Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție fac, la momentul difuzării acestei știri, percheziții la sediul Poliției Române și la sediul unei firme care a colaborat cu aceasta pe tema achiziției a 4.000 de bastoane cu electroșoc.
Dosarul instrumentat de anchetatorii DNA civili este unul de mare corupție și vizează modalitatea în care bani publici au fost „aruncați pe fereastră” de polițiști, în cadrul acestui contract.
Gândul prezintă în exclusivitate națională dedesubturile acestui caz aparent clasic de achiziție de la firme de casă.
Anchetatorii DNA arată, în dosarul în care fac percheziții (DETALII AICI), că bastoanele nu erau conforme normelor legal aflate în vigoare, dar nici măcar tehnic, 8 din 16 fiind inutilizabile de către patrulele de agenți.
Unul dintre exemplele date de anchetatorii DNA în dosar e acela că în cadrul recepției calitative au fost testate, prin sondaj, 8 bucăți de bastoane cu electroșocuri, iar jumătate dintre acestea dezvoltau un singur arc electric.
Cealaltă jumătate, mai arată DNA, dezvoltau, alternativ, două arcuri electrice.
Anchetatorii DNA se bazează în dosar pe numeroase declarații ale unor experți care s-au lovit de probleme tehnice la momentul la care s-a făcut recepția bunurilor, dar și pe o serie de documente interne ale poliției din care rezultau ineficiența bunurilor primite de la centru.
Astfel, un expert povestește cum anterior verificării produselor nu a avut avut la dispoziție caietul de sarcini sau alt document din care să reiasă specificația tehnică aferentă produsului vizat de recepție.
El a cerut expres împreună cu ceilalți membri ai comisiei și în prezența firmei furnizoare – SC TRADECO ENGINEERING DGC SRL – datele tehnice iar apoi a trecut la testarea, prin sondaj a bastoanelor.
Atunci, povestește expertul, a văzut că un procent de aproximativ 40% din cele testate nu par a fi 100% funcționale, în sensul că nu dezvoltă arc electric pe ambele lame.
El spune că a cerut la acea vreme colegilor săi de la „Logistică” și reprezentantei firme furnizoare un document din care să reiasă caracteristicile tehnice ale produsului, precum și puterea dezvoltată de acesta.
Nu ar fi primit nimic, a povestit acesta, și explică faptul că certificarea puterii (amperajului) dezvoltate de bastoanele în cauză ar implica o procedură foarte greoaie și de durată.
Pentru rigoarea testării, el a cerut atunci președintelui comisiei de recepție să facă un minim de verificări ale produsului, respectiv cântărire și măsurare, iar acesta i-a replicat că nu are la dispoziție instrumentele necesare efectuării acestei activități.
Bărbatul povestește cum la fața locului la acel moment a mai venit o persoană, un bărbat, de aproape 50 de ani, care a lăsat de înțeles că ar fi proprietarul firmei furnizoare, George Claudiu Drăgoi.
Expertul spune că cei doi păreau că se cunosc anterior întâlnirii în cauză iar când a văzut că nu poate duce la bun sfârșit testarea tehnică a ales să plece.
Bărbatul a mai povestit că și-a informat verbal șefii despre deficiențele constatate. A doua zi, însă, superiorii l-au chemat și l-au pus să semneze, fapt pe care el l-a făcut doar după ce a depus un document adiacent în care explica în detaliu de ce nu a reușit testarea și deficiențele tehnice descoperite.
În dosar se vorbește și despre calitatea extrem de scăzută a acestor bastoane achiziționate de Poliția Română, în sensul că aproape 700 de obiecte s-au defectat în timpul folosirii. O problemă analizată de procurorii DNA e și aceea a faptului că din numărul de bastoane defectate doar aproape 130 s-au reparat în regim de garanție.
Astfel, constată anchetatorii DNA, 546 de bastoane, ce au o valoare contabilă 69.522,18 lei, sunt defecte și nu mai pot fi reparate sau schimbate pe garanție pentru că aceasta a expirat în luna august 2022.