Prima pagină » EXCLUSIV » Descoperire senzațională! Încă două manuscrise INEDITE ale filozofului Emil Cioran, aduse în România: „Este fantastic, nu au fost publicate până azi!”

Descoperire senzațională! Încă două manuscrise INEDITE ale filozofului Emil Cioran, aduse în România: „Este fantastic, nu au fost publicate până azi!”

Există eroi ai armatelor, eroi ai politicii făcute, de-a lungul timpului, spre binele poporului român, dar și eroi ai cuvintelor. Sunt acei oameni pentru care condeiul nu a fost doar o simplă pasiune care i-a consumat permanent, la modul ideal, ci și o veritabilă ”armă” cu ajutorul căreia au dus o luptă minunată a ideilor lăsate moștenire peste timp.

În acest context literar, la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, Casa de Licitații „Historic” organizează o licitație-eveniment – „Arta de a scrie” – prin intermediul căreia pasionații de istorie și literatură vor descoperi capodoperele unor astfel de eroi ai cuvintelor. În prim-planul acestei licitații se află două manuscrise inedite aparținând marelui filozof Emil Cioran.

Licitația „Arta de a scrie” aduce în atenție, în același timp, și lirica logofătului Iancu Văcărescu, a genialului poet național Mihai Eminescu, dar și manuscrise aparținând celui care a reușit să redea, magistral, spiritul unei întregi societăți, Ion Luca Caragiale.

România trecea, prin intermediul acestor reprezentanți de marcă ai culturii sale, de la o perioadă a construirii unei noi identități la o epocă a tumultului, iar maeștrii gândirii românești au așternut pe hârtie idei  scrise în momente de inspirație, fragmente de genialitate, o chintesență atemporală a măreției filozofiei românești.

  • Casa de Licitații „Historic” a reușit să aducă în România, în anul 2022, cel mai important manuscris Cioran din perioada de maturitate, manuscrisul cărții ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), dar și primele imagini ale unor file pe care Emil Cioran și-a așternut gândurile înainte de a fi publicate, în 1987, de celebra editură franceză Gallimard. (detalii AICI)
  • Ulterior, Ministerul Culturii a cumpărat și ”securizat”cinci manuscrise Cioran și Eliade. (alte informații AICI)
  • În luna septembrie a anului 2022, Tezaurul Cultural Național a fost îmbogățit cu manuscrisul ”Despre neajunsul de a te fi născut”, aparținând lui Emil Cioran. (alte detalii pot fi citite AICI)

Mircea Eliade, Constantin Noica, Emil Cioran și alții – de la existențialism la ideea de Dumnezeu, de la frumusețe la absolut – au lăsat peste timp mărturia profunzimii cugetărilor lor. Acum, Casa de Licitații „Historic” pregătește încă o licitație-eveniment, iar Gândul prezintă, exclusiv, toate detaliile.

„Este o licitație de literatură – «Arta de a scrie» -, va avea loc în data de 22 aprilie 2024, de la 18:30. Este o licitație amplă, avem peste 310 loturi. Avem ediții foarte rare, din Eminescu, Veronica Micle, primele articole publicate de Mihai Eminescu în Convorbiri Literare, dar și grafică de carte”, a declarat Cezar Florea, directorul Casei de Licitații ”Historic”.

Discutăm despre grafică orginală, care a stat la baza copertelor și ilustrațiilor din, spre exemplu, Punguța cu doi bani, Făt-Frumos…. Sunt foarte căutate de colecționari, sunt foarte rare, pentru că sunt și opere de artă, în același timp”, a mai spus Cezar Florea.

Cezar Florea: „Spre marea noastră surprindere, am descoperit că aceste manuscrise sunt, în proporție de 90%, inedite”

Gândul prezintă, în exclusivitate, informații despre o nouă descoperire care vine să înnobileze patrimoniul cultural național și să accentueze, o dată în plus, valoarea de necontestat a scrierilor lui Emil Cioran.

Cezar Florea, directorul Casei de Licitații ”Historic” și președintele Societății Române de Bibliofilie, a declarat pentru Gândul că această descoperire este, pur și simplu, fantastică și că au fost făcute deja demersurile pentru includerea manuscriselor în Patrimoniul Național.

Am reușit să mai aducem în țară încă două manuscrise importante, aparținând lui Emil Cioran. Spre marea noastră surprindere, am descoperit că aceste manuscrise sunt, în proporție de 90%, inedite. Nu au mai fost publicate până acum.

Vorbim despre două caiete din „Gânduri și Anateme” („Aveux et anathèmes”), volum publicat în 1987 la Editura Gallimard.

În volumul publicat sunt tipărite 650 de gânduri și de idei ale marelui filosof, iar noi, în aceste două caiete am descoperit, spre marea noastră surpriză, că alte peste 1.500 de gânduri ale lui Cioran nu au fost publicate niciodată.

Este foarte important pentru cultura românească și, firește, pentru cultura universală. Descoperirea unei opere nepublicate, la acest nivel, vorbind despre Emil Cioran, este fantastic, o mega-descoperire. 

Nici noi, când am adus manuscrisele în țară, nu am știut exact despre ce este vorba. Le-am cumpărat de la unul dintre cele mai importante anticariate din Franța, nici aceștia nu le cercetaseră, considerau că sunt deja publicate”, a declarat Cezar Florea, în excluivitate pentru Gândul.

Emil Cioran

„Noi am făcut demersurile legale pentru introducerea acestor manuscrise în Patrimoniul Național”

În același timp, Cezar Florea a precizat că au fost întreprinse deja demersurile legale pentru ca aceste manuscrise aparținând lui Emil Cioran să fie incluse în Patrimoniul Național, iar statul român ar putea avea drept de preempțiune.

Noi am făcut demersurile legale, este foarte important, pentru introducerea acestor manuscrise în Patrimoniul Național, actele sunt deja depuse la Ministerul Culturii, sperăm să și iasă clasarea la Tezaur până la începerea licitației.

Totodată, am depus și drepturile de preempțiune, pentru că, la licitația de data trecută, manuscrisul a fost cumpărat de statul român, care a avut drept de preempțiune.

Am avut, acum, și un specialist de primă mână, pasionat de opera lui Cioran, care a studiat toate aceste anateme, le-a tradus și a identificat, cu precizie, ce se află în aceste caiete, ce a fost publicat și ce nu.

Așa am făcut această mare descoperire. Să ne gândim doar că Emil Cioran a publicat 650 de gânduri și anateme, iar noi am descooperit, nepublicate, peste 1.500, încă trei volume, practic”, a mai spus Cezar Florea, în exclusivitate pentru Gândul.

Manuscrisul „Aveux et anathèmes”, caietele III și IV

Manuscrisul „Aveux et anathèmes”, caietele III și IV – preț de pornire 100.000 euro!

Manuscrisul „Aveux et anathèmes”, caietele III și IV, prezentat în viitoarea licitație „Arta de a scrie” a Casei de Licitații „Historic” are un preț de pornire de nu mai puțin de 100.000 euro, iar foarte multe dintre gândurile/anatemele inserate în aceste două caiete nu a fost publicate niciodată.

Manuscrisul «Aveux et anathèmes», caietele III și IV, redactate pe hârtie velină, cu pix albastru, roșu, negru și verde, pe un număr de 149 de pagini (caietul roz) și 169 de pagini (caietul albastru).

  • În Caietul roz, dintr-un total de 836 anateme, regăsim 38 publicate, iar în Caietul albastru, dintr-un total de 862 anateme, regăsim 103 publicate.

„Manuscrisele Cioran fac parte dintr-un consistent lot de scrieri în mare parte inedit”

Manuscrisele Cioran fac parte dintr-un consistent lot de scrieri în mare parte inedit (mai cu seamă din perspectivă românească), convențional denumite caietele III și IV, respectiv roz și albastru, după culoarea coperților; caiete studențești marca “J. Gilbert” cu foaie velină, ocupate de notații ale filosofului Emil Cioran, când ample, când fulgurante, cu grafia impregnată de “umorile” și stările de grație de o stranie patină ascetică, a celui considerat drept un “antifilosof”.

  • Panseurile cioraniene păstrează, majoritatea, șarmul frazării impulsive dar lizibile, gata a fi memorate, alteori sunt greu de descifrat, dense, prolixe.
  • Câteva, redactate clar, sunt expresiile unor aprofundări și deliberări fără echivoc asupra mesajului și formei; câteodată, părțile dezvoltate ale ideației sunt fie anulate complet de-o linie care barează textul (semn al exigenței auctoriale), fie, ici-colo, “adnotate” laconic cu albastru sau roșu.
  • Conținutul bogat, nestructurat tematic în mod judicios dar reflectând pe deplin temele recurente, obsesiile, idiosincraziile omului Cioran fascinat de zorii Ființei și Timpului, și deopotrivă căutătorului veritabil al Sensului cu aparența unui dezabuzat aflat mereu sub tentația, dar nu sub puterea mizantropiei, se regăsește frugal în unica (până acum) ediție pariziană care îl valorifică – “Aveux et anathèmes” (“Mărturisiri și anateme”), Éd. Gallimard, 1987 (fără prefață sau incursiuni critice).

Mai exact, se regăsesc în ea 38 de panseuri din Caietul roz (149 de pagini, 836 panseuri) și 103 din Caietul albastru (169 de pagini, 862 de panseuri).

Profunzimea acestor reflecții care redau multiplele fațete ale forma mentis cioraniene, merită a fi pe deplin recuperate în literă și mai ales în spirit, integrate în opera deja cunoscută publicului român sensibil la temele fundamentale ale gândirii și la firul care le unește indiferent de epocă fără a le epuiza parcursul. Ambele caiete se păstrează integral, în stare foarte bună de conservare”, transmit reprezentanții Casei de Licitații „Historic”.


Citește și:

ALTCEVA cu Adrian Artene. Povestea unei cărți de colecție din biblioteca personală a lui Mihai Eminescu (VIDEO)

ALTCEVA cu Adrian Artene. Se scoate la licitație copia oficială a Convenției de la Paris. „Este actul fondator al României moderne” (VIDEO)

ALTCEVA cu Adrian Artene. Fotografiile secrete ale Reginei Maria. Albumele valorează cel puțin 50.000 de euro | VIDEO

Cezar Florea este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și