Prima pagină » EXCLUSIV » De ce mâncăm pește tot mai scump. Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta: „Înainte de ’90, România era al treilea exportator de pește”

De ce mâncăm pește tot mai scump. Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta: „Înainte de ’90, România era al treilea exportator de pește”

Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, a fost invitatul lui Bogdan Pavel într-o ediție specială Gândul EXCLUSIV. Acesta a vorbit despre motivul pentru care peștele a ajuns să fie tot mai scump.

Altădată considerat mâncarea săracului, acum, peștele nu mai poate fi cumpărat oricine. România are mare, are Dunăre și foarte multe râuri, însă importăm foarte mult pește.

„Înainte de ’90, România era al treilea exportator la nivel de pește. La această categorie nu mai avem flotă, nu avem nimic. Importăm 90% din peștele consumat sau mâncăm pește de crescătorie (caras, crap etc)”, precizează președintele Sindalimenta.

De asemenea, nevoia de bani a fiecărui producător conduce la orice fel de hrană de proastă calitate. „Prețul ar trebui să fie dat de calitate. Producția industrială nu înseamnă că este nesănătoasă, ci că nu este chiar perfectă. Înseamnă o producție industrială pentru a hrăni o populație foarte mare. În Franța, în magazinele mari găsim brânză de o anumită calitate, dar pentru unele sortimente trebuie să mergem în magazine specializate”, a declarat Dragoș Frumosu.

„Importurile conțin marfă care nu este calitativă”

Acesta este de părere că importurile de alimente conțin marfă care nu este calitativă ca cea care se vinde în țara respectivă. De exemplu, roșiile din Turcia sunt foarte gustoase, dar nu sunt și cele care vin pe piața noastră.

Carnea de vită o importăm în procent destul de mare. Au început acum, în ultima perioadă, să se dezvolte fermele de creștere a vacilor de carne. Importam 80% din carnea de porc. Același lucru se întâmplă și cu fructele și legumele. De foarte multe ori, făbricile noastre sunt în situația în care nu au de unde să cumpere materie primă. Pe partea de cereale, am ajuns într-o într-un punct în care exportăm cereale și importăm făină și mălai. Este aberant”, a mai spus președintele Sindalimenta.

Interviul integral AICI:

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și