Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) „mută” decisiv în mega-dosarul vaccinurilor anti-COVID care au fost cumpărate și distribuite în România, în contextul în care a fost declanșată o anchetă de proporții. În urma acesteia, Florin Cîțu, fost premier al României, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, și Ioana Mihăilă, la rândul ei fost ministru al Sănătății, sunt acuzați că au achiziționat un număr uriaș de vaccinuri anti-COVID, cu mult mai mare decât avea nevoie România la momentul respectiv.
Dacă procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) încearcă să afle cum și de ce s-au luat decizii care au prejudiciat statul român cu aproximativ 1 miliard de euro, inspectorii ANPC vor să facă „lumină” și în culisele acestei uriașe afaceri desfășurate în timpul pandemiei de coronavirus, atunci când a fost declanșată o campanie de vaccinare fără precedent.
Încă din primele etape ale acestei campanii au apărut semne de întrebare referitoare la subiecte de o importanță colosală, ținînd cont că în centrul atenției se afla chiar sănătatea publică.
- Sunt sigure vaccinurile anti-COVID?
- Vaccinarea are loc în condiții de siguranță maximă?
- Informațiile prezentate în campania de vaccinare corespund realității?
- Există sau nu există efecte secundare ale vaccinurilor anti-COVID, indiferent de compania producătoare?
- Au fost bifate toate etapele de verificare a calității acestor vaccinuri înainte de a fi injectate oamenilor?
- Au fost îndeplinite toate criteriile de siguranță?
Acestea nu au fost decât câteva dintre întrebările vehiculate în spațiul public, iar teorii ale conspirației nu au întârziat să apară.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 27 decembrie 2020-5 noiembrie 2023 au fost administrate 16.924.403 doze de vaccin.
- Tipuri de vaccinuri – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson& Johnson, Pfizer Pediatric, Pfizer Omicron
Gândul prezintă, în exclusivitate, un document-bombă, un chestionar care cuprinde nu mai puțin 25 de întrebări-cheie referitoare la vaccinurile anti-COVID achiziționate și distribuite de România, iar marile companii producătoare – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson& Johnson – sunt puse în fața unui adevărat examen ale cărui rezultate pot schimba radical modul în care a fost percepută campania de vaccinare, dar și eficiența vaccinurilor.
Pe parcursul acestui chestionar – prezentat integral de Gândul -, marile companii producătoare de vaccinuri anti-COVID vor trebui să dea răspunsuri concrete, punctuale, la întrebările puse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), iar „tema” este una MAJORĂ.
„Cum explicați obligarea pacienților să semneze declarații – tip din care rezultă că producătorul va fi exonerat de la orice răspundere pentru efectele adverse ale vaccinului?”
În solicitarea transmisă de ANPC către marile companii producătoare de vaccinuri care au vândut vaccinul anti-COVID pe piața din România, inspectorii agenției pun întrebări a căror importanță, în contextul campaniei de vaccinare din România, este indubitabilă.
Prin cele 25 de ÎNTREBĂRI-ESENȚIALE, ANPC așteaptă răspunsuri care, analizate și inserate în tabloul de ansamblu, vor desăvârși un amplu PUZZLE MEDICAL în care toate „piesele” se vor așeza, finalmente, la locul lor.
Românii vor afla, astfel, în urma acestei solicitări, dacă vaccinurile care le-au fost injectate erau sigure, dacă acea campanie de vaccinare a fost fundamentată pe criterii absolut reale, dacă firmele producătoare de vaccinuri au specificat, cu subiect și predicat, că există adverse și, printre altele, dacă pot explica faptul că pacienții au fost obligați să semneze declarații-tip din care reieșea că producătorul vaccinului este exonerat de vină dacă apar efecte secundare.
Iată întrebările transmise de ANPC companiilor producătoare de vaccinuri-anti-COVID, prezentate în exclusivitate de Gândul.
„Vă rugăm să ne trimiteți un punct de vedere referitor la cele de mai jos:
- Care sunt operatorii economici prin intermediul cărora ați încheiat contracte între dvs. și statul român cu privire la achiziționarea/distribuirea dozelor de vaccin anti-COVID 19?
- Care a fost implicarea dvs. directă sau indirectă în campaniile de promovare referitoare la necesitatea utilizării vaccinului?
- V-ați comportat sau nu cu diligență profesională adecvată, adică grija așteptată în mod rezonbil de consumator în cazul unor produse medicale injectabile? Dacă răspunsul este afirmativ, vă rugăm să ne precizați și detaliile referitoare la demersurile/acțiunile… etc… în acest sens.
- Ca producător, ați precizat ca vaccinarea să se efectueze în spații special adecvate, cu asistența unor medici care să ofere consultanță pre-vaccinare? Dacă răspunsul este afirmativ, vă rugăm să ne menționați cum și să ne puneți la dispoziție documentele în susținerea afirmațiilor.
- În condițiile apariției unor cazuri de efecte adverse și de înregistrări în farmacovigilență, ce măsuri ați luat pentru avertizarea consumatorilor și de limitare a acestora?
- Cum explicați obligarea pacienților să semneze declarații – tip din care rezultă că producătorul va fi exonerat de la orice răspundere pentru efectele adverse ale vaccinului?
- Patentul sub care a fost produs și comercializat vaccinul este valid sau nu? Vă rugăm să atașați documentația și să ne spuneți dacă aceasta a fost contestată sau nu?
- Vaccinul este sigur? A respectat toate etapele de evaluare specifice produselor din această categorie?
- Care este efectul preconizat al vaccinării și conform căror teste a fost stabilit? Vă rugăm să atașați documentația justificativă”, se precizează în solicitarea transmisă de ANPC marilor companii producătoare de vaccinuri anti-COVID.
„În ce măsură, la momentul ianuarie 2021, vaccinul produs de dvs. pentru COVID-19 îndeplinea toate criteriile de siguranță pentru sănătatea publică?”
În continuarea acestei solicitări, ANPC solicită răspunsuri și la alte întrebări-cheie:
- Sunt studii care arată existența unor efecte adverse/secundare și care sunt acestea? Dacă răspunsul este afirmativ, vă rugăm să ne menționați în ce manieră au fost avertizați consumatorii și să ne puneți la dispoziție documentele în susținerea afirmațiilor.
- Care a fost incidența efectelor secundare față de incidența prognozată și ce măsuri ați luat în acest sens?
- A informat producătorul, în mod public, orice consumator mediu asupra identității și patrimoniului său, asupra calificărilor sale, statutului, autorizării și afilierii sau legăturilor sale, precum și asupra drepturilor de proprietate industrială, de autor sau comercială (…)?
- În calitate de producător, ați sesizat autoritățile și ați luat măsuri imediate de retragere de pe piață a vaccinului, imediat ce au apărut reacții adverse?
- Ați pus la dispoziția publicului aceste informații esențiale, într-un format clar, neechivoc?
- Ați intervenit în calitate de producător al vaccinului pentru a corecta informațiile utilizate de formatori de opinia în campania de vaccinare?
- Obligativitatea de vaccinare era/este justificată și conform căror exigențe/studii?
- A participat într-un fel producătorul la practicile agresive ale campaniei de vaccinare, traduse prin amenințarea cu sancțiuni în caz de refuz de vaccinare?
- În ce măsură, la momentul ianuarie 2021, vaccinul produs de dvs. pentru COVID-19 îndeplinea toate criteriile de siguranță pentru sănătatea publică impuse de legislația națională și europeană? Dacă răspunsul este negativ, căror criterii nu se supunea?
- La momentul ianuarie-mai 2021, vaccinurile comercializate de dvs. pentru COVID-19 se mai aflau încă în faza de testare?”, se mai menționează în documentul prezentat, în exclusivitate, de Gândul.
„Vaccinurile livrate în România au aceeași eficiență precum cele livrate în alte state europene și în raport cu actuala formă a virusului?”
În finalul acestei solicitări a ANPC, pe care Gândul o prezintă în exclusivitate, producătorii de vaccinuri primesc încă 6 întrebări de o importanță covârșitoare.
- S-a schimbat în vreun fel varianta de virus actuală, în raport cu cea din 2019? Dacă da, loturile de vaccin puse pe piață de către dvs., în anii precedenți, sunt la fel de eficiente și astăzi împotriva variantei actuale de virus?
- S-a modificat în vreun fel, pe parcursul anilor, formula vaccinului? Dacă da, vă rugăm să enumerați motivele și cum.
- Dacă eficiența vaccinului produs de dvs. pentru COVID-19, prognozată la sfârșitul anului 2020 / începutul anului 2021, a căzut sau s-a modificat până în prezenta, cum ați informat beneficiarii asupra scăderii eficienței?
- Care este rațiunea pentru care ați solicitat invalidarea patentului Moderna?
- În prezent, vaccinurile livrate în România au aceeași eficiență precum cele livrate în alte state europene și în raport cu actuala formă a virusului?
- În contextul în care vaccinurile erau în faza de testare, ați avut o campanie de informare sau de comunicare adresată consumatorului final, menită să: a) informeze asupra eficienței?, b) informeze asupra riscurilor?, c) contracareze avalanșa de informații eronate/nesigure?”, întreabă ANPC.
Câte doze de vaccinuri a achiționat România și care au fost companiile producătoare?
Potrivit unei note de informare – poate fi parcursă, integral, AICI – care a fost prezentată în ședința de Guvern din luna martie 2022, au fost făcute publice și achizițiile României în ceea ce privește vaccinurile anti-COVID.
1. De la Pfizer/BioNTech
- 25.095.744 doze în 2020 și 2021.
- O parte din dozele rămase au fost redistribuite altor țări prin amendarea Formularelor de comandã ale vaccinului. Au mai rămas în România aproape 18 milioane (17.924.812) doze de vaccin Pfizer.
- Din acestea, România a vândut un milion (1.170.000) Danemarcei și aproape un milion și jumătate (1.489.410) de doze Coreei de Sud. O sută de mii (100,620) au fost donate Republicii Moldova.
- Aproape 40 de milioane de doze (39.099.623) pentru perioada 2022-2023 (angajament obligatoriu stabilit prin Memorandumul semnat în mai 2021).
- Din acestea, 5 milloane de doze din totalul aferent anului 2022 au fost redistribuite (direct din fabrică) către Germania si 1,5 millioane către Ungaria, cu scăderea lor din contractul total de pe 2022.
- Astfel, România a rămas cu obligatia de contractare de peste 32 de milioane (32.599.623) de doze de vaccin Pfizer pentru anii 2022-2023 (13.049.812 pentru 2022 și 19.549.811 pentru 2023).
- Stocul de vaccin Pfizer existent în depozitele nationale la data de 23.03.2022, conform informării CNCAV, era de de 3.476.876 milioane (întrucât mai existau stocuri si din contractul precedent; include si doze pediatrice).
- România avea de plătit, în martie 2022, facturi restante din contractul din 2020-2021, în valoare de 80,4 de milioane de euro (402.577.561 lei) și facturi pentru dozele livrate din contractul din 2022-2023 în valoare de 35,7 milioane de euro (178.464.960 lei).
- Pentru cantitatea rămasă de livrat în 2022, costul estimat este de 215 de milioane de euro (1.074.316.992 de lei).
- Pentru cantiate rămasã de livrat în 2023, costul estimat este de 375 de milioane de euro (1.876.781.856 lei).
Total pentru Pfizer: 706 milioane de euro
2. De la Moderna
- Aproape 10 milioane (9.798,619) de doze în 2020, din care au fost livrate până în februarie 2022 patru milioane și jumătate (4.424.300).
- 1.009.560 de doze fuseseră folosite în România până pe 12.03.2022.
- Din dozele rămase, România a donat 450.000 Coreei de Sud și a vândut Germaniei 912.000.
- Stocul de vaccin Moderna existent în depozitele naționale la data de 23.03.2022, conform informării CNCAV, era de aproximativ 1,9 milioane doze.
- România mai are de primit 5.385.479 milioane doze de vaccin Moderna.
- România are de plătit facturi restante din contractul din 2020-2021 în valoare de aproape 20 de milioane de euro (99.697.122,05 lei).
- Pentru cantitatea rămasă de livrat în 2022, costul estimat este de aproximativ 139 de milioane de euro (690.687.681,75 lei).
Total pentru Moderna: 159 milioane euro
3. De la Janssen (Johnson& Johnson)
- Contractul a fost de 8.520.538 doze (7.444.714 pentru 2021 si 1.075.824 pentru 2022). Până pe 23 februarie 2022, fuseseră livrate 4.080.300 doze.
- 2.046.852 de doze au fost folosite în România până pe 12 martie 2022.
- Din dozele contractate și rămase de livrat pentru România în 2021 și 2022 (4.440.238 doze), Guvernul a transmis decizia de a renunța la un milion (1.075.824) de doze. Acestea care erau opționale pentru alocare în 2022, fără a avea obligația de platã. Alte 3 milioane (3.364.414) de vaccinuri din pentru 2021 urmau să fie donate și revândute.
- Republica Moldova a cerut 80 de mii dintre ele.
- România avea de plătit facturi restante la Johnson & Johnson, în martie 2022, din contractul din 2020-2021, în valoare de 2 milioane de euro (10.276.032 lei)
- Pentru cantitatea rămasă de livrat în 2022, costul estimat este de 30 de milioane de euro (151.398.630 lei).
Total pentru Johnson & Johnson 32 milioane euro
4. De la AstraZeneca
- Conform contractului, în 2020, România a cumpărat de la AstraZeneca aproape 13 milioane (12.879.533) de doze. Aproape 5 milioane (4.478.000) au fost livrate până pe 23 februarie 2022.
- 852.354 de doze au fost utilizate în România până pe 12 martie 2022.
- Din restul, România a donat 1.569.800 de doze către Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Tunisia,Egipt, Vietnam și 1,1 milioane de doze către Pakistan, Bangladesh, Algeria si Libia.
- România mai are de primit 8.401.533 de doze vaccin AstraZeneca.
- Stocul de vaccin AstraZeneca existent în depozitele naționale la data de 23.03.2022, conform informării CNCAV, este de un milion (1.101.670) de doze – aproape toate (1.072.800) sunt disponibile pentru donațiile hotărâte conform HG-ului 273/2022.
- România are de plătit către AstraZeneca facturi restante din contractul din 2020-2021 în valoare de 2 milioane de euro (10.276.032 lei).
5. De la Valneva
- Cu compania Valneva, România a semnat în decembrie 2021 un formular de comandă pentru 10.000 de doze de vaccin. Ele nu au fost încă livrate, dar, când vor ajunge, nota de plată va fi de 160 de mii de euro – prețul unui vaccin este 16 euro).
6. De la Novavax
- Cu Novavax, România încă nu a semnat formularul de comandă, dar are – conform contractului – obligația de plată pentru 10.000 de doze. Cum prețul unei doze este 21 de dolari americani, factura va fi de 210.000 de USD.
Pe 29 iunie 2022, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 se închide, la un an și jumătate de la înființare.
Citește și:
VIDEO FILMUL ZILEI | Florin Cîțu și-a pierdut imunitatea parlamentară / Senatul a decis cu 90 de voturi pentru
VIDEO | Victor Ponta, despre dosarul vaccinurilor: „Este o grenadă în curtea celor de la USR”
VIDEO USR pârăște DNA la C.E. / Acuzațiile pentru Cîțu, Voiculescu și Mihăilă sunt „o incriminare a mecanismului european de achiziție a vaccinurilor”
REACȚIE PSD la anunțul DNA: În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă FURAU!
Vlad Voiculescu, reacție la ANCHETA DNA. „Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate de premierul de la acea vreme”
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare.
Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ...
vezi toate
articolele