Datorită măsurilor sanitar-veterinare luate, exploatările de porci și găini sunt tot mai puțin afectate de pesta porcină africană și de gripa aviară, a spus președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Alexandru Bociu, la GÂNDUL EXCLUSIV.
Comparativ cu anii trecuți și cu ce se întâmplă în Europa, numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut semnificativ în România.
“În noiembrie 2021, când am preluat mandatul de președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, la nivelul României se aflau 1.660 de focare de pestă porcină africană. Astăzi, avem doar 32 de focare de pestă porcină africană. Într-adevăr, situația trenează din 2017, când a apărut primul focar de pestă porcină africană și, din păcate, această boală nu are leac. Nu există un tratament, doar responsabilitate”, a precizat Alexandru Bociu.
În aceste condiții, acolo unde se depista pesta porcină africană era nevoie de eutanasierea animalelor din exploatație, pentru a împiedica extinderea focarului.
“Din păcate, dacă apare pesta porcină africană într-o exploatație comercială, până acum un an și jumătate, fără nicio falsă modestie, se eutanasia tot. Primul județ a fost Ialomița, când am împărțit zona, am împărțit ferma în zone epidemiologice și am reușit să salvăm anumite zone, să nu eradicăm, să nu omorâm toți porcii care se aflau în exploatația respectivă. Și a doua mare reușită a fost în județul Timiș, unde, din 32.000 de capete de porcine care erau gata pentru sacrificare, am reușit să salvăm 27.000”, a detaliat președintele ANSVSA.
Peste porcină africană este cea mai periculoasă boală la porc dar, din fericire, nu este trasmisibilă la om. Este un virus pentru care nu s-a găsit un antidot. Porcul infectat nu mai are nicio șansă de supraviețuire.
Cât privește gripa aviară, situația este mult mai bună, în condițiile în care la nivel european au existat peste 2.400 de focare.
“Noi, în 2022, am avut un singur focar la o exploatație comercială și, din păcate, în 2023 am avut trei focare pe platforma Codlea, dar lucrurile sunt în normalitate. Am reușit să stingem acele focare și nu a mai apărut niciun nou focar de gripă aviară”, a mai spus Alexandru Bociu.
Gripa aviara este o boală virală cu grad mare de transmitere. Poate reprezenta o amenințare serioasă și pentru alte animale, iar în cazuri rare se poate manifesta și la oameni.
Interviul integral AICI:
CITEȘTE ȘI: