Av. Adriana Dobre, după ce Nicușor Dan a pierdut al 15-lea proces din seria „Anulare autorizații de construire S2”: „Spune POVEȘTI în fața instanței”
Magistrații de la Tribunalul București îl plasează, din nou, pe Nicușor Dan în postura de învins în instanță, în aceeași speță juridică – „Anulare autorizații de construire Sector 2” – în care a mai pierdut deja 14 procese. Primarul general al Capitalei nu are calitate procesuală activă, dar continuă să ceară anularea autorizațiilor de construire emise de primarul Sectorului 2.
Tot acest „război” declanșat de Nicușor Dan pare complicat doar la o primă vedere, pentru că, în esență, totul este foarte simplu, așa cum explică specialiștii în Drept. Fișa de post a primarului general al Capitalei nu precizează că acesta ar putea cere, în instanță, anularea/suspendarea unor autorizații de construire emise de primarii de sector, iar edilul ar căuta, practic, „variante ocolitoare”.
Potrivit legii, doar Prefectul Capitalei poate cere anularea sau suspendarea unei autorizații de construire emisă de primarii de sector, la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). Paradoxal, Nicușor Dan pare a fi luat inițiativa de a se substitui Prefectului Capitalei, insistând în a ataca în instanță autorizații de construire emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.
Dacă pe Nicușor Dan, se pare, nu îl deranjează anomalia judiciară în care s-a poziționat de la bun început, sume foarte mari din bugetul Municipiului București sunt irosite din cauza cheltuielilor de judecată care trebuie plătite de municipalitate.
„Nicușor Dan invocă un articol din Legea Construcțiilor, pe care l-a interpretat într-o manieră proprie și gramaticală”
În exclusivitate pentru Gândul, avocata Adriana Dobre – partener la Casa de Avocatură Stratulat Albulescu – a explicat că primarul general Nicușor Dan încearcă, în ultima perioadă, să își schimbe tactica în fața instanței de judecată, acolo se prezintă personal la termene și dorește să îi convingă pe magistrați că toate cererile sale de anulare a unor autorizații emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, ar fi întemeiate.
„Nicușor Dan vine personal la termene și vorbește chiar înaintea avocaților. El susține că ar avea un interes general, dar nu este în măsură să puncteze cu vreun text de lege. Nu precizează care este articolul de lege care îi oferă această posibilitate, să vină să atace actele unui primar de sector, în condițiile în care există autonomie, nu o relație de subordonare.
Atunci când nu ești un subiect de drept direct lezat de actul administrativ individual contestat, suntem în zona contenciosului obiectiv. Într-un astfel de caz trebuie să fii o autoritate publică căreia legea trebuie să îi recunoască în mod expres posibilitatea de atacare a respectivului act administrativ, individual. Contenciosul obiectiv are ca principal scop asigurarea legalităţii şi promovarea intereselor generale, astfel că – prin acţiunea formulată – reclamantul urmăreşte să apere un interes legitim public.
Textul de lege din Codul Administrativ și din Legea Contenciosului Administrativ este foarte clar. Prefectul are această calitate (n.red. – de a ataca în instanță autorizații de construire emise de primarii de sectoare).
Nicușor Dan invocă un articol din Legea Construcțiilor, pe care l-a interpretat într-o manieră proprie și gramaticală, spunând că primarul are dreptul să atace autorizațiile. Dar este vorba despre primarul care le-a emis, în ipoteza în care se execută lucrări care nu respectă acea autorizație. Nu este vorba despre un alt primar, care nu are nicio treabă cu autorizația.
Acum, se pare că Nicușor Dan a abandonat teza asta…”, a explicat avocata Adriana Dobre, în exclusivitate pentru Gândul.
„Vorbește cumva convingător, dar numai pentru cineva care nu are cunoștințe de Drept”
Avocata Adriana Dobre a mai precizat că Nicușor Dan ar încerca să facă, acum, o mutare-surpriză și să mute aceste cereri de anulare a unor autorizații de construire emise de primarii de sector în sfera „interesului general”.
În același timp, Adriana Dobre explică, în exclusivitate pentru Gândul, că Nicușor Dan nu reușește, totuși, să indice foarte clar beneficiarii acestor autorizații de construire, motiv pentru care cheamă în judecată mai multe părți, etichetându-le drept „beneficiar prezumtiv”.
„Nicușor Dan a văzut motivările de până acum și încearcă să ducă totul în sfera interesului general. Încearcă să schimbe temeiul juridic și o duce în zona interesului general, spunând că vine el și acționează.
Dar vine și spune povești în fața instanței, efectiv povești, cu exemple, fără să se raporteze în vreun fel la lege. Vorbește cumva convingător, dar numai pentru cineva care nu are cunoștințe de Drept.
Vine la fiecare termen, am avut și o ședință cu el, săptămâna trecută, nu ne-am judecat pentru că nu a fost în stare să arate cine este beneficiarul autorizației respective. A chemat în judecată mai multe părți sub motivul că sunt prezumtivi beneficiari. Am ajuns să o aud și pe asta, a chemat și un mandatar în judecată. Deci una dintre părți, efectiv, a fost mandatarul care s-a dus la primărie să obțină autorizația. A chemat în judecată fostul proprietar – beneficiarul inițial al autorizației – al terenului, deși acesta înstrăinase deja terenul, autorizația și toate avizele.
Pur și simplu, Nicușor Dan nu reușește să stabilească cine sunt pârâții și nu ne putem judeca într-un dosar. Am cerut și amendarea lui Nicușor Dan și nu înțeleg ce caută, zi de zi, la instanță, pierde ore bune”, a mai declarat avocata Adriana Dobre, în exclusivitate pentru Gândul.
Cronologia proceselor pierdute de Nicușor Dan în speța „Autorizații de construire Sector 2”
Gândul prezintă lista proceselor pierdute, până acum, de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, în speța „Autorizații de construire Sector 2”, cu precizarea foarte importantă că edilul nu a reușit să bifeze nicio victorie din momentul în care a atacat în instanță aceste autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2.
- Nicușor Dan a „bifat” deja prima înfrângere în această serie de procese la începutul lunii decembrie a anului 2023. (mai multe informații AICI)
- Apoi, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, primarul general al Capitalei a pierdut al doilea proces în care cerea – fără a avea această atribuție în fișa de post – anularea unei autorizații de construire care a fost emisă de primarul Sectorului 2 al Capitalei. (detalii exclusive AICI)
- În 2024, la jumătatea lunii ianuarie, „scorul” devine 3:0, iar Nicușor Dan pierde cel de-al treilea proces. (informații detaliate AICI)
- În data de 25 ianuarie 2024, seria înfrângerilor pe care Tribunalul București le administrează lui Nicușor Dan a continuat, acesta pierzând și cel de-al patrulea proces. (alte informații punctuale AICI)
- Înfrângerea cu nr. 5 a primarului general al Capitalei a survenit în data de 26 ianuarie 2024. (detalii în exclusivitate AICI)
- Nu a trecut mult timp și Nicușor Dan a pierdut și al șaselea proces, în data de 31 ianuarie 2024, după ce magistrații de la Tribunalul București i-au „reamintit” că demersul său în instanță este unul absurd. (toate informațiile AICI)
- În data de 7 februarie, seria înfrângerilor pe care Tribunalul București i le administrează primarului general al Capitalei a continuat, iar Nicușor Dan a pierdut și procesul nr. 7. (detalii AICI)
- În data de 19 februarie 2024, Nicușor Dan a pierdut două procese într-o singură zi, numărul înfrângerilor ajungând la 9! (informații punctuale AICI)
- 27 februarie 2024 – magistrații de la Tribunalul București îi mai administrează încă două înfrângeri lui Nicușor Dan, astfel că edilul pierde și procesele nr. 10 și 11! (detalii AICI)
- 3 martie 2024 – Nicușor Dan pierde și procesul nr. 12 (toate informațiile AICI)
- În data de 14 martie 2024, Nicușor Dan bifează încă două înfrângeri – procesele cu nr. 13 și 14. (detalii AICI)
„Obligă reclamanţii, în solidar, să plătească ONE LAKE DISTRICT SRL suma de 12.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”
În data de 8 aprilie 2024, magistrații de la Tribunalul București i-au administrat primarului general cea de-a 15-a înfrângere și au decis, încă o dată, că Nicușor Dan nu are calitate procesuală activă în dosar, motiv pentru care cererea de chemare în judecată, formulată de Minicipiul București și de primarul general al Capitalei a fost respinsă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
„Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de pârâţi. Respinge integral cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii MUNICIPIUL BUCUREŞTI şi PRIMARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI, în contradictoriu cu pârâţii SECTORUL 2 BUCUREŞTI, PRIMARUL SECTORULUI 2 BUCUREŞTI şi ONE LAKE DISTRICT SRL, ca fiind introdusă de persoane fără calitate procesuală activă.
Obligă reclamanţii, în solidar, să plătească pârâtei ONE LAKE DISTRICT SRL suma de 12.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat, redus din oficiu.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cerere de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti-Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 08.04.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre 1908/2024 08.04.2024”, au decis magistrații de la Tribunalul București.
Citește și:
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”