În 15 iulie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța a activat Planul Roșu de Intervenție, după ce mai multe persoane s-au intoxicat cu clor într-una din piscinele Hotelului Belvedere din Olimp, deținut de milionarul Mohammad Murad. Hotelul face parte din complexul hotelier Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, iar milionarul de origine libaneză este „implementat” de mai mulți ani în afaceri în domeniul turismului.
Litoralul românesc atrage ca un magnet, numai că, de-a lungul timpului, la acest complex hotelier au mai apărut probleme, iar incidentul de acum câteva zile a reprezentat, practic, un nou semnal de alarmă îngrijorător.
Incidentul de la una dintre piscinele Hotelului Belvedere continuă, astfel, seria neregulilor, iar de data aceasta, sănătatea a cel puțin 20 de oameni, printre care și copii, a fost pusă în pericol.
La solicitarea Gândul, Cristina Mihaela Schipor, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța, a transmis, în exclusivitate, că inspectorii DSP din cadrul Comandamentului Estival 2024 s-au deplasat, în 15 iulie, la Hotelul Belvedere din Olimp și au efectuat de urgență un control de sănătate publică, după activarea Planului Roșu de Intervenție.
Potrivit răspunsului transmis de DSP Constanța, „în cadrul Hotelului Belvedere funcționează 2 (două) piscine exterioare, una pentru adulți și una pentru copii, iar incidentul a avut loc în piscina pentru adulți”.
„Un număr de peste 20 persoane au prezentat simptome specifice unei expuneri accidentale la clorul din apa de piscină.
Nu s-a putut face dovada procedurii de operare în caz de incidente specifice sau poluări accidentale care pot modifica calitatea apei, conform Ord. MS nr. 119/2014.
La momentul controlului au fost prelevate probe de apă de îmbăiere din cele două piscine ale unității, care au fost trimise la laboratorul DSPJ Constanța”, a transmis instituția, la solicitarea Gândul.
În urma analizei de urgentă a probei de apă, din punct de vedere chimie, au rezultat valori scăzute ale clorului rezidual liber de 0,15 mg/1 și valori normale ale pH-ului de 7,2, rezultat transmis telefonic în timpul controlului (buletin de analiză chimie nr.668/15.07.2024). De asemenea, în urma analizei din punct de vedere microbiologic a probei de apă recoltată, au rezultat valori corespunzătoare ce atestă absența germenilor patogeni, conform buletinului de analiză microbiologică nr. 2825/18.07.2024”
DSP Constanța
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța, Cristina Mihaela Schipor, a precizat, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul, că „neconformitățile constatate” în urma controlului efectuat de inspectorii instituției au fost sancționate cu 6.000 lei și s-au luat mai multe măsuri pentru ca sănătatea turiștilor să nu mai fie pusă în pericol la hotelul deținut de milionarul Mohammad Murad.
„A fost aplicată o sancțiune contravențională principală persoanei juridice în valoare de 6.000 lei, conform HG 857/2011, art. 17, lit. b, pentru nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea, spălarea și dezinfectarea piscinei, prin neprimenirea și nedezinfecția apei, corespunzător normelor de igienă.
În ceea ce priveşte starea pacienților transportați către CPU din cadrul Spitalului Municipal Mangalia și UPU-SCJU Constanța, aceştia au primit tratament de specialitate, iar în următoarele 24 de ore au fost externați.
În urma discuțiilor cu conducerea societății, reprezentantul firmei de mentenanță, turiștii prezenți la momentul incidentului, precum și a verificării tuturor înscrisurilor menționate, inclusiv a buletinelor de analiză a apei de îmbăiere emise de DSPJ Constanța, concluzionăm posibilă cauză a incidentului o defecțiune a sistemului de recirculare/ dozare automată a clorului, care a degajat într-un timp scurt o cantitate mare de clor, fapt demonstrat prin corelarea aspectului macroscopic al apei de îmbăiere cu rezultatele analizelor chimice și bacteriologice ale acesteia.
DSP Constanța
Menționăm că nu au existat în antecedente situații de urgență în care inspectorii DSPJ Constanța să intervină în această unitate, cu excepția controalelor curente”, a precizat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța, în exclusivitate pentru Gândul.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, Primăria Mangalia a fost sesizată în legătură cu „lucrările” făcute de firma lui Mohammad Murad la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere fără a exista o autorizație de construire.
În urma verificărilor, s-a constatat că afaceristul s-a „lansat” în lucrări de construcție la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, numai că a „uitat” că îi era necesară, potrivit legii, și autorizația de construire.
Societatea Phoenicia Express SRL, deținută de Murad, a fost amendată cu 5.000 de lei, în data de 21 aprilie 2022, iar lucrările au fost sistate. Abia ulterior a fost emis un certificat de urbanim (în data de 13 iulie 2022), cu o valabilitate de 24 de luni, pentru „intrarea în legalitate”.
Prin același certificat de urbanism – asta după ce milionarul Murad efectuase deja lucrările de construcții – au fost solicitate și:
Mai mult, abia în acea perioadă au fost solicitate:
În adresa Primăriei Mangalia s-a mai precizat că, din partea societății lui Mohammad Murad – Phoenicia Express SRL – „nu a fost depusă cererea de emitere a autorizației de construire pentru intrarea în legalitate a lucrărilor efectuate la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere”. (alte detalii punctuale AICI)
CITEȘTE ȘI: