Prima pagină » EXCLUSIV » EXCLUSIV | Cristian Jura (CNCD), despre scandalul legat de apariția lui Gheboasă la Untold: „Muzica nu poate fi oprită din evoluție”

EXCLUSIV | Cristian Jura (CNCD), despre scandalul legat de apariția lui Gheboasă la Untold: „Muzica nu poate fi oprită din evoluție”

EXCLUSIV | Cristian Jura (CNCD), despre scandalul legat de apariția lui Gheboasă la Untold: „Muzica nu poate fi oprită din evoluție”
Cristian Jura, CNCD, despre scandalul legat de apariția lui Gheboasă la Untold: „Muzica nu poate fi oprită din evoluție”

Cristian Jura, secretar de stat și membru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a vorbit, în exclusivitate pentru GÂNDUL, despre controversele legate de apariția cântărețului Gheboasă la festivalul Untold.

El a fost întrebat despre dreptul la exprimare artistică și ce limite are acest drept din punctul său de vedere.

Potrivit lui Jura, discuția aceasta nu se poate reduce la persoanele indignate sau persoanele care îl susțin pe Gheboasă.

Redăm mai jos, în integralitate, răspunsurile oficialului la întrebările GÂNDUL.

Gândul: În contextul scandalului Gheboasă de la Untold am dori să știm dacă libertatea de exprimare artistică este un drept important și dacă acest drept are anumite limite?

Cristian JURA: Întrebarea dumneavoastră este pertinentă și oportună deoarece discuția referitoare la Gheboasă și la versurile lui nu se poate reduce la persoane care sunt indignate, la persoane care îl susțin sau la persoane care invocă istoricul familial al artistului pentru a justifica un anumit tip de act artistic.

Esența întrebării dumneavoastră este dacă libertatea de exprimare artistică este un drept absolut sau nu! Adică dacă un artist (muzician, pictor, sculptor, actor, dansator, creator de publicitate) poate să facă absolut orice în numele libertății de exprimare artistică? Practic, ne aflăm în fața unei dileme. Poate fi libertatea de exprimare artistică îngrădită? Sancționată? Condiționată? Condiționată de protecția valorilor morale în cazul de față? Sau nu? Cred că ar trebui să face o extrem de scurtă incursiune în istoria artei pentru a căuta niște răspunsuri și a observa o anumită evoluție. Istoria artei este plină de exemple ca unor artiști care au indignat profund societatea vremurilor în care ei au trăit și au creat. Îl putem aminti pe Rubens, care a decis că femeia trebuie pictată cât mai aproape de realitate. Și femeia de la un model ideal, a devenit reală din foarte multe puncte de vedere. Societatea a fost indignată de faptul că un pictor îndrăznește să redea femeia într-un mod realist. Asta l-a oprit pe Rubens să picteze? Evident că nu! Și de aici avem și expresia «forme rubensiene», expresie ce a trecut testul timpului, la fel ca arta lui Rubens. Într-o altă epocă, 1866, Gustave Courbet a pictat «Originea lumii», un tablou care a stârnit indignare și care stârnește controverse până în ziua de azi.

Despre Salvador Dali și a lui «Craniu atmosferic care sodomizează un pian» sau «Young Virgin Auto-Sodomized by the Horns of Her Own Chastity» (îi rog pe cititorii noștri să traducă), cred că nici nu este nevoie să discutăm prea mult. Si putem continua cu multe alte exemple relevante din pictură. În muzică, atunci că s-a cântat în premieră Boleroul lui Maurice Ravel, ritmul invariabil și melodia uniformă și repetitivă au dus la leșinul unor doamne în sala de concerte. Asta se întâmpla în 1928. Și mai aproape de zilele noastre, să ne amintim de videoclipurile Madonnei sau de concertele ei, care au forțat în permanență barierele artei.

Gândul: Domnule Jura, îl putem compara pe Gheboasă cu artiștii despre care ne vorbiți mai sus?

Cristian JURA: Evident că nu îl compar pe Gheboasă cu Rubens, Courbet, Dali, Ravel sau Madonna. Vreau doar să arăt că arta a încercat în permanență să spargă tiparele cotidianului indiferent de forma de exprimare artistică.

Gândul: În jurisprudența Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) există astfel de cazuri în care a fost limitată libertatea de exprimare artistică?

Cristian JURA: Revenind în contemporaneitate, în jurisprudența Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) avem cazuri în care am sancționat o piesă de teatru, poezii, reclame publicitare sau chiar campanii publicitare. De câteva ori am fost sesizați inclusiv cu glume, roast-uri sau videoclipuri ale unor piese. De fiecare dată când ne-am aplecat asupra unei ingerințe în libertatea de exprimare, am luat în considerare jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Astfel, pentru a fi acceptată o ingerință în dreptul de exprimare, aceasta trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– existența unei limitări a libertății de exprimare;

– legalitatea restrângerii libertății:

– legitimitatea restrângerii, care trebuie să fie prevăzută de Convenție;

– necesitatea restrângerii într-o societate democratică.

De fiecare dată când Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este chemat să se aplece asupra unei spețe ce are ca obiect libertatea de exprimare, în orice domeniu, va lua în considerare principiile enumerate mai sus. Se aplică fiecare principiu din cele 4 enumerate, se analizează contextual și, abia după aceea, se decide dacă este necesară constatarea unei discriminări și aplicarea unei sancțiuni.

Gândul: Ar putea fi sancționat Gheboasă?

Cristian JURA: În cazul Gheboasă anumite sancțiuni au fost aplicate deja. O sancțiune a constat chiar în oprobriul public, lumea pur și simplu și-a exprimat indignarea. O altă sancțiune, o amendă chiar, a fost aplicată de Jandarmerie, pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora.

Evident că se poate discuta și despre influența pe care o au astfel de versuri asupra spectatorilor, dar cred ca publicul este suficient de matur încât să distingă între un concert și realitate.

Gândul: Se va autosesiza CNCD în acest caz?

Cristian JURA: CNCD a fost deja sesizat de Jandarmerie despre cazul Gheboasă și cred că ne va aștepta o bătălie juridică deosebit de interesantă care va stabili limitele dreptului de exprimare artistică. Cu toate acestea, cred că muzica, și în general arta, nu pot fi oprite din evoluție (bună sau rea, cu care suntem de acord sau pe care o contestăm), mai ales în epoca internetului, a digitalizării și a social media.

Prima reacție a lui Gheboasă după scandalul de la Untold

Trapperul Gheboasă a avut prima reacție, în mediul online, după ce a fost amendat cu 1.000 de lei, în urma prestației de la UNTOLD 2023. El a fost sancționat pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”, au transmis autorităţile din Cluj Napoca marţi. Totodată, a fost făcută o sesizare şi la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării, notează Observator.

Gheboasă a postat un clip pe TikTok, unde spune că a fost amendat cu toate că pe aceeași scenă au cântat și artiști cu versuri „poate mai rele sau la fel de rele” ca ale lui, cu diferite conotații sexuale. În acest context, el acuză Jandarmeria de rasism.

„Cum să fac eu rasism? Jandarmeria a ținut să-mi dea amendă 1.000 de lei. Dar cum, pe ochi frumoși. Mi se pare revoltător să primesc doar eu amendă pe care, bineînțeles, nu o s-o plătesc, pentru că o să merg în instanță mai departe, pentru că deja am și un avocat. Vreau să contest această amendă pe care am primit-o pe ochi frumoși. O să contesc această amendă și o să câștig pentru că sunt singurul care a laut amendă. Mi se pare că este rasism la adresa mea. Acolo au cântat alți colegi de ai mei, în care nu arunc cu noroi, dar dacă legea asta s-ar aplica pentru toată lumea și nu doar pentru mine care sunt de etnie romă, ar trebui să fie amendată toată lumea. Consider că este rasism și este motivul pentru care eu voi merge în instanță”, a declarat Gheboasă pe TikTok.

Cântărețul de trap Gheboasă a fost amendat de jandarmii clujeni, care s-au autosesizat în urma prestației interpretului pe scena festivalului Untold. El se alătură astfel membrilor trupei Șatra BENZ, care au fost amendați după festivalul Neversea de la Constanța, de la începutul lunii iulie.

Amenda a fost decisă de responsabilii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.

„În data de 6 august a.c., ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la concertul susținut de trapperul Gheboasă, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare și rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca s-a autosesizat și a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-au avut la dispoziție”, au transmis jandarmii clujeni, într-un comunicat de presă.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV| Scandalul ”Gheboasă” explicat de un antropolog: Tinerii cântă ce aud ca să arate că știu, sunt cool, dar nu știu. Mai ușor cu panica morală!

Controverse după prestația lui Gheboasă la UNTOLD. Sociolog: ”Nu cred că e nevoie de stropire cu aghiazmă mare, viitorul nu ne este în pericol”

Părintele Calistrat, reacție dură în scandalul momentului! Ce a putut să spună despre GHEBOASĂ

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și