Florian Coldea, ex-director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI) și generalul (r) Dumitru Dumbravă au fost audiați, joi, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în scandalul în care afaceristul Cătălin Hideg îi acuză că au încercat să îl șantajeze, ba chiar ar fi încercat să îl convingă să își vândă și afacerea din domeniul sanitar unor cetățeni străini. Audierile s-au prelungit până în noaptea de joi spre vineri.
Florian Coldea, la ieșirea din sediul DNA, vineri ora 3.00 / Foto: Gândul
Coldea și Dumbravă au fost de acord să achite, fiecare, câte o cauțiune de 500.000 de lei.
De asemenea, avocatul Doru Trăilă se află tot în control judiciar, în baza unei cauțiuni de 500.000 de lei.
Florian Coldea a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor / Foto: Gândul
Coldea a anunțat că va face o conferință de presă.
„E prea târziu pentru o discuție la ora asta. Promit că mâine fac o conferință de presă. Sunt nevinovat”, a spus Florian Coldea la ieșirea din sediul DNA.
Surse judiciare au specificat că în acest dosar mai există și alte persoane care au legătură cu această cauză și că, la dosar, există aproximativ 30 de înregistrări depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg.
„Hideg – care se află și acum sub control judiciar – a scris toată povestea în denunț, cum l-a întâlnit pe Dumbravă iar acesta din urmă l-a recomandat pe avocatul Trailă că viitor avocat al afaceristului. Hideg a fost la cabinetul lui Trailă și i s-au cerut 700.000 euro, a fost de acord doar cu 500.000, dar avocatul Trailă i- a spus că trebuie să aibă acordul „domnilor generali”, apoi i-a spus că 600.000 este prețul contractului de 600.000 euro.
Cu Coldea, afaceristul denunțător a declarat că s-a văzut în vara anului 2023, prezentat de un prieten comun, știa de Hideg și de cazul lui. Dan Tocaci și Bogdan Neidoni au luat legătură cu Dumbravă și Coldea, aceasta e schema prin care a ajuns Hideg la avocatul Trailă pentru a da mita mascată prin contractul de asistență juridică.
În dosar există și circa 30 de înregistrări depuse de Hideg. Întâlnirea cu Coldea a avut loc înainte ca denunțătorul să primească condamnarea de 4 ani cu executare la fond. În dosar mai sunt și alte persoane care au legătură cu cauza și care vor fi audiate zilele următoare”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.
„Jandarmeria Capitalei asigură permanent paza și protecția instituțională a sediului Direcției Naționale Anticorupție și, în acest moment, a dispus măsuri de ordine publică în zona instituției, în contextul prezenței unui număr ridicat de persoane în zonă.
Acest context a impus montarea dispozitivului de panouri metalice, al cărui scop este de a evita blocarea accesului în instituție și de a asigura funcționarea acesteia în orice condiții, precum și un climat de ordine și siguranță publică.
Subliniem faptul că aceste măsuri au caracter preventiv și sunt concepute pentru menținerea siguranței persoanelor aflate în acea zonă”, au precizat reprezentanții Jandarmeriei Române.
Știrea inițială
„Afacerile murdare” ale lui Coldea au fost devoalate după ce în spațiul public au apărut interceptări spectaculoase, iar omul de afaceri Cătălin Hideg le-a dezvăluit procurorilor anticorupție că i s-ar fi cerut 600.000 euro pentru a fi „scăpat” de dosarul de la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.
„Acuzațiile la adresa lui Florian Coldea sunt foarte grave și va avea de dat explicații consistente în fața procurorilor anticorupție. Ținând cont de aceste acuzații, nu este exclusă luarea unor măsuri preventive împotriva sa”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
Reporterii Gândul au aflat că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost citați la DNA după deschiderea unui dosar în rem pentru trafic de influență.
„Dumbravă, fost șef în SRI, care se ocupa de relația cu Justiția statului paralel, a venit la DNA fără avocat. A fost, în aceasta cauză, audiat și avocatul Doru Trailă.
Sunt așteptați de anchetatori și afaceristul Dan Tocaci și Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, tot în cursul acestei zile.
Denunțul a fost depus de afaceristul Cătălin Hideg, care a anexat înregistrări cu solicitări repetate de mită din partea generalilor SRI, de sute de mii de euro. E vorba și de o sumă de 600.000 euro, în legătură cu un dosar de care se ocupă DNA, în care s-a încercat un trafic de influență la un afacerist, dar mita, nefiind plătita, acesta a fost trimis în judecată. Dosarul este instrumentat de cunoscutul procuror Mihaela Iorga”, au declarat surse în exclusivitate pentru Gândul.
Omul de afaceri Cătălin Hideg acuză gruparea lui Florian Coldea că i-a fabricat acuzații și dosare pentru a-i forța mâna să vândă afacerea pe care o deține în domeniul sanitar unor străini, respectiv unor cetățeni francezi.
Aceștia intenționau să facă din afacerea lui Hideg un fel de Hexipharma 2, afacere păguboasă ajunsă tot pe mâna francezilor. Afaceristul a fost abordat de Bogdan Neidoni, cel alături de care Coldea deține o casă pe Coasta de Azur.
– „HIDEG: Toni l-a rugat pe Coldea, Coldea i-a dat ok-ul lui Dumbravă (n.red. – generalul Dumitru Dumbravă), Dumbravă ne-a primit pentru că ne-a trimis Neidoni la Dumbravă, și Coldea, amândoi de fapt. Acum, sincer, la cât scandal e cu oamenii ăștia, poți să știi pe ce înregistrări or fi căzut Trăilă cu Dumbravă, Dumbravă cu ăla… Zice Dumbravă în înregistrare, zice Dumbravă că e supărat șefu’”.
Astfel, au ieșit iveală detalii devastatoare despre generalul în rezervă Dumitru Dumbravă, unul dintre apropiații lui Florian Coldea. Acesta și-ar fi folosit influența reală sau doar mimată asupra unor magistrați pentru a le promite unor oameni de afaceri cu probleme că-i ajută să scape ușor, în schimbul unor sume de bani.,
Omul de afaceri Cătălin Hideg a depus drept probă o înregistrare care a fost prezentată în timpul emisiunii Culisele Statului Paralel de la Realitatea Plus.
” – C. HIDEG: Dar ce cred că a vrut să facă Trăilă ăsta cu ei? A fost așa: bă, ăsta trebuie să ne dea 200 de mii la camera preliminară, până la fond. Ia, mă, banii. Nu i-am dat decât 100 de mii, că nu am mai avut pentru că îmi murea firma, am băgat banii în firmă cât am mai putut, ca să plătesc salariile la 66 de oameni. După care zic: nu mai am bani să vă plătesc! Din momentul acela, Coldea a înnebunit! A început să-l amenințe și pe Dumbravă, și pe ăsta să mă dea afară, să mă lase în pace pe stradă, că-și bagă aia în fața mea, că nu mai vrea să audă.
– Zice Tocaci încontinuu: Bă, s-a supărat TC-ul pe tine.
– Acum, sincer, la cât scandal este cu oamenii aceștia, poți să știi pe ce înregistrări au căzut Trăilă cu Dumbravă, Dumbravă cu ăla…
– S-a supărat ăla pe tine. Ce crezi că au făcut ei? Au forțat nota sperând că judecătorul acela o să-i asculte și o să intrăm în Curtea de Apel cu situația favorabilă pe care mi-au promis-o”, se precizează în respectiva înregistrare.
Generalul Dumitru Dumbravă a fost acuzat că ar fi controlat o rețea de judecători. Acesta le-ar fi impus luarea unor hotărâri în procesele judecate, și car fi construit o rețea similară în rândul ziariștilor, cărora le-ar fi furnizat informații din dosare. De altfel, generalul Dumbravă a fost audiat în Comisia parlamentară de control al SRI. În noiembrie a anului 2017, comisia i-a cerut demisia din funcția pe care o ocupa atunci – respectiv accea de secretar general al SRI.
Cătălin Hideg şi firma sa – Sanimed Internaţional – au fost trimişi în judecată de Parchetul European, în luna octombrie a anului 2022. Este vorba despre un dosar de fraudă cu fonduri europene, iar prejudiciul a fost estimat la 3 milioane de euro.
„Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, a transmis EPPO la momentul respectiv.
În acest dosar, Cătăin Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în luna februarie 2023, fiind acuzat de „folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracțiunea de spălare a banilor”.
Citește și: