Prima pagină » EXCLUSIV » Cum a apărut „DEFECȚIUNEA” care a umplut de clor PISCINA Belvedere fix când nu era igienizată? Turiștii au ajuns la spital, Murad a primit doar amendă

Cum a apărut „DEFECȚIUNEA” care a umplut de clor PISCINA Belvedere fix când nu era igienizată? Turiștii au ajuns la spital, Murad a primit doar amendă

În 15 iulie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța a activat Planul Roșu de Intervenție, după ce mai multe persoane s-au intoxicat cu clor într-una din piscinele Hotelului Belvedere din Olimp, deținut de milionarul Mohammad Murad. Hotelul face parte din complexul hotelier Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, iar milionarul de origine libaneză este „implementat” de mai mulți ani în afaceri în domeniul turismului.

Litoralul românesc atrage ca un magnet, numai că, de-a lungul timpului, la acest complex hotelier au mai apărut probleme, iar incidentul de acum câteva zile a reprezentat, practic, un nou semnal de alarmă îngrijorător.

  • Mai multe persoane care prezentau semne ale unei intoxicații după ce au făcut baie în piscina Hotelului Belvedere au fost transportate de urgență la Spitalul din Mangalia. Ulterior, 10 persoane au fost trimise către Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
  • Patru minori au fost internați peste noapte, pentru a primi îngrijiri medicale, a doua zi fiind externați, iar acum se află în afara oricărui pericol.
  • După activarea Planului Roșu de Intervenție, reprezentanții DSP Constanța au efectuat un control amănunțit la Hotelul Belvedere deținut de milionarul Murad. (informații suplimentare AICI)
  • Hotelul Belevedere din Olimp a devenit și „ținta” Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), la începutul acestui an, din cauză că au fost efectuate lucrări de către o firmă a afaceristului – Phoenicia Express SRL – fără a exista avize și autorizație de construcție, iar întreaga structură de rezistență ar fi fost afectată. (detalii îngrijorătoare AICI)

Incidentul de la una dintre piscinele Hotelului Belvedere continuă, astfel, seria neregulilor, iar de data aceasta, sănătatea a cel puțin 20 de oameni, printre care și copii, a fost pusă în pericol.

Un număr de peste 20 persoane au prezentat simptome specifice unei expuneri accidentale la clor”

La solicitarea Gândul, Cristina Mihaela Schipor, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța, a transmis, în exclusivitate, că inspectorii DSP din cadrul Comandamentului Estival 2024 s-au deplasat, în 15 iulie, la Hotelul Belvedere din Olimp și au efectuat de urgență un control de sănătate publică, după activarea Planului Roșu de Intervenție.

Potrivit răspunsului transmis de DSP Constanța, „în cadrul Hotelului Belvedere funcționează 2 (două) piscine exterioare, una pentru adulți și una pentru copii, iar incidentul a avut loc în piscina pentru adulți”.

Un număr de peste 20 persoane au prezentat simptome specifice unei expuneri accidentale la clorul din apa de piscină.

  • Piscinele sunt prevăzute cu sistem de recirculare și tratare a apei, iar dezinfecția apei se realizează automatizat cu produsul biocid Hipoclorit de sodiu soluție 12,5% clor activ, avizat de către Comisia Națională de Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății;
  • La fața locului a fost efectuată o determinare a clorului rezidual liber și a pH-ului apei de îmbăiere cu trusa rapidă de testare din dotarea unității, rezultând valori corespunzătoare a acestor parametri;
  • Monitorizarea apei de piscină se efectuează bilunar, prin contract cu Laboratorul DSPJ Constanța, ultimele buletine de analiză a apei din punct de vedere chimic și microbiologic fiind corespunzătoare;
  • Se asigură mentenanța sistemului de recirculare/filtrare/dezinfecție a apei din piscină, iar conform documentelor puse la dispoziție, există procese-verbale de verificare bisăptămânală a sistemului de recirculare și dezinfecție a piscinei, ultimul datând din 13.07.2024;

Nu s-a putut face dovada procedurii de operare în caz de incidente specifice sau poluări accidentale care pot modifica calitatea apei, conform Ord. MS nr. 119/2014.

La momentul controlului au fost prelevate probe de apă de îmbăiere din cele două piscine ale unității, care au fost trimise la laboratorul DSPJ Constanța”, a transmis instituția, la solicitarea Gândul.

În urma analizei de urgentă a probei de apă, din punct de vedere chimie, au rezultat valori scăzute ale clorului rezidual liber de 0,15 mg/1 și valori normale ale pH-ului de 7,2, rezultat transmis telefonic în timpul controlului (buletin de analiză chimie nr.668/15.07.2024). De asemenea, în urma analizei din punct de vedere microbiologic a probei de apă recoltată, au rezultat valori corespunzătoare ce atestă absența germenilor patogeni, conform buletinului de analiză microbiologică nr. 2825/18.07.2024”

DSP Constanța

„O defecțiune a sistemului de reeirculare/dozare automată a clorului, care a degajat într-un timp scurt o cantitate mare de clor”

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța, Cristina Mihaela Schipor, a precizat, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul, că „neconformitățile constatate” în urma controlului efectuat de inspectorii instituției au fost sancționate cu 6.000 lei și s-au luat mai multe măsuri pentru ca sănătatea turiștilor să nu mai fie pusă în pericol la hotelul deținut de milionarul Mohammad Murad.

A fost aplicată o sancțiune contravențională principală persoanei juridice în valoare de 6.000 lei, conform HG 857/2011, art. 17, lit. b, pentru nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea, spălarea și dezinfectarea piscinei, prin neprimenirea și nedezinfecția apei, corespunzător normelor de igienă.

  • A fost interzisă utilizarea piscinei, dispusă golirea, igienizarea și dezinfecția suprafețelor piscinei – Termen-imediat;
  • Verificarea întregului sistem de recirculare și dozare automată a clorului de către firma care asigură mentenanța sistemului – Termen- 24 ore.
  • Asigurarea pediluviului/dușurilor la intrarea în piscine — Termen 7 zile;
  • Elaborarea Procedurii de operare în caz de incidente specifice sau poluări accidentale care pot modifica calitatea apei — Termen 3 zile;
  • Respectarea normelor igienico-sanitare în vigoare — Termen permanent.

În ceea ce priveşte starea pacienților transportați către CPU din cadrul Spitalului Municipal Mangalia și UPU-SCJU Constanța, aceştia au primit tratament de specialitate, iar în următoarele 24 de ore au fost externați.

În urma discuțiilor cu conducerea societății, reprezentantul firmei de mentenanță, turiștii prezenți la momentul incidentului, precum și a verificării tuturor înscrisurilor menționate, inclusiv a buletinelor de analiză a apei de îmbăiere emise de DSPJ Constanța, concluzionăm posibilă cauză a incidentului o defecțiune a sistemului de recirculare/ dozare automată a clorului, care a degajat într-un timp scurt o cantitate mare de clor, fapt demonstrat prin corelarea aspectului macroscopic al apei de îmbăiere cu rezultatele analizelor chimice și bacteriologice ale acesteia.

DSP Constanța

Menționăm că nu au existat în antecedente situații de urgență în care inspectorii DSPJ Constanța să intervină în această unitate, cu excepția controalelor curente”, a precizat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța, în exclusivitate pentru Gândul.

Societatea Phoenicia Express SRL, deținută de Murad, sancționată cu 5.000 de lei: „Lucrări fără autorizație”

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, Primăria Mangalia a fost sesizată în legătură cu „lucrările” făcute de firma lui Mohammad Murad la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere fără a exista o autorizație de construire.

În urma verificărilor, s-a constatat că afaceristul s-a „lansat” în lucrări de construcție la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, numai că a „uitat” că îi era necesară, potrivit legii, și autorizația de construire.

Societatea Phoenicia Express SRL, deținută de Murad, a fost amendată cu 5.000 de lei, în data de 21 aprilie 2022, iar lucrările au fost sistate. Abia ulterior a fost emis un certificat de urbanim (în data de 13 iulie 2022), cu o valabilitate de 24 de luni, pentru „intrarea în legalitate”.

Prin același certificat de urbanism – asta după ce milionarul Murad efectuase deja lucrările de construcții – au fost solicitate și:

  • Avize și acorduri privind utilitățile urbane și infrastructura;
  • Avize și acorduri privind securitatea la incendiu și sănătatea populației;
  • Avize specifice ale administrației publice centrale și ale serviciilor descentralizate ale acestora;
  • Studii de specialitate.

Mai mult, abia în acea perioadă au fost solicitate:

  • Expertiza tehnică – „rezistență mecanică și stabilitate”;
  • Expertiza tehnică – „securitate la incendiu”.

În adresa Primăriei Mangalia s-a mai precizat că, din partea societății lui Mohammad Murad – Phoenicia Express SRL – „nu a fost depusă cererea de emitere a autorizației de construire pentru intrarea în legalitate a lucrărilor efectuate la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere”. (alte detalii punctuale AICI)


CITEȘTE ȘI:

CNAB acuză firma afaceristului Urdăreanu că nu a trimis raportul tehnic după avaria de la aeroport. PRESIUNI pentru ca UTI să nu fie penalizată!

Abonat la MITĂ, șeful Termoficării Brașov a fost dat pe mâna DNA chiar de subalterni. Dovezile zdrobitoare aduse de omul din spatele ”firmei de casă”

Procurorii au descifrat MESAJELE CRIPTATE pe WhatsApp ale șefului șpăgar din CEO. Discuții în cifre despre plăți către ”băieții deștepți din Energie”

Finul Angheluș de la Poliția Locală S2 și nașul Drugău de la ADP S2 și-au construit PALATE DE „BUGETARI”. Fini și verișori, în funcții de conducere!

Lista ȘPĂGILOR primite de șeful Termoficării Brașov. Mituitorul îi împlinea dorințele, de la covoare, lustre, televizoare la ceas ”domnos” de 6.000 €

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și