După celebrul caz „mătușa Tamara” și după replica uluitoare emisă de „baronul de Vrancea” Marian Oprișan – „mama mea sunt eu” -, la Sinaia a apărut, acum, și „nepotul Ciprian”. Stațiunea, de altfel, ține capul de afiș în ultima perioadă, și asta pentru există o indiscutabilă apetență a liberalilor prahoveni pentru lux și case construite în locații cu priveliște deosebită.
Problema gravă rezidă din faptul că acest lux este plătit chiar din banii contribuabililor, iar două exemple sunt deja arhicunoscute – Iulian Dumitrescu, plasat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) sub control judiciar pentru luare de mită și fals în declarații, dar și Vlad Oprea, edilul din Sinaia, cel care este acuzat că ar fi dat un „tun” în cazul licitației pentru mega-proiectul din platoul Bucegi, acolo unde a participat o singură firmă, Novum.
Gândul prezintă, în exclusivitate, informații surprinzătoare care întregesc acest tablou general controversat, în centrul „acțiunii” apărând un alt liberal, Marian Valerie Panait, administrator public (city manager) al orașului Sinaia încă din anul 2010.
Recent, Marian Valerie Panait a devenit și membru al PNL Sinaia, fiind „mâna dreaptă” a edilului Vlad Oprea. În momentul de față, Marian Valerie Panait este candidat pentru Consiliul Local Sinaia.
În anul 2013, Marian Valerie Panait a demarat un proiect pentru construcția unei case, dar dorea o locație cu totul specială, având în vedere specificul zonei.
Astfel, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, a concesionat o bucată de teren de la Primăria Sinaia, localizată într-o zonă pitorească, cu „priveliște”, un loc de unde atât munții, cât și orașul pot fi admirate în fiecare zi dintr-o poziție privilegiată.
„După concesionarea respectivului teren, a început construcția casei. Numai că această casă nu este construită de concesionar – Marian Valerie Panait -, ci de nepotul acestuia, Ciprian Jitaru”, au declarat sursele Gândul.
La vremea respectivă, Ciprian Jitaru avea 23 de ani și deținea o firmă – CIP INTELIGENT AGENCY SRL. Dar firma respectivă în nici un caz nu ar fi putut susține construcția acestei case, una impresionantă, valoarea lucrărilor de construcție ridicându-se, potrivit autorizației de construire obținute, la 352.811 lei.
În anul 2021, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis o adresă-semnal de alarmă către Ilie Aprodu, în calitatea sa de vicepreședinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).
În aceasta adresă este prezentat cazul acestei construcții și se solicită ONPCSB să investigheze speța și să ia masurile de cuviință.
ANAF a precizat că Marian Valerie Panait a primit din partea nepotului Ciprian Jitaru o locuință care a fost consturuită pe un teren concesionat în anul 2013. Direcția Generală Antifraudă Fiscală efectuase deja cercetări în această speță, societățile verificate fiind:
În urma verificărilor, s-a constatat că CIP INTELIGENT AGENCY SRL „nu mai desfășoară activitate economică de 5 ani, dar nici în trecut, când societatea a funcționat, nu a înregistrat o activitate economică semnificativă”.
„Deși ințial contractul de execuție lucrări a avut ca părți contractante pe Jitaru Ciprian Andrei în calitate de beneficiar și societățile Magisar Construct SRL și Comsar Total SRL în calitate de executanți, potrivit documentelor prezentate și explicațiilor oferite, societatea Comsar Total SRL nu a mai executat nicio lucrare”, s-a mai precizat în adresa trimisă de ANAF către ONPCSB.
ANAF a cerut ONPCSB să analizeze „dacă pot fi identificate elemente care intră sub incidența prevederilor Legii nr. 129/11.07.2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, și să dispuneți demersurile specifice activității instituției”.
Totuși, potrivit surselor Gândul, „nu a existat nicio anchetă pe această temă”.
„Între timp, Marian Valerie Panait și-a mai mărit «regatul» în zonă, luând în concesiune și apoi cumpărând încă aproximativ 300 mp, fix lângă casa sa. În luna ianuarie a anului 2024, Marian Valerie Panait a mai făcut încă o achiziție. A cumpărat din piață un alt teren, chiar peste drum de casa impresionantă pe care o deține. Acest teren a fost suprapreciat și dacă până acum Panait cumpără la un preț derizoriu – ultima tranzacție cu Primăria Sinaia fiind anul trecut, iar Panait a reușit să scoață 70 euro pe mp -, acum a plătit un preț mult mai mare”, au dezvăluit sursele Gândul, în exclusivitate.
Aceleași surse au mai declarat pentru Gândul, în exclusivitate, că au apărut alte semne de întrebare.
„Ceea ce este interesant este faptul că Marian Valerie Panait a cumpărat teren exact de la candidatul independent la Primăria Sinaia, Florin Gioga. Acesta începuse să își facă campanie încă din luna septembrie a anului 2023, deci era în plin avânt electoral”, au mai declarat sursele Gândul.
„Evenimentele” care au loc în Sinaia, avându-l ca protagonist pe liberalul Marian Valerie Panait, arată că la PNL Prahova sunt probleme cu nemiluita, cu atât mai mult cu cât, au amintit sursele Gândul, „secretarul general al PNL, Lucian Bode, își construiește o cabană tot la Sinaia, gard în gard cu cabana lui Vlad Oprea, edilul stațiunii”.
Potrivit declarației de interese depuse în anul 2022, Marian Valerie Panait este asociat/acționar în 2 firme și membru – vicepreședinte cu atribuții de secretar general – al Asociației Administratorilor Publici din România – Vâlcea.
În ceea ce privește „ramura” politică, Marian Valerie Panait este, potrivit aceleiași declarații de interese, vicepreședintele Biroului Permanent Local Sinaia al Partidului Național Liberal.
Liberalul Marian Valerie Panait, prin firma unde este asociat – SC Quick Communication SRL – a obținut, de-a lungul timpului, 4 contracte, prin achiziție directă, pentru „servicii de consultanță”.
Potrivit declarației de avere pe care a depus-o în anul 2022, Marian Valerie Panait deține 4 terenuri în Sinaia, unul forestier și 3 intravilane. City managerul din Sinaia are și 3 case – două apartamente, în Sinaia și București, și o casă de locuit în Sinaia.
Marian Valerie Panait este posesorul unui autoturism Skoda Fabia, an de fabricație 2007.
CITEȘTE ȘI: