DNA extinde urmărirea penală împotriva baronului Lamborghini. Iulian Dumitrescu, suspectat de alte peste 65 de fapte de corupție

DNA extinde urmărirea penală împotriva baronului Lamborghini. Iulian Dumitrescu, suspectat de alte peste 65 de fapte de corupție
Publicat: 30/07/2024, 19:00
Actualizat: 30/07/2024, 19:13

În această dimineață se desfășoară mai multe percheziții într-un dosar în care apare, din nou, numele „baronului” Iulian Dumitrescu, ex-preşedinte al Consiliului Județean Prahova.

UPDATE – 18.30 – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față Iulian Dumitrescu, președinte al Consiliului Județean Prahova. Alte zeci de documente probatorii au fost depuse la dosar, anunță instituția.

Zeci de probe care susțin mita și traficul de influență

DNA Iulian Dumitrescu, președinte al Consiliului Județean Prahova, va fi în continuare urmărit penal pentru:

  • comiterea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată (50 acte materiale),
  • trafic de influență în formă continuată (3 acte materiale)
  • luare de mită în formă continuată (8 acte materiale)
  • efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale).

Alți trei complici ai baronului sunt acuzați de luare de mită și complicitate la luare de mită.

Pomelnicul de acuzații al DNA

Procurorii susțin că au dovezi suficiente pentru a dovedi cum funcționa spălătoria de bani a lui Dumitrescu.

În perioada 22.10.2021 – 08.11.2022 suspectul Dumitrescu Iulian, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăți comerciale care era proprietara unui teren și beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, ar fi dat persoanei fizice de la punctul 2, în numerar, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe).

Banii ar fi fost dați în legătură cu îndeplinirea de către persoana fizică de la punctul 2 a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv.

Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând prețul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Dumitrescu Iulian.

Trafic de influență, contra cost

Iulian Dumitrescu este acuzat și de trafic de influență. Ar fi promis să intervină în derularea lină unor contracte pentru reparații de străzi în București. Ar fi încasat 130.000 de lei pentru o presupusă intervenție.

Iulian Dumitrescu ar fi primit, prin intermediul persoanei fizice de la punctul 3, suma totală de 130.000 lei, în 3 tranșe (50.000 lei în data de 16.07.2021, 40.000 lei în data de 23.08.2021, 40.000 de lei în data de 06.09.2021) de la o persoană (martor în cauză), lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Administrației Străzilor București cu care firma coordonată de martor încheiase acorduri cadru pentru lucrări reparații străzi.

Marile încasări ar veni din Prahova

Grosul încasărilor vin de pe propria moșie, județul Prahova, aici este vorba de sute de mii de lei și zeci de mii de euro.

În perioada 14.07.2022 – 11.08.2022, suspectul Dumitrescu Iulian ar fi primit în mod necuvenit, prin intermediul persoanei fizice de la punctul 4, în mai multe rânduri, suma totală de 456.930 lei și 44.800 euro, de la mai multe societăți comerciale care aveau încheiate contracte cu Consiliul Județean Prahova privind întreținerea și reparația drumurilor județene.

Președintele CJ vindea terenuri și tractoare în timpul liber

În perioada 04.08.2021 – 06.12.2022 suspectul Dumitrescu Iulian ar fi efectuat 6 operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de președinte Consiliu Județean, respectiv:

  • vânzarea a 7 hectare de teren cu suma de 1.120.000 euro;
  • vânzarea mai multor autotractoare, semiremorci și camioane;
  • încasarea sumei de 150.000 de euro ca urmare a încheierii unui contract de prestări servicii de consiliere în afaceri etc.

Conturile și casele sub sechestru

În cauză procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare ale suspectului Dumitrescu Iulian, asupra a două imobile aparținând persoanei fizice de la punctul 3 și asupra conturilor bancare ale persoanei fizice de la punctul 4.

În cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de Dumitrescu Iulian și persoanele fizice de la punctele 3 și 4.
Față de persoanele de la punctele 3 și 4 s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile începând cu data de 30 iulie 2024.

În dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită, adaugă DNA.

  • UPDATE – 11:30 – Iulian Dumitrescu a ajuns la sediul DNA pentru a fi audiat de procurorii anticorupție. Fostul președinte al CJ Prahova nu a făcut nicio declarație la intrarea în sedoul DNA, spunând doar că va vorbi cu jurnaliștii după audiere.
  • UPDATE10:10DNA  a transmis că „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2021 – 2022, a unor infracțiuni de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora”.

În cursul zilei de 30 iulie 2024”, a mai precizat DNA prin intermediul unui comunicat, „ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 18 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Prahova și Călărași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”.

Știrea inițială

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, este vorba despre extinderea urmăririi penale în acest dosar, pentru „noi fapte de luare de mită”. 

În acest dosar este vizat și primarul din Lehliu Gară – Iulian Iacomi -, dar și mai mulți apropiați ai politicianului.

„S-a extins urmărirea penală în dosarul respectiv, pentru noi fapte de luare de mită. Vizați de aceste percheziții sunt și primarul Lehliu Gară, precum și mai mulți apropiați ai politicianului. Presupusele fapte de corupție au legătură cu derularea unor contracte de construcție”, au declarat surse judiciare pentru Gândul, în exclusivitate.

Același surse au mai declarat pentru Gândul că acei constructori care ar fi plătit mita pentru a obține contracte „s-ar fi bazat pe relația strânsă dintre primarul din Lehliu Gară și «baronul» Iulian Dumitrescu”.

Potrivit surselor judiciare, sunt efectuate percheziții la primarul din  Câmpia Turzii – Dorin Nicolae Lojigan – pentru presupuse fapte de luare de mită în vederea unor angajări, dar și „solicitarea de avansuri sexuale”.

„Baronul” Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, în dosarul în care „baronul” este cercetat penal pentru luare de mită şi fals în declaraţii.

Iulian Dumitrescu – supranumit și „Baronul Lamborghini” – este acuzat că, în perioada noiembrie – decembrie 2022, i-a pretins unui om de afaceri să achiziţioneze, în schimbul sumei de 47.500.000 de lei, părţile sociale deţinute de cumnatul său la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală. Dumitrescu ar fi primit, până în data de 4 decembrie 2023, suma totală de 16.210.000 de lei.

Una dintre societățile omului de afaceri ar fi avut în derulare, la momentul respectiv, un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării acţiunilor de la cumnatul lui Iulian Dumitrescu i s-ar mai fi atribuit unul nou.

Totodată, procurorii DNA susţin și că au fost depistate nereguli în declaraţiile de avere ale lui Iulian Dumitrescu.


Citește și:

,,Baronul Lamborghini”, din nou la DNA. Iulian Dumitrescu: ,,Florian Coldea NU se află în spatele dosarului meu”

ACUZAȚII grave după surparea din Slănic Prahova. „Iulian Dumitrescu (PNL), «Baronul Lamborghini», a distrus un oraș întreg pentru o pungă cu bani”

Baronul Iulian Dumitrescu a încălcat controlul judiciar! IMAGINI-BOMBĂ de la ”ședința” din cafenea cu vicele Consiliului Județean Prahova

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei,...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
Vedeta, în lacrimi, după ce a aflat că suferă de o boală gravă! „Am moștenit...
O ipoteză-şoc dă peste cap ancheta în cazul dentistei ucide în Brăila. Cine ar fi...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Care e diferența, de fapt, între VEHICUL și AUTOVEHICUL? Mulți cred că știu răspunsul, dar...
Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Locul din România în care te naști din nou. Tot stresul se elimină pe aceste...
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Ce posta pe rețelele sociale adolescentul de 17 ani care a provocat accidentul mortal din...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
O descoperire surprinzătoare sugerează că un ocean misterios se ascunde în Sistemul Solar