Intrată în vizorul Agenției Naționale de Integritate (ANI) după ce, în luna februarie a anului trecut, s-a numit manager al unui proiect finanțat cu fonduri europene, mărindu-și indemnizația, Clotilde Armand – primarul Sectorului 1 – ajunge din nou în fața inspectorilor de integritate după o „mutare” surprinzătoare prin care a delegat atribuții către viceprimarul USR, Oliver Păiuși.
Delegarea atribuțiilor primarului către viceprimar , în diferite situații, nu este o noutate la nivel administrativ, numai că – în luna noiembrie a anului trecut – Clotilde Armand a emis o dispoziție-surpriză prin care viceprimarul Oliver Păiuși urma să mărească… salariul primarului cu 50%. (alte detalii AICI)
Astfel, Clotilde Armand bifează, în decurs de doar câteva luni, o nouă „performanță” controversată, iar specialiștii în drept sunt de părere că acest demers reprezintă, practic, la „o încercare penibilă și total neconformă juridic de a încasa niște bani publici peste ceea ce ANI deja a avertizat-o și peste ceea ce ea a citit în dosarul penal în care e implicată” (explicații juridice AICI)
Urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, a pus la dispoziția Gândul, în exclusivitate, sesizarea pe care a transmis-o către ANI, în această speță a „salariului lui Clotilde Armand, majorat cu mâna viceprimarului Sectorului 1”, dar și răspunsul primit din partea instituției.
Alexandru Pânișoară solicită inspectorilor ANI să constate „starea de conflict de interese” în care se află Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, și să dispună măsurile prevăzute de lege din cauză că edilul „a urmărit în mod evident obținerea unor foloase materiale pentru sine”.
„În temeiul OG nr. 27/2002, a Legii nr. 161/2003 și OUG nr. 57/2019 formulez prezenta SESIZARE prin care vă solicit să:
În fapt, în data de 16.11.2023, Primarul Sectorului 1 – Clotilde Armand Marie Brigitte – a obținut avizul de legalitate pentru proiectul de Dispoziție prin care a delegat expres Viceprimarului Sectorului 1, Oliver Leon Păiuși, atribuțiile Primarului sectorului 1 cu privire la emiterea actului administrativ de stabilire a majorării cu un procent de 50% a indemnizației lunare a Primarului Sectorului 1 al Municipiului București, precum și a documentelor conexe ce stau la baza emiterii și în legătură cu aceasta.
Ulterior, Dispoziția a fost emisă, având nr. 5127/2023, iar viceprimarul sectorului 1, Oliver Leon Păiuși, a procedat la emiterea dispoziției prin care indemnizația lunară a Primarului Sectorului 1 a fost majorată cu 50%, respectiv de la 14.654 lei / lună la 21.971 lei / lună.
Față de acestea vă solicit să constatați incidentul de integritate, respectiv conflictul de interese în care se află Clotilde Armand Marie Brigitte, Primarul Sectorului 1 și să sesizați organele de urmărire penală conform dispozițiilor legale”, se menționează în sesizarea pe care Alexandru Pânișoară, președintele ADU, a trimis-o către Agenția Națională de Integritate în data de 7 decembrie 2023.
Ulterior, în data de 14 decembrie 2023, ANI a transmis lui Alexandru Pânișoară că sesizarea sa a fost înregistrată, urmând a fi efectuate cercetările de rigoare.
„… inspectorul de integritate desemnat potrivit prevederilor art. 9 alin. 1 (…) din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice (…) va efectua evaluarea respectării regimului juridic al conflictelor de interese de către dna. Clotilde-Marie-Brigite Armand în conformitate cu prevederile art. 11 din același act normativ (activitatea de evaluare a declarației de avere, a datelor și informațiilor privind averea existentă, precum și a modificărilor patrimoniale intervenite existente în perioada exercitării funcțiilor ori demnităților publice, precum și cea de evaluare a conflictelor de interese și a incompatibilităților se efectuează atât pe perioada exercitării funcțiilor ori demnităților publice, cât și în decursul a 3 ani după încetarea acestora).
După finalizarea evaluării, rezultatul vă va fi comunicat”, a transmis ANI către Alexandru Pânișoară, președintele ADU. În consecință, Clotilde Armand trebuie să dea, din nou, explicații în fața inspectorilor agenției, iar „filmul evenimentelor” este departe de final.
Alexandru Pânișoară reamintește momentul „18 februarie 2023”, punct de reper esențial în acest scenariu în care Clotilde Armand este acuzată, de două ori, de conflict de interese. Clotilde s-a numit, atunci, manager de proiect, mărindu-și indemnizația, o primă „treaptă” spre mărirea salariului cu 50 %, după delegarea atribuțiilor către viceprimarul Oliver Păiuși.
Potrivit Codului Administrativ, avertizează președintele ADU, conflictul de interese în care se află primarul Sectorului 1 este evident.
”Să nu uităm și să ne amintim data de 16.11.2023. În acea zi, Clotilde Armand a emis o dispoziție prin care i-a cerut expres viceprimarului Oliver Păiuși Leon să dispună majorarea indemnizației Clotildei cu 50%.
Adică aceeasi situație în care a fost găsită de Agentia Natională de Integritate în stare de conflict de interese pentru că – în 18.02.2022 – s-a numit manager pe proiecte finanțate din fonduri europene și și-a mărit indemnizația. De această dată, a crezut că dacă îi deleagă lui Păiuși atribuția de a emite dispoziția pentru majorarea indemnizației va eluda legea.
Ceea ce nu a înțeles Clotilde nici atunci, nici în data de 16.11.2023, este că ceea ce face tot conflict de interese se numește, în cea mai pură formă, după cum spune articolul 228 din Codul administrativ”, precizează urbanistul Alexandru Pânișoară.
Alexandru Pânișoară a explicat și detaliile tehnice ale unor astfel de măriri ale indemnizației, specificând că primarul Sectorului 1 nu s-ar fi aflat într-un conflict de interese dacă nu ar fi precizat, în mod expres, că viceprimarul sectorului primește atribuții prin care mărește cu 50 % chiar salariul primarului.
În același timp, președintele ADU își manifestă și dezamăgirea că o astfel de dispoziție a trecut, totuși, printr-un „filtru”, dar nimeni nu a ridicat semne de întrebare care erau absolut firești.
„Majorarea venitului ca urmare a gestionării de fonduri europene se face prin efectul legii și în raport cu orele alocate pentru această activitate, dar – în 18 februarie – Clotilde și-a majorat prin dispoziție indemnizația.
Aplicarea majorării se face de către cei responsabili cu efectuarea plății salariilor și indemnizațiilor după ce calculează orele de lucru pe baza rapoartelor de activitate, nicidecum prin dispoziții sau alte acte asemenea, e prin efectul legii, Legea nr. 153/2017.
Acum, Clotilde putea delega lui Păiuși o asemenea atribuție fără a exista conflictul de interese dacă nu îi indica expres că e pentru a majora cu 50% indemnizația și pentru sine.
Am sesizat ANI și urmează să efectueze evaluarea. Revin cu răspunsul lor când îl primesc!
Nivelul de profesionalism și competență în administrație este aproape 0. O asemenea dispoziție a trecut prin filtrul mai multor funcționari și nimeni nu și-a pus problema…”, a încheiat Alexandru Pânișoară, președintele ADU.
Citește și: