Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, primește un duș rece din partea magistraților Curții de Apel București (CAB) după ce a făcut recurs în procesul cu spitalul Sanador. Totul a pornit de la refuzul edilului de a emite o autorizație de construire cerută de Sanador pentru sediul din Piața Victoriei, în Str. Sevastopol nr. 3A, Sectorul 1.
Respectiva autorizație de construire aflată în litigiu are ca obiect extinderea clinicii Sanador – regim de înălțime 2S+P+5E-6E (cu monument istoric încorporat, în regim de înălțime Sp+P+M) – cu un corp nou de construcţie (Centru Oncologic) în regim de înălțime S+P+6E.
Spitalul Sanador l-a dat în judecată pe Nicușor Dan, la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, iar Gândul prezintă informații în exclusivitate despre această nouă înfrângere suferită de primarul general al Capitalei pe ”frontul” urbanismului, urmată de o tăcere adâncă la nivel mediatic.
Avocatul Radu Dinulescu a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că – zi de zi – bucureștenii sunt nevoiți să facă slalom printre săpăturile care împânzesc orașul și la care nu lucrează nimeni. Mai mult, petrec ore în trafic în drumul lor spre serviciu din cauza închiderii Podului Grant și a lipsei semaforizării inteligente mult promise, acasă ”au de multe ori supriza neplăcută de a nu avea apă caldă si, în curând, probabil nici căldură, iar dacă decid ca în timpul liber să se bucure de o plimbare prin parcurile orașului pot observa cum acestea sunt degradate și date uitării de municipalitate, nefiind întreținute și curățate”.
Dincolo de toate aceste neajunsuri cu care bucureștenii se confruntă în fiecare zi, Nicușor Dan – spune avocatul Radu Dinulescu – a declarat ”război” investitorilor și a reușit ”performanța” de a bloca orice proiect.
”Dar cum toate acestea nu sunt îndeajuns, primarul general, după ce le-a declarat război investitorilor blocând orice proiect, indiferent dacă este vorba de investiții în producție, în comerț, zona rezidențială sau pentru clădiri de birouri prin refuzul de a emite autorizații, a decis că bucureștenii nu au nevoie nici de un sistem medical modern.
În concepția edilului care cunoaște interesul public mai bine decât orice locuitor al capitalei, neconsultând părerea populației și evitând pe cât posibil orice întâlnire cu cei care l-au ales, bucureștenii nu au nevoie de spitale noi, de aparatură medicală performantă sau de acces la servicii medicale.
Astfel, acesta a decis să blocheze extinderea celui mai mare Centru Oncologic, parte a celui mai mare spital privat ce urma a mari capacitatea de tratament radioterapeutic pentru accesul mai multor pacienți oncologici.
Cu toate acestea, acuză avocatul Radu Dinulescu, Nicușor Dan – ”prin exces de putere, făcând abuz de funcția obținută și considerând că de la înălțimea calității sale de primar general nu trebuie să respecte legea” – a refuzat emiterea acestei autorizații.
”Aflați în situația unui refuz nejustificat din punct de vedere legal de a emite autorizația de construire, spitalul a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, în calitatea sa de organ ce exercită controlul de stat cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domenii precum calitatea în construcţii; amenajarea teritoriului şi urbanismul; autorizarea executării lucrărilor de construcţii; supravegherea pieţei produselor pentru construcţii si avizarea, în condiţiile legii, a documentaţiilor tehnico-economice pentru investiţiile finanţate din fonduri publice.
În urma analizei efectuate de ISC în cadrul Primăriei Municipiului București a constatat faptul că autorizația de construire a fost redactată și semnată de structurile din cadrul Primăriei Municipiului București, doar că Primarul General, facand exces de putere și fără a se consulta cu organele de specialitate nu a fost de acord cu semnarea acesteia.
În acest context, ISC l-a amendat pe Nicușor Dan în calitate de persoană fizică pentru neemiterea în termen a autorizației de constuire, dar primarul persistând în exacerbarea ego-ului și dezvoltand tendințe autoritare, a atacat în instanță procesul verbal prin care a fost amendat.
Acțiunea edilului a fost însă respinsă atât în fond, cât și în recurs, Nicușor Dan pierzând nu numai procesul, cât și banii bucureștenilor deoarece atât amenda, cât și onorariul avocaților săi au fost platite din bani publici”, explică avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Avocatul Radu Dinulescu precizează că Nicușor Dan, într-o impetuozitate demnă de o cauză mai bună, a persistat în refuzul sau, chiar și după ce un organ de specialitate și două instanțe au spus că autorizația de construire nu a fost emisă în termen și a refuzat sa ia act de concluziile acestora.
În aceste condiții, spitalul Sanador s-a adresat unei case de avocatură pentru a-l acționa în instanță pe Primarul General solicitând obligarea acestuia la emiterea autorizatiei de construire.
”Echipa de avocați condusă de maestrul Vladimir Vișoianu a demonstrat, în cadrul litigiului ce a format obiectul dosarului nr. 19018/3/2022, că Primarul General a acționat cu abuz de putere, încălcând legea, drept pentru care au fost obținute Hotărârea Tribunalului București nr. 5936/2022 din data 14.11.2022 în fond și Hotărârea Curții de Apel București nr 2154/2023 din data 11.10.2023 în recurs.
”Pe cale de consecinţă, tribunalul apreciază că motivele invocate de către pârât în refuzul de emitere a autorizaţiei de construire sunt neîntemeiate, ceea ce reprezintă în fapt un refuz nejustificat de eliberare a autorizaţiei de construire, deşi reclamanta a făcut dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru aceasta”
Extras din motivarea instanței de judecată
Însă cum tendința sa de a controla totul prin intermediul dreptății personale nu lasă loc pentru perspectiva exterioară, primarul Nicușor Dan în continuare refuză să emita și în acest ultim ceas autorizația de construire, ignorând hotărârea definitivă și executorie a instanței și alegând dreptatea personală, unilaterală și dictatorială.
Cu o ultimă speranță că primarul general va alege să respecte legea și hotărârea instanței de judecată, Spitalul Sanador notifică Primaria Municipiului București cerându-i să pună în aplicare hotărârea definitivă și executorie nr 2154/2023 din data 11.10.2023 data de instanța din recurs, însă Nicușor Dan alege să ignore atât notificarea, concluziile analizei efectuate de ISC, cât și hotărârile celor patru instanțe de judecată.
Încălcarea succesivă a dispozițiilor instanțelor de judecată și refuzul ilegal de care dă dovadă edilul este distructiv și nociv atât pentru cei care se opun convingerilor sale, dar și pentru toți ceilalti bucureșteni plătitori de taxe și impozite a căror contribuție este folosită în litigii inițiate din cauza egocentrismului primarului general, bucureșteni cărora li se refuză oportunitatea de a beneficia de servicii medicale performante”, a încheiat, în exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu.
Citește și:
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”