Cum a scos din birou ofițerul antimafia INTERCEPTĂRILE din dosarul DIICOT al ”adversarului” afaceristului Dan Grigoriu. ”Cunoștea limbajul folosit”
This browser does not support the video element.
Marius Coriolan Andrica, fost comisar-șef la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Ilfov, a intrat în vizorul procurorilor anticorupție după ce a pus la punct o „schemă” prin care interceptări realizate într-un dosar pe care îl avea în lucru erau „vândute” omului de afaceri Dan Grigoriu, aflat în „luptă” cu un rival de business.
Gândul a prezentat, în exclusivitate, acest caz surprinzător al ofițerului care, după ce procurorii au devoalat, etapă cu etapă, întreaga „schemă”, a fost percheziționat de DNA și de divulgare a unor informații nedestinate publicității.
Potrivit procurorilor anticorupție, polițistul Andrica divulga secrete de serviciu, respectiv înregistrări făcute într-un dosar al DIICOT.
- Procurorii Secției de Combatere a Corupției, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, au descins, miercuri 24 iulie, la sediul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov.
- Anchetatorii au percheziționat biroul comisarului șef Marius Coriolan Andrica, după ce au strâns probe care demonstrau că polițistul ar fi vândut informații dintr-un dosar pe care îl avea în lucru.
- Comisarul șef i-ar fi dat afaceristului Dan Grigoriu, contra cost, un hard disk care conținea interceptări telefonice care îl priveau pe unul dintre foștii săi parteneri de afaceri.
- Ofițerul a fost reținut miercuri, iar joi a fost dus în fața instanței, care a dispus arestarea lui preventivă, pentru 30 de zile.
Gândul dezvăluie, în exclusivitate, nu numai deznodământul perchezițiilor DNA, dar și ce le-a declarat ofițerul antimafia anchetatorilor de la Direcția Națională Anticorupție, după ce a fost dus la audieri.
Un împrumut de 120.000 de euro, fidelizat cu interceptări și terenuri neînregistrate
Potrivit documentelor existente la dosarul ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București, cu propunerea de arestare preventivă, polițistul Marius Coriolan Andrica, comisar-șef la SCCO Ilfov, a cerut insistent un împrumut de 56.000 de euro pentru el și alți 65.000 de euro pentru un prieten de-ai lui, de la omul de afaceri, al cărui nume se regăsește în dosarul de la instanță, în calitate de martor.
Mai precis, este vorba despre un personaj pe care Gândul l-a semnalat și în materiale anterioare, omul de afaceri Constantin Dan Grigoriu, cel se prezenta drept ”general”.
Astfel, după ce banii au fost dați – se arată în dosarul ajuns pe masa judecătorilor -, restituirea lor nu ar mai fi avut loc și se pare că ofițerul antimafia și prietenul său, despre care oficialul afirma că ar fi polițist pensionat, au pus la cale un plan pentru a evita remiterea factuală a banilor.
Astfel, s-a ajuns la „schema” pusă la punct de ofițer, una de „scurgere” dirijată a unor secrete de serviciu în interesul afaceristului Dan Grigoriu.
Din probele strânse de procurorii anticorupție a reieșit că „din suma totală de 121.000 de euro, omul de afaceri și-a recuperat doar 20.000 de euro de la Andrica Marius Coriolan, rămânând să își recupereze o diferență de 101.000 euro”.
„Din acte reiese și faptul că aceștia încearcă, în contul sumei de bani pe care o au de returnat, să îi dea numitului Grigoriu Constantin Dan diverse terenuri care nu sunt înregistrate la O.C.P.I (n.red. – Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară)”, se mai arată în dosarul de la instanță, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul.
Ofițerul antimafia scotea interceptările pe hard disk-uri și stick-uri
După declanșarea investigațiilor de amploare, DNA a putut proba că ofițerul angajat într-o instituție presupus securizată a statului român, la care ajung informații private ale persoanelor cercetate în dosare penale, pleca de la serviciu cu medii de stocare „burdușite” cu interceptări ale „rivalului” în afaceri al milionarului Dan Grigoriu.
Până acum, paradoxal, această breșă de securitate majoră astfel creată nu a fost explicată de oficialii Ministerului de Interne, dar este cert că ea există și că viața privată a celor vizați de anchete penale poate fi, realmente, „vândută” unor terți interesați.
Persoana interceptată, au mai dezvăluit sursele Gândul, ar fi un „om de afaceri din zona Vrancea, care ar derula acte de negoț în sfera tranzacțiilor imobiliare și a vânzării de mașini”. Fiind vorba despre o persoană cercetată într-un dosar penal aflat pe masa procurorilor DIICOT, Gândul nu va face publică identitatea acesteia.
În dosarul ofițerului de la SCCO Ilfov, anchetatorii DNA au stabilit că „discuții purtate de (…) cu terțe persoane au ajuns la martor (Dan Grigoriu – n.r.), iar astfel s-a permis accesul la informații ce nu sunt destinate publicității, în sensul în care i-a înmânat acestuia un hard disk conținând înregistrări audio ale convorbirilor telefonice purtate de (…) cu terțe persoane, înregistrări rezultate în urma unor activități de supraveghere tehnică desfășurate în dosarul penal (…)”.
Andrica a recunoscut totul: „Dorea să obțină date suplimentare de interes cauzei de la DIICOT”
În fața procurorilor, dar și a judecătorilor care au analizat propunerea arestării preventive, ofițerul antimafia Marius Coriolan Andrica – acum inculpat – a recunoscut că i-a pus la dispoziție afaceristului Dan Grigoriu înregistrări audio ale discuțiilor avute de bărbatul cercetat de DIICOT.
Totodată, ofițerul de la Crimă Organizată „a arătat, în mod expres, că a procedat în acest fel întrucât dorea să obțină date suplimentare de interes cauzei de la DIICOT, de la martor, respectiv date despre comiterea unor infracțiuni de către cel anchetat”.
Apărarea sa însă, a subliniat procurorul DNA în sala de judecată, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, „este neîntemeiată întrucât aceasta nu este susținută de nicio altă probă”.
Fiind întrebat, inculpatul a declarat că nu a întocmit niciun act de procedură cu privire la demersul efectuat și nici nu a informat procurorul care efectua urmărirea penală în dosarul (…) cu privire la acest fapt”, a concluzionat procurorul DNA.
„Scopul a fost de a afla date de interes operativ pe care eu nu le-am observat”
În timpul audierilor, Marius Coriolan Andrica a susținut că dorea să obțină informații – „date de interes operativ” – prin intermediul omului de afaceri Dan Grigoriu, acesta fiind motivul pentru care i-a pus la dispoziție interceptări din dosarul DIICOT.
“Întrebare adresată de procuror: Când ați copiat acele înregistrări pe hard disk, ați întocmit un act de procedură din care să rezulte că urmează să faceți acest lucru și să rezulte că puneți la dispoziție înregistrările numitului Grigoriu Constantin Dan?
Răspuns: Nu, nu am întocmit niciun act, intenția mea a fost de a obține date suplimentare de la Grigoriu Constantin Dan.
Întrebare adresată de procuror: Ați informat procurorul sau altă persoană despre acest lucru?
Răspuns: Nu.
Întrebare adresată de procuror: Grigoriu Constantin Dan are vreo calitate în dosarul (…)?
Răspuns: Nu.”
A transferat înregistrările de pe DVD-uri/CD-uri pe un hard disk proprietate personală
De asemenea, Marius Coriolan Andrica a recunoscut în fața procurorului că a transferat înregistrările de pe DVD-uri/CD-uri pe un hard disk proprietate personală, care au ajuns în final la Dan Grigoriu, dar a susținut că acestea erau ”fără valoare operativă”. Explicația ofițerului antimafia pentru această scurgere de informații dintr-un dosar penal a fost că a urmărit să primească de la omul de afaceri detalii care să îl ajute să înțeleagă ”limbajul folosit” de cel anchetat de DIICOT.
“În acest context, eu am copiat pe un hard disk înregistrările privindu-l pe (…), hard disk pe care i l-am dat numitului Grigoriu Constantin Dan, pentru ca acesta să asculte discuțiile înregistrate.
Scopul a fost de a afla date de interes operativ pe care eu nu le-am observat, Grigoriu Constantin Dan având o relație mai veche cu numitul (…) și cunoștea modul acestuia de a se exprima.
Cred că au fost 2 sau 3 dăți când eu i-am dat lui Grigoriu Constantin Dan înregistrări cu privire doar la (…). Precizez că au fost doar înregistrări telefonice fără valoare operativă, scopul meu fiind acela de a obține informații cu valoare operativă, având în vedere faptul că Grigoriu Constantin Dan cunoștea limbajul folosit de (…)”, a spus Coriolan Marius Andrica la audieri.
„ Întrebare adresată de procuror: Unde ați realizat transferul de date?
Răspuns: În birou, de pe laptopul de la serviciu.
Întrebare adresată de procuror: Unde le-ați copiat?
Răspuns: Pe un hard disk personal.
Întrebare adresată de procuror: Este hard disk-ul dvs. sau al instituției unde lucrați?
Răspuns: Hard disk-ul este personal”, se mai arată în documentația consultată, în exclusivitate, de Gândul.
Tribunalul București a decis, joi, arestarea preventivă a lui Marius Coriolan Andrica, pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă și a fost contestată la Curtea de Apel București. Ofițerul de la Crimă Organizată va rămâne în arest cel puțin până când judecătorii de la Curtea de Apel decid definitiv dacă rămâne în spatele gratiilor, va fi plasat în arest la domiciliu sau cercetat în libertate, sub control judiciar.
Coriolan Marius Andrica, datorii de 142.000 de euro
În anul 2023, pentru că nu se mai putea împrumuta la bănci, comisarul șef de la Crimă Organizată a luat de la o instituție financiară nebancară (IFN) din Pitești echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro.
Tot în 2023, Marius Coriolan Andrica a mai „bifat” o datorie de 43.000 euro la firma Neo Media Events, bani pe care, prin contractul încheiat cu societatea respectivă, trebuia să-i restituie în anul 2024.
Cu datorii de peste 142.000 de euro, ofițerul nu a putut să achite către Neo Media Events decât 7.000 de euro. În consecință, reprezentanții societății l-au dat în judecată. Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC Neo Media Events aparține tocmai familiei milionarului Dan Grigoriu, în condițiile în care, alături de Sebastian Telbisz, apar, în calitate de asociați, Mihnea Petru Grigoriu și Elena Grigoriu, adică tocmai fiul și soția controversatului milionar bucureștean.
În data de 16 iulie a acestui an, magistrații Judecătoriei Sectorului 2 au decis că Andrica trebuie să restituie 36.000 de euro firmei familiei lui Dan Grigoriu . (mai multe detalii AICI)
CITEȘTE ȘI: