Cum a reușit o cunoscută creatoare de modă din București, prinsă drogată la volan, să „FENTEZE” și închisoarea, și munca în folosul comunității!
O cunoscută creatoare de modă din București fost prinsă drogată la volan și, în luna martie a anului 2023, s-a ales cu o condamnare de un an de închisoare cu suspendare. Magistrații au decis, însă, ca femeia să presteze și două luni și jumătate de muncă în folosul comunității, la „spații verzi”. Paradoxal, creatoarea de modă a scăpat și de această pedeapsă, deși trebuie să participe, suplimentar, la un curs de reintegrare socială, în caz contrar urmând să fie încarcerată la Penitenciarul de Femei Târgșor.
Potrivit sentinței date de magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei, creatoarea de modă prinsă drogată la volan ar fi trebuit să presteze ”muncă neremunerată în folosul comunității la Administrația Domeniului Public București – Sector 3 sau la Poliția Locală Sector 1, pe o perioadă de 80 de zile”. (mai multe detalii AICI)
În urma acestei condamnări cu executare, creatoarea de modă avea mai multe obligații:
- Să se prezinte la Serviciul de Probațiune București, la datele fixate de acesta;
- Să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- Să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește cinci zile;
- Să comunice schimbarea locului de muncă și să facă dovada mijloacelor sale de existență.
Totuși, din informațiile obținute de Gândul, în exclusivitate, creatoarea de modă a ieșit „basma curată”, până acum, din tot acest impas juridic, motivul fiind unul uluitor.
„Consilierul de probațiune trebuia să facă formele așa cum trebuie”
Pentru supravegherea respectării măsurilor și obligațiilor care îi reveneau creatoarei de modă condamnate a fost desemnat Serviciul de Probațiune București. Sentința penală care o viza pe creatoarea de modă a fost luată în evidența Serviciului de Probațiune, numai că a apărut o surpriză uriașă, potrivit informațiilor Gândul.
Creatoarea de modă nu ar fi putut fi… convocată, conform legii, iar consilierul de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune a cerut, în instanță, revocarea executării pedepsei sub supraveghere a condamnatei.
Potrivit surselor Gândul, o astfel de cerere ar fi fost „aprobată” de magistrați, dar numai în anumite condiții, iar un „detaliu” interesant și surprinzător a ajutat-o, în ultimă instanță, pe creatoarea de modă.
„S-ar fi putut da curs cererii, însă doar dacă ar fi fost îndeplinite cerințele de convocare a persoanei condamnate. Nefiind îndeplinite – ca si condiție de formă – soluția a fost de respingere. Altfel spus, consilierul de probațiune trebuia să facă formele așa cum trebuie, înainte de a sesiza judecătorul. Cu alte cuvinte, cei de la probatiune trebuiau să o convoace la Serviciul de Probatiune pe creatoarea de modă condamnată, dar nu au îndeplinit toate cerințele”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.
„Sistemul de probațiune esteun serviciu public de interes național, care contribuie la înfăptuirea actului de justiție și își desfășoară activitatea în scopul menținerii siguranței comunității, al reabilitării sociale a infractorilor, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni”
Direcția Națională de Probațiune
Serviciul de Probațiune, „argument insuficient” în fața judecătorului
Serviciul de Probațiune a cerut ca femeia condamnată să fie trimis la închisoare, dar „scuza” că nu ar fi reușit să o convoace pe creatoarea de modă nu a fost, practic, un argument suficient pentru judecători.
În consecință, judecătorul a respins cererea de revocare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an de închisoare.
„Tip soluție: respinge cererea. Soluția pe scurt: În temeiul 583 alin. 1 Cod de Procedură Penală, respinge ca neîntemeiată sesizarea consilierului de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune București cu privire la revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an închisoare, dispusă faţă de persoana condamnată (…) prin sentința penală nr. (…) a Judecătoriei Sectorului 1 București, definitivă prin (…). În temeiul art. 275 alin. 3 Cod de Procedură Penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. (…) Pronunțată astăzi, 14 decembrie 2023, prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului de către grefa instanței”, au decis magistrații.
Permisul de conducere i-a fost suspendat pe loc, iar creatoarea de modă a ajuns la „Mina Minovici”, pentru analize
În data de 20 septembrie a anului 2021, creatoarea de modă a fost oprită de un echipaj al Brigăzii de Poliție Rutieră, în jurul orelor 14:15. Femeia conducea un autoturism Fiat Punto, pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei. Aparatul Drugtest cu care a fost testată la momentul respectiv a indicat că aceasta consumase substanțe stupefiante.
În consecință, permisul de conducere i-a fost suspendat pe loc, fără drept de conducere, iar creatoarea de modă a fost condusă direct la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, pentru efectuarea analizelor suplimentare.
Ulterior, polițiștii Brigăzii Rutiere au audiat-o atât pe șoferița prinsă drogată la volan, cât și un martor. După ce INML a confirmat că femeia consumase droguri, dosarul a fost trimis în judecată, la data de 22 noiembrie 2022.
Citește și: