După ce a cerut, în instanță, anularea autorizațiilor de construire Sector 2, emise de primarul Radu Mihaiu. După ce Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al sectorului a fost suspendat, Nicușor Dan a lansat un alt atac frontal și l-a informat pe edil că vor fi controlate toate autorizațiile de construire pe care le-a emis.
Totuși, magistrații de la Tribunalul București l-au readus, practic, cu picioarele pe pământ pe Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, arătându-i acestuia, prin sentițe, că nu se poate situa deasupra legii. (informații despre primul proces pierdut de Nicușor Dan AICI)
Practic, instanța de judecată i-a reamintit lui Nicușor Dan că nu se poate substitui Prefectului Capitalei – reacția lui Rareș Hopincă AICI -, iar a cere anularea unor autorizații de construire emise de sectoare nu este o atribuție prevăzută în fișa sa de post. (detalii despre al doilea proces pierdut de Nicușor Dan AICI)
De data aceasta, Nicușor Dan s-a aflat față în față cu judecătoarea Stela Stoicescu de la Tribunalul Bucuresti, speța fiind aceeași. Edilul cere suspendarea unei autorizații de construire emise de primarul Radu Mihaiu, iar instanța de judecată îi mai explică o dată unde greșește.
Decizia TMB poate fi atacată cu recurs, este adevărat, dar Nicușor Dan este „informat” că nu are calitate procesuală activă în astfel de spețe, deci nu poate cere suspendarea unor autorizații de construire emise de primarii de sector.
„Tip solutie: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor. Respinge acţiunea în integralitate ca fiind formulată de persoane fără calitate procesuală activă. Ia act că pârâţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare, în privin?a soluţiei dispuse pe cererea de anulare a autorizaţiei de construire. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, în privinţa soluţiei dispuse pe cererea de suspendare a executării autorizaţiei de construire. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 17.01.2024. Document: Hotarâre 40/2024 17.01.2024”, a decis judecătoarea Stela Stoicescu de la Tribunalul București.
”Ceea ce a făcut Nicușor Dan în cadrul acestor acțiuni este să transforme, în mod ilegal, autoritatea executivă a Municipiului București în două lucruri. O dată în reclamant, ceea ce este imposibil, a devenit reclamant și a atacat acte juridice, acte administrative emise de o altă autoritate publică, în speță primarul Sectorului 2 al Capitalei și – al doilea lucru foarte important – s-a subrogat ilegal în atribuțiile prefectului Municipiului București, făcându-și un fel de aură de justițiar”
Avocat Radu Dinulescu
În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a declarat că suntem în fața unei situații repetitive, iar Nicușor Dan nu face altceva decât să provoace un prejudiciu bugetului public.
Mai mult, avocatul Radu Dinulescu a prezentat, punctual, care sunt consecințele grave, directe și indirecte, ale acestui „asalt juridic” sortit eșecului, declanșat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
„Meciul continuă, dar din păcate pe bani publici. Suntem într-o situație repetitivă, așa cum am mai spus. Primarul general al Capitalei, ca autoritate publică executivă a Municipiului București, ca și Municipiul București, ca persoană juridică, de drept public, nu au calitate procesuală activă în litigii avînd ca obiect anularea unor autorizații de construire emise de un primar de sector.
Asta spune și ultima instanță care s-a pronunțat și asta se va întâmpla, repetitiv, în cea mai mare parte din celelalte cazuri, 100 – 150 de dosare, câte or fi pe rol, declanșate de primarul general.
Există consecințe grave cu privire la prejudicierea bugetului public al Municipiului București prin aceste acțiuni:
Acestea sunt prejudicii directe. Dar există și prejudicii indirecte, la fel de mari.
Se provoacă, din cauza lui Nicușor Dan, prejudicii imense celor care, având autorizații de construire și începând construcția sunt refuzați de bănci atunci când solicită credite. Sau au creditele deja luate și băncile stopează fluxul banilor către ei.
Sunt tragedii imense care se creează, toate acestea vor atrage răspunderea directă a primarului general Nicușor Dan și a celor care lucrează cu el. Nicușor Dan nu spune nimic când pierde, tace sperînd că tăcerea îi va acoperi faptele”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Citește și:
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”