În luna aprilie a acestui an, urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) – a transmis către Agenția Națională de Integritate (ANI) o sesizare în care o acuză de ”fals în declarații” și ”încălcarea legii” pe Ana Ciceală, consilier municipal al Uniunii Salvați România (USR).
În urma acestei sesizări, ANI i-a transmis lui Alexandru Pânișoară că s-a sesizat din oficiu în acest caz, urmând a fi efectuate toate cercetările necesare.
Alexandru Pânișoară a ridicat mai multe semne de întrebare în legătură cu veniturile obținute de Ana Maria Ciceală, punctând că aceasta, cu toate că declară un venit care nu este impresionant, a ”reușit” să finanțeze USR cu 21.300 lei. Mai mult, Ana Ciceală ar fi închis, într-un an, și un credit de 28.000 de lei, mai spune Alexandru Pânișoară.
În exclusivitate pentru Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară a declarat a explicat cum s-a decis să sesizeze Agenția Națională de Integritate, spunând că o cunoaște pe Ana Ciceală încă de când aceasta era ”mâna dreaptă” a lui Nicușor Dan la Asociația ”Salvați Bucureștiul”.
”Ana Maria Ciceală este consilier general, o cunosc foarte bine, pot spune, era angajată la Asociația «Salvați Bucureștiul», cumva mâna dreaptă a lui Nicușor Dan. Se ocupa de toată partea de fonduri, de granturi…
După ce a devenit consilier general, au fost mai multe scandaluri legate de ea, în centrul atenției aflându-se companii de defrișare de la Buzău. Eu nu știam că Ana Ciceală are și alte surse de venit, în afară de job-ul de la asociație. Ulterior, am aflat că are un copil și, încetul cu încetul, am încercat să aflu de unde provin veniturile sale. Nu știam că ar lucra și în altă parte și am vrut să aflu cum poate să își susțină familia.
Am răsfoit declarațiile de avere depuse de Ana Ciceală și mi-am dat seama că, de fapt, ea nu declară veniturile reale. A reușit să închidă un credit într-un an de zile, a finanțat și partidul (n.red. – USR), numai că – la capitolul venituri – sunt menționate sume minime. Matematic, nu iese calculul…
Din punctul meu de vedere, este evident că Ana Ciceală are niște surse de venit pe care nu le-a declarat și am considerat că este necesar să sesizez ANI cu privire la asta.
Răspunsul ANI este destul de ciudat, menționează că s-au sesizat din oficiu, dar asta după sesizarea mea. Totuși, înseamnă că au reținut niște neconcordanțe acolo”, a declarat urbanistul Alexandfru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.
Urbanistul Alexandru Pânișoară a mai precizat, de altfel, că există semne de întrebare referitoare la declarațiile Anei Maria Ciceală, consilier general USR, iar acestea nu au primit, încă, niciun răspuns.
Este vorba, practic, de o discrepanță între veniturile declarate și ”proveniența/gestionarea” finanțelor Anei Maria Ciceală.
”Am descoperit fapte care ridică semne mari de întrebare cu privire la integritatea membrilor acestui partid.
Ana Maria Ciceală, consilier general USR, pare să fi omis cu bună știință să declare veniturile sale reale în declarația de avere. În ciuda unui venit declarat de numai 2.200 lei pe lună, susține că își poate crește copilul și chiar să finanțeze partidul cu o sumă impresionantă de 21.300 lei. Această discrepanță ridică întrebări serioase despre proveniența și gestionarea finanțelor sale.
De asemenea, am aflat că Ana Maria Ciceală a închis într-un an un credit în valoare de 28.000 lei, în timp ce trăiește cu un venit declarat aproape de minimul pe economie. Aceasta ridică încă un semnal de alarmă cu privire la modul în care a putut face față acestor responsabilități financiare”, a avertizat urbanistul Alexandru Pânișoară.
Întrebările sunt ”legitime”, consideră Alexandru Pânișoară, iar ele au în vizor tocmai ”onestitatea” și ”corectitudinea” membrilor USR.
În ultimă instanță, a mai transmis președintele ADU, încrederea cetățenilor în politicieni, în general, poate fi ”subminată” dacă nu sunt lămurite toate ”petele de umbră” care apar într-un astfel de scenariu, urmând acum ca ANI să transmită concluziile cercetării care va fi efectuată.
”Aceste informații ridică întrebări legitime cu privire la onestitatea și corectitudinea membrilor partidului USR. Cum este posibil ca un consilier general să facă fals și să nu-și declare veniturile reale? Cum poate susține că trăiește cu un venit atât de mic, dar să finanțeze partidul cu o sumă atât de mare?
Astfel de acțiuni nu fac altceva decât să submineze încrederea cetățenilor în politicieni și în politică, în general. Noi, ca alegători, avem dreptul să știm că cei pe care îi votăm ne reprezintă interesele și acționează în mod transparent și onest”, a mai precizat urbanistul Alexandru Pânișoară.
Citește și: