EXCLUSIV | Educație sexuală la grădiniță? Psihologul criminalist Tudorel Butoi și sex terapeutul Zoltan Nagy avertizează: ”Altă imbecilitate!”
În luna iunie a anului 2022, Klaus Iohannis – președintele României – a promulgat Legea pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 referitoare la protecția și promovarea drepturilor copilului. Potrivit acestei legi, elevii vor participa, începând cu clasa a VIII-a, la ”programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, dar doar cu acordul părinților sau reprezentanților legali.
În prima formă a acestui proiect de lege era prevăzut că ”în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”.
- Președintele României a atacat proiectul de lege la Curtea Constituțională (CCR).
- CCR a stabilit că proiectul de lege este constituţional, şi ulterior l-a retrimis Parlamentului pentru reexaminare.
- Klaus Iohannis afirma, în cerere, că ”prin introducerea sintagmei «educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară», textul de lege se îndepărtează de principiul «promovării educaţiei pentru sănătate» prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011”.
”Reglementate în acest mod, programele de educaţie pentru sănătate sunt evidenţiate doar prin educaţia sanitară, componenta de educaţie pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informaţii cu privire la igiena personală. Ideea de educaţie sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educaţia sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activităţi de asigurare a igienei”, preciza președintele României în solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului.
În spațiul public au apărut, în ultima perioadă, informații contradictorii despre eventualitatea în care ore de educație sexuală ar putea fi introduse în programă încă de la grădiniță, idea fiind aceea că – astfel – micuții și-ar putea cunoaște mult mai bine corpul, încă de la o vârstă foarte fragedă.
O astfel de ipoteză ”tulbură” din nou apele, mulți părinți sunt intrigați și se întreabă unde se poate ajunge prin astfel de demersuri, părerile pro și contra se intersectează, iar Gândul a obținut, în exclusivitate, puncte de vedere avizate referitoare la acest subiect.
”Categoric, habar nu au de psihologia sexualității”
Prof. univ. dr. Tudorel Butoi, reputat psiholog criminalist, se declară împotriva introducerii orelor de educație sexuală la nivel de grădință, considerând că o astfel de inițiativă nu este altceva decât produsul unor ”minți bolnave”.
Anii de grădiniță înseamnă cu totul altceva pentru copii, iar o astfel de transformare nu ar face altceva decât să aibă rezultate dezastruoase pe termen lung, ”consecințe cumplite în societate, familie și în viața acestor copii”.
”Acum câteva luni am fost întrebat care este părerea mea cu privire la legea aberantă care bătea la ușă privind educația sexuală a elevilor din clasele I-IV sau V-VIII. Ca o paranteză cred că președintelui Klaus Iohannis i-a fost pusă sub nas această lege și apoi a fost păcălit și convins de consilieri prezidențiali care categoric habar nu au de psihologia sexualității, de educație, de consecințele care pot afecta dezvoltarea mentală sănătoasă din punct de vedere sexual a tinerilor elevi.
Dar legea asta dă bine, e modernă, place celor din vest, iar pentru mai marii UE este încă un motiv să ne umilească, să stăm în poziția ghiocelului în fața minților debusolate care iau decizii, acolo, pentru copiii și tinerii din România de aici!
Desigur, mulți spun că o asemenea lege este binevenită pentru tinerii care au nevoie de informare și educație sexuală. Perfect! Așa este, sunt de acord… dar să nu confundam igiena corporală, igiena organelor externe sexuale, anatomia, bunele maniere între un băiețel și o fetiță, cu contactul sexual propriu-zis dintre minori care poate avea consecințe cumplite în societate, familie și în viața acestor copii cu vârste fragede”, spune prof. univ. dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist.
”Pare că «grădi» se va transforma într-un mini-house erotic-party”
Prof. univ. dr. Tudorel Butoi recunoaște că a fost șocat în momentul în care a aflat că s-ar dori introducerea orelor de educație sexuală încă de la nivelul grădiniței.
O astfel de inițiativă ar transforma radical, și nu în bine, ideea de ”grădiniță”, avertizează psihologul criminalist, iar copii, în câțiva ani, ar putea deveni niște ”debusolați mental”, dar ”experți în sex”.
”N-am trecut bine de acest șoc și m-am trezit, zilele trecute, cu altă imbecilitate care întrece orice închipuire… În unele tari deja a fost aplicată. Pare că «grădi», adică grădiniță noastră cea de toate zilele, se va transforma într-un mini-house erotic-party, unde copii de 4, 5 și 6 ani vor avea parte de programe de nudy-party, adică dezbrăcați, goi pușcă, pentru a-și cunoaște corpul mai bine, ca să analizeze fetițele ce au băiețașii în plus la vedere, iar băiețașii să privească ce au fetițele și ei nu au!
Aceste jocuri erotice la care vor participa copii vor fi pigmentate cu atingeri, cu mângâieri, cu pupaturi, așa cum se întâmplă la party-urile erotice ale adulților? Mai lipsește să le pună și scene din filmele XXX, niște droguri și, cu siguranță, acești copii, la vârsta de 12-14 ani, vor fi experți în sex, dar debusolați mental, iar unii vor fi deja tați și unele deja mămici. Asta vor să imprime scocietății românești și copiilor unele minți bolnave din UE!
Sincer, nu am știut ce lipsește copiilor de la «grădi», unde cel puțin eu știam că acești copii învață să modeleze plastelina, să facă obiecte de artă manuale, să deseneze, să picteze, să se joace construind din cuburi case și blocuri, să recite, să cânte sau să danseze!
Refuz să cred că cineva dintre părinți va fi de acord cu așa ceva într-o țară totuși ortodoxă unde tinerii încă cred în religie și sunt atașați de biserică! Îmi mai pun o întrebare și o pun și celor care se gândesc să introducă educația sexuală în grădiniță: cine vor fi pedagogii sau doamnele educatoare!?”, se întreabă prof. univ. dr. Tudorel Butoi.
Tudorel Butoi, psiholog criminalist: ”Sper să nu se ajungă aici!”
Psihologul criminalist Tudorel Butoi speră, totuși, ca un astfel de scenariu să fie transpus în realitate în România.
În același timp, acesta trage un semnal de alarmă și solicită ca specialiștii să își spună punctul de vedere și să pună în practică ”formule de informare sănătoasă și pozitivă pentru tineri”.
”Sper să nu se ajungă aici! Alături de prietenul meu Zoltan Nagy, consilier în terapie sexuală, dezbatem de peste 15-20 de ani diferite cazuri cu tematică sexuală, viol, droguri, violență domestică, prostituție, pedofile, trafic de persoane, accesarea greșită a site-urilor interzise minorilor și consecințele nefaste.
Trebuie să găsim înțelegere la forurile de conducere ale statului, și să organizăm summit-uri, conferințe, întâlniri în care să folosim experiența noastră dobândită în decursul anilor în domeniul despre care vorbim!
Împreună cu specialiști din cadrul Ministerului de Interne, cu psihologi, criminaliști, sexologi, legiști și medici trebuie să găsim formule de informare sănătoasă și pozitivă pentru elevi și tineri”, încheie psihologul criminalist Tudorel Butoi, în exclusivitate pentru Gândul.
”Am convingerea că, în România, o astfel de propunere nu ar fi tolerată”
La rândul său, fostul producător de filme pentru adulți Zoltan Nagy, acum consilier în terapia sexuală de cuplu, reprezentant al unui centru medical care oferă consultații și terapie în psihiatrie, psihologie și probleme sexuale, spune că nu a luat niciodată în serios un astfel de proiect, numai că modul în care se desfășoară acest scenariu este alarmant.
Zoltan Nagy atrage atenția, de la bun început, că toate discuțiile – fla care participă oameni care care aprobă ideea sau o contestă vehement – nu iau în calcul, din păcate, o întrebare esențială, pusă și de psihologul criminalist Tudorel Butoi.
”Cine va preda materia respectivă, cine va informa elevii – copii, de fapt -, psihologii, sociologii, medicii, și cum se va întâmpla asta? Eu nu am luat niciodată în serios un astfel de proiect, nu îl iau nici acum și nu văd cum ar fi implementat încă de la grădiniță.
Aud că, în unele țări ale Uniunii Europene, se discută intens despre coborârea vârstei la care copii să participe la astfel de ore de educație sexuală. S-ar dori să înceapă încă de la grădiniță. Absurd! Este doar o găselniță a unor țări UE – e drept, influente -, chiar dacă am aflat că s-a trecut și la fapte, iar copii de 4-5 ani au avut astfel de experiențe.
Sunt convins că părinții și societatea românească nu vor accepta, în niciun, fel o astfel de inițiativă a unora dintre statele Uniunii Europene. Nu cred că vor fi educatoare care să supravegheze copiii și, totodată, să-i educe sănătos din punct de vedere sexual.
De asemenea, am convingerea fermă că, oricare ar fi guvernul sau partidul aflat la conducerea României, o astfel de propunere nu ar fi tolerată”, declară sex-terapeutul Zoltan Nagy, în exclusivitate pentru Gândul.
”Un pericol real, cu care se confruntă societatea modernă, în ansamblul său, nu numai societatea românească”
Cu toate că are o experiență vastă în domeniul erotic, Zoltan Nagy se declară șocat de ideea unor ore de educație sexuală încă de la nivelul grădiniței.
Ar fi o inițiativă ”totalmente aberantă”, în timp ce – mai spune fostul producător de filme pentru adulți – altele sunt subiectele prioritare, societatea modernă fiind obligată să asigură o mai bună informare, din acest punct de vedere, copiilor și tinerilor.
”După 28 de ani petrecuți în domeniul erotic pentru adulți (film-foto) mă șochează o asemenea inițiativă totalmente aberantă, greșită și dezavantajoasă, atât pentru copii, cât și pentru întreaga societate.
Prioritățile sunt cu totul altele, aici ar trebui insistat. Mult mai indicat ar fi ca guvernele, împreună cu cei abilitați (psihologi, sexologi, criminaliști legiști,medici specialiști în antidrog ) să găsească metode de informare a tinerilor școlari care au împlinit deja 14 ani despre efectele devastatoare ale consumului de droguri, consumului de alcool, ale pornografiei infantile și despre efectele negative create în viață din cauza începerii vieții sexuale la 9, 10, 11 ani, o vârstă a copilăriei când micuții trebuie să fie copii, nu să devină părinți! Acesta este un pericol real, cu care se confruntă societatea modernă, în ansamblul său, nu numai societatea românească.
Există o multitudine de modalități de informare prin mijloace media sau online, pot fi organizate, cât mai des, summit-uri pe această temă, care să fie înregistrare și apoi difuzate și redifuzate pe orice fel de suport media!
Acestea sunt subiecte – drogurile, alcoolul, violul, violența în familie, traficul de persoane, prostituția – care ar trebui dezbătute de toți factorii de decizie, la scara largă și cât mai des, în emisiuni speciale și nu neapărat noaptea, ci la ore de maximă audiență. Plus informații detaliate despre igiena și informații ginecologice, urologice, dermato-venerice, atât de necesare pentru ca tinerii cu vârste fragede să nu cadă pradă unor tentații care distrug destine.
Să nu uitam ce poate să reprezinte, de pildă, Internetul utilizat greșit și fară supraveghere din partea părinților, atuni când vorbim despre minori. Ce drame și ce traume pot afecta definitiv viața unei persoane, respectiv a unei familii. Oamenii avizați trebuie să se așeze la aceeași masă și să găsească soluțiile pentru informarea tinerilor”, avertizează Zoltan Nagy, în exclusivitate pentru Gândul.
”Orice copil căruia i se va imprima să descopere mirajului sexului și al eroticii va devia de la comportamentul normal și va simți plăcerea atingerii, plăcerea sexului, plăcerea de a descoperi un alt corp în scop sexual, nefiind interesat de studii, de școală, de materiile importante în primii ani de școală!”
Zoltan Nagy
Citește și: