EXCLUSIV | Președintele ASF, Nicu Marcu, despre listarea Hidroelectrica: „Ne aflăm într-un moment de mare succes pentru piața de capital din România”

Publicat: 10 07. 2023, 08:00
Nicu Marcu, președintele ASF

Tranzacționarea acțiunilor emise de Hidroelectrica pe Bursa de Valori București debutează miercuri, 12 iulie. Prețul de referință utilizat pentru prima zi de tranzacționare este egal cu prețul final de ofertă: 104 lei/acțiune. Această listare a companiei Hidroelectrica precum și faptul că are loc doar pe Bursa de la București reprezintă evenimente istorice. Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a vorbit într-un interviu exclusiv pentru Gândul despre importanța acestui moment pentru piața de capital din România.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a susținut de la început ca listarea să aibă loc exclusiv la Bursa de Valori București, astfel că această listare plasează BVB alături de piețe mult mai mari și mai vechi din Europa. Din datele disponibile în acest moment, Hidroelectrica este cel mai mare IPO (Initial Public Offering / Ofertă Publică Inițială – n.r.) la nivel european din ultimii doi ani, cu excepția listării Porche AG la Deutsche Börse, singura de peste 1 miliard de euro.

În 2023, cea mai mare listare, cea a companiei Lottomatica la Bursa din Milano, a atras 680 de milioane de euro, de aproape trei ori mai puțin decât Hidroelectrica. IPO-ul Hidroelectrica, prin care Fondul Proprietatea și-a vândut participația la producătorul de energie, s-a încheiat pe 4 iulie 2023.

Președintele ASF, Nicu Marcu, a oferit, în cadrul unui interviu exclusiv realizat de Gândul, detalii extrem de importante referitoare la această tranzacționare istorică,, afirmând că aceasta va revigora piața de investiții din România.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară susține că a mizat, împreună cu echipa din conducerea ASF, pe această listare și că o consideră un real succes.

Nicu Marcu a subliniat, în cadrul interviului, că „ASF a devenit o instituție puternică, respectată în piață”.

„Listarea cu cel mai mare impact pe piața de capital din țară”

Domnule președinte, vă aflați într-un moment crucial cu această instituție, pentru că a fost de bun augur listarea Hidroelectrica la Bursă. A început listarea, urmează tranzacționarea, mai sunt câteva zile până în data de 12. Deci, din acel moment, ce putem spune, la ce ne putem aștepta după această tranzacționare a acțiunilor la BVB?

Vreau să vă completez sau, dacă nu să facem o mică corectură. Ne aflăm într-un moment de mare succes, atât pentru companie, cât și pentru piața de capital din România, pentru că, în ultimul timp, este listarea cu cel mai mare impact pe piața de capital din țară. Și nu numai pe piața de capital din țară, ci în în regiune. Piața de capital din România trebuie să ajungă într-un moment în care să poată să dicteze în zonă un anumit trend. Și de ce spun lucrul ăsta? Pentru că noi, statul român, împreună cu OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – n.r.), în urmă cu câteva luni, am aprobat prin hotărâre de Guvern strategia pieței de capital. În acest trend se încadrează inclusiv această listare.

Este cea mai mare listare pe care România o are în ultimii ani.

Când au venit la ASF cei de la Hidroelectrica pentru a solicita listarea?

Discuțiile au fost făcute în urmă cu mai mult timp, în momentul în care acționari au hotărât listarea Hidroelectrica. Prospectul pe care noi l-am aprobat a fost trimis către noi, dacă nu mă înșel, în urmă cu vreo două săptămâni. În acest context, Autoritatea a lucrat rapid cu specialiștii noștri, am aprobat prospectul și s-a ajuns în stadiu în care compania a fost listată și va fi tranzacționată.

Dar procedurile pentru ca această companie să fie listată numai în România au fost începute de mult timp. Pentru că atât eu, atât noi, echipa ASF, cât și statul român sau acționarii Hidroelectrica și-au dorit ca această companie să fie listată numai în România. Noi am mizat pe listarea numai în țara noastră și cred că – nu cred, sunt convins, sunt sigur – vedem rezultatele acum și câștigăm prin miza pe care am făcut-o pe o singură listare, și anume în țara noastră.

Ați deranjat totuși cu această, să spunem, inițiativă de a se lista Hidroelectrica numai pe bursa din România și nu și pe cea de la Londra, pentru că am urmărit declarațiile făcute de Franklin Templeton, de la Fondul Proprietatea, care era foarte dezamăgit de acea modificare din regulament care a fost făcută pentru ca ei să nu mai poată să listeze sau măcar să listeze, să spunem, în partidă dublă, adică și pe din bursa din România, și pe cea de la Londra. Până la urmă s-a ajuns la un consens, să spunem, la un armistițiu.

Nu, trebuie să recunosc că în urmă cu un an și ceva de zile, eu am fost destul de tranșant și, la o conferință care s-a desfășurat cred că pe la Brașov, am spus foarte clar că trebuie să ne iasă din cap două listări, trebuie să ne concentrăm pe o singură listare, și anume cu o listare în România, pentru că piața de capital din România poate să susțină această listare. Într-adevăr, ASF, prin procedurile pe care le-a făcut, a creat terenul necesar astfel încât listarea, o singură listare în România, să fie favorabilă acestei companii.

ASF ce estimări a făcut pentru această listare pentru această tranzacționare? Cât de bine va fi pe viitor pentru piața de capital din România, pentru investitori, pentru tot ceea ce așteptăm noi ca revigorare a pieței de capital, să spunem?

ASF nu trebuie să facă estimări. Sunt niște certitudini prin faptul că, uitați-vă, pe zona de retail sunt suprasubscrieri de câteva ori, fapt care a determinat acționarii să hotărască un procent mai mare decât cel inițial pe care l-au alocat zonei de retail. Ce se așteaptă cu această companie? Statul, compania, are așteptări ca dezvoltarea ei să fie mult mai mare. În primul rând printr-o transparență mult mai mare, printr-o guvernanță pe care și-o asumă cu această listare. Asta nu înseamnă că până acum managementul acestei companii nu avea o transparență decizională, zona de guvernanță nu era consistentă. Dar cu această ocazie sunt obligați să facă acest lucru.

Faptul că se listează la bursă îi determină să fie mult mai transparenți, iar partea de guvernanță trebuie să fie așa cum scrie la carte. Faptul că s-a ajuns aici și această companie este în stadiul în care se listează pe bursă și are un impact extraordinar de mare se datorează și managementului performant care a gestionat până acum Hidroelectrica. Pentru că, uitați-vă, tot timpul zicem: „companiile de stat nu au management, nu merg bine”. Uite un exemplu pe care îl avem: este compania Hidroelectrica, care este o companie profitabilă.

În ceea ce privește aderarea noastră la OECD, pe ce poziție se află ASF în acest context?

Aderarea nostră la OECD ca țară este un un proiect la fel de important ca și aderarea la Uniunea Europeană. Noi, ca autoritate, am făcut pași importanți în ce ne privește pentru aderarea la această organizație. Poate și premeditat am făcut niște lucruri, în sensul că, așa cum vă spuneam mai devreme, avem aprobată prin hotărâre de Guvern o strategie a pieței de capital, strategie care s-a făcut independent de această aderare a noastră, de pregătirea la aderare, cu OECD. Deci, OECD a fost consultantul ASF pentru creionarea acestei strategii, pentru proiectul strategiei și, în final, proiect care a fost aprobat prin hotărâre de Guvern.

Ce aduce această aderare la OECD? Pentru că oamenii trebuie să înțeleagă care este importanța acestei aderări.

Această organizație de cooperare economică va impune niște trasee foarte bine definite prin care România se va dezvolta, niște criterii și indicatori bine stabiliți pe care trebuie să-i respectăm, așa cum sunt, ca de altfel, și foarte multe criterii care sunt impuse de către Uniunea Europeană.

Este o organizație de importanță internațională, unde este foarte bine să ne aflăm și pot să spun că, din grupurile noastre de lucru, interinstituționale, se vede că România a luat în serios acest lucru și se fac pași foarte, foarte rapizi pentru această aderare.

Sunteți pe final de rest de mandat pe care l-ați prins aici, în fruntea acestei instituții. Și dacă tot suntem la un bilanț, să zicem așa, aș vrea să-mi punctați care sunt următoarele ținte pe care ASF le are și dacă dumneavoatră credeți că le și va atinge destul de rapid, să zicem, poate chiar anul viitor.

Vreau să vă spun un lucru vizavi de ASF. Autoritatea a devenit o instituție puternică, este o instituție respectată în piață, este o instituție care a fost extrem de transparentă în ultimii ani. Am avut o colaborare permanentă cu actorii din cele trei piețe pe care le supraveghem, dar, în același timp, n-am ezitat să luăm decizii și să luăm măsuri să corectăm piața. Nu mai intrăm în amănunte, știți că și dumneavoastră, presa, ați publicat de multe ori. procedurile noastee ne-au obligat să facem publice deciziile noastre numai în ultima fază, în care a trebuit să le și aplicăm.

În acest sens, vreau să spun că viitorul, direcția în care trebuie să meargă este supravegherea integrată a piețelor pe care noi le avem în administrare și în supraveghere. În România funcționează în acest moment foarte multe grupuri financiare, multe grupuri financiare care lucrează pe cele trei piețe.

Este nevoie de o supraveghere integrată, trebuie să depășim barajul sau să depășim etapa în care ASF lucra independent pe fiecare piață pe care o supraveghea, respectiv asigurări, pensii private și piața de capital. Este nevoie de supraveghere integrată.

Ce spun grupurile financiare despre această supraveghere?

Nu știu, nu este decizia grupurilor financiare, nu discutăm despre strategia pe care Autoritatea o are cu grupurile financiare, noi ne consultăm cu ei în ce privește funcționalitatea, operaționalitatea pe care piețele o au sau companiile care funcționează în piață o au. Și atunci, preluăm de la piață propunerile lor, le integrăm în norme acolo unde este nevoie sau unde este necesar și ne consolidăm legislația.

De aceea, insist să vă spun că singura soluție și etapa următoare este această supraveghere integrată, astfel încât să fim în pas cu tot ce se întâmplă în piață.

Noi am început procesul de digitalizare, nu merge atât de repede cum ne-am fi dorit, dar cred că într-un timp relativ scurt o să ajungem în stadiu în care să spunem că avem o informatizare atât de bună încât știm în timp real sau într-un timp extrem de scurt, de pe o zi pe alta, tot ce se întâmplă în piețele pe care noi le supraveghem.

Cât costă, la cât se ridică?

Nu am făcut o estimare la cât se ridică toate nevoile noastre. Numai că, în momentul acesta, știm ce avem de făcut, sau știm mai demult ce avem de făcut, suntem în acest proces. Ideea este că trebuie să-l aprofundăm mai mult sau să să îl mișcăm mai mult. Sunt procedurile legale care ne determină să rămânem în acele tare, respectiv sunt proceduri de licitație, etapizare. Noi ne dorim să se întâmple lucurile mult mai repede, astfel încât supravegherea noastră să fie mult mai eficientă.

„S-a făcut curățenie, este ordine, mergem înainte”

Cetățeanul, unde se află la acest moment în relația cu instituția? Cât de important este să spunem pentru oameni ce vreți să realizați, să aveți aceste ținte și pe piața asigurărilor, și în ceea ce privește pensiile private. Știm foarte bine că nu-i chiar așa un nivel de trai decent de care se vorbește din punct de vedere constituțional sau e stipulat în Constituție în România. Mulți oameni o duc destul de greu și atunci ei socotesc că nu au nicio șansă sau nu au niciun câștig nici pe piața asigurărilor, nici în ceea ce privește pensiile private. Dați, să spunem așa, pentru final, un mesaj cetățeanului.

Cetățeanul trebuie să aibă încredere totală în instituțiile statului. Eu cred că o încredere mult mai mare în instituțiile statului este benefică cetățeanului.

Știu că sunt foarte mulți oameni care nu-și permit să-și facă asigurare, nu-și permit să-și facă o pensie suplimentară față de pensiile pe Pilonul II, nu își permit sau nu știu cum să investească la bursă. Rolul nostru, al ASF, este însă acela de a veghea la protecția consumatorului și a investitorului, lucru pe îl garantez și pot să vă spun că asta facem, cel puțin de când am venit eu aici.

E posibil ca rezultatele acestea să nu fie percepute tot timpul de către cetățean, de către consumator. Dar atât timp cât noi vedem rezultate, cât noi vedem că facem curățenie acolo unde lucrurile nu merg bine – și asta ați văzut-o și dumneavoastră, ați atins niște zone, mă gândeam că poate nu discutăm de lucrul ăsta, respectiv de asigurări (falimentul Euroins – n.r.), cu toate discuțiile care au fost în presă -, Autoritatea și-a făcut treaba, a făcut ordine, a aplicat legea și acum piața funcționează.

Cum s-ar spune, ați câștigat bătălii.

Am câștigat bătălii, da, e și asta. Ne-am făcut treaba. Noi nu ducem bătălii cu nimeni din piață. Noi aplicăm legea, iar cei din piață trebuie să respecte legea. De multe ori, știți cum e, nu sunt obișnuiți să se facă, să se întâmple lucrul ăsta, dar n-au încotro. Adică trebuie să se obișnuiască și că Autoritatea este deschisă către ei, dar ASF trebuie să și sancționeze, atunci când nu respectă legea. S-a făcut curățenie, este ordine, mergem înainte.


CITEȘTE ȘI:

Hidroelectrica, „perla din energie” a statului român, se listează la BURSĂ. Cât costă acțiunile

La cât a fost stabilit prețul final pentru o acțiune Hidroelectrica? Tot ce trebuie să știi dacă ai subscris

Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica: „Începând de astăzi fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica”