Prima pagină » EXCLUSIV » Abonat la MITĂ, șeful Termoficării Brașov a fost dat pe mâna DNA chiar de subalterni. Dovezile zdrobitoare aduse de omul din spatele ”firmei de casă”

Abonat la MITĂ, șeful Termoficării Brașov a fost dat pe mâna DNA chiar de subalterni. Dovezile zdrobitoare aduse de omul din spatele ”firmei de casă”

Mircea Marin, fostul director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, a fost luat în vizor de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) încă din anul 2023, atunci când aceștia au obținut probe suficiente pentru a-l trimite în judecată pentru cinci fapte de corupție, legate de atribuirea cu dedicație a unor contracte, și pentru că a condus fără permis, toate din perioada iunie – noiembrie 2022. Numai că pe numele lui Mircea Marin a fost deschis și un al doilea dosar, pentru fapte de corupție din perioada 2018-2023.

Pentru atribuirea contractelor „cu dedicație” care au făcut obiectul primului dosar deschis de DNA, Mircea Marin ar fi luat mită peste 95.000 de euro și aproape 94.000 de lei, iar prejudiciul produs Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Brașov a fost de aproape 2 milioane de lei, potrivit procurorilor anticorupție.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, lista impresionantă a obiectelor primite drept mită de fostul director de la Termoficare Brașov, acesta fiind acum judecat pentru o șpagă de peste 270.000 de lei. (mai multe detalii AICI)

  • Mircea Marin a căzut în plasa DNA după ce procurorii anticorupție au primit informații esențiale de la un martor care a colaborat cu procurorii anticorupție.
  • Martorul-colaborator le-a declarat anchetatorilor că Mircea Marin a primit drept mită, în perioada 2018 – 2021, un număr mare de obiecte pe care chiar el le-a cerut, de la o toaletă ecologică la căști audio, generator, televizoare cu ecran curbat, aparate de aer condiționat, un ceas de lux în valoare de aproximativ 6.000 de euro, trei lămpi pentru încălzire exterioară, un gard, plafoniere și două lustre.
  • Fostul director de la Termoficare Brașov era foarte atent la detaliile tehnice ale tuturor obiectelor pe care le dorea și le cerea, iar discuțiile purtate prin intermediul WhatsApp au arătat o halucinantă lipsă de scrupule a acestuia.

Gândul a intrat, în exclusivitate, în posesia unor noi informații detaliate din acest al doilea dosar deschis pe numele lui Mircea Marin, subalternii săi dând declarații elocvente în fața procurorilor DNA și devoalând o „rețetă” care i-a adus fostului director de la Termoficare Brașov, în cele din urmă, „căderea” și trimiterea în fața magistraților.

Au fost cazuri când a cerut să fie plătite urgent anumite facturi

Relația comercială existentă între Serviciul Public Local de Termoficare Brașov și SC NRG Company SRL este confirmată de înscrisurile din dosar, precum și de martorii audiați în cauză, angajați ai SPLT Brașov.

Unii dintre martorii audiați de procurorii anticorupție au confirmat chiar și intervențiile repetate ale directorului Mircea Marin în ceea ce privește plata „cu prioritate” a facturilor emise de SC NRG Company SRL.

Lucrez în cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov din 20.11.2020 (…). Cunosc faptul că cei doi (n.red. – martorul colaborator al DNA și încă o altă persoană) erau reprezentanții NRG Company, nu cunosc ce relații aveau aceștia cu directorul Marin, ei veneau des la sediul SPLT Brașov, cel puțin o dată pe lună, ei erau cei care aduceau facturile și celelalte documente (…). Au fost cazuri când (n.red. – directorul Mircea Marin) a cerut să fie plătite urgent anumite facturi”, a declarat unul dintre martorii audiați de procurorii anticorupție.

Relație „strânsă” între directorul de la Termoficare Brașov și NRG Company 

Potrivit declarației date de un alt martor în fața procurorilor DNA, firma pentru care intervenea în repetate rânduri directorul de la Termoficare Brașov – SC NRG Company SRL – era „privilegiată” în ceea ce privește contractele obținute și efectua lucrări la rețeaua de termoficare încă din anul 2018.

Relația dintre directorul Mircea Marin și SC NRG Company SRL era foarte strânsă, astfel că acesta, a spus martorul, „a cerut de câteva ori urgentarea plăților către NRG”.

„Lucrez în cadrul SPLT Brașov din anul 2017 (…). SC NRG Company SRL a efectuat, în special, reparații cu caracter de urgență ale rețelei de termoficare, pe bază de contract atribuit prin SEAP. Fiind valori mari, trebuia să fie procedură și, din câte îmi aduc aminte, în majoritatea cazurilor era unic participant la procedura simplificată de pe SEAP. Și mai aveau contracte de lucrări mai mărunte tot pe instalațiile de termoficare. Cred că asemenea lucrări se efectuează de SC NRG Company SRL de prin 2018. (…)

Au existat situații în care domnul Marin a cerut să se plătească mai repede către SC NRG Company SRL, dar dacă nu existau toate documentele, tot nu se făcea plata (n.red. – era necesară viza CFP)

Domnul Marin a cerut de câteva ori urgentarea plăților către NRG, dar nu aș putea să spun exact când”, a declarat un al martor, în timpul anchetei.

SC NRG Company SRL ajungea să fie tot singurul participant care depunea oferta și care câștiga”

Un alt martor din dosarul lui Mircea Marin le-a spus procurorilor DNA cum ajungea societatea favorizată de fostul director acuzat de corupție să câștige contractele pentru lucrările ce erau efectuate în punctele și centralele termice ale Serviciului de Termoficare Brașov.

Lucrez în cadrul SPLT Brașov din noiembrie 2016 (…). SC NRG Company SRL a venit în Brașov în 2018 și primele lucrări au fost curățarea echipamentelor de schimb de căldură, adică a schimbătoarelor, și revizii la elementele principale din punctele și centralele termice (…). Nu mai știu exact când a fost încheiat contractul de lucrări privind intervențiile la rețeaua termică.

De obicei, SC NRG Company SRL participa la procedurile de atribuire derulate prin SEAP fie singură, fie în competiție cu diverse alte societăți.

Am observat că atunci când se înscriau și alte firme, pe parcursul procedurii, acestea se retrăgeau, astfel încât SC NRG Company SRL ajungea să fie tot singurul participant care depunea oferta și care, în cele din urmă, câștiga”, le-a dezvăluit martorul procurorilor DNA.

Martorul-cheie al DNA i-a dat lovitura de grație directorului de la Termoficare Brașov

Procurorii DNA susțin acuzațiile de luare de mită pe care i le aduc fostului șef de la Termoficare Brașov cu facturi ale obiectelor cumpărate, după comenzile date de Mircea Marin. Mai mult, martorul-cheie al procurorilor anticorupție din acest dosar le-a pus la dispoziție și toate discuțiile de pe WhatsApp în care Mircea Marin îi cere acele obiecte.

„În legătură cu toate aceste bunuri, martorul (…) a atașat capturi de ecran ale convorbirilor pe care susține că le-a avut cu inculpatul Marin Ionuț Mircea pe aplicația WhatsApp, în perioada respectivă, discuții din care se observă că, în toate cazurile, bunurile sus-menționate au fost pretinse de Marin Ionuț Mircea de la martor”, se arată în referatul întocmit de procurorii DNA.

În dosarul de corupție, aflat acum pe masa judecătorilor, se arată că martorul cheie a livrat anchetatorilor DNA numeroase probe fizice, precum facturi și contracte.

Martorul colaborator al DNA le-a înmânat procurorilor anticorupție inclusiv telefoanele personale, pentru efecturea unei percheziții informatice în urma căreia s-au probat toate cele declarate de către acesta în legătură cu „pretențiile” lui Mircea Marin.

Faza pe televizoare

În ceea ce privește televizoarele pe care le-a dorit fostul director de la Termoficare Brașov, martorul colaborator al DNA a atașat capturi de ecran ale unei conversații din 23 ianuarie 2019, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate.

Din această conversație, se poate constata că Mircea Marin –  trecut în agenda telefonică a martorului cu numele „Mircea Marin Brasov SPLT” – îi transmite martorului o fotografie de pe un site de vânzări on-line cu un televizor LED curbat Smart marca Samsung, 123cm, 49NU7502, 4k Ultra HD, având prețul afișat de 3.299 de lei. Mircea Marin a menționat „1buc pls”.

De asemenea, în data de 20 noiembrie 2018, la ora 12:06, Mircea Marin îi trimite martorului colaborator fotografia unui site de vânzări online, datele nefiind însă lizibile, și îi cere „carte identitate”. Martorul îi transmite directorului de la Termoficare Brașov o imagine în format PDF a cărții sale de identitate, la ora 13:10, primind la ora 14:08, de la Mircea Marin, mesajul „Rezolvat”.

Factura privind cel de-al doilea televizor pretins de Mircea Marin este emisă de un site de vânzări online, în data de 21 noiembrie 2018, chiar pe numele societății NRG Company SRL.

„Cu privire la lustre, pendul, covor, oglindă, căști, martorul a atașat capturi de ecran ale unor conversații purtate cu inculpatul, din care rezultă că acesta din urmă i-a transmis fotografiile bunurilor solicitate, bunuri ce au fost achiziționate de martor și remise inculpatului”, au mai precizat procurorii anticorupție.

Lista șpăgilor primite de Mircea Marin, fost director la Termoficare Brașov

Potrivit informațiilor obținute în timpul acestei anchete, Mircea Marin a primit mită sub formă de obiecte din diverse categorii, insistând, de fiecare dată, ca toate specificațiile sale să fie respectate:

  • două aparate de aer condiționat marca Daikin Emura, tipul FTXJ20MW și tipul FVXG35K, în valoare de 7.738,38 lei, conform facturii;
  • un generator de curent electric marca AGT, tipul 6851 DSEA, în valoare de 7.951,31 lei, livrat la adresa dispeceratului SPLT Brașov;
  • un container modular cu grup sanitar complet, în valoare de 19.293,2 lei, conform facturii;
  • un televizor LED marca Samsung curbat, cu diagonala de 123 cm, 49NU7502, în valoare de 3.299,99 lei, conform facturii;
  • un televizor LED marca Samsung curbat, cu diagonala de 138 cm, 55NU7302, în valoare de 2.755,98 lei, conform facturii;
  • o lustră MYH223-PL-05-G, o lustră MYH223-03-G, un pendul MYH-PL-01-WG, toate în valoare de 4.021 lei, conform facturii;
  • un covor „Decorino Modern & Geometric Acril”, dimensiuni 200 x 290 cm, în valoare de 1.739,99 lei, conform facturii;
  • un dulap cu oglindă cu iluminare LED 70 cm „Fiora”, în valoare de 753 lei, conform facturii;
  • o pereche de căști marca Bose Soundlink, în valoare de 1.190 lei, conform facturii;
  • un aparat de verificare/măsurare a aurului marca Kern, model TN Gold 80, în valoare de 3.564,67 lei, conform facturii;
  • o toaletă ecologică marca Toypek, în valoare de 3.213 lei, conform facturii;
  • gard Europlast în valoare de 4.290 de lei, conform facturii, două role de fire de tensionare în PVC și 60 de stâlpi, în valoare totală de 4.414,42 lei, conform facturii;
  • două plafoniere marca Zuma Line Rain și 11 becuri LED, în valoare totală de 3.034 de lei, conform facturii;
  • trei lămpi pentru încălzire exterioară marca Soleado Regleta, în valoare totală de 2.552,55 lei, conform facturii;
  • o bucată țeavă TUV PVC D200X7, de 7 mm, lungime 5 metri, în valoare de 4.277,574 lei, conform facturii, în legătură cu care martorul colaborator al DNA a declarat că a fost livrată la casa directorului Mircea Marin din localitatea Șerboeni, județul Argeș.

În același timp, dintr-o șpagă de 84.000 de lei, Mircea Marin și-a mobilat și locuința personală. (alte informații AICI)


CITEȘTE ȘI:

Stenograme incendiare în dosarul DNA „ȘPĂGI în Energie”. Speriat, ex-managerul CE Oltenia a pus mâna pe telefon: „Șșșttt… taci în puii mei!”

Contractele pentru care șeful CJ Călărași a fost trimis în judecată de DNA. Centrul Militar Județean, lăsat fără pază armată, dintr-o semnătură

Directorul din CE Oltenia trimis în judecată de DNA, lăsat „MOȘTENIRE” pe filiera șpăgilor din Energie. Ce „rentă” primea chiar în poarta casei

Mihail Neamțu (AUR), susținere puternică pentru Elena Lasconi (USR) la Președinția României! Ce „VIZIUNE” a avut Neamțu încă din septembrie 2023

Acuzații GRAVE la adresa lui Mircea Geoană! Ar fi plagiat, în teza de doctorat, din doi președinți americani, Bill Clinton și George W. Bush

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și