Conferința Europa Connect Energy Now, ediția a II-a, Strasbourg – Politici europene în domeniul ENERGIEI și impactul lor asupra României

Publicat: 04 11. 2024, 16:55

This browser does not support the video element.

România poate fi furnizor de securitate energetică pentru întreaga regiune central si est europeană și poate contribui semnificativ la atingerea obiectivelor strategice ale UE în domeniul energiei. Aceasta a fost concluzia dezbaterii Gândul, din seria Europa Connect, care a avut loc la sediul Parlamentului European, de la Strasbourg.

La evenimentul de la Strasbourg, au participat europarlamentari din România si alte țări, reprezentanți ai unor think tank-uri din domeniul energiei, dar și ai unor companii și asociații de la nivel european.

Europarlamentarul Dan Nica, coordonatorul grupului SD în Comisia de Industrie și Energie (ITRE), gazda evenimentului, a reafirmat nevoia asigurării unor prețuri stabile și decente și a subliniat importanța existentei unor mecanisme care să reducă volatilitatea și să prevină specula pe bursele de energie (mai ales TTF), cu consecințe dezastruoase asupra populatiei și a economiei.

Cristian Bușoi, fost președinte al Comisiei de Industrie și energie din Parlamentul European în perioada 2019-2024, a arătat rolul României în regiune și proiectele sale ambițioase atât în zona producției de energie din surse regenerabile, cât și proiectele strategice din domeniul nuclear si gazul offshore din Marea Neagră.

“Este foarte bine că în scrisoarea de misiune pentru viitorul comisar pentru energie se recunoaște nevoia de competitivitate, dar pentru prima dată sunt cuprinse nevoia de tehnologii de captare a carbonului si reactoarele mici modulare”, a declarat Cristian Bușoi în cadrul evenimentului.

În discuțiile cu reprezentanții companiilor partenere din proiect, dar și în intervențiile participanților la dezbatere, s-a reafirmat nevoia de pragmatism si de reconsiderare a unor obiective din Green Deal, precum si nevoia de investiții în rețele de transport și distribuție de electricitate.

Partenerii conferinței Energy Now – Politici europene în domeniul energiei și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Transgaz, Electrica SA, Nuclearelectrica, Evryo, Transelectrica, Romgaz, Rețele Electrice, OMV Petrom.

CITEȘTE ȘI:

Conferința Energy Now, ediția a II-a – Politici europene în domeniul ENERGIEI și impactul lor asupra României

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Strategia energetică națională va fi ADOPTATĂ cel târziu în luna noiembrie”

Cristian Bușoi: „Trebuie să rămânem conectați atât cât putem la centrele de decizie de la nivel european”