Prima pagină » EXCLUSIV » EXCLUSIV | Cât plătește Poliția Română pentru o zi de filaj. Sumele fabuloase cheltuite pentru supravegherea operativă

EXCLUSIV | Cât plătește Poliția Română pentru o zi de filaj. Sumele fabuloase cheltuite pentru supravegherea operativă

EXCLUSIV | Cât plătește Poliția Română pentru o zi de filaj. Sumele fabuloase cheltuite pentru supravegherea operativă

Chiar dacă munca echipelor de filaj ale Direcției de Operațiuni Speciale are un caracter secret, nota de plată pentru aceste activități se regăsește la finalul deciziilor de condamnare din absolut toate dosarele în care faptele s-au probat și cu ajutorul așa-numitei supravegheri operative. Cu toate că statul nu oferă niciun document prin care să justifice costurile astronomice, aceste sume le sunt imputate condamnaților, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Polițiștii Direcției de Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Poliției Române sunt implicați în majoritatea dosarelor care privesc destructurarea unor clanuri violente ori a unor grupări importante specializate în comiterea de fapte asimilate criminalității organizate, cum sunt traficul de droguri, de persoane sau comiterea de infracțiuni informatice.

Atunci când întocmesc rechizitoriile, procurorii trec și costurile generate de supravegherea operativă, care sunt imputate inculpaților, la capitolul cheltuieli judiciare.

Potrivit unor surse din Poliție, aceste costuri includ salariul pentru fiecare zi în parte a fiecărui lucrător implicat, la care se adaugă sporurile și norma de hrană. În plus, se calculează, după caz, costul combustibilului și al altor consumabile, fiind exceptată de la plată numai uzura echipamentelor.

Sursele citate au precizat că, cel mai ieftin, este filajul pedestru, adică este suficient ca subiectul să fie urmărit de persoane care merg pe jos. Aceste situații sunt, însă, rare, drept pentru care, o zi de filaj are un preț mediu de aproximativ 800 de euro.

O zi de filaj ajunge și la 4.000 de euro

Totuși, spun anchetatorii, prețul pentru o zi poate ajunge și la 4.000 de euro dacă este nevoie de ridicarea unei drone sau închirierea unor camere de hotel. Iar, cu cât anchetatorii au mai puține informații și este nevoie de mai multe zile de supraveghere operativă, crește și nota de plată a persoanei urmărite, desigur, în cazul în care va primi o decizie de condamnare.

Un dosar în care supravegherea operativă a avut un rol important a fost cel în urma căruia a fost destructurată gruparea condusă de temutul traficant de droguri Marian Bejan, care ajunsese să controleze vânzarea de cocaină în cele mai importante cluburi din București.

În acest caz, costurile cu supravegherea operativă au fost calculate de procurorii DIICOT la peste 32.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: 

Cel mai bogat traficant de droguri din București se ascundea într-un palat de 1 milion €! Nici nu mai ținea minte ce avere are! (EXCLUSIV // FOTO&VIDEO)

EXCLUSIV | ”Ucigașul de boschetari”, cel mai mare criminal în serie din România, ar putea fi eliberat condiționat: ”Îi ucidea cu pietre!”

EXCLUSIV | Traficant de droguri, bănuit că ar fi plănuit asasinarea unui șef din Poliția Capitalei. E unul dintre cei mai vechi infractori bucureșteni

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele