EXCLUSIV | Ce au descoperit anchetatorii după ”PERIEREA” finală la locul exploziilor din Crevedia: ”Ar putea conține date importante!”
Continuă ancheta de proporții declanșată după exploziile de la o stație GPL din Crevedia, iar toți cei angrenați în această impresionantă desfășurare de forțe încearcă să descopere indicii care să lămurească toate semnele de întrebare apărute după tragedie.
În urma deflagrațiilor, nu mai puțin de 55 de oameni au fost răniți – printre care și mulți pompieri și jandarmi -, iar 3 persoane, din nefericire, au decedat.
În exclusivitate pentru Gândul, surse judiciare au declarat că la fața locului a fost descoperit un telefon mobil, iar aparatul ar putea conține informații foarte importante pentru anchetă. Telefonul mobil a fost găsit chiar în fața locuinței soților Barbu, decedați în urma deflagrației, și urmează a fi cercetat de specialiști.
”La locul exploziei de la Crevedia, la perierea finală de la cercetarea la fața locului, a fost găsit un telefon mobil. Acesta ar putea conține date importante pentru anchetatori.
Telefonul a fost ridicat de jandarmi din dreptul caselor soților Barbu, care au fost înmormântați azi, și a celei de a treia victime, decedată și ea.
Aparatul, care constituie și el probă, va fi predat procurorului de caz, va fi trimis pentru a fi realizată expertiza informatică și este posibil să conțină chiar și imagini dinainte de explozie sau din timpul exploziei”, au declarat surse judiciare pentru Gândul, în exclusivitate.
”Orice ar putea avea legătură cu explozia şi poate fi folosit ca probă”
Zeci de jandarmi au fost filmați pe câmpul din apropierea zonei unde au avut loc exploziile din 26 august, de la Crevedia, în timp ce caută indicii care ar putea ajuta în anchetă.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Ana-Maria Burchi, susține că efectivele de jandarmi efectuează, la solicitarea procurorului de caz, cercetări în apropierea staţiei GPL şi până la 400-500 metri în jurul acesteia.
”Se caută bucăţi de cisternă, resturi din explozie, orice ar putea avea legătură cu explozia şi poate fi folosit ca probă în dosarul deschis de Parchet”, a declarat oficialul Jandarmeriei. (mai multe detalii AICI)
”Experții au ridicat, de la fața locului, resturi de motoare și capace de cisternă”
Cauzele exacte care au provocat prăpădul de la Crevedia vor fi cunoscute în cel mult trei luni. Conform directorului Insemex, George Găman, specialiștii institutului din Petroșani, care fac expertiza incidentului devastator, au finalizat culegerea probelor din epicentrul exploziei și echipa a ajuns aseară la Petroșani, iar apoi vor începe să lucreze în laborator la toate probele strânse pentru a fi analizate.
Printre probe, experții au ridicat, de la fața locului, resturi de motoare și capace de cisternă. În momentul de față, nu pot fi oferite amănunte sau concluzii pripite, pentru că este vorba de o expertiză profesionistă.
Insemex se ocupă cu cercetări fundamentale şi aplicative, dezvoltare tehnologică, de interes public naţional privind evaluarea şi prevenirea riscurilor în activităţile cu pericol de atmosfere explozive şi toxice, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea explozivilor. (alte informații și imagini AICI)
Ancheta de la Crevedia, coordonată de procurorul Marius Iacob
Ancheta privind exploziile de la Crevedia a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind coordonată de procurorul Marius Iacob, care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia.
Surse judiciare au declarat că la Parchetul Militar nu au sosit încă rapoartele de intervenție, în pofida faptului că au fost trimise adrese către ISU BIF și ISU Dâmbovița.
”La Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel continuă ancheta în cazul exploziei de la Crevedia. Până acum, încă nu au sosit rapoartele de intervenție, deși s-au trimis adresele către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (ISU BIF) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița.
Mai mult, până la acest moment au fost puse la dosar fotografii cu mașinile implicate în intervenție și au fost sigilate costumele pompierilor care au fost folosite, echipamentul fiind parte a probatoriului”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul. (citește și alte detalii AICI)
Citește și: