KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, a preluat marca Rompetrol, consolidându-și poziția de jucător-cheie în zona Mării Negre şi Marea Mediterană. KMG are peste 6.000 de angajați și desfășoară activități pe 11 piețe principale, însă în spatele acestei imagini economice de forță par a se afla interese obscure care transcend ideea de dezvoltare continuă a Rompetrol și scot în evidență un management cu foarte multe pete de umbră care ar fi „conectat” la Rusia lui Vladimir Putin.
Reprezentativă pentru operaţiunile de rafinare şi petrochimie, activităţile de distribuţie din România, Moldova, Bulgaria şi Georgia – precum şi pentru serviciile la sondă din domeniul upstream – compania Rompetrol s-ar afla, potrivit informațiile obținute de Gândul, aproape colaps.
De ce? Pentru că oamenii poziționați la cel mai înalt nivel al companiei Rompetrol – reprezentanți ai KayMunazGas – ar pune mai presus de toate interesele personale, nu binele economic al companiei, iar acuzațiile sunt extrem de grave.
KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, a cumpărat 75% din acțiunile Rompetrol în anul 2007. Ulterior, în anul 2009, KazMunayGas a preluat și restul de 25%.
De-a lungul timpului, însă, în jurul KayMunaz Gas s-a creat, încetul cu încetul, o pânză a incertitudinilor și a „mutărilor” suspecte.
Gândul continuă seria dezvăluirilor care au în prim-plan compania kazahă KayMunazGas și prezintă, în exclusivitate, un document incendiar, respectiv o scrisoare pe care angajați ai Rompetrol, sub protecția anonimatului, au transmis-o către Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, către înalte oficialități ale acestei țări și către conducerea companiei KayMunazGas.
Semnatarii acestei scrisori – angajați ai Rompetrol – trag, de la bun început, un semnal de alarmă în legătură cu „probleme urgente” legate de compania Rompetrol și menționează că, din motive lesne de înțeles, doresc să își păstreze anonimatul.
Potrivit acestei scrisori, compania Rompetrol se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari, nefiind nimeni interesat de viitorul companiei și fiind dusă doar o politică pe termen scurt. Oamenii cu viziune lipsesc la toate nivelurile, iar Rompetrol – „cunoscută pentru competență, competitivitate, inovație și eficiență” – trece printr-o criză din cauza „mutărilor” dezastruoase și a „managementului defectuos” al celor care conduc compania, respectiv oamenii plasați la vârf de KayMunazGaz.
„Stimați domni, vă contactăm în legătură cu probleme urgente legate de compania Rompetrol. Încă de la începutul acestui mesaj, ne cerem scuze pentru utilizarea Google Translate pentru traducerea din limba română în limba rusă și pentru păstrarea anonimatului. Am decis să rămânem anonimi, pentru că ne este frică de represalii din partea conducerii KMG.
Vrem să atragem atenția asupra problemelor tot mai mari din cadrul Rompetrol, deoarece nimeni nu este interesat de viitorul companiei, toată lumea este concentrată doar de perspectiva lunii viitoare. Compania are nevoie de o schimbare radicală în conducere și de atragerea unor noi oameni cu viziuni diferite la toate nivelurile, de la consiliul de administrație până la conducerea executivă, cu o viziune adaptată obiectivelor.
În trecut Rompetrol a fost cunoscută pentru competență, competitivitate, inovație și eficiență. Acum totul s-a schimbat. În ultimii ani, managementul defectuos a distrus cunoștințele și competențele companiei. Acțiunile lor distrug tot ce a fost creat în interesul companiei.
Dacă ne referim la conducere, trebuie să amintim, în primul rând, de Ilias Kuldzhanov, o persoană extrem de incapabilă, fără experiență în conducerea marilor companii, Baurzhan Nurgaliev (Director operațiuni) care a condus până de curând o companie care vindea ascensoare în Astana, Saken Shoshanov, Baurjan Nugumanov, liderii noi din Bulgaria, Moldova și Georgia, precum și alți membri ai conducerii”, transmit semnatarii acestei scrisori pe care Gândul o prezintă în exclusivitate.
Numirile în funcții de conducere se fac pe baza originii etnice a „clanului”, acuză semnatarii scrisorii. Aceștia dezvăluie că „majoritatea noilor manageri din România și Kazahstan au fost angajați fără nicio concurență sau selecție, nu posedă experiență și cunoștințe despre cum ar trebui să funcționeze o corporație. Aceștia nici măcar nu au dorința de a evolua”
„În același timp, mulți specialiști competenți au fost concediați sau au plecat de bună voie.
Observați la ce preț se cumpără petrolul și cum a fost achiziționat combustibilul diesel, în 2023, din cauza unei opriri accidentale a echipamentelor de la rafinăria Petromidia. De ce acest echipament nu poate fi reparat? De ce apar în mod constant avarii și explozii?”, se întreabă semnatarii acestei scrisori care a fost trimisă, în primul rând, președintelui Kazahstanului.
Angajații Rompetrol expun, în continuarea acestei scrisori, și câteva dintre motivele care, cumulate, oferă un tablou dezastruos al activității de acum a companiei Rompetrol.
Contractele ar fi încheiate, dezvăluie aceștia, numai în cazul în care Ilias Kuldzhanov primește un comision pe tona de petrol, comision reprezentând 50 – 80 de dolari. În același timp, au apărut foarte multe semne de întrebare care încă nu au primit răspunsurile, iar semnatarii scrisocii transmis înalților oficiali kazahi că informațiile vor fi trimise și către autoritățile din România.
„Motivele sunt:
Verificați cum sunt achiziționate biocomponentele și energia electrică pentru centrală. Vorbim despre retragerea a zeci de milioane de dolari. De ce a apărut un conflictul între reprezentanții statului român și KMG la ultima adunare a acționarilor?
Ne adresăm președintelui Kazahstanului, prim-ministrului Kazahstanului, ministrului Energiei, Samruk-Kzyna și conducerii KMG cu solicitarea de a lua măsuri urgente pentru a preveni distrugerea companiei.
Este extrem de important să acceptați prezența unor probleme grave și să înțelegeți că noi cerem ajutor. Nu mai avem capacitatea de a munci și de a vedea ce se întâmplă. Dorim să vă înștiințăm că mesaje similare vor fi transmise și autorităților române, deoarece situația este extrem de critică și această companie are nevoie de schimbări”, încheie angajații Rompetrol care semnează această scrisoare explozivă, prezentată de Gândul în exclusivitate.
Citește și:
Cine a sabotat gazoductul Nord Stream? 4 TEORII și semne de întrebare fără răspuns