Comisarul-şef Alin Tărău, șeful Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, și comisarul şef (r) Laviniu Mugurel Poinar, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, au fost plasați sub control judiciar după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au acuzat de fapte asimilate celor de corupție. Tărău și Poinar sunt urmăriți penal pentru că ar fi facilitat emiterea un „certificat de bună purtare” pentru Victor Micula, fiul milionarului Viorel Micula, într-un dosar în care acesta este judecat.
Micula Jr. – etichetat drept „moștenitorul imperiului Frutti Fresh” – are un trecut tumultuos la nivel judiciar. În urma unei anchete desfăşurate de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, a fost inculpat în 2019, pentru 18 infracţiuni de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
„Certificatul de bună purtare” emis pe numele lui Victor Micula era o „bilă albă” pentru acesta. Practic, era transformat în informator al polițiștilor de la Antidrog, iar actul îi putea aduce beneficii în dosarul în care este judecat alături de patru poliţişti, acuzaţi că i-au furnizat datele personale ale unor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Gândul a obținut, în exclusivitate, detaliile uluitoare din dosarul în care cei care l-au favorizat pe Victor Micula au fost „săltați” de DNA Oradea.
Potrivit unor surse judiciare, Victor Micula nu ar fi prezentat „potențial” pentru a se „infiltra” în sfera traficanților și consumatorilor de droguri, dar a reușit să obțină informații clasificate ale anchetatorilor la care nu ar fi trebuit să aibă acces niciodată.
„Victoraș Micula nu a prezentat niciodată potențial de penetrare a mediului infracțional din sfera drogurilor. Cu toate astea, a extras informații secrete de serviciu de sub nasul mascaților și polițiștilor din Poliția Oradea. Victoraș Micula ar fi intrat, astfel, în posesia unor informații nedestinate publicității”, au spus surse judiciare, pentru Gândul.
Potrivit acelorași surse, mascații nu se aflau în sediul Poliției Oradea în timpul vreunei misiuni, ci absolut întâmplător.
„Mascații s-ar fi aflat acolo întâmplător, fără misiune organizată. Mai interacționaseră cu Victor Micula atunci când acesta a urmărit și șicanat un bărbat în trafic, context în care cel șicanat a sunat de urgență la 112”, mai spus sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.
În astfel de condiții, mascații prezenți la sediul Poliției Municipiului Oradea ar fi trebuit să cunoască identitatea celui care a intrat în sediul instituției și a început să acceseze date cu caracter confidențial.
„Cu toate acestea, mascații n-au intervenit niciun moment pe durata comiterii faptelor de către Micula Jr., și – de asemenea – el a primit undă verde de intrare în sediul Poliției Oradea și din partea angajatului de la filtru”, au mai dezvăluit surse judiciare, pentru Gândul.
Comisarul-şef Alin Tărău, șeful Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, și comisarul şef (r) Laviniu Mugurel Poinar, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, l-au ajutat pe Micula Jr. să obțină „certificatul de bună purtare”, numai că acesta nici nu ar fi avut dreptul la un astfel de act.
„Nu avea dreptul de a primi un act precum cel emis în fals de comisarul-șef Tărău, contrasemnat de Poinar, pentru că Victoraș Micula nu face parte din rândul și din mediul consumatorilor de droguri. În astfel de condiții, Micula Jr. nu putea reprezenta o veritabilă sursă de informații pentru anchetatorii implicați în dosarele de droguri”, au mai precizat sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.
Numai că scenariul s-a complicat gradual, iar surpriza este una uriașă pentru că Victor Micula i-ar fi „folosit” pe polițiști pe post de… informatori ai săi.
„Se pare că Victoraș Micula îi folosea pe oamenii legii pe post de informatori și nu invers, cum s-a încercat să se transmită instanței de judecată prin adresa falsă emisă de BCCO Oradea. Acum, în mediul informațional, se pune întrebarea de ce, totuși, în ciuda evidențelor, cei doi comisari șefi, presupus a fi fost fini cunoscători ai procedurilor judiciare, au acceptat să emită o astfel de adresă care – în mod vădit – urma să-i aducă un beneficiu personal lui Micula Jr.?”, punctează aceleași surse judiciare.
Potrivit Legii 682/2002, privind protecţia martorilor, „informatorii” care furnizează autorităților date ce pot duce la prinderea unor infractori periculoși sunt recompensați cu înjumătățirea limitelor de pedeapsă.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, nu poate fi exclusă nici ipoteza că a fost vorba despre un „schimb de informații”.
„Ar putea fi luată în calcul și ipoteza de lucru conform căreia totul ar putea reprezenta un veritabil schimb de informații, deși Victoraș Micula nu era integrat în medii infracționale și, astfel, nu ar fi avut ce informații valoroase să ofere la schimb”, afirmă sursele Gândul.
În consecință, cea mai probabilă ipoteză care se află pe masa anchetatorilor ar fi aceea că Victor Micula a obținut „certificatul de bună purtare” de la oficiali BCCO în urma unei sume de bani care ar fi intrat în buzunarele acestora.
„Rămâne în picioare ipoteza că acel certificat de bună purtare plasat în buzunarul lui Micula Jr. de către comisarul-şef Alin Tărău, șeful Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, și comisarul şef (r) Laviniu Mugurel Poinar, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, ar fi fost recompensat de Victor Micula, anterior primirii sau după primirea lui”, susțin sursele judiciare.
Certificatul la care face referire DNA este un răspuns al BCCO Oradea – întocmit pe 23 decembrie 2020, în urma unei cereri făcute în aceeaşi zi de Victor Micula, prin avocații săi – şi arată că afaceristul ar fi furnizat informaţii poliţiştilor de la Antidrog.
„Cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”, se preciza în „certificatul de bună purtare”.
„Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către BCCO Oradea, prin adresa menționată anterior, au fost infirmate în totalitate de către DIICOT – Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, a transmis DNA.
În ciuda presupusei „adeverințe” de informator emise pe numele lui Micula, rechizitoriul DIICOT Oradea al celor doi traficanţi de droguri arăta clar că cercetările fuseseră pornite „ca urmare a sesizării din oficiu” a poliţiştilor, fără să se facă vreo referire la vreun denunţător, martor ori colaborator.
În acest dosar, Alin Tărău și Laviniu Mugurel Poinar au fost plasați de procurorii DNA sub control judiciar pentru 60 de zile, începând din 14 octombrie.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 octombrie 2024, față de inculpații:
Victoraș Micula este cunoscut drept mare „consumator” de gadget-uri noi, telefoane scumpe și bolizi de lux. În urmă cu mai mulți ani, fiul milionarului Viorel Micula a fost imortalizat de Cancan în timp ce-și achiziționa un telefon de… 10.000 de dolari, un Vertu Constellation, pe care l-a plătit cash.
Mai mult, de-a lungul timpului, Victoraș Micula a devenit „renumit” în lumea bună a Capitalei pentru sesiunile de shopping extravagante pe care le face, dar și pentru petrecerile fabuloase.
A fost și cazul petrecerii de cinci stele organizată de fiul magnatului Viorel Micula cu ocazia creștinării fiicei sale, în anul 2020. În aceeași zi în care și-a sărbătorit ziua de naștere, moștenitorul imperiului „Frutti Fresh” și-a creștinat fiica, pe Sofia Victoria. După ceremonia care a avut loc la Biserica cu Lună din Oradea, Micula Jr. a organizat o mega-petrecere, la unul dintre cele mai luxoase localuri din oraș, deținut tot de familia sa.
CITEȘTE ȘI: