a oferit posibilitatea de a încerca să conectez cât mai mult stakeholderi din România, companii, partea de parlamentari naționali, alte autorități în anumite domenii din România, pentru ca nevoile noastre, punctul nostru de vedere, opțiunea noastră să fie luată în considerare atunci când se iau marile decizii la nivel european.

Trebuie să rămânem conectați atât cât putem la centrele de decizie de la nivel european, că vorbim de europarlamentarii din comisia de specialitate, că vorbim, evident, de partea de comisar, trebuie să rămânem conectați la asociațiile profesionale industriale, care influențează foarte mult prin materialele de poziție, prin întâlnirile, prin informațiile pe care le oferă decidenților politici, direcțiile și trendurile și în perioada imediat următoare, așa încât ideea de a dezbate, pe de o parte, ceea ce se va întâmpla acolo, de a ne identifica care ne sunt prioritățile și interesele strategice și în perioada următoare și de a comunica și a rămâne conectați cu cât mai mulți dintre cei activi în zona politică și de lobby, în zona de reprezentare industrială la Bruxelles este un lucru foarte bun”, a precizat Cristian Bușoi.

„Ne dorim cât mai mulți megawați conectați la rețea”

Președintele ANRE, George Niculescu, prezent la cea de-a doua ediție a conferinței Energy Now, organizate de Gândul, este de părere că numărul prosumatorilor va crește.

„Lucrurile sunt într-adevăr într-un trend ascendent, alert. Cred că trendul acesta se va menține, iar fără operator de distribuție care să acomodeze acest nou jucător în piața de energie, în ecosistemul energetic cred că o să fie foarte greu.

Deci, operatorii de distribuție trebuie într-adevăr să se pregătească pentru a prelua numărul cât mai mare de prosumatori, pentru că dacă până acum energia avea, nu știu, curgea precum firul unei ape de la producător prin liniile de transport-distribuție, furnizor la locul de consum, deci unidirecțional. Iată că, modalitatea aceasta s-a schimbat în ultimii ani. Ne producem singuri energia, indiferent că suntem persoane fizice sau persoane juridice, în așa fel încât să ne răspundem unor nevoi prin măsuri pe care putem să le luăm noi singuri, decizia de a investi într-o capacitate de producție în așa fel încât să, nu știu, facem față crizei prețurilor la energie, cum a fost în perioada 2021-2022. Sunt foarte multe lucruri de discutat pe acest subiect. Ne dorim mai mulți megawați racordați la rețea, nu megawați pe hârtie.

În sensul acesta, în urma consultărilor cu Transelectrica și cu camerele Parlamentului, am modificat regulamentul de racordare în ceea ce privește noii producători de energie electrică care vor dori să se racordeze la rețele de distribuție și de transport. Transelectrica va face un studiu în ceea ce privește disponibilul de rețea pe toate segmentele de rețea. E un lucru fără precedent. Nu s-a mai întâmplat până acum să avem oglindă practic a ceea ce este disponibil, în așa fel încât investitorii care doresc să se racordeze să știe exact în ce condiții o pot face, pe care rețea este disponibilă, cantitatea, puterea necesară investiției”, a declarat președintele ANRE.

Partenerii celei de-a doua conferințe Energy Now – Politici europene în domeniul energiei și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Transgaz, Electrica SA, Nuclearelectrica, Evryo, Transelectrica, Romgaz, Rețele Electrice, OMV Petrom.

CITEȘTE ȘI:

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Strategia energetică națională va fi ADOPTATĂ cel târziu în luna noiembrie”

Cristian Bușoi: „Trebuie să rămânem conectați atât cât putem la centrele de decizie de la nivel european”

George Niculescu, președinte ANRE: „Nu putem să vorbim de intrarea într-o piață liberă fără să avem consultări pentru perioada post-plafonare”

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Suedia și Norvegia revin la plățile în numerar din cauza amenințărilor Rusiei. Oamenii sunt sfătuiți...
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
Cum ne văd americanii: „Viața în România, o țară europeană săracă, cu femei minunate și...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Cel mai bogat oier din România și doi șefi APIA, reținuți pentru o fraudă uriașă....
Trump și Batman, trimiși după gratii în China? De ce îi arestează poliția din Shanghai...
EA e tânăra care și-a ucis iubitul motociclist la Galați! Laura face mărturii surprinzătoare
Cel mai important „medicament” pentru creier, potrivit medicului Vlad Ciurea: Dacă celula nervoasă nu este...
Investiţie de 70 de milioane de euro într-un orăşel din România. Noua fabrică va avea...
Familie de români, prinsă în prăpădul din Valencia
Noi cazuri de gripă aviară în România. Virusul H1N1 a fost depistat în județul Ialomița
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
Camerele video pentru rovinietă sunt folosite ca radare? Ce răspund autoritățile
Guvernul a adoptat Strategia naţională pentru susţinerea părinţilor. Ce prevede documentul
Primul ROBOT care merge EXACT ca un om! Revoluția tehnologică este AICI
Regina teatrului românesc a părăsit această lume, lăsând un gol imens. Dan Negru: Era plină...
Știrea momentului pentru abonații Vodafone și Telekom. Ce urmează
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
Ce au surprins camerele de supraveghere cu câteva momente înaintea căzăturii fatale a lui Liam...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Lui Bulă îi plac ciorapii de damă!
Test de cultură generală. Ce animal poate face 44 tumbe pe secundă?