Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dat lovitură după lovitură în zona „băieților deștepți din Energie”, iar imaginea de ansamblu este de-a dreptul uluitoare. Gândul a prezentat, în exclusivitate, detalii incendiare din acest mega-dosar deschis de procurorii anticorupție, iar dezvăluirile continuă.
DNA l-a trimis în judecată pe Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, după ce trei complici ai acestuia s-au „spovedit” procurorilor anticorupție și au oferit informații esențiale din culisele unei „afaceri” de succes.
Cătălin Liviu Stănculescu are 57 de ani și a fost angajat în cadrul Complexului Energetic Oltenia în urmă cu peste 30 de ani, fiind considerat un „veteran”.
După ce procurorii anticorupție au reușit să dea lovitura și să devoaleze „mutările” făcute de Stănculescu, acesta – potrivit informațiilor obținute de Gândul – și-ar fi recunoscut faptele și ar fi achitat integral contravaloarea mitei descoperite de anchetatori.
După ce DNA a declanșat un adevărat asediu pe zona de Energie, au apărut informații potrivit cărora directorul Cătălin Liviu Stănculescu ar putea fi chiar unul dintre personajele-cheie corupte pe această zonă de o importanță covârșitoare.
Procurorii DNA au ajuns la Stănculescu după ce unul dintre directori a refuzat o mită impresionantă – de jumătate de milion de euro -, iar „băieții deștepți din Energie” au fost prinși pe picior greșit într-un moment în care porneau de la premisa liniștitoare că toate „afacerile” le merg din plin și nimic rău nu li s-ar putea întâmpla. (informații uluitoare AICI)
Însă Cătălin Liviu Stănculescu a avut surpriza neplăcută de a fi „atacat” și dintr-o altă direcție, pentru că unul dintre complicii săi – Ion Petre, administratorul SC Techno Montaj SRL, care are calitatea de martor în acest mega-dosar DNA – a oferit alte informații esențiale procurorilor anticorupție, iar „filmul” a fost complet, cadru cu cadru.
La finalul anului 2023, oficialul care a refuzat mita-record pe această zonă a Energiei, una extrem de profitabilă pentru „băieții deștepți” lipsiți de scrupule și deciși să acumuleze un profit uriaș prin „jocuri de culise”, le-a făcut dezvăluiri senzaționale procurorilor DNA.
Acesta – potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul – a observat că Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul CE Oltenia, este „apropiat” de reprezentanții mai multor furnizori de echipamente, materiale sau prestatori de servicii, printre care Stefi Construct International SRL, Turbomed SRL, Euroetans Industri SRL, G Trans Beton SRL, Filmetal SRL, Energomontaj SRL, Romtam Construct SRL și Socend Ind SA.
Mai multe dintre aceste firme, a povestit martorul, „au reprezentanți care vin și discută cu Cătălin Liviu Stănculescu, iar unii dintre ei i s-au adresat și lui pentru a se întâlni în afara sediului CE Oltenia, la adăpost de «urechi indiscrete»”.
Directorul care a refuzat mita-record de aproape jumătate de milion de euro a mai povestit că „angajați de la Rovinari și din CE Oltenia i-au dezvăluit informații referitoare la returnarea de către Cătălin Liviu Stănculescu către aceștia a referatelor de necesitate și oportunitate și caietelor de sarcini cu modificări de preț ale produselor, în sensul în care acesta dorea ca prețurile să fie mai mari decât cele propuse de acei angajați în referate/caietele de sarcini transmise”.
Totodată, același Cătălin Liviu Stănculescu ar fi cerut și modificări ale caracteristicilor tehnice ale produselor pe care CE Oltenia intenționa să le achiziționeze, a mai spus directorul-martor, în fața procurorilor DNA.
Un mare semn de întrebare s-a ridicat în momentul în care în scenariu a apărut achiziția unor „pompe speciale cu privire la care se primise o ofertă de la o firmă de 1,4 milioane de lei”, iar Cătălin Liviu Stănculescu ar fi returnat documentația, spunând că valoarea achiziției ar trebui să fie peste 3.000.000 de lei pentru același tip de produse și același număr de produse, adică fără a se schimba structura achiziției preconizate în vreun fel.
Ulterior, Cătălin Liviu Stănculescu le-a transmis furnizorilor să fie pregătiți să găsească personal, deoarece, pe viitor, CE Oltenia va scoate la licitație activitatea de mentenantă a sucursalelor energetice, pe fondul pierderii de personal.
În schimb, în cazul altor contracte, Cătălin Liviu Stănculescu a solicitat prelungirea acestora, „cum ar fi în cazul pietrei de calcar de la G Trans Beton, unde, deși au apărut reclamații că nu se respectă specificațiile produsului livrat, nu a dat curs niciunei solicitări de a analiza calitatea acestui produs”, a mai precizat martorul-cheie al DNA.
Ion Petre, administratorul SC Techno Montaj SRL, s-a „confesat” și el procurorilor anticorupție și, potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, a făcut dezvăluiri „cu lux de amănunte”.
Administratorul SC Techno Montaj SRL a explicat cum a ajuns să preia frâiele afacerii, cum a reușit să intre pe „filiera Stănculescu”, dar și cum – și unde – îi livra acestuia șpaga. Ioan Petre a explicat și de ce, la un moment dat, a renunțat la „serviciile” lui Cătălin Liviu Stănculescu, iar Gândul prezintă detalii senzaționale.
În perioada iunie 2022 – februarie 2024, Ion Petre a fost atât angajat, cât și administrator al SC Techno Montaj SRL. El era singura persoană împuternicită să semneze documente în numele societății.
În prima jumătate a anului 2022, SC Techno Montaj SRL avea lucrări pentru punctul de lucru al CEO de la Rovinari. Cu două luni înainte de decesul lui Ion Savlovschi, în data de 31 iulie 2022, Ion Petre a fost desemnat ca al doilea administrator al Techno Montaj SRL, alături de acesta. După decesul lui Savlovschi, a rămas singurul administrator.
Cu aproximativ o lună înainte de deces, Ion Savlovschi i-a vorbit lui Ion Petre despre Cătălin Liviu Stănculescu, director în cadrul unuia dintre departamentele CE Oltenia. Deoarece starea de sănătate a lui Ion Savlovschi era precară, acesta l-a rugat pe Ion Petre să ia legătura cu Cătălin Liviu Stănculescu, pe care Savlovschi îl cunoștea mai demult, pentru urgentarea unor plăți ale facturilor emise de SC Techno Montaj SRL către CE Oltenia.
Ion Savlovschi i-a spus lui Ion Petre că l-a sunat deja pe Cătălin Liviu Stănculescu, iar acesta așteaptă să ia legătura cu el. Discuția, potrivit informațiilor obținute de Gândul, a avut loc în luna iunie a anului 2022, însă Ion Petre nu l-a sunat imediat pe Cătălin Liviu Stănculescu, pentru că Ion Savlovschi încă se ocupa, în fapt, de administrarea societății.
Ion Petre a luat decizia de a-l suna pe Cătălin Liviu Stănculescu – director al Direcției Energie din CE Oltenia – cu aproximativ o săptămână sau două înainte de decesul lui Ion Savlovschi și a stabilit cu acesta să se vadă în zilele următoare, în zona centurii ocolitoare a Craiovei, acolo unde Cătălin Liviu Stănculescu domicilia. Directorul din CE Oltenia i-a dat de înțeles lui Ion Petre că fusese anunțat de Ion Savlovschi că va fi contactat.
Anterior, Ion Savlovschi l-a „pregătit” corespunzător pe Ion Petre și l-a „învățat” cum să-l convingă pe Cătălin Liviu Stănculescu, care putea ajuta Techno Montaj cu încasarea mai rapidă a facturilor. Ion Petre trebuia să-i ducă lui Cătălin Liviu Stănculescu 1.000 de euro sau maximum 2.000 de euro, în funcție de cum avea disponibilități bănești SC Techno Montaj.
Când firma a început să aibă dificultăți financiare, Ion Petre l-a sunat pe Cătălin Liviu Stănculescu și a stabilit o primă întâlnire cu acesta, în a doua jumătate a lunii iulie 2022. Înainte de această întâlnire, Ion Petre a reușit să „scoată” bani din SC Techno Montaj, existând o „filieră” care a fost devoalată procurorilor anticorupție.
Colegii de la Financiar întocmeau un borderou de distribuire dividende în care era menționată o sumă de bani care se preda fiecărui asociat sub semnătură. Sumele de bani menționate în borderouri se retrăgeau din bancă din contul în lei al firmei, de către cei de la Financiar, în funcție de cine era disponibil. Sumele de bani respective – al căror cuantum le era indicat celor doi angajați de către Ion Petre – erau schimbate în valută, și astfel a procedat și la momentul procurării tuturor sumelor de bani date lui Cătălin Liviu Stănculescu în euro.
Cu ocazia primei întâlniri, Ion Petre i-a dat lui Cătălin Liviu Stănculescu suma de 1.000 de euro, chiar în fața locuinței acestuia. I-a spus că banii vin din partea lui Ion Savlovschi și l-a întrebat dacă poate ajuta SC Techno Montaj cu urgentarea plăților facturilor emise către CE Oltenia.
În timpul întâlnirii, Cătălin Liviu Stănculescu i-a spus lui Ion Petre că va vedea dacă poate face ceva în acest sens și că va încerca să-l ajute. Cei doi au stabilit să mențină legătura.
Ion Petre le-a spus anchetatorilor că la astfel de întâlniri cu funcționari publici nu se discută detalii concrete privind cuantumul sumelor date/primite, iar sumele de bani respective nu sunt numărate de funcționarul public în prezența sa și nu este întrebat despre conținutul plicului. Totuși, ambele părți știu că ceea ce se dă/primește sunt bani, iar Ion Petre le-a spus procurorilor DNA că la fel au stat lucrurile și în cazul întâlnirilor pe care le-a avut cu Cătălin Liviu Stănculescu.
Ion Petre, administratorul SC Techno Montaj, și Cătălin Liviu Stănculescu s-au întâlnit de mai multe ori după aceea, iar aceste întâlniri aveau loc tot în fața casei celui din urmă.
Ion Petre a spus că i-a dat lui Cătălin Liviu Stănculescu suma de 13.000 de euro – în care erau incluși și cei 1.000 de euro dați la prima întâlnire – și că au fost în total șase-șapte întâlniri. Toate aceste sume de bani au fost date lui Cătălin Liviu Stănculescu pentru urgentarea plății facturilor emise de Techno Montaj către CE Oltenia. Totuși, Ion Petre a declarat și că Stănculescu nu i-a pretins niciodată vreo sumă de bani, ci doar a primit sumele date de el.
Ion Petre a mai menționat, în fața procurorilor DNA, și faptul că a ținut o evidență a sumelor pe care i le-a dat, de-a lungul timpului, lui Cătălin Liviu Stănculescu. Evidența era ținută în format electronic, în calculatorul pe care îl folosea și care a fost ridicat de DNA pentru a fi percheziționat informatic.
În cazul lui Cătălin Liviu Stănculescu, în denumirea documentului electronic care conținea borderoul de dividende, Ion Petre a menționat ,,Stanc” și suma în euro, iar cu privire la euro a menționat simbolul valutei euro, respectiv ”e”. Pentru a stabili cuantumul fiecăreia dintre tranșele care au compus suma totală de 13.000 euro ar trebui observate denumirile cu care a salvat borderourile de dividende asociate acestor mențiuni – ”Stanc”.
Ion Petre i-a dat lui Cătălin Liviu Stănculescu suma de 13.000 de euro, împărțită în tranșe, la maximum o săptămână de la data întocmirii borderourilor de dividende, dată menționată de martor în denumirea documentului electronic în care se regăsesc salvate aceste borderouri.
Ultima sumă de bani pe care Ion Petre i-a dat-o lui Cătălin Liviu Stănculescu a fost „pasată” în luna martie a anului 2023, a precizat Ion Petre, moment dincolo de care a oprit această activitate, „deoarece a observat că darea unor sume de bani către acesta nu mai aveau niciun efect, întrucât Techno Montaj avea facturi emise către CE Oltenia în acea perioadă al căror termen de plată depășise 60 de zile de la data emiterii facturii”.
Cum termenul de plată începea să fie depășit din ce în ce mai des, Ion Petre l-a „presat” pe Cătălin Liviu Stănculescu să rezolve situația, iar acesta a spus că „insistă și face tot ce poate pentru urgentarea plăților, dar nu l-a mai căutat pe acesta după luna martie 2023 și nici el pe martor (n.red. – Ion Petre)”.
Administratorul Techno Montaj le-a mai dezvăluit procurorilor anticorupție că Stănculescu era „era singura persoană din cadrul CE Oltenia la care putea apela și singura persoană din cadrul CEO care îi fusese indicată de Ion Savlovschi în legătură cu urgentarea plăților”.
În același timp, Ion Petre a mai spus că l-a perceput pe Cătălin Liviu Stănculescu ca fiind o persoană cu o anumită „influență” în cadrul CE Oltenia, „dat fiind că s-au și plătit unele facturi înainte de termenul de 60 de zile”.
Numai că „relația de afaceri” dintre cei doi a început, încetul cu încetul, să se răcească, iar plățile nu mai erau efectuate înaintea termenului de 60 de zile.
Acesta a fost și momentul în care administratorul Techno Montaj nu i-a mai dat bani lui Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență în formă continuată.
CITEȘTE ȘI: