Cauzele exacte care au provocat prăpădul de la Crevedia vor fi cunoscute în cel mult trei luni. Conform directorului Insemex, George Găman, specialiștii institutului din Petroșani, care fac expertiza incidentului devastator, au finalizat culegerea probelor din epicentrul exploziei și echipa a ajuns aseară la Petroșani, iar de luni vor începe să lucreze în laborator la toate probele strânse pentru a fi analizate.
Printre probe, experții au ridicat, de la fața locului, resturi de motoare și capace de cisternă. În momentul de față, nu pot fi oferite amănunte sau concluzii pripite, pentru că este vorba de o expertiză profesionistă.
Insemex se ocupă cu cercetări fundamentale şi aplicative, dezvoltare tehnologică, de interes public naţional privind evaluarea şi prevenirea riscurilor în activităţile cu pericol de atmosfere explozive şi toxice, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea explozivilor.
Exploziile de la Crevedia ar fi fost provocate de o țigară aprinsă de un angajat, în timp ce erau manevrate furtunurile care încărcau cisternele cu gaz lichefiat, ar fi prima ipoteză a pompierilor.
Exploziile de la stația GPL din Crevedia au produs 58 de victime, dintre care două au murit deja și 56 au fost rănite, 10 fiind în stare gravă, intubate. Printre persoanele rănite sunt 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne.
Dintre pacienții rămași internați, cu arsuri și traumatisme, 12 au fost transferați la clinici din Belgia, Italia, Germania, Austria și Norvegia.
Momentul deflagrației de la Crevedia a fost surprins și de o cameră de supraveghere aflată în Buftea, mai exact la 6 kilometri distanță de locul unde s-a produs tragedia de sâmbătă.
Ancheta privind exploziile de la Crevedia a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind coordonată de procurorul Marius Iacob, care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia.
Un al doilea dosar deschis după exploziile de la Crevedia este instrumentat de Parchetul Curții Militare de Apel București și vizează modul de intervenția a pompierilor la depozitul GPL.
Dosarul este deschis procedural în astfel de cazuri, pentru posibile infracțiuni de neluare și nerespectare a măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă, dar asta nu înseamnă că au existat indicii că s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba.
Alte două dosare au fost deschise la Direcția Națională Anticorupție, în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din Crevedia.