Grigore Bota, supranumit ”Ucigașul de boschetari” și considerat cel mai mare criminal în serie din România, nu a reușit să îi convingă pe judecătorii de la Tribunalul Maramureș să fie eliberat condiționat. Acuzat de uciderea a trei persoane fără adăpost care i-au refuzat avansurile sexuale, dar bănuit de anchetatori că a ucis alți opt oameni, Grigore Bota rămâne în spatele gratiilor.
Criminalul a fost arestat în 22 august 2000 după ce mai multe cadavre au fost descoperite pe marginea râului Săsar. Fost brancardier la Policlinica nr. 2 din Baia Mare, Grigore Bota avea 41 de ani atunci când a fost condamnat pentru trei crime, în anul 2002, la 99 de ani de închisoare (alte informații AICI).
”Ucigașul de boschetari” și-a recunoscut crimele în timpul anchetei, dar și-a schimbat radical atitudinea în fața judecătorilor, negând vehement că ar fi ucis pe cineva, însă dovezile strânse de anchetatori și prezentate instanței au dus, în final, la condamnarea sa.
După ce a ”bifat” 20 de ani de închisoare, deținutul Grigore Bota a cerut, în repetate rânduri, să fie eliberat condiționat, însă judecătorii i-au respins, de fiecare dată, cererile. Aceștia au concluzionat că ”Ucigașul de boschetari” rămâne un pericol pentru societate – mai multe detalii AICI -, argumentând că acesta nu realizează, încă, gravitatea faptelor pe care le-a comis. Gândul prezintă informații de ultimă oră, în exclusivitate.
În data de 20 aprilie 2023, Judecătoria Baia Mare a analizat o nouă cerere de eliberare condiționată făcută de Grigore Bota, dar au respins-o și au stabilit că ”Ucigașul de boschetari” poate cere să fie eliberat condiționat după 27 septembrie.
Sursele Gândul au dezvăluit, după sentința dată de judecători în luna aprilie, că acesta a făcut contestație, susținând că merită să fie eliberat condiționat. Numai că Grigore Bota ar fi trebuit să demonstreze în fața instanței că a avut ”o bună conduită în penitenciar” și că ”și-a îndeplinit toate obligațiile civile”.
După analizarea contestației depuse de ”Ucigașul de boschetari”, judecătorii de la Tribunalul Maramureș au hotărât, în 18 mai 2023, să respingă, ca ”nefondată”, contestația sa. Grigore Bota urmează să plătească și 300 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.
”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de condamnatul Bota Grigore, …împotriva sentinţei penale nr. 1461 din 20 aprilie 2023 a Judecătoriei Baia Mare, pronunţată în dosarul nr. 4088/182/2023. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe contestatorul-condamnat să plătească statului suma de 300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare”, au decis judecătorii.
În perioada aprilie – august 2000 – vezi AICI cronologia macabră -, pe ambele maluri ale râului Săsar şi în apropierea Gării din Baia Mare au fost descoperite unsprezece cadavre, toate aflate în diferite stadii de descompunere. Inițial, cadavrele nu au putut fi identificate, însă identitatea a nouă dintre ele a fost ulterior cunoscută, prin mijloace dactiloscopice.
Conform informațiilor furnizate de Mihai Ion, specialist criminalist și șeful Biroului Criminalistic din cadrul Poliția Municipiului Sighetu Marmației, IPJ Maramureș, nouă dintre cadavre au fost găsite pe malul râului Săsar, iar alte două cadavre, în zona gării CFR din Baia Mare, în locurile frecventate de boschetari, după cum urmează:
”Inculpatul a fost supus în timpul urmăririi penale unei expertize medico-legale psihiatrice, care a concluzionat că prezintă diagnosticul tulburare de preferință sexuală de tip homofil, că păstrează capacitatea psihică de apreciere critică a conținutului şi consecințelor faptelor sale şi că are discernământul păstrat în raport de faptele pentru care era cercetat.
Comisia de Avizare şi Control de pe lângă INML «Mina Minovici» Bucureşti a recomandat, însă, efectuarea unei noi expertize medico-legale psihiatrice (…) concluzionându-se că inculpatul Bota Grigore a prezentat la data comiterii faptelor, ca și în prezent, psihopatie antisocială, că a avut capacitate psihică de apreciere critica asupra faptelor de care este învinuit şi față de care discernământul a fost păstrat”, s-a menționat în Sentinţa penală nr. 47 din 27 februarie 2002.
S-a reţinut că inculpatul, persoană cu atracţie sexuală spre persoane de acelaşi sex, în vara anului 2000, căutându-şi parteneri în rândul persoanelor fără locuinţă ce se adăposteau noaptea în tufişurile de pe malul râului Săsar din zona oraşului Baia Mare, a ucis prin lovituri aplicate cu pietre un număr de trei persoane, care nu au acceptat să întreţină cu el relaţii sexuale nefireşti”
Extras din sentința penală nr. 47 din 27 februarie 2002
CITEȘTE ȘI: