EXCLUSIV | Divorțul secret al unuia dintre cei mai bogați români! Fosta soție, abandonată pentru MISS Transilvania, îl acuză că a deposedat-o de avere

Publicat: 25 07. 2023, 07:00
Actualizat: 25 07. 2023, 08:01

Unul dintre cei mai bogați români, etichetat în mediul de afaceri drept ”milionarul discret”, a divorțat în secret și s-a recăsătorit cu Liana Coman, fostă Miss Transilvania 2010 și Miss Litoral 2011. Maramureșanca – medic dermatolog la Cluj – a născut, apoi, doi gemeni, dar ”umbrele trecutului” nu-i dau pace afaceristului clujean Simion-Adrian Mureșan.

Gândul prezintă informații în exclusivitate despre ”culisele” divorțului discret al omului de afaceri care apare – alături de fratele său, Teofil Mureșan – în topurile Forbes și mai este supranumit ”stăpânul fibrei optice din România”, după ce fosta soție – Nicoleta-Ramona – l-a dat în judecată și a cerut anularea convenției de partaj semnate în 2016, în fața unui notar.

Fosta soție a milionarului Simion Mureșan a declarat, în instanță, că ”i-a fost viciat consimțământul” și că împreună cu fostul soț deținea o avere de 40 de milioane de euro, în litigiu aflându-se numeroase proprietăți, tablouri semnate de pictori celebri și foarte multe conturi bancare cu sume impresionante.

Procesul spectaculos dintre milionarul Simion-Adrian Mureșan și Nicoleta-Ramona a început cu mulți ani în urmă, în 2017, la Tribunalul Cluj, acolo unde s-a judecat fondul cauzei. ”Lupta” dintre foștii parteneri de viață s-a mutat, apoi, la Curtea de Apel Cluj, iar în scenariu au intervenit, după aceea, și judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

În urma partajului, milionarul Simion Mureșan a obținut 95% din averea comună

Pe data de 25 august 2017, fosta soție a ”milionarului discret” Simion Mureșan a formulat o cerere de chemare în judecată în care, potrivit surselor Gândul, a solicitat anularea actului de partaj din 25 august 2016, încheiat în fața unui notar, susținând că actul respectiv este atins de nulitate relativă prin vicierea consimțământului său.

În același timp, fosta soție a omului de afaceri Simion-Adrian Mureșan a cerut judecătorilor să se revină la situația anterioară încheierii actelor de partaj și să fi reînscrisă cu drept de proprietate asupra bunurilor comune în cărțile funciare ale imobilelor și terenurilor deținute împreună cu fostul soț.

Nicoleta-Ramona Mureșan a menționat și că averea familiei se ridica la peste 40 de milioane de euro, numai că, după desfacerea căsătoriei și partaj, i-a revenit doar un procent de 5% din această avere, în timp ce fostul soț a obținut 95%, iar disproporția este șocantă.

Din informațiile obținute de Gândul, Simion-Adrian Mureșan și Nicoleta-Ramona (fostă Mureșan) s-au căsătorit în anul 1999, în data de 16 octombrie, și au divorțat, de comun acord, în 26 august 2016.

În aceeași zi, foștii soți au ”tranșat” la notar și partea financiară a despărțirii:

  • au semnat un act de lichidare între soți;
  • au semnat un act de lichidare a regimului comunității legale;
  • au semnat o convenție de partaj voluntar.

Surprinzător, în acea zi a ”despărțirii definitive” s-a stabilit că patrimoniul comun al celor doi soți – active, părți sociale, dividende, acțiuni etc – reprezintă bunuri proprii ale milionarului Simion-Adrian Mureșan, iar sursele Gândul au precizat că fosta soție, un an mai târziu, atunci când a formulat cererea de chemare în judecată, a ajuns la concluzia că acele cote de contribuție la dobândirea averii comune – 5%, respectiv 95% – au fost stabilite în mod absurd.

Practic, omul de afaceri Simion-Adrian Mureșan a obținut aproape toată averea în urma partajului – totalitatea acțiunilor, părților sociale, participațiilor, dividendelor și creditărilor deținute la nu mai puțin de 11 societăți comerciale, plus imobile, terenuri și antecontracte de vânzare-cumpărare:

  • imobil teren și construcție situat în (…);
  • imobil construcție situat în (…);
  • cota de 1/6 parte din imobilul teren în intravilan în suprafață de 116 mp situat în (…);
  • imobil teren și construcție situat în (…);
  • cota de 1/2 parte din imobilul situat în (…);
  • beneficiul antecontractelor de vânzare-cumpărare pentru imobilele apartamente situate în (…);
  • beneficiul antecontractului de vânzare-cumpărare pentru imobilul teren în suprafață de 238.900 mp, situat în (…);
  • beneficiul unui număr de 71 de antecontracte de vânzare-cumpărare încheiate pentru o serie de terenuri, în suprafață totală de 67,1 ha.

În urma divorțului, milionarul Simion Mureșan s-a obligat, totuși, ”mărinimos”, să achite suma de 500.000 de euro, până cel târziu la data de 30 august 2017, bani care urmau să fie folosiți pentru cumpărarea unei locuințe în care să stea fosta soție și fiicele celor doi.

Partaj ”cu cântec”, după ce lista bunurilor comune ar fi fost ”ajustată”, iar tablouri celebre au… dispărut încă din timpul căsătoriei

Milionarul Simion-Adrian Mureșan, patronul Electrogrup SA, deține și alte societăți comerciale, fiind considerat unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România. Dar, potrivit surselor Gândul, fosta sa soție îl acuză că a obținut un partaj absurd și spune că, în afară de Electrogrup SA, societate care funcționează din 1997, toate celelalte firme au fost înființate atunci când cei doi erau căsătoriți.

Surprinzător, alte firme – înființate în străinătate (Rusia, Marea Britanie etc.) nici nu ar fi fost menționate pe lista de partaj întocmită la momentul divorțului, în anul 2016, în fața notarului, mai dezvăluie sursele Gândul.

În același timp, din actele de lichidare și partaj ar fi lipsit toate bunurile mobile ale foștilor soți, respectiv mobilierul, aparatura electronică, sumele de bani din depozite sau conturi bancare. Astfel, bunurile mobile ar fi rămas în posesia milionarului Mureșan, iar acesta a controlat, total, toate sumele de bani ale familie.

Fosta soție a omului de afaceri a acuzat și ”dispariția” misterioasă din lista de partaj a unor tablouri semnate de pictori celebri (spre exemplu pictori români precum Corneliu Baba sau Adrian Ghenie), dar și alte bunuri de colecție cu o valoare consistentă – armament, caricaturi, decorațiuni, antichități sau sculptură.

Sursele Gândul au mai dezvăluit că valoarea tuturor acestor bunuri depășește cu mult un milion de euro, având în vedere numele pictorilor, valorile de cumpărare pentru unele dintre tablouri și prețul lor de pe piața de artă, iar fost soție a milionarului Mureșan ar fi constatat că, încă din perioada în care partenerii de viață erau căsătoriți, multe dintre aceste tablouri valoroase ar fi dispărut din casă.

Imaginea de ansamblu a relației dintre Nicoleta-Ramona și Simion-Adrian Mureșan este, potrivit informațiilor obținute de Gândul, una absolut surprizătoare, iar informații-șoc vor fi prezentate în episoadele următoare.

Foarte interesant este, de la bun început, că pe tot parcursul relației dintre cele două părți, milionarul Mureșan ar fi fost cel care a controlat resursele financiare ale familiei, iar soția sa era menționută într-o stare de ”dependență financiară și emoțională”, mai spun sursele Gândul. Totul a dus, astfel, la o subminare a încrederii acesteia în propriile forțe, fiind sub un ”control permanent”, iar imaginea care i-a fost construită, de-a lungul timpului, de soțul milionar, a fost una devaforabilă.

Tribunalul Cluj: ”Dispune anularea parțială a actului de lichidare a regimului comunității legale de bunuri și a convenției de partaj”

După ce fosta soție l-a chemat în judecată, în anul 2017, pe milionarul Simion-Adrian Mureșan și a acuzat vicierea consimțământului la momentul încheierii partajului, judecătorii de la Tribunalul Cluj, în anul 2020, au dispus anularea parțială a actului de lichidare a regimului comunității legale de bunuri și a convenției de partaj.

Hotărârea nu a fost definitivă, iar judecătorii au mai decis și că Simion-Adrian Mureșan trebuie să achite cheltuieli de judecată parțiale – 256.175,19 lei -, plus revenirea ”la situația anterioară încheierii acestor acte, respectiv revenirea la un drept de proprietate comună în devălmășie asupra tuturor bunurilor, inclusiv cu reînscrierea dreptului de proprietate asupra bunurilor comune al reclamantei și pârâtului în cărțile funciare ale imobilelor”.

Respinge excepția inadmisibilității invocate de către pârât (n.red. – Simion-Adrian Mureșan). Admite în parte acțiunea civilă formulată de către reclamanta Mureșan Nicoleta împotriva pârâtului Mureșan Simion și în consecință: Dispune anularea parțială a actului de lichidare a regimului comunității legale de bunuri și a convenției de partaj autentificate sub nr. (…) din data de 25 august 2016 de către (…), în ceea ce privește bunurile comune, actul fiind lovit de nulitate relativă prin vicierea consimţământului reclamantei, prin leziune, referitor la aceste bunuri.

Dispune revenirea la situația anterioară încheierii acestor acte, respectiv revenirea la un drept de proprietate comună în devălmășie asupra tuturor bunurilor, inclusiv cu reînscrierea dreptului de proprietate asupra bunurilor comune al reclamantei și pârâtului în cărțile funciare ale imobilelor. (…)

Obligă pe pârât să achite reclamantei (n.red. – Nicoleta-Ramona Mureșan) suma de 256.175,19 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Cluj”, au decis judecătorii de la Tribunalul Cluj, în 12 octombrie 2020.

Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate milionarului Simion Mureșan

În luna septembrie a anului 2021, Curtea de Apel Cluj ”schimbă în parte” decizia Tribunalului Cluj-Napoca și admite apelul declarat de omul de afaceri Simion-Adrian Mureșan, sentința nefiind definitivă.

Este admisă ”excepţia inadmisibilităţii acţiunii, având ca obiect anularea actului de lichidare a regimului comunităţii legale de bunuri şi a convenţiei de partaj”, iar fosta soție este obligată să plătească fostului soț cheltuieli de judecată.

Admite apelul declarat de pârâtul M.S.A. (n.red. – Simion-Adrian Mureșan) împotriva sentinţei civile nr. 456 din 12.10.2020 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr. 6356/117/2017, pe care o schimbă în parte, după cum urmează: Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii, având ca obiect Anularea actului de lichidare a regimului comunităţii legale de bunuri şi a Convenţiei de partaj, autentificate sub nr. (…), pentru vicierea consimţământului prin leziune şi, în consecinţă, respinge ca inadmisibilă acţiunea pentru acest motiv de anulare.

Respinge ca nefondată acţiunea în anularea aceloraşi acte, pentru vicierea consimţământului prin eroare, dol (n.red. – viciu de consimțământ, constând în inducerea în eroare de către o persoană a unei alte persoane, prin folosirea unor mijloace viclene, pentru a o determina încheie un act juridic, la care altfel aceasta nu ar fi consimțit – dol principal -, ori ar fi consimțit în condiții mai puțin oneroase, dol incident) şi violenţă. Menţine dispoziţia din sentinţă referitoare la respingerea excepţiei inadmisibilităţii întemeiată pe art. 99 rap. la art. 49 lit. h din Legea nr. 36/1995.

Înlătură din sentinţă dispoziţia referitoare la obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamantei. Respinge apelul declarat de reclamanta M.N.R (n.red. – Nicoleta-Ramona Mureșan). împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă intimata M.N.R. să plătească apelantului suma de 22.621,01 lei, cheltuieli de judecată în apel, reprezentând taxa judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare. Calea de atac se va depune la Curtea de Apel Cluj”, au decis judecătorii Curții de Apel Cluj, în 8 septembrie 2021.

ICCJ a respins recursul fostei soții a milionarului Simion Mureșan

Mega-dosarul în care sunt implicați milionarul Simion-Adrian Mureșan și fosta sa soție a ajuns, apoi, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe data de 21 iunie 2022, judecătorii ICCJ au respins excepţiile netimbrării recursului şi a nulităţii acestuia, invocate de ”intimatul-pârât Mureşan Simion Adrian”.

Înalta Curtea de Casație și Justiție a admis, ”în principiu”, recursul declarat de Nicoleta-Ramona Mureşan împotriva deciziei din 8 septembrie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Cluj, și a stabilit termen de judecată în 22 noiembrie 2022, ”cu citarea părţilor”.

Ulterior, ICCJ a amânat pronunțarea în această cauză în trei ședințe, din 22 noiembrie, 29 noimbrie și 13 decembrie 2022.

În data de 19 decembrie 2022, judecătorii ICCJ au hotărât, definitiv, respingerea recursului formulat de Nicoleta-Ramona Mureșan.

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta Mureşan Nicoleta-Ramona împotriva deciziei nr. 208A din 8 septembrie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Cluj – Secţia I civilă. Definitivă”, au decis judecătorii ICCJ.

Cine este afaceristul Simion-Adrian Mureșan

Omul de afaceri Simion-Adrian Mureșan este – alături de fratele său, Teofil Mureșan – membru fondator al Electrogrup SA, companie fondată în anul 1997, la Cluj-Napoca. Inițial, Electrogrup SA a pornit la drum oferind servicii de consultanță în domeniul electic, ulterior transformându-se în constructor de infrastructură energetică, telecom și civilă, potrivit informațiilor publicate pe site-ul companiei.

Simion-Adrian Mureșan este unul dintre administratorii Electrogrup SA – fiind, totodată, și vicepreședinte al E-infra, o altă companie a grupului deținut de cei doi frați milionari -, iar fratele său, Teofil Mureșan, este acționar.

Sursa – termene.ro

Afaceriștii clujeni aveau, acum câțiva ani, o avere estimată la 82-85 de milioane de euro, iar în 2016 ocupau locul 60 în Top 300 Capital. De altfel, Simion-Adrian Mureșan și Teofil Mureșan s-au poziționat și în 100 Business Hall of Fame, clasamentul multimilionarilor întocmit de Forbes.

Sursa – termene.ro

În anul 2022, potrivit termene.ro, Electrogrup SA a avut o cifră de afaceri de 519.168.441 de lei, 401 angajați și un profit de 41.204.231 de lei.

Potrivit informațiilor apărute în mass-media, de-a lungul timpului, Simion-Adrian Mureșan este cel care a contribuit esențial la dezvoltarea proiectelor și a capacităților de infrastructură civilă ale Electrogrup SA și ale întregului grup de firme care face afaceri în Polonia, Germania sau Marea Britanie.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Au plătit pentru îngrijire, au primit tortură și înfometare. Anchetă pentru înșelarea familiilor bătrânilor din ”azilele groazei”

EXCLUSIV| Un al doilea Parchet știa de patru luni de azilele groazei. Cum s-a plimbat de la Corpul de control la procurori prima plângere către Ciucă

EXCLUSIV | Moartea misterioasă a unui angajat ANRE, „mâncat” de o bacterie rară. A ajuns la spital după ce s-ar fi rănit în biroul președintelui

EXCLUSIV | Cine controlează azilele de bătrâni din Voluntari. Temutul cămătar Udi are în grijă aproape 100 de bătrâni neajutorați

EXCLUSIV | Război în lumea interlopă după ce Alex Iordan l-ar fi sechestrat pe omul de bază al temutului Gigi Geamănu. „Îl execut ca în tinerețe!”