Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat Școala Gimnazială din comuna Vaideeni, județul Vâlcea, cu 2.000 de lei după ce a împărțit elevii în funcție de domiciliul acestora și de etnie.
Membrii CNCD au considerat un astfel de demers pus în practică la Școala Gimnazială ”Luca Solomon” din comuna Vaideeni reprezintă ”discriminare indirectă”, în conformitate cu art. 2 alin.3, art. 2 alin 4, coroborat cu art. 11, alin 1 din Ordonanță. (mai multe detalii AICI).
”Colegiul director a decis aplicarea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei, recomandarea de respectare a Ordinului nr. 6134 /2016 Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar și acordarea unui termen de monitorizare de 6 luni pentru remedierea situației de discriminare”
CNCD
În exclusivitate pentru Gândul, Cristian Jura – membru CNCD – a oferit precizări suplimentare legate de această speță care a fost analizată în Colegiul Director al CNCD și a declarat că
”Consider că o institutie de învățământ, indiferent dacă vorbim de ciclul primar sau gimnazial, asa cum reiese din această speță, ar trebui să fie un garant al dreptului și accesului egal la educație. Așa cum am mai declarat și în alte situații, nu putem vorbi despre actul de educație fără raportarea la valori sau școală fără repere și incluziune socială.
Într-adevăr, în ședința Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din data de 30 August 2023 s-a decis sancționarea Școlii Gimnaziale «Luca Solomon» din comuna Vaideeni, județul Vâlcea, cu suma de 2.000 de lei. pentru că a constituit clase separate de elevi pe criterii de etnie și domiciliu.
S-a recomandat respectarea Ordinului 6134/2026 – Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitare, precum și monitorizarea situației pentru 6 luni”, a declarat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.
Cristian Jura a explicat, pentru Gândul, și cum se desfășoară mecanismul de vor în cadrul CNCD, fiind vorba despre două etape, respectiv una în care se analizează fapta respectivă, iar în cea de-a doua etapă se votează tipul de sancțiune care va fi aplicată.
”Pentru a aduce mai multă claritate, voi face câteva precizări de natură procedurală în ceea ce privește mecanismul de vot. Votul în cadrul Colegiului Director al CNCD se face în două etape.
Doar în ceea ce privește sancțiunea au existat opinii diferite, dar șase membri ai Colegiului Director au considerat ca aplicarea unei sancțiuni de 2.000 de lei este suficientă pentru ca școala să ia toate măsurile necesare de conformitate”, a mai precizat Cristian Jura, membru CNCD, în exclusivitate pentru Gândul.
CITEȘTE ȘI: