Polițiștii au finalizat cercetările în cazul tânărului din Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani, care a murit, în vara anului trecut, după ce i s-a făcut rău în incinta Arenei Naționale, în timp ce participa la un eveniment muzical. Rezultatul anchetei a fost atașat la dosarul pentru trafic de droguri instrumentat de procurorii DIICOT, care au așteptat aproape un an ca medicii Institutului Național de Medicină Legală să spună exact ce fel de substanțe au provocat decesul bărbatului.
Organizat la începutul verii 2022, în București, după doi ani de restricții impuse de pandemia de COVID-19, evenimentul muzical i-a determinat pe tineri să se îmbulzească să cumpere bilete, iar traficanții de droguri nu aveau cum să rateze o asemenea ocazie.
În ciuda controlului de la intrare, jandarmii și polițiștii în civil ai Brigăzii Antidrog București au întocmit peste 100 de dosare penale, pentru deținere de droguri, dintre care unul a fost făcut pe numele unui polițist rutier. În timpul evenimentului, Bogdan Iovu, un tânăr din Republica Moldova a murit după i s-a făcut rău în incinta Arenei Naționale, iar alte două persoane au fost transportate atunci, în stare gravă, la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Toate aceste incidente au fost conexate într-un singur dosar. Timp ce zece luni, ancheta, în care sunt implicați mai mulți procurori, nu ar fi avansat deoarece anchetatorii așteptau ca procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București să finalizeze cercetările în cazul morții lui Bogdan Iovu.
Chiar dacă, de la început, nu au existat suspiciuni conform cărora acesta ar fi fost victima unei crime, era nevoie de un răspuns oficial al Institutului Național de Medicină Legală, care să conțină exact toate substanțele cu efect psihoactiv pe care tânărul le avea în organism.
Din cauza crizei de reactivi cu care se confruntă medicii legiști, răspunsul a venit abia în aprilie 2023 și nu a făcut altceva decât să confirme faptul că moartea basarabeanului a fost provocată de o supradoză. Ca urmare, anchetatorii au decis clasarea dosarului de moarte suspectă și trimiterea datelor la DIICOT, unde să poată continua ancheta pentru trafic de droguri.
Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Gândul, că examenul toxicologic în cazul lui Bogdan Iovu era esențial pentru continuarea anchetei. În plus, procurorii așteaptă de la Institutul Național de Criminalistică și rezultatele pentru toate substanțele ridicate de consumatorii prinși la festival.
Cele trei zile ale evenimentului de anul trecut au reprezentat o oportunitate uriașă pentru dealerii de droguri. Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că pe stadion ar fi reușit să intre cu marfă traficanți de pe întreg cuprinsul țării, dar și din străinătate. De aceea, polițiștii au denumit evenimentul „Festivalul dealerilor”.
Traficanții au pus în vânzare, cu toate riscurile de a fi prinși și anchetați, droguri din toate categoriile, de la cocaină până la etnobotanice, pentru care au dublat prețurile.
Sursele citate au precizat că gramul de cocaină s-a vândut cu 200 de euro, față de 100 de euro cât cer traficanții în mod obișnuit, o pastilă de ecstasy care se vinde cu 50 de lei a costat la festival 100 de lei, o țigară cu marijuana s-a dat cu 80 de lei, față 20 – 30 de lei. Heroina a ajuns la 100 de euro gramul, în condițiile în care narcomanii o iau cu 50 de euro, iar etnobotanicele, cele mai ieftine narcotice de pe piața drogurilor, s-au vândut la festival cu 30-40 de lei doza.
CITEȘTE ȘI: