Uluitoarea afacere ”Mită la Aeroportul Otopeni” – unde șpăgile de zeci de milioane de euro păreau ”normale” în contextul în care firmele interesate și avantajate obțineau, ulterior, profituri senzaționale – a fost destructurată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) după ce anchetatorii au fructificat avantajul de avea un martor-colaboratul chiar în centrul scenariului.
După o astfel de ”lovitură”, personajele-cheie ale acestei afaceri au fost înregistrate chiar în timp ce stabileau ”planul de acțiune” prin care contractele de închiriere ale spațiilor comerciale din incinta Aeroportului ”Henri Coandă” – Otopeni puteau fi prelungite cât mai mult timp.
Anterior, astfel de contracte fuseseră încheiate pentru o perioadă de 10 ani. Numai că ”partenerii de afaceri” s-au trezit în situația în care o astfel de prelungire se făcea, acum, cel mult pe un an. A rezultat o nemulțumire comună, astfel că s-a trecut la ”asediu prelungit”, cu disponibilitatea de a oferi o mită incredibilă – peste 22, 4 milioane de euro, potrivit procurorilor DNA.
Unul dintre personajele acestui sceanariu a făcut, acum, o ”mutare-surpriză”, respectiv un denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), iar Gândul prezintă informații în exclusivitate.
Iată personajele principale ale afacerii ”Mită la Aeroportul Otopeni”, printre acestea aflându-se, potrivit interceptărilor DNA, și Emil Roșca, patronul Bigotti și, în același timp, acționar și administrator cu drepturi depline la una dintre firmele vizate de ancheta DNA, respectiv SC MILLENIUM PRO DESIGN.
Gândul a intrat în posesia unei informații de ultimă oră și o prezintă în exclusivitate.
Laurențiu-Radu Tănăsescu, directorul SC MILLENIUM PRO DESIGN, asociat cu ”Regele duty-free-urilor”, a formulat un denunț – în luna aprilie a acestui an – la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, iar evenimentele se precipită.
Trei persoane implicate în acest dosar de amploare sunt vizate de denunțul lui Laurențiu-Radu Tănăsescu din luna aprilie:
”În perioada ultimelor 6 – 8 luni, numiții Paul Petrof și Bogdan Lari Mihai au solicitat de la mine și de la colegi foarte multe produse, fără să le plătească. Produsele erau băuturi alcoolice, parfumuri și cosmetice cu valori care puteau ajunge și la valori foarte mari, ajungându-se chiar și la 4.000 – 5.000 de euro, în funcție de cât de mare era lista de produse pe care o solicitau.
Uneori solicitau doar băuturi alcoolice, de câteva mii de lei, sau testere de parfumerie și cosmetică. Cei doi primeau produse în schimbul unei «protecții» pe care ar fi oferit-o societății (n.red. – SC MILLENIUM PRO DESIGN) și clienților duty-free din aeroport, în sensul că ar fi intervenit ca vameșii să nu mai controleze inopinat călătorii care cumpărau cantități mari de țigări, deși nu era nimic ilegal în această practică, fiind vorba de sensul de ieșire din țară.
Cu toate acestea, înainte să ajungem să discutăm cu Paul Petrof, începuse o practică a vameșilor de a controla pasagerii despre care aveau informații că au cumpărat cantități mai mari de țigări de la duty-free și le interziceau să iasă din țară cu produsele. Au existat discuții punctuale cu Petrof pe această temă. Cu Bogdan Lari Mihai am discutat și în calitatea sa de membru CA CNAB SA. (…) Mi-a spus că va vorbi cu câteva pesoane pentru a rezolva situația. Acesta solicita pachete cu produse și înainte și după această discuție”, precizează Radu Tănăsescu, directorul SC MILLENIUM PRO DESIGN, în denunțul din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.
Directorul SC MILLENIUM PRO DESIGN dezvăluie în denunțul său și care era ”filiera” prin care produsele erau solicitate de Bogdan Lari Mihai și de Paul Petrof, menționând, în același timp, că exista un acord al acționarilor firmei pentru a satisface astfel de solicitări, mai ales dacă veneau din partea unor persoane care aveau funcții de conducere la vamă sau la Aeroportul Otopeni.
”Aș estima că Bogdan Lari Mihai a solicitat (n.red. – produse) de aproximativ 5-7 ori în ultimele 6-8 luni, iar Paul Petrof a solicitat (n.red. – produse) de aproximativ 3-5 ori în ultimele 6-8 luni. Cei doi solicitau produse direct sau prin intermediari. Când solicitau în mod direct astfel de produse, trimiteau mesaj pe Whatsapp cu lista de produse pe care o solicitau sau trimiteau pe cineva de la ei, de la birou.
Eu aveam acordul acționarilor pentru orice solicitare de acest fel care ar fi venit d ela orice angajat al vămii sau al aeroportului, în special de la cei cu funcții de conducere/coordonare.
După pregătirea coletului/pachetului cu produse, colegii mei îl anunțau pe cel care solicitase produsele că pachetul este pregătit și stabileau cum ajunge la ei. Astfel, fie solicitau să le fie și livrat la o locație anume indicată, aceasta fiind, de obicei, biroul vamal Otopeni, fie treceau personal să ridice pachetul”, mai scrie Radu Tănăsescu în acest denunț.
Practica de a oferi astfel de ”stimulente” pentru a obține ”protecție” exista, mai scrie Laurențiu-Radu Tănăsescu în denunțul făcut la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, încă de când a început activitatea la firma SC MILLENIUM PRO DESIGN, respectiv 12 ani!
”Zeci/sute de persoane” făceau astfel solicitări pentru a primi ”cadouri”, nu numai de la Vamă și Aeroportul Otopeni, ci și de la alte instituții, practica fiind generalizată. Trecând peste acest preambul, Laurențiu-Radu Tănăsescu îndreaptă, apoi, un deget acuzator către George Alexandru Ivan – fost şef şi director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).
”Numitul Ivan George-Alexandru, în lunile februarie-martie 2023, în timpul discuțiilor de atribuire a unui nou contract (n.red. – închiriere spații comerciale în incinta Aeroportului Otopeni) (…), a solicitat de aproximativ 4-5 ori, de la produse punctuale – pixuri Mont Blanc, portofele, parfumuri și cosmetice scumpe – până la pachete consistente, de aproximativ 3.000 – 4.000 euro/pachet. I-am solicitat acordul lui (n.red. – Regele duty-free-urilor) pentru a-i da produsele solicitate.
Tema generală a «protocoalelor» era menținerea de bune relații și, punctual, existau probleme care se solicitau a fi rezolvate”, mai scrie directorul SC MILLENIUM PRO DESIGN în acest denunț din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.
În data de 3 octombrie 2022, Hardan Saadeh se întâlnește cu Radu Tănăsescu, directorul SC MILLENIUM PRO DESIGN, discuția purtându-se în jurul prelungirii cu un an a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Otopeni.
Radu Tănăsescu îl ”informează” pe directorul general DNATA că asociatul german al MILLENIUM a semnat o hârtie prin care fiecare asociat al firmei îl va ”recompensa” pe el cu un procent de 20% din acțiuni/profit, aceștia fiind banii care, într-un final, trebuiau să ajungă la cei care ar fi facilitat prelungirea contractelor de închiriere în condițiile dorite. În aceeași discuție apare și numele lui Emil Roșca (”EMIL”, iar procurorii DNA notează că este vorba chiar de Emil Roșca, patronul Bigotti și administrator cu puteri depline la MILLENIUM), Hardan Saadeh fiind foarte mirat după ce află că Roșca a mers la DNA.
Radu Tănăsescu, directorul firmei MILLENIUM, precizează că Emil Roșca ”a fugit de peste tot”, numai că nu a putut să evite întâlnirea cu procurorii DNA, atunci când a fost chemat, declarând că el ”nu știe” și că ”TĂNĂSESCU știe”. (informații detaliate AICI)
– Hardan Saadeh: Da, cum scoți tu banii? Și tu ești vulnerabil.
– Radu Tănăsescu: Da.
– Hardan Saadeh: Ai grijă, omule, că tu ești…
– Radu Tănăsescu: Știu, în bătaia puștii…
– Hardan Saadeh: Nu, te vând ăștia… Ai grijă! Ai pățit-o odată, problema cu ANAF-ul, cu firmele pe numele tău…
– Radu Tănăsescu: DNA-ul…
– Hardan Saadeh: Pe numele tău… Nu știu, dar erau DNA?
– Radu Tănăsescu: Era și DNA, da…
– Hardan Saadeh: Mă rog, nu contează acuma cine au fost, da…
– Radu Tănăsescu: (…) Că de-aia ți-am zis să te ferești de EMIL… Nu s-a dus și a declarat că el nu știe, că TĂNĂSESCU știe, nu mai știi povestea?
– Hardan Saadeh: Ah, EMIL, dar s-a dus la DNA EMIL?
– Radu Tănăsescu: Păi nu l-a chemat? Ce, putea să nu se ducă? În rest, a fugit de peste tot, dar la DNA n-ai cum, când te cheamă ca persoană, să nu te duci, exclus, că te aduc cu mandat”.
De o discreție devenit deja proverbială, Emil Roșca – patronul Bigotti și, totodată, asociat în firma SC MILLENIUM PRO DESIGN, vizată de procurorii DNA în mega-dosarul ”Mită la Aeroportul Otopeni” – s-a dovedit a fi foarte ”tăcut” și de-a lungul perioadei în care operațiunea de supraveghere a procurorilor a scos la iveală amploarea întregii afaceri.
La începutul anului 2022, atunci când, într-o discuție purtată cu Hardan Saadeh – directorul general al SC DNATA CATERING SRL, martor/colaborator al DNA –, Emil Roșca s-a dovedit a fi mai ”vorbăreț” decât de obicei, SC MILLENIUM PRO DESIGN avea 4 acționari:
Trei dintre aceștia dețineau același procent din părțile sociale ale societății, în timp ce ”Regele duty-free-urilor” (care a avut un rol extrem de important în scenariu, fiind la rândul său reținut de DNA și, ulterior, plasat în arest la domiciliu – se ”mulțumea” cu mai puțin.
Firma SC MILLENIUM PRO DESIGN – înființată în anul 1999, cu sediul în Otopeni și având ca obiect de activitate ”comerț cu amănuntul al produselor cosmetice și de parfumerie, în magazine specializate” – îl avea ca director pe Radu Tănăsescu. Acesta a fost un alt personaj-cheie al întregii afaceri prin care se ”vâna” prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Otopeni, o sursă pentru profituri uriașe, și motivul pentru care partenerii de afaceri erau dispuși să ofere conducerii CNAB mită de zeci de milioane de euro.
Potrivit procurorilor DNA, administratorii societății SC MILLENIUM PRO DESIGN erau Ion Olteanu și Emil Roșca, ambii ”cu puteri depline”. Dintre cele 57 de puncte de lucru ale firmei, 17 se află chiar în incinta Aeroportului Otopeni, celelalte fiind amplasate în alte aeroporturi și mall-uri din România.
În ceea ce privește cifra de afaceri pentru anii 2019, 2020 și 2021, situația SC MILLENIUM PRO DESIGN se prezenta astfel:
CITEȘTE ȘI: