În această dimineață se desfășoară mai multe percheziții într-un dosar în care apare, din nou, numele „baronului” Iulian Dumitrescu, ex-preşedinte al Consiliului Județean Prahova.
UPDATE – 18.30 – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față Iulian Dumitrescu, președinte al Consiliului Județean Prahova. Alte zeci de documente probatorii au fost depuse la dosar, anunță instituția.
DNA Iulian Dumitrescu, președinte al Consiliului Județean Prahova, va fi în continuare urmărit penal pentru:
Alți trei complici ai baronului sunt acuzați de luare de mită și complicitate la luare de mită.
Procurorii susțin că au dovezi suficiente pentru a dovedi cum funcționa spălătoria de bani a lui Dumitrescu.
În perioada 22.10.2021 – 08.11.2022 suspectul Dumitrescu Iulian, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăți comerciale care era proprietara unui teren și beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, ar fi dat persoanei fizice de la punctul 2, în numerar, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe).
Banii ar fi fost dați în legătură cu îndeplinirea de către persoana fizică de la punctul 2 a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv.
Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând prețul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Dumitrescu Iulian.
Iulian Dumitrescu este acuzat și de trafic de influență. Ar fi promis să intervină în derularea lină unor contracte pentru reparații de străzi în București. Ar fi încasat 130.000 de lei pentru o presupusă intervenție.
Iulian Dumitrescu ar fi primit, prin intermediul persoanei fizice de la punctul 3, suma totală de 130.000 lei, în 3 tranșe (50.000 lei în data de 16.07.2021, 40.000 lei în data de 23.08.2021, 40.000 de lei în data de 06.09.2021) de la o persoană (martor în cauză), lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Administrației Străzilor București cu care firma coordonată de martor încheiase acorduri cadru pentru lucrări reparații străzi.
Grosul încasărilor vin de pe propria moșie, județul Prahova, aici este vorba de sute de mii de lei și zeci de mii de euro.
În perioada 14.07.2022 – 11.08.2022, suspectul Dumitrescu Iulian ar fi primit în mod necuvenit, prin intermediul persoanei fizice de la punctul 4, în mai multe rânduri, suma totală de 456.930 lei și 44.800 euro, de la mai multe societăți comerciale care aveau încheiate contracte cu Consiliul Județean Prahova privind întreținerea și reparația drumurilor județene.
În perioada 04.08.2021 – 06.12.2022 suspectul Dumitrescu Iulian ar fi efectuat 6 operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de președinte Consiliu Județean, respectiv:
În cauză procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare ale suspectului Dumitrescu Iulian, asupra a două imobile aparținând persoanei fizice de la punctul 3 și asupra conturilor bancare ale persoanei fizice de la punctul 4.
În cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de Dumitrescu Iulian și persoanele fizice de la punctele 3 și 4.
Față de persoanele de la punctele 3 și 4 s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile începând cu data de 30 iulie 2024.
În dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită, adaugă DNA.
„În cursul zilei de 30 iulie 2024”, a mai precizat DNA prin intermediul unui comunicat, „ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 18 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Prahova și Călărași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”.
Știrea inițială
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, este vorba despre extinderea urmăririi penale în acest dosar, pentru „noi fapte de luare de mită”.
În acest dosar este vizat și primarul din Lehliu Gară – Iulian Iacomi -, dar și mai mulți apropiați ai politicianului.
„S-a extins urmărirea penală în dosarul respectiv, pentru noi fapte de luare de mită. Vizați de aceste percheziții sunt și primarul din Lehliu Gară, precum și mai mulți apropiați ai politicianului. Presupusele fapte de corupție au legătură cu derularea unor contracte de construcție”, au declarat surse judiciare pentru Gândul, în exclusivitate.
Același surse au mai declarat pentru Gândul că acei constructori care ar fi plătit mita pentru a obține contracte „s-ar fi bazat pe relația strânsă dintre primarul din Lehliu Gară și «baronul» Iulian Dumitrescu”.
Potrivit surselor judiciare, sunt efectuate percheziții la primarul din Câmpia Turzii – Dorin Nicolae Lojigan – pentru presupuse fapte de luare de mită în vederea unor angajări, dar și „solicitarea de avansuri sexuale”.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, în dosarul în care „baronul” este cercetat penal pentru luare de mită şi fals în declaraţii.
Iulian Dumitrescu – supranumit și „Baronul Lamborghini” – este acuzat că, în perioada noiembrie – decembrie 2022, i-a pretins unui om de afaceri să achiziţioneze, în schimbul sumei de 47.500.000 de lei, părţile sociale deţinute de cumnatul său la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală. Dumitrescu ar fi primit, până în data de 4 decembrie 2023, suma totală de 16.210.000 de lei.
Una dintre societățile omului de afaceri ar fi avut în derulare, la momentul respectiv, un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării acţiunilor de la cumnatul lui Iulian Dumitrescu i s-ar mai fi atribuit unul nou.
Totodată, procurorii DNA susţin și că au fost depistate nereguli în declaraţiile de avere ale lui Iulian Dumitrescu.
Citește și: