Milionarul Murad a CONSTRUIT ILEGAL și pune în pericol viața turiștilor la Complexul Panoramic din Olimp. „ISC trebuie să intervină de urgență”

Publicat: 06 03. 2024, 07:00
Actualizat: 06 03. 2024, 11:59

Controversatul milionar Mohammad Murad – om de afaceri care a vrut să devină primar la Constanța, în anul 2020, și care deține afaceri bănoase în sfera turismului – este acuzat că a fentat legea și a efectuat lucrări de construcții la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere din Olimp fără a avea autorizație de construire și alte avize necesare.

Milionarul Murad pare a fi pornit de la premisa că legea este „facultativă”, numai că a dat drumul la treabă, cum se mai spune, cu toate că știa că se află în „abatere”, iar Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) ar putea lua măsuri drastice împotriva sa.

Se pare, însă, că afaceristul Mohammad Murad se poziționează, cu de la sine putere, sub o zodie norocoasă, numai că lucrările de construcții efectuate fără autorizație pun în pericol viața turiștilor și astfel de poate ajunge la tragedii. „Impetuos”, milionarul Murad – suspectat de complicitate în dosarul “Sex cu minore” în care a fost implicat Dan Diaconescu (mai multe detalii AICI), locația incriminată fiind același Complex Panoramic – Belvedere din Olimp – a urcat, de curând, și pe scena AUR din Constanța, susținînd candidatul acestui partid și încercând să se „reiventeze” politic. (mai multe informații AICI)

Mai mult, milionarul Murad a obținut și o clasificare de la Ministerul Turismului, tot în condițiile în care a făcut astfel de lucrări neautorizate la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere din Olimp, iar acuzațiile la adresa sa se intersectează alarmant.

„Să demoleze ce a construit ilegal”

Sursele Gândul au declarat că ISC-ul ar trebui să îl verifice „la sânge” pe milionarul Mohammad Murad, iar un control la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere din Olimp este absolut necesar.

Cum au trecut aproximativ 3 ani de când activitatea „duduie” la hotelul lui Murad, situația este cu atât mai îngrijorătoare, în condițiile în care s-a construit fără autorizație, fără aviz la incendiu și fără alte avize pe care legea le prevede.

Milionarul Murad a dat drumul treabă, la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, de vreo 3 ani, trecând peste lipsa avizelor și autorizațiilor.

În astfel de condiții, conform legii, Inspectoratul de Stat în Construcții ar trebui să trimită corpul de control și să dispună Primariei Mangalia sa îl oblige pe milionarul Murad să demoleze ce-a construit ilegal.

A efectuat lucrări fără a avea autorizație, iar intrarea în legalitate este imposibilă, doar prin falsuri s-ar putea întâmpla așa ceva”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

Societatea Phoenicia Express SRL, deținută de Murad, sancționată cu 5.000 lei: „Lucrări fără autorizație”

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, Primăria Mangalia a fost sesizată în legătură cu toate aceste aspecte legate de „activitatea” milionarului Murad și de „lucrările” făcute de acesta la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere.

În urma verificărilor, s-a constatat că Mohammad Murad s-a „lansat” în lucrări de construcție la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, numai că a „uitat” că îi era necesară, potrivit legii, și autorizația de construire.

În consecință, Societatea Phoenicia Express SRL, deținută de Murad, a fost amendată cu 5.000 lei – în data de 21 aprilie 2022 -, iar lucrările au fost sistate. Abia ulterior a fost emis un certificat de urbanim (în data de 13 iulie 2022), cu o valabilitate de 24 de luni, pentru „intrarea în legalitate”.

Prin același certificat de urbanism – asta după ce milionarul Murad efectuase lucrările de construcții sfidând legea – au fost solicitate și:

  • Avize și acorduri privind utilitățile urbane și infrastructura;
  • Avize și acorduri privind securitatea la incendiu și sănătatea populației;
  • Avize specifice ale administrației publice centrale și alșe serviciilor descentralizate ale acestora;
  • Studii de specialitate.

Mai mult, abia în acea perioadă au fost solicitate:

  • Expertiza tehnică – „rezistență mecanică și stabilitate”;
  • Expertiza tehnică – „securitate la incendiu”.

Aceste expertize sunt absolut necesare pentru a se stabili dacă lucrările de construcții (ilegale) efectuate de societatea deținută de milionarul Murad la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere constituie un pericol.

În adresa Primăriei Mangalia se mai precizează că din partea societății lui Mohammad Murad – Phoenicia Express SRL – „nu a fost depusă cererea de emitere a autorizației de construire pentru intrarea în legalitate a lucrărilor efectuate la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere”.

La momentul în care societatea lui Murad a fost amendată cu 5.000 de lei, s-a dispus și „intrarea în legalitate” până la data de 25 aprilie 2023.

Numai că adresa Primăriei Mangalia poartă data de 20.12.2023, iar până la acea data s-a dovedit că milionarul Murad a tratat, pur și simplu, cu indiferență toate demersurile pe care era obligat să le întreprindă pentru a intra în legalitate.

ISC, sesizat în legătură cu încălcarea legii de către milionarul Murad: „2.628,61 de tone adăugate suplimentar”

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, ISC-ul a fost sesizat – în data de 24 februarie 2024 – că la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, deținut de milionarul Murad, au fost efectuate lucrări de „amenajare, modernizare și refacere a fațadei” de către Phoenicia Expres S.R.L.

Toate bune și frumoase, numai că lucrările au fost efectuate fără a exista o autorizație de construire.

În intervalul 2020 – 2021, societatea Phoenicia Expres a efectuat lucrări semnificativ mai ample asupra întregului Complex, dintre care enumerăm:

  • turnarea unor plăci de beton, având un strat de 20 cm, ulterior fiind placat cu piatră naturală, operațiune ce s-a efectuat asupra întregului Complex, respectiv pe aproape întreaga suprafață desfășurată a acestuia;
  • construirea unor scări de acces astfel încât să fie permisă coborârea din camera hotelieră pe acoperișul etajului inferior;
  • turnarea unor plăci de beton, în mod abuziv, inclusiv pe Imobilele aflate în proprietatea subsemnaților, blocând accesul în restaurant, fapt ce a obligat subsemnații la zidirea, iar nu montarea corespunzătoare a zonelor despărțite prin termopan, precum și la construirea unei rampe de acces în Imobile;
  • construirea unor camere de hotel adiționale prin transformarea balcoanelor amplasate pe terasa Complexului, lucrări care au rezultat în defecțiuni ale instalației sanitare și împiedicarea accesului în vederea remedierii acesteia, și în infiltrații și inundații constante în cadrul Imobilelor, subsemnații neavând posibilitatea fizică de remediere a situației sau de stopare a inundațiilor;
  • nerespectarea dispozițiilor de protecție a mediului și a populației, prin manipularea neatentă a molozului rezultat, acțiuni ce au rezultat în prăbușirea unor blocuri masive de moloz, atât în curtea Imobilelor subsemnaților, cât și asupra imobilelor din vecinătate.

Întregul complex a suferit modificări semnificative ale forței axiale de compresiune a grinzilor și stâlpilor de rezistență, (…) circa 2.628,61 de tone de beton, prin raportare la următorii factori:

  • înălțimea medie a stratului de beton a fost de circa 20 cm (0,2 m);
  • suprafața desfăsurată a Complexului este de circa 43.812,00 mp;
  • volumul total al betonului turnat a fost, astfel, de 8.762,4 m3;
  • în cel mai optimist scenariu, în care plăcile de beton au fost turnate utilizând beton spumant (i.e. tipul de beton cu cea mai mică densitate, utilizat în mod frecvent în pardoseli), acesta are o densitate de aproximativ 300kg/m3;
  • greutatea totală ce a fost adăugată la forța axială de compresiune a grinzilor și stâlpilor de rezistență este de aproximativ 2.628,61 de tone.

Toate aceste lucrări au fost realizate (i) fără a se întocmi proiect tehnic, (ii) fără a se respecta dispozițiile Codului de proiectare a construcțiilor cu pereți structurali din beton armat – Indicativ CR 2 – 1.1.1/2013, Eurocod 2: Proiectarea structurilor de beton SR EN 1992-1-1 din decembrie 2004, și, respectiv (iii) fără a se asigura împotriva forței axiale sporite de compresiune, prin reîntărirea stâlpilor de rezistență actuali, sau prin instalarea unor stâlpi noi, structura de rezistență rămânând aceeași, în pofida unei greutăți de 2.628,61 de tone adăugate suplimentar;

Societatea Phoenicia Expres a desfășurat toate aceste lucrări, fără a întocmi un proiect tehnic corespunzător, fără a obține autorizație de construire și fără a obține acordul subsemnaților și al celorlalți proprietari.

Activitatea este grav afectată din cauza inundațiilor cauzate de desfășurarea acestor lucrări neautorizate, în contextul în care în cadrul Imobilelor sunt autorizate activități de tip bar și cofetărie.

În plus, există dovezi evidente și sprijinite de calculele matematice mai sus iterate, că întreaga structură de rezistență a Complexului a fost slăbită în mod semnificativ, fiind încălcate procedurile de lucru din normativele de proiectare antiseismică a construcțiilor (Indicativ NP-055-01, indicativ P-100-92 etc), precum și cele ale Codului de proiectare Seismică – Indicativ P100-1/2013, Complexul aflându-se într-un grav pericol de avarie semnificativă sau chiar prăbușire la orice activitate seismică, prin depășirea coeficienților forței axiale de compresiune, rezultată ca urmare a turnării plăcilor de beton.

Având în vedere cele mai sus aratate, vă adresăm solicitarea de a dispune efectuarea tuturor demersurilor necesare în vederea aplicării sancțiunilor ce se impun”, se menționează în sesizarea transmisă Inspectoratului de Stat în Construcții, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

A fost sesizat și Ministerul Turismului: „În lipsa unei autorizații de construire nu poate fi emis un certificat de clasificare”

În aceeași zi – 24 februarie 2024 – a fost transmisă o sesizare și către Ministerul Turismului, iar milionarul Mohammad Murad se află, încă o dată, într-o postură dificilă.

De ce? Pentru că există o legătură logică între lucrările de construcții efectuate – modernizare, refacere etc. – și certificatul de clasificare emis.

În condițiile în care milionarul Murad a efectuat lucrări de construcție la Ansamblul Panoramic – Belevedere din Olimp fără a avea autorizație de construire, un astfel de certificat de clasificare nu poate fi obținut.

În Imobilele situate în loc. Olimp, mun. Mangalia, jud. Constanta, str. Amfiteatru nr. 6, Complex Amfiteatru Panoramic Belvedere, Bar Mimoza, identificate prin numere cadastrale 101551-C1-U4 și 101551-C1-U5 se desfășoară activităti de restaurant (cofetărie) și bar, aceste spații aflându-se în cadrul Complexului aparținând societății Phoenicia Expres.

Art. 4 alin. 1 lit. f) din Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism din 10.06.2013:

  • Documentația necesară pentru eliberarea și preschimbarea certificatului de clasificare sau modificarea fișei anexe, este după caz: (…)
  • f) autorizația de construire sau documente similare emise de autoritățile competente pentru construcțiile care nu necesită autorizații de construire, după caz.

Faptul că cele două unități de tip hotel nu reprezintă structuri pentru care nu este necesară autorizația de construire. În lipsa unei autorizații de construire nu este posibilă emiterea unui certificat de clasificare.

Toate aceste lucrări nu doar că au afectat grav activitatea, ci au presupus și costuri adiționale de reparații și amenajare și, nu în ultimul rând, pun în pericol viața clienților, a întregului personal angajat al Complexului și a însăși turiștilor cazați în cadrul Complexului.

Având în vedere cele mai sus aratate, vă adresăm solicitarea de a dispune efectuarea verificarilor legale asupra tuturor certificatelor, avizelor și autorizației de construire care au stat la baza obținerii certificatelor de clasificare pentru cele 2 (două unități) și aplicarea sancțiunilor ce se impun.

În egală masură, solicităm sa ne comunicati documentele ce au stat la baza emiterii certificatelor de clasificare în cauză”, se precizează în sesizarea trimisă către Ministerul Turismului, prezentată în exclusivitate de Gândul.


Citește și:

Se confirmă fuga din țară a lui Mohammad Murad. „Eu sunt plecat de două luni în Liban”.Ce spune omul de afaceri despre relația lui DD cu fetele minore

EXCLUSIV | Cum a încercat Mohammad Murad să ridice, fără vreo autorizație, ditamai hotelul în Ștrandul Tineretului! A fost sesizat și Parchetul

Nicușor Dan în corzi! PIERDE al cincilea proces din seria “Anulare autorizații de construire S2”. „Când se oprește această hemoragie de bani publici?”

Nicușor Dan, acuzat de SABOTAJ de fostul arhitect-șef al Capitalei: „N-a pus cărămidă pe cărămidă, aruncă pisica incompetenței pe pieptul altora”